Zwitserse Jongsocialisten voeren actie (foto Juso)
Nieuws, Europa, Zwitserland -

Zwitsers willen in lonen van bazen snijden

De Zwitsers beslissen op 24 november via een referendum over een begrenzing van de toplonen. De ondernemers zijn nerveus.

dinsdag 29 oktober 2013 15:22
Spread the love

Toen ceo Daniel Vasella eerder dit jaar bij farmaceuticareus Novartis vertrok, kreeg hij een afscheidsbonus van 79 miljoen dollar. De verontwaardiging was groot bij de Zwitsers.

Twee weken later, op 3 maart, stuurden ze een duidelijk signaal naar de managers. In een referendum steunde ruim twee derde van de bevolking het Minder-Initiative, een volksinitiatief om aandeelhouders meer inspraak te geven in de salarissen voor managers; het werd ook wel het Abzocker-Initiative genoemd, het initiatief tegen afzetterij.

1:12-campagne

Maar voor David Roth, voorzitter van de Zwitserse Jongsocialisten (Juso), gaat het niet ver genoeg. “Het zal de toplonen niet doen dalen en het is ook geen oplossing voor de inkomensongelijkheid.”

Juso heeft daarom de 1:12-campagne gelanceerd. Dat eist dat managers maximaal twaalf keer meer verdienen dan de minst betaalde werknemers in hun bedrijf. “Geen enkele manager zou in een maand meer mogen verdienen dan zijn werknemers in een jaar “, zegt Roth.

Het initiatief krijgt de steun van vakbonden en de Sociaaldemocratische Partij.

David tegen Goliath

Toen Juso in 2009 handtekeningen begon te verzamelen, dacht niemand dat het initiatief een kans maakte. Maar de goedkeuring van het Minder-Initiative dit jaar veranderde de stemming. “Na jaren van deregulering en liberalisering begonnen de mensen weer regels te eisen voor de economie”, zegt Roth.

Hij is er zich bewust van dat slechts een op tien volksinitiatieven het haalt in Zwitserland. Maar hij is ervan overtuigd dat David op 24 november van Goliath wint.

De machtige ondernemerslobby is alvast nerveus. De dure campagne tegen het Minder-Initiative mislukte, nu komt het 1:12-initiatief eraan, en volgend jaar staat de invoering van een minimumloon op de agenda.

Koppeling aan de winst

Zwitserland is een van de rijkste landen ter wereld. Op het vlak van inkomensongelijkheid schommelt het land rond het Europese gemiddelde. Volgens de laatste cijfers zit 3,5 procent van de werknemers onder de armoedegrens, terwijl de 11.586 topverdieners meer dan een half miljoen Zwitserse frank (meer dan 400.000 euro) per jaar verdienen.

De excessen van de laatste twintig jaar zijn een gevolg van de koppeling van de lonen aan de winsten en aandelenprijzen van de bedrijven, zegt Daniel Lampart, hoofdeconoom van de Zwitserse Vakbondsfederatie (SGB).

In Zwitserland staan vakbonden relatief zwak. Het aantal collectieve arbeidsovereenkomsten is laag, een minimumloon bestaat niet, en stakingen zijn zeldzaam.

Belastingverhoging onvermijdelijk

Als het voorstel van Juso het haalt, zal dit rechtstreeks gevolgen hebben voor 1000 tot 1300 grote bedrijven, samen goed voor een half miljoen werknemers. Ongeveer 4400 topverdieners dreigen te moeten inleveren.

Hans-Ulrich Bigler, directeur van de organisatie voor kleine en middelgrote ondernemingen SGV, zegt dat het snijden in toplonen tot verliezen zal leiden voor het verzekeringssysteem en de fiscus. Belastingverhogingen zouden onvermijdelijk worden, zegt hij.

De Zwitserse regering vreest een verlies van concurrentiekracht. “Het gevaar is reëel dat Zwitserse bedrijven het land verlaten, terwijl buitenlandse bedrijven die op zoek zijn naar een nieuwe locatie, kunnen worden afgeschrikt door de beperkingen op hoge lonen en zich daarom hier niet vestigen”, zegt economieminister Johann Schneider-Ammann.

Ivan Glasenberg, ceo van topbedrijf GlencoreXstrata, dreigde er al mee Zwitserland te verlaten.

Auteur: Ray Smith

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!