Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Tienduizend aanwezigen op 'feest van de solidariteit' Manifiesta

In Bredene kwamen bijna 10.000 linkse geesten bijeen voor Manifiesta, een ‘feest van de solidariteit’ georganiseerd door het weekblad Solidair en Geneeskunde voor het Volk. De aanwezigen konden genieten van een mix van politieke debatten, lezingen, literatuur en muziek. Er waren talloze maatschappelijke en politieke organisaties vertegenwoordigd.
zaterdag 21 september 2013

Naast prominente Belgische sprekers maakten er ook een aantal internationale gasten hun opwachting. Owen Jones, 29 jaar en een nieuwe, frisse stem in de Britse linkerzijde, gaf een gesmaakte lezing. Zijn bestseller Chavs, Dedemonisering van de Britse arbeidersklasse verscheen net in het Nederlands. “De vakbonden, nog altijd de grootste maatschappelijke organisaties vernietigen, daar is het velen om te doen”, zei Jones.

“Het is de taak van de media je woede af te leiden naar die vieze buur, weg van zij daarboven, weg van zij die echte oorzaak van veel ellende zijn.”

Organisator Rik Vermeersch uitte in een toespraak zijn tevredenheid over het feit dat het aantal aanwezigen op Manifiesta veel groter is dan vorig jaar. Vermeersch benadrukte dat hij vooral verheugd was over het feit dat steeds meer maatschappelijke organisaties prominent aanwezig zijn op het festival. Zo waren er dit jaar 950 toegangskaarten via de vakbonden verkocht: een opmerkelijk verschil met de 250 van vorig jaar.

De vakbonden manifesteerden zich ook duidelijk tijdens het gemeenschappelijke moment op het festival.  

Zo riep Nico Cué van het ABVV de aanwezigen op een vuist te maken “tegen de overdreven leugens die de regering ons op de mouw probeert te spelden”. Hij doelt hiermee op de gedachte dat België alleen uit de crisis komt als mensen ‘samen een inspanning doen’, waarmee onder andere beleidsmaatregelen als het bevriezen van de lonen vergoelijkt worden.

Katrien Verwimp van ACV-Transcom vermeldde dat haar organisatie voor de eerste keer aanwezig was, maar zeker niet voor de laatste keer. “We zijn hier met organisaties met verschillende boodschappen, maar één centrale boodschap van een warme samenleving.”

In haar toespraak ageerde ze tegen de commercialisering van de openbare dienstverlening. “Dit is nooit een goed idee. Kijk naar de gevolgen van de liberalisering van de energiemarkt: mensen die met angst de winter afwachten, omdat zij niet weten of ze de rekeningen kunnen betalen.”

Ook veroordeelde Verwimp de ‘sociale dumping’ op de arbeidsmarkt en pleitte ze voor correcte arbeidsvoorwaarden voor het wegvervoer. Ze verwees hierbij naar het lot van truckers uit Oost-Europa, die soms noodgedwongen in containers moeten overnachten.

De Prijs Solidair 2013 ging naar het Platform “Recht voor Iedereen”, een coalitie van vakbonden, armoede-organisaties en advocaten die eerder dit jaar zeshonderd mensen op de been kregen voor een actie tegen de inperking van de juridische bijstand. De regering wou het pro-Deosysteem minder toegankelijk maken. Dankzij de druk van het Platform werden die plannen voorlopig opgeborgen.

Tevens werden er tijdens het gemeenschappelijke moment een aantal bijzondere gasten in het zonnetje gezet. Zo werd er solidariteit betuigd aan Adriana Perez, echtgenote van één van de leden van de Cuban Five, en de medewerkers van de vuilniskar uit Sint-Niklaas die hadden gestreden tegen de privatisering.

PVDA-voorzitter Peter Mertens begon zijn speech met een blijk van tevredenheid over de media-aandacht die er dit jaar voor Manifiesta is. “Het werd na vier jaar tijd dat we op de nationale journaals komen, verdorie.”

Mertens veroordeelde het feit dat topbankiers die wanprestaties verrichten vrijuit gaan, terwijl werkende mensen in Europa de prijs van de crisis betalen.

“Als je in de Brusselse Nieuwstraat een kersenpit op de grond spuwt, krijg je een hogere boete dan wanneer je jarenlang het land oplicht.”

Mertens benadrukte de noodzaak van een publieke banksector, die wel transparant werkt en niet speculeert met spaargeld. Ook hekelde hij het gebruik van de crisis door de Europese Commissie om hervormingen op de arbeidsmarkt mogelijk te maken.

“Men pakt de sociale uitkeringen af, men laat de mensen langer werken en zo wordt de druk verhoogd. 
Zo dwingt men de mensen in kleine en flexibele banen. 
En zo komen ook alle loon- en arbeidsvoorwaarden van de hele werkende klasse onder druk.”

Het zit Mertens dan ook dwars dat de zogenaamde ‘superrijken’ niets lijken te merken van de crisis, maar er de afgelopen jaren alleen maar op vooruit zijn gegaan.

“De waarheid is dat met een miljonairstaks er in ons land geen armoede meer zou zijn.” Mertens pleit dan ook over een Working Man’s Recovery
in tegenstelling tot een Rich Man’s Recovery.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

7 reacties

 • door Hugo Casteels op zondag 22 september 2013

  ik vraag mij af wat dhr Mertens daaronder verstaat en hoe hoog die taks dan wel moet zijn. We moeten wel opletten dat we die miljonairs niet naar het buitenland verjagen(zie Frankrijk) want dan is er ook niets meer om te takseren en blijft er uiteindelijk niets meer over(geen arbeidsplaatsen en geen belastinggeld). Slogans debiteren(=populisme) is natuurlijk wat anders dan beleid voeren, in deze is Mertens dus geen haar beter dan De Wever.

  • door Lode Vanoost op zondag 22 september 2013

   Een steeds maar weerkerende mythe, dat van de rijken die het gaan afstappen.

  • door Maarten.Minnaert op zondag 22 september 2013

   "En als dat soort profiterende bankiers het aftrapt, wat is daar dan zo erg aan?"

   Mertens vraagt zich terecht af of we deze sociale klasse van profiteurs en geld-voor-zich-houders wel in ons land willen houden en waarom.

  • door Bernardus12 op maandag 23 september 2013

   Welk beleid is er in deze crisis vraag ik me dan af ? Onze media-BEDRIJVEN debiteren godganse dagen lege slogans afkomstig van... (vult u zelf in aub). Welke structurele maatregelen worden er aangeboden voor de mondiale problemen? Zoals de ontbossing, CO2,klimaat, overbevolking, eerlijke handel, uitbuiting? Top, na top wordt er een lege doos afgeleverd! Onder druk van... ( vult u zelf in aub) Wordt er een beleid gevoerd vraag ik me dan af ? Door Politici? Belangengroepen zijn aan zet momenteel, met name dan met de sterkste financiële ruggengraat. Multinationals onder het beleid van CEO's met een heel enge visie en gezichtsveld. Die helemaal niet geven over de bovenstaande 'softe' issues. Ook ondermaats aanwezig de media-BEDRIJVEN. Waar wel over wordt in deze kringen dan wel over gesproken? Vakbond(problemen), loonlast(problemen), werklozen, te dure pensioenen etc. is hun actueel probleem. Allemaal... stuk voor stuk... maatschappelijke issues. Dat wordt je elke dag aangeboden door de (hun) media-BEDRIJVEN. In de actualiteit? Vult u zelf in aub Maar niet over de beurs, het marktfalen, de markt die geen oplossing kan geven op de soft issues . Toevallig? Beetje asociaal niet ? Hun falende systeem , opgelost door DE OVERHEID. Boergoeroes gered door de belastingbetaler. Hun marktfalen lijkt een hefboom te zijn geworden om hun agenda te maken en door te drukken. Hun punten en niks anders En u spreekt over een beleid ? Ik speek over chantage! Over de mogelijkheid beschikken om u vrij te verplaatsen tegenover anderen die dit niet hebben, Te kiezen waar de loonlasten het laagst zijn ( uitbuiting het gemakkelijkst gaat) Waar men dan dreigt als mensen voor hun rechten gaan op staat komen... van de maatschappij een financieel kerkhof te maken, en uit te kijken naar een maatschappij die blij is met een aalmoes en onmondig is.... is chantage. Het Is puur machtsmisbruik En is zeker geen maatschappelijjk beleid. En geloof me, Het is niet enkel dhr Peter Mertens die dit aanklaagt... tal van internationale vakbonden, NGO's. middenvelders etc ! De geglobaliseerde economie zal meer en meer rekening moeten gaan houden met een geglobaliseerd beseffen wat koudbloedig neo-liberalisme inhoudt.

 • door Bernardus12 op zondag 22 september 2013

  ... stuurde haar kat.

 • door Ahoem op maandag 23 september 2013

  De Heer Mertens verduidelijkt in zijn meest recente boek "Hoe durven ze?" in welke vorm hij de miljonairstaks zou willen invoeren en wat de opbrengten zouden zijn voor de samenleving. Ik nodig u dan ook uit dit boek, of zijn minst dat hoofdstuk, eens grondig te lezen en u zal hopelijk aangenaam verrast zijn. De precentiel gewijze taxering van de supperrijken is geen noemenswaardige aanslag op hun vermogen: het gaat m.a.w. om peanuts voor hun en ze zullen er geen boterham (of brioche) minder door eten. De taks kan daarentegen onze samenleving uit de crisis trekken. Het aantal supperrijken dat door een dergelijke belasting ons land zou verlaten is erg klein. Deze perceptie wordt ontwikkeld door de media door te verwijzen naar bijvoorbeeld Depardieu en dit breed in het nieuws uit te smeren in de vorm van een apocalyptisch doemscenario dat we zonder rijken allemaal in de armoede zullen belanden. Als je het mij vraagt zijn we dergelijke rijken liever kwijt dan rijk :-).

 • door Malkavian87 op maandag 23 september 2013

  Want wat blijkt? Slechts een zeer kleine minderheid van de Franse miljonairs is gaan lopen.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties