Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Monsanto krijgt Wereldvoedselprijs die door de zaadmultinational zelf gefinancierd is

Op 16 oktober, ter ere van Wereldvoedseldag, zal de Borlaug Foundation de Wereldvoedselprijs uitreiken aan topmensen van landbouwmultinationals Monsanto en Syngenta. De prijs is mede gefinancierd door deze bedrijven zelf: Monsanto schonk in 2008 5 miljoen dollar aan The World Food Prize Foundation.
dinsdag 15 oktober 2013

De Wereldvoedselprijs ter waarde van 250.000 Amerikaanse dollar wordt toegekend aan dr. Marc Van Montagu uit België en dr. Mary-Dell Chilton en dr. Robert T. Fraley uit de Verenigde Staten.

Volgens de Borlaug Foundation verdienen zij de prijs voor hun ‘onafhankelijke, individuele en baanbrekende prestaties in het ontwikkelen en toepassen van moderne biotechnologie in de landbouw. Hun onderzoek maakt het voor boeren mogelijk om gewassen te telen met verhoogd rendement; resistentie tegen insecten en ziekten, en het vermogen om extreme variaties in het klimaat te tolereren.’

GGO’s en bijensterfte

Chilton is oprichter van Syngenta Biotechnology, Inc., gigant van landbouwchemicaliën, recent nog in het nieuws omdat het bedrijf juridische stappen nam tegen het verbod op pesticiden die in verband worden gebracht met massale bijensterfteFraley is vice-president van Monsanto, de bekendste en meest omstreden GGO-multinational ter wereld. Van Montagu startte twee biotechnologiebedrijven: Plant Genetic Systems en Crop Design.

Toen de prijswinnaars in juni dit jaar bekend werden, spraken 29 leden van de World Future Council en 52 winnaars van de Right Livelihood Award hun afkeuring uit.

Zij vinden dat de Wereldvoedselprijs buiten haar eigen mandaat treedt door de prijs toe te kennen aan de biotechnologische zadenindustrie. De Wereldvoedselprijs heeft tot doel het belang te benadrukken van een voedzame en duurzame voedselvoorziening voor alle mensen.

Wereldvoedselprijs ondermijnt eigen doelstelling

In een artikel in de Huffington Post stellen de 81 dat de toekenning haaks staat op het idee achter de Wereldvoedselprijs: “GGO-zaden zijn alleen rendabel voor de paar bedrijven waardoor ze geproduceerd worden. Ze versterken een landbouwmodel dat de duurzaamheid van arme boeren ondermijnt, die samen de grootste groep hongerlijdende mensen ter wereld vormen. GGO-zaden maken boeren afhankelijk van gekocht zaad en chemische bestrijdingsmiddelen.” In korte tijd tekenden een kwart miljoen mensen een protestoproep op internet.

Voedselproductie in handen van enkele multinationals

De organisaties Aseed Europe en Food Justice laten in een verklaring weten dat de praktijken van Monsanto en Syngenta niets te maken hebben met duurzame landbouw.

“Deze bedrijven stimuleren hoogtechnologische oplossingen, die alleen toegankelijk zijn voor grote landbezitters. Daarnaast patenteren ze zaden, wat ertoe leidt dat een steeds groter deel van de voedselproductie in handen komt van enkele grote bedrijven. De teelt van de gentechgewassen gaat ook nog eens gepaard met de inzet van grote hoeveelheden bestrijdingsmiddelen, wat een enorme impact heeft op het milieu.”

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

3 reacties

 • door l.lagae@skynet.be op dinsdag 15 oktober 2013

  Ik ben de domste niet en toch weet ik, in feite, niets definitiefs over de gezondheid van ggo- voedsel. En over de milieu-impacten noch over de afhankelijkheid van de boeren ertegenover

  Ik kan ook niets anders voorstellen dan een alomvattende studie ( op holistische wijze ) over dit probleem. Door ONafhankelijke onderzoekers. Die zijn er en dat zijn onderzoekers die gewoon vanzelf onafhankelijk denken en zijn.

  Ir. Louis Lagae

 • door Robrecht Vanderbeeken op dinsdag 15 oktober 2013

  Als de VS en UK klokkenluiders monddood willen maken is de truc altijd ‘hun onthullingen brengen mensen in gevaar’, hoewel dat niet bewezen is en gewoon over het oprollen van de spionnetwerken gaat. Als de GGO-fundi’s activisten de mond willen snoeren is de truc: ‘ggo’s zullen de honger uit de wereld helpen en activisten maken dat onmogelijk’, het tegendeel is waar.

  Van Montagu zijn ‘objectiviteit’ kan afgetoetst worden aan het feit dat hij als wetenschapper altijd met dit honger-riedeltje afkomt, terloops de activisten als religieuze barbaren afschildert en op geen enkel moment in overweging neemt dat samenwerking met multinationals vanwege hun psychopathisch winstbejag tot allerlei wantoestanden en misbruik kan leiden.

  Als onze prominente wetenschappers al geen kritische afweging kunnen maken tussen gevaren en voordelen, dan weten we wel hoe laat het is: huurlingen.

 • door ReturnToReason op woensdag 16 oktober 2013

  Landbouw is de ene industrietak die bij uitstek decentraal is. Het is het tegenovergestelde van een monopolie: iedereen met een stukje grond kan zijn eigen voedsel verbouwen. Het enige echte doel van de GGO multinationals is om een monopolie op voedsel verbouwen te verwerven. Ze proberen het zover te krijgen dat arme boeren hun eigen voedsel niet meer kunnen verbouwen gebruik makend van hun eigen zaaigoed. Hoe moet dat de honger de wereld uit helpen ? De huidige honger in de wereld is niet te wijten aan te weinig voedsel, er is immers voldoende om de hele wereldbevolking te voeden. De honger is een gevolg van een ongelijke verdeling van rijkdom. De pogingen van GGO multinationals om meer macht te krijgen over voedsel zal deze ongelijkheid, en daardoor de honger eerder doen toenemen.

  En hiermee zijn de volgende problemen nog niet vernoemd - dat men geen idee heeft wat GGO gewassen voor invloed hebben op de gezondheid van mens en dier. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat de bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden in combinatie met GGO gewassen inderdaad zeer schadelijk zijn. - dat GGO gewassen natuurlijke landbouwgewassen besmetten, en dat gemuteerde genen op die manier in de natuur terechtkomen, wat tot het uitsterven van natuurlijke landbouwgewassen kan leiden. We initiëren een proces waarvan we het einde niet kunnen voorzien, en waar we uiteindelijk geen controle meer over hebben.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties