Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Monsanto’s SmartStax maïs komt naar Europa

Vanaf oktober dit jaar zal de Europese Unie toestemming geven voor het invoeren van de genetisch gemanipuleerde SmartStax maïs van Monsanto. Dat verklaarde een woordvoerder van de EU-commissaris voor gezondheid en consumentenbeleid Toni Borg aan de Duitse krant Zeit Online.
woensdag 2 oktober 2013

Borg zegt dat er “rigoureus wetenschappelijk onderzoek” aan de beslissing voorafgegaan is. Volgens de website van Monsanto heeft het product de volledige naam Genuity® SmartStax® RIB Complete™ en is het bijzonder omdat het de genen van twee al eerder genetisch gemodificeerde maïsrassen combineert.

SmartStax maïs zal niet in Europa verbouwd worden, maar kan wel gebruikt worden als diervoeder en in levensmiddelen verwerkt worden.

Acht kunstmatig toegevoegde genen

SmartStax maïs is ontwikkeld in de VS door Monsanto en Dow AgroSciences en wordt daar sinds 2011 verbouwd. Het maïszaad is omstreden omdat het niet alleen tegen twee soorten herbiciden en landbouwgiffen bestand is, maar ook tegen zes insecten, waaronder de Europese maïsboorder. Het zaad bevat acht kunstmatig toegevoegde genen.

Volgens tegenstanders zouden de effecten van de GGO-maïs op dieren onvoldoende zijn getest. Christoph Then vertegenwoordiger van Testbiotech en landbouwspecialist bij Greenpeace Duitsland, zegt over de risico’s: “Nog nooit eerder heeft een toegelaten GGO-plant zoveel genetisch gemodificeerde ingrediënten bevat. Het is geheel onduidelijk hoe die zich onderling zullen gedragen en wat de gevolgen op lange termijn zijn”.

“Europese Commissie heeft de handen vrij”

Volgens Bart Staes, Europarlementariër voor Groen, is er bij de toelating van SmartStax maïs iets vergelijkbaars gebeurd als bij het neonicotinoïdendossier, dat ging over het verbieden van pesticiden die schadelijk zijn voor bijen.

Toen de toelating van SmartStax maïs besproken werd in het Standing Committee over de veiligheid van de voedselketen, was er binnen de lidstaten geen meerderheid om deze GGO toe te laten, maar ook geen meerderheid om het tegen te houden. Staes: “Als dat gebeurt, heeft de Europese Commissie de handen vrij.”

Europese Groenen roepen op tot massaal protest

In het geval van de neonicotinoïden heeft de Europese Commissie besloten tot een tijdelijk verbod op pesticiden die van invloed zijn op de bijensterfte. In het geval van SmartStax GGO-maïs heeft EU-commissaris voor gezondheid en consumentenbeleid Toni Borg toelating aangekondigd vanaf midden oktober.

Staes: “De Groene fractie heeft Borg hierover al aangesproken en hem brieven gestuurd. Maar het Europees Parlement staat voorlopig buiten spel. Alleen massaal protest van de civiele samenleving kan iets veranderen, net zoals dat bij het neonicotinoïdendossier gelukt is.”

Positief beoordeeld

Monsanto liet begin september aan Farmer’s Weekly weten geen aanvragen bij de Europese Commissie te hebben ingediend voor het verbouwen van SmartStax, enkel voor het invoeren. Monsanto wijst erop dat de European Food Safety Authority het product een positieve wetenschappelijke beoordeling heeft meegegeven. 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

  • door froels op woensdag 2 oktober 2013

    "Het management schuift een winst van 5 à 5,2 USD per aandeel naar voor, een winstgroei van 14%. De groep neemt voor 930 miljoen USD het boerderij-data bedrijf 'The Climate Corp.' over. Monsanto predikt al sinds 2010 een jaarlijkse winstgroei van minstens 15% door prijsverhogingen op de 'Round-up'-tak en op de genetisch gemanipuleerde zaden". Gaat boeren informeren: http://www.bloomberg.com/news/2013-10-02/monsanto-to-buy-climate-corp-profit-forecast-trails-estimates.html Klacht tegen Monsanto door Am. boeren: http://www.bloomberg.com/news/2013-06-07/monsanto-sued-on-behalf-of-farmers-over-modified-wheat.html

  • door haloewie op donderdag 3 oktober 2013

    Lees op RT.com dat het leger van Monsanto met zijn lobbyisten en advocaten de strijd gaat winnen, omdat zoals in Frankrijk er geen legale basis is om haar producten uit de EU weg te houden. Als de mensen uit Europa geen monsanto-zaad willen, noch op hun bord noch op het veld, is dat dan niet duidelijk genoeg voor onze EU-commissaris? Mijnheer Tonio Borg, gij die bij de jezuïeten hebt school gelopen , staat ge niet sterk genoeg in uw schoenen om u niet om de vinger van de haaien van monsanto te laten draaien? Hou eens een volksraadpleging om uit te vinden, wat de mensen willen? Ik stuur u al een mailtje dat ik niet akkoord ga.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties