Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

BNP Paribas Fortis zet ethische spaarrekening 'Krekelsparen' stop

Donderdagmorgen 26 september heeft BNP Paribas Fortis aan FairFin en RFA meegedeeld dat de bank het Krekelsparen én het ethisch beleggingsfonds AlterVision stopzet. FairFin blikt terug en vooruit.
donderdag 26 september 2013

Solidair spaarproduct na 30 jaar opgedoekt

Het is net geen 30 jaar geleden, in 1984, dat in de schoot van Netwerk Vlaanderen (nu: FairFin) een eerste ethisch spaarproduct ontstond. Het begon als een systeem van giften en leningen aan sociale organisaties, en werd in de loop der jaren een spaarproduct dat Netwerk i.s.m. de toenmalige openbare spaarbank ASLK aanbood.

Het Krekelsparen was het eerste duurzame alternatief voor spaarders die hun geld in sociale en ecologische projecten geïnvesteerd wilden zien.

Later trad ook het Franstalige Réseau Financement Alternatif toe tot die duurzame coalitie tussen vereniging en bank. Het Krekelsparen overleefde de fusie van ASLK en Generale Bank (Fortis), die tot BNP Paribas Fortis evolueerden.

Jarenlange steun aan waaier van organisaties

Het Krekelsparen heeft talloze sociale middenveldorganisaties in België geen windeieren gelegd: een percentage van de gezamenlijke spaargelden werd in de vorm van een commissie doorgestort naar FairFin, RFA en andere lidorganisaties van het Krekelsparen. Spaarders konden ervoor opteren om daarbovenop hun intrest af te staan aan een lidorganisatie naar keuze.

Op dit moment zijn er nog steeds meer dan 7.000 Krekelspaarders, die samen een spaarinlage van ongeveer 82.000.000 euro omvatten. Dit cijfer kende een hoogtepunt eind jaren tachtig en begin jaren negentig omdat er toen nog actief promotie werd gevoerd rond deze duurzame spaarformule.

Het Krekelsparen beleefde een enorme terugval in aantal spaarders sinds de crisis van 2008, maar toch kan worden gesteld dat de totale spaarinlage daarentegen niet drastisch is gedaald doorheen de jaren.

Ook het beleggingsfonds AlterVision liet eenzelfde investering in sociale projecten toe en bracht heel wat commissie op eind jaren negentig en begin 2000.

Het moreel dilemma van FairFin

Het Krekelsparen zowel als het beleggingsfonds AlterVision braken lange tijd een lans voor strikt ethische criteria inzake sparen en beleggen. De producten geboden om enkel te investeren in die organisaties, die op strenge manier gescreend werden op vlak van milieubeleid, sociale impact en ethisch beleid.

BNP Paribas Fortis echter, hield zélf niet vast aan dit referentiekader wat betrof haar algemeen investeringsbeleid.

Bij FairFin en RFA zagen wij een groeiende discrepantie tussen de ambitieuze, ethische formule van het Krekelsparen en de richting die BNP Paribas Fortis met haar beleid uitging. Wij drongen aan op een meer verantwoord investeringsbeleid op vlak van milieu, vrede, vrijheid en democratie en waardig werk – zoals ook om zich terug te trekken uit belastingparadijzen.

"Bij FairFin en RFA zagen wij een groeiende discrepantie tussen de ambitieuze, ethische formule van het Krekelsparen en de richting die BNP Paribas Fortis met haar beleid uitging"

Dit is echter niet uitgemond in voldoende positieve beleidsaanpassingen door BNP Paribas Fortis. Bovendien schrapt de bank nu haar meest ethische en solidaire spaar- en beleggingsproducten.

Ethisch bankieren 2.0: de nieuwe generatie ethische bankproducten is al een feit

Ethisch sparen en beleggen zitten duidelijk in de lift, dus zien FairFin en RFA de toekomst rooskleurig in. Er wordt afscheid genomen van het Krekelsparen, maar tegelijk springen drie alternatieven bijna onmiddellijk op de voorgrond.

Triodos, de duurzame bank, heeft zich de voorbije jaren sterk getoond, en ziet haar omzet voor het jaar 2012 met bijna 30 procent stijgen. Haar ethische spaar- en beleggingsproducten worden ook op exhaustieve wijze gescreend en vormen een waardig alternatief.

VDK, een kleinere bank die vooral in de provincies Oost- en West-Vlaanderen actief is, werpt zich intussen ook op als duurzame speler, met een ethische spaarrekening genaamd de SpaarPlus Rekening. De spaarinlage wordt ook hier herbelegd in bedrijven en organisaties die aan tal van sociaal-ethische criteria moeten voldoen. Bovendien betaalt VDK een commissie aan zeven sociale partnerorganisaties, waaronder FairFin.

Wie zeker wil zijn van het duurzame beleid van zijn bank en daar ook zijn zegje over wil hebben, kan terecht bij New B: de coöperatieve bank die nu nog in oprichting is, maar weldra het levenslicht zal zien. De ethisch-sociale randvoorwaarden voor haar beleid staan alvast al op papier en het is duidelijk dat New B een solidaire koers zal varen, met een 43.000-tal aandeelhouders die allemaal evenzeer de koers mee bepalen.

Jasmien Vandermeeren

Jasmien Vandermeeren is communicatieverantwoordelijke bij FairFin.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

4 reacties

 • door l.lagae@skynet.be op donderdag 26 september 2013

  Banken zijn en moeten gen liefsdadigheidsinstellingen zijn ( ik stelde dat enkele weken geleden).

  Andere kant : de stomme en kortzichtige politek. De politiek heeft ( enorm schuldig ) de banken deregularisatie geboden. Voor duizenden miljarden werden de spaarders kaalgeplukt.

  Onder regels van "behoorlijk Bestuur" zou dat niet zo gelopen zijn.

  En NOG ziet, zelfs hier, niemand dat??

  • door obUser op vrijdag 27 september 2013

   Waar wordt hier over banken als liefdadigheidsinstellingen gesproken? Het artikel gaat over ethisch bankieren, en blijkbaar zijn er banken die ook zonder echte regels voor goed bestuur er toch in slagen een positieve rol te spelen in de maatschappij. VDK en Triodos hebben de bankencrisis nauwelijks gevoeld omdat zij niet in toxische producten investeren en veilig beleggen.

   Als u uw commentaar een bewijs van een stelling wil noemen, mag die stelling wel wat duidelijker beargumenteerd worden. Dit ruikt naar neoliberale mist.

   Er zijn veel mensen die 'zien', en wat we zien is dat een bank gered met publiek geld weigert zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid op te nemen, erger nog, zelfs zijn laatste greintje verantwoordelijkheidszin opgeeft. Past niet in de winstlogica zeker? Soit, het is nooit te laat om de nog steeds falende systeembanken te nationaliseren. Of gaan we vertrouwen op Basel IV voor regels over behoorlijk bestuur?

   • door wernerr op vrijdag 27 september 2013

    Ik was bij de eersten die in 1984 mijn bestaande spaarrekening bij de ASLK inschreef binnen Krekelsparen. Toen zag ik dat helemaal zitten onder de publieke ASLK. Door wanbeheer van diverse (SPa) politici werd dan door de jaren heen de ASLK opgenomen binnen onethische privé-banken zoals de Generale Bank, Fortis en BNP-Paribas, en telkens groeide mijn onbehaaglijkheid over wat dat Krekelsparen daar eigenlijk nog zat te doen.

    Deze beslissing is dus goed van BNP-Paribas, de maskers vallen nu helemaal af. Fairfin had deze beslissing zelf vorig jaar al moeten nemen. De krekel is dood, leve de vele nieuwe beestjes die in betrouwbare banken zullen opgroeien!

 • door dirk1965 op vrijdag 27 september 2013

  De politiek heeft helemaal niks van deregulering 'geboden'. De financiële sector heeft jarenlang druk uitgeoefend op beleidsvoerders voor die deregulering. Miljarden van ons geld zijn uitgegeven om die deregulering erdoor te krijgen. De bedrijfswereld is absoluut niet geïnteresseerd in "behoorlijk bestuur", enkel in winstmaximalisatie op korte termijn. En lange termijn betekent voor hen niets meer of minder dan een aaneenschakeling van veel korte termijnen.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties