Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

'War on drugs' in Antwerpen: strijd tegen drugs of tegen jongeren?

"De boetes zijn helemaal niet repressief bedoeld. Het is een gespierde manier om de drugsgebruikers naar de hulpverlening te brengen." Meer had Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) niet nodig om het decor op te zetten op Terzake: rond zijn ijzeren hand zit in feite een fluwelen handschoen. Hij ijvert voor het beste voor de cannabisrokers, die hij als zieken beschouwt. Zieken, overlastbezorgers en potentiële criminelen.
dinsdag 10 september 2013

Een zware cannabisroker wiens gebruik hem tot criminaliteit drijft, serieus? Je moet wel een erg slechte kennis van de problematiek hebben om zo ver te geraken. Maar voor Bart De Wever is het blijkbaar geen probleem om, na zijn uitspraak over de link tussen hiphop en criminaliteit, opnieuw met groteske verklaringen naar buiten te komen.

Wie heeft De Wever dus voor ogen als hij spreekt over het aanpakken van de gebruikers? De junkies? Gespecialiseerde artsen bevestigen dat deze nieuwe boetes niets gaan oplossen en hun werk zelfs moeilijker zullen maken.

Maar over wie heeft hij het dan? De pubers die stiekem hun eerste joints roken? De jongeren die wat verder in hun leven staan, maar er niet in slagen er mee te stoppen? Veertigers en vijftigers die van tijd tot tijd nog eens een trekje nemen?

In werkelijkheid interesseren deze gebruikersprofielen hem niet, niet meer dan de preventiemethoden of de diensten van medische hulp (die misschien zelfs verdwijnen door de besparingsmaatregelen).

Wat De Wever bezig houdt, is het idee verspreiden dat er een bijna automatische link bestaat tussen druggebruik en 'overlast' of 'criminaliteit'. Wie liegt, is er zeker van dat er altijd wel iets blijft hangen. Zeker wanneer je je het over een gevoelig thema als onveiligheid hebt.

Dus wie viseert De Wever? De joint-rokende delinquent in wording. Maar het beeld blijft onvolledig. Ontbreekt hier geen sleutelwoord? Jawel: jongere, hangjongere of nog beter, groepjes hangjongeren. In een volkse buurt natuurlijk, want in de betere wijken stellen al die problemen zich niet. 

En daar is het typische beeld: dat van jongeren die op een storende manier de publieke ruimte bezetten bij gebrek aan toegang tot een publieke ruimte die voor hen voorzien is. Dezelfde jongeren die, binnenkort vanaf 14 jaar, zullen bestraft worden met GAS-boetes.

Diezelfde jongeren die nu al lastig gevallen worden door de politie zullen binnenkort op straat geen jointje meer kunnen roken, terwijl de beter gegoeden thuis roken in hun sofa. Maar voor de N-VA, dat weten we ondertussen wel, is de strijd voor gelijke rechten een relatief begrip (cfr. Liesbeth Homans).

De 'War on drugs' van Nixon heeft geen enkel resultaat opgeleverd. Die van De Wever zal dat ook niet doen. En terwijl hij een vals debat lanceert over cannabis zal hij binnen halen waar hij werkelijk naar op zoek was: jongeren nog wat meer criminaliseren, verslaafde jongeren nog wat meer stigmatiseren en zijn verachtelijke ijzeren hand nog wat beter doen accepteren.

Bedankt Bart om ons eraan te herinneren dat beter samenleven, opkomen voor gelijke rechten en strijd voeren tegen alle verslavingen, zonder jou en tegen jou zal gebeuren.

Aurélie Decoene

Aurélie Decoene is voorzitster van Comac, de jongerenbeweging van de PVDA.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

2 reacties

 • door Kris Slegers op woensdag 11 september 2013

  Mevr. Decoene

  Ik ben nu 37 jaar. Vanaf mijn adolescentie tot mijn 32 jaar heb ik in de weekends alcohol en cannabis gebruikt. Ik leefde 15 jaar in een roes, met psychische en andere problemen als gevolg. Na enkele ernstige incidenten zijn mijn ogen opengegaan en met de hulp van AA ben ik mijn verslavingen de baas geworden.

  Ik sta nu vijf jaar droog en mijn leven is er met rasse schreden op vooruit gegaan: mijn werk (forensisch maatschappelijk assistent) loopt goed, ik heb samen met mijn vriendin een kind, we hebben een eigen huis, ik heb recent een bos gekocht (ik ben natuurliefhebber)...

  Als ik verder was blijven gebruiken (wat dan recreatief genoemd wordt), zat ik nog steeds elk weekend aan de toog te lullen over "cannabis legaal!" en de kleinburgerlijken met hun "huisje-tuintje-diertje".

  Uw minimaliseren van de gevolgen van cannabisgebruik vind ik bijzonder lichtzinnig en het protest tegen de plannen in Antwerpen vooral politiek ingegeven. Voor mij staat het vast: elk gebruik leidt tot problemen, groot of klein. Elke vorm van ontraden lijkt me gepast.

  Als ervaringsdeskundige én hulpverlener sta ik volledig achter de aanpak van dhr. De Wever.

  MVG

  Kris Slegers

  • door Terzijde op donderdag 12 september 2013

   Geloof jij De Wevers mooie praatjes, wanneer hij net ongeziene besparingen heeft doorgevoerd in de sociale sector? Zijn besparingslogica gaat blijkbaar enkel op voor de hulpverlening, niet voor de controle en repressie van druggebruikers.

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties