Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Jonge kunstenares Rosea Lake geeft Anke van dermeersch (VB) lik op stuk

Dinsdag vonden de pleidooien plaats in de zaak van de Canadese artieste Rosea Lake tegen VB-senator Anke Van dermeersch. De uitspraak volgt op 25 oktober. Van dermeersch en enkele supporters probeerden Lake te intimideren met roze t-shirts en de slogan 'Respect our beliefs or get out of the country'.
dinsdag 15 oktober 2013

De Canadese artieste Rosea Lake schrok zich een hoedje toen ze twee weken geleden geconfronteerd werd met de nieuwste campagne van de aan het Vlaams Belang gelieerde beweging 'Vrouwen tegen islamisering'. “Dit is zo duidelijk plagiaat van mijn werk en de boodschap van Van dermeersch is totaal tegengesteld aan die van mij. Ik roep juist op om niemand te beoordelen op haar of zijn kleren en uiterlijk.”

De verdediging van Van dermeersch betwistte niet dat Van dermeersch zich liet inspireren door het werk van Rosea Lake maar trekt in twijfel of Rosea wel het recht heeft om klacht in te dienen aangezien je daarvoor – zo beweert toch de verdediging van Van dermeersch - volgens de wet in de Canadese provincie waar ze woont, 19 moet zijn. Lake wordt volgende week 23 oktober 19. Zij maakte het werk 'Judgments' toen ze 18 was.

De advocaat vanVan dermeersch vergaloppeerde zich verder door zijn cliënte te vergelijken met Malala Yousafzai, de Pakistaanse tiener die een aanslag door de Taliban overleefde en genoemd werd als kanshebber voor de Nobelprijs voor de Vrede.

“Focussen op de leeftijd van Rosea Lake is een zwaktebod en een poging om de grond van de zaak te omzeilen. Volgens de Belgische wet is Rosea Lake wel degelijk meerderjarig”, zegt Abderrahim Lahlali, advocaat van Rosea Lake.

“Wij hebben alle vertrouwen in de uitspraak van de rechtbank. In tegenstelling tot Van dermeersch die zegt dat Belgische rechters gedreven worden door angst”, zegt Lahlali.

“Na mijn week in België en door bezig te zijn met deze zaak ben ik nog meer overtuigd dat je vrouwen niet moet beoordelen op wat ze dragen. Of dat nu een korte rok is of een hoofddoek. Laat vrouwen zelf kiezen. It's my choice, not yours”, zegt Rosea Lake.

Mode-ontwerpster Rachida Aziz was er bij in de rechtbank om Lake een hart onder de riem te steken. "Toen ik zag dat Van dermeersch heel veel aandacht kreeg met haar campagne, met als dieptepunt die uitzending van Reyers Laat en toen ik hoorde dat Rosea zelf onvoldoende middelen had om een klacht in te dienen, besloot ik haar te helpen door geld in te zamelen voor haar verdediging", zegt Aziz.

Vlaams Belang heeft – nadat de partij gisteren ook het recht verloor om de schoenen van Louboutin af te beelden – ondertussen al een nieuwe versie van de campagne-affiche klaar. Van dermeersch ligt nu op de grond op de nieuwe foto. “Dat is nog altijd duidelijk een kopie van mijn werk. Ze veranderen het alleen een klein beetje in de hoop een klacht te vermijden”, zegt Lake die woensdag terugkeert naar Vancouver in Canada.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

7 reacties

 • door Will op woensdag 16 oktober 2013

  Iemand niet beoordelen op uiterlijk en kledij heeft zo zijn grenzen. Individualiteit is naar mijn mening eerder een westers gegeven. Wanneer je bijvoorbeeld ziet dat mensen massaal op straat komen naar aanleiding van een cartoon, en die mensen zijn ook nog eens allemaal +/- hetzelfde gekleed en ze slaken allemaal dezelfde kreten, dan is Life of Brian "WE ARE ALL INDIVIDUALS!!" bijna tastbaar aanwezig. Heel normaal dus dat je dergelijke mensen al bij voorbaat een bepaalde "waardering" geeft. Los daarvan vind ik dat ze bij VB zelf hun affiches moeten ontwerpen, iemand anders hun idee pikken doe je niet.

 • door barth op woensdag 16 oktober 2013

  Het is nogal logisch dat mensen die voor hetzelfde betogen, dezelfde "kreten slaken". Als je daar je "waardering" van af laat hangen, moet je dat zelf weten. Van dermeersch is als politica een marionet van Dewinter. Dat maakt haar als voorvechtster van vrouwenrechter al verdacht. Maar het wordt helemaal gênant als je bedenkt dat ze ooit de kiezer probeerde te overtuigen met de - valse - belofte dat ze haar borsten zou laten zien. En nu gaat ze al op haar rug liggen. Tja. De verbeelding van Dewinter is blijkbaar nogal primair. Dan nog liever Marleen Van den Eynde, Songul Koç, Nabela Benaissa, Naima Amzil en Malala Yousafzai, vijf gehoofddoekte maar zéér verschillende dames die ik, alle "islamisering" ten spijt, nog nooit een ultimatum als "denk zoals wij of verlaat het land" heb horen stellen.

  • door Will op woensdag 16 oktober 2013

   een paar banale cartoons miljoenen mensen in tientallen landen over gans de wereld op straat kunnen brengen die allemaal "dood aan het westen" schreeuwen , dan heb je een wereldwijd probleem. Als men dat moord en brand schreeuwen bovendien ook in de praktijk toepast via bijvoorbeeld aanslagen op een cartoonist, dan heb je ook nog eens een lokaal probleem. Nogal logisch dan dat mensen wantrouwig worden tegenover andere mensen die zich via hun kledij als moslim kenbaar maken. Er moesten maar eens in het holst van WOII een paar mensen met een duitse helm op hun hoofd bij jou komen aankloppen, niet bepaald vertrouwenswekkend toch?

   • door barth op woensdag 16 oktober 2013

    Dit DWM-artikel gaat niet over islamofobie, wat een persoonlijk probleem is. Het stuk gaat wel over verkozenen van de federale wetgevende macht, die de wet à la carte willen toepassen in het belang van hun partij. Dat is een nationaal probleem. Wie dat onderscheid niet maakt, en ranzige anti-islamitische propaganda spuit op een plaats die dient om commentaar te geven op een artikel over iets anders, wekt bij mij alvast geen vertrouwen in zijn goede trouw, fatsoen, netitquette of verstandelijke vermogens.

    • door Will op woensdag 16 oktober 2013

     Klopt volledig, er is dan ook nergens sprake van islamofobie. Wie een artikel leest alvorens commentaar te spuien zal wellicht opmerken (behalve indien goede trouw, fatsoen, netiquette of verstandelijke vermogens tekortschieten) dat -nota bene in de 1e paragraaf - de kunstenares de opmerking maakt "Ik roep juist op om niemand te beoordelen op haar of zijn kleren en uiterlijk". Dat wou ik toch enigzins nuanceren, onderbouwd met feiten. Iemand die daar ranzige anti-islamitische propaganda van maakt gaat voor mijn part de hysterische toer op.

     • door barth op zondag 27 oktober 2013

      Het spreekt vanzelf dat diegene die ranzig commentaar geeft, dat niet als dusdanig herkent. Maar een disclaimer is geen bewijs op zich. De meest racistische praat wordt ingeleid met "ik ben geen racist, maar..." En het is wat achter de 'maar' komt, dat telt. In dit geval is dat een hoop beweringen die door geen enkele bron of argument worden gestaafd, en allemaal neerkomen op een vermeende superioriteit van "het westen" op "de islam". Dat ik nog moet uitleggen dat zoiets ranzig en islamofoob is, is een beetje zonde van de tijd, maar à la (niet "allah", voor alle duidelijkheid, maar 'tot daar aan toe'). Dat die uitleg in dovemansoren valt, is niet verrassend en bevestigt eerder het originele uitgangspunt. Maar schrijven dat uw onderbuikse oprisping, enkel omdat ze pompeus geformuleerd is en een verwijzing naar Monty Python bevat, "onderbouwd met feiten" zou zijn, daar doet u zichzelf toch net iets te veel onverdiende eer aan. Vooral als u al in de volgende zin door de mand valt en uw claim van "feitelijke onderbouwing" reduceert tot een inhoudsloos verwijt.

 • door barth op woensdag 16 oktober 2013

  Volgens de verdediging van Van dermeersch is het dus toegelaten om iemands rechten te schenden als die persoon te jong is om klacht neer te leggen.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties