De poster tegen het Prawer-Begin plan (foto: Solidarity with Bedouins blogspot)
Nieuws, Politiek, Palestina, Israël, Etnische zuivering, Negev, Bedoeïenen, Solidarity with Bedouins, Naqab, Prawer-Begin wet -

Israël kwaad om poster tegen Prawer-Begin-plan in Europees Parlement

Donderdag 17 oktober vond in het Europees Parlement een seminarie plaats over het Prawer-Begin-plan over de Bedoeïenen in de Naqab/Negev woestijn. Mede-organisator Solidarity with Bedouins bracht een poster mee, waartegen protest kwam vanwege Israëlische diplomaten.

dinsdag 22 oktober 2013 15:30
Spread the love

Het seminarie werd georganiseerd door de Socialists & Democrats Group (S&D Group) in het Europees Parlement en Solidarity with Bedouins, een groep Belgen die in april 2013 een solidariteitsfietstocht maakten langs verschillende niet-erkende Bedoeïenendorpen in de Israëlische woestijn.

De fietsers brachten donderdag een poster mee, die oproept tegen het Prawer-Begin-plan en de etnische zuivering van Bedoeïenen.

Dat plan voorziet in de gedwongen verplaatsing van meer dan 70.000 inwoners van niet-erkende Bedoeïenendorpen in de Naqab/Negev naar door Israël geplande gemeenschappen. Het plan schendt de grondwettelijke rechten van de Bedoeïenen op eigendom, gelijkheid, adequate huisvesting en de vrijheid om hun eigen woning te kiezen (lees hier het verslag over het seminarie).

“Onverantwoordelijk gebruik van zulke woorden”

David Walzer, Israëlisch ambassadeur bij de Europese Unie, schreef een kwade brief naar Martin Schulz, voorzitter van het Europese Parlement en lid van de S&D Group.

“Zulke woorden zijn onaanvaardbaar” […] “Europeanen en Israëli’s zijn zich ten volle bewust van de mogelijke gevolgen van het onverantwoordelijke gebruik van zulke woorden.”

Bovendien klaagde Walzer aan dat de gastheren van het seminarie weigerden in te gaan op het verzoek tot deelname aan het panel van Doron Almog. Hij is directeur van het hoofdkwartier voor de Economische en Gemeenschapsontwikkeling van de Bedoeïenen in de Negev in het kabinet van de Israëlische premier.

Geen dialoog met de Bedoeïenen

Almog kwam dan maar tussenbeide in de vragenronde aan het einde van de seminarie. Daarin richtte hij een uitnodiging tot dialoog aan de vertegenwoordigers van de Bedoeïenen, Khalil Al Amour en Sanaa Ibn Bari. Deze uitnodiging komt wat laat. De Bedoeïenengemeenschap is immers op geen enkele manier geraadpleegd over het Prawer-Begin-plan.

In 2009 vestigde de Israëlische regering het Prawer Comité, onder leiding van Ehud Prawer, de voormalige vicevoorzitter van de Nationale Veiligheidsraad van Israël. Dit comité werd in het leven geroepen om een plan uit te denken voor 35 niet-erkende Bedoeïenendorpen in de Naqab/Negev.

Het plan werd goedgekeurd door de Israëlische regering in september 2011 als het Prawer-plan. Op 24 juni 2013 keurde de Israëlische Knesset de Prawer-Begin-wet goed, met 43 stemmen voor en 40 stemmen tegen. Daarmee werd het plan in een wet gegoten, die de etnische zuivering van de Bedoeïenen in de Naqab/Negev legaliseert.

Afkeuring door de lokale en internationale gemeenschap

Israël zet sinds 2009 ongestoord door met het Prawer-Begin-plan, ondanks enorme protesten vanwege de Bedoeïenengemeenschap. Bovendien wordt het plan bekritiseerd in verschillende VN-resoluties, onder andere van het Comité tegen Rassendiscriminatie en de speciale rapporteur voor het recht op adequate huisvesting.

Het Europees Parlement, waar het seminarie plaatsvond, nam op 5 juli 2012 een resolutie aan, die Israël oproept om het Prawer-Begin-plan en zijn beleid van verplaatsing, uitzetting en onteigening van de Bedoeïenenbevolking in de Naqab/Negev stop te zetten.

Constructieve dialoog

Terwijl Israël stelmatig heeft geweigerd de dialoog over het Prawer-Begin-plan aan te gaan, uit het land nu wel zijn bezorgheid over een ‘constructieve dialoog’ .

“Dit alles doet me vrezen dat het echte doel van dit seminarie niet het verbeteren van de levensomstandigheden van de Israëlische Bedoeïenen is, maar het cynisch benutten van deze cruciale kwestie om aan Israël-bashing te doen. Dit is zeker niet de beste manier om een constructieve dialoog te voeren”, aldus Saranga, hoofd van het Israëlische Liasion Department in het Europees Parlement.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!