Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Syngenta en Bayer ondernemen juridische stappen tegen EU-verbod op insecticiden

Twee van de grootste producenten van landbouwchemicaliën, Syngenta en Bayer, hebben eind augustus juridische stappen aangekondigd tegen een besluit van de Europese Commissie. In mei besloot de Commissie om tijdelijk drie insecticiden te verbieden die gelinkt worden aan massale bijensterfte. Het besluit zou vanaf 1 december van kracht worden.
woensdag 4 september 2013

"Besluit onterecht en buitenproportioneel"

De Zwitserse gigant van landbouwchemicaliën Syngenta noemt het besluit van de Europese Commissie om de middelen clothianidine, imidaclopride en thiamethoxam voor twee jaar te verbieden 'ongefundeerd'. Het bedrijf vindt dat het door hen geproduceerde thiamethoxam ten onrechte aan bijensterfte wordt gelinkt.

Volgens Syngenta moet de oorzaak van het zogenaamde Colony Collapse Disorder gezocht worden bij virussen en een verlies aan natuurlijke habitat.

In een statement van eind augustus laat Syngenta weten dat de landbouwsector bang is voor een gebrek aan goede alternatieve insectenbestrijders als moderne producten uit de handel genomen worden. Het bedrijf roept op om de bijensterfte met praktische oplossingen tegen te gaan en vecht het verbod op thiamethoxam aan.

Bayer CropScience uit Duitsland onderneemt juridische actie tegen het verbod op alle drie de chemicaliën. Volgens Bayer is het EU-verbod "onterecht, buiten proportie en gaat het de bestaande regelgeving te buiten."

Een woordvoerder van de Europese Commissie liet in een reactie weten dat de maatregelen gebaseerd zijn op wetenschappelijke informatie en de bevindingen van het Europees Agentschap voor de Voedselveiligheid. Volgens het agentschap kunnen deze insecticiden onder bepaalde omstandigheden een gevaar voor bijen zijn.

Massale bijensterfte leidt tot debat

Wereldwijd sterven honingbijen aan Colony Collapse Disorder. Neonicotinoïden, een groep van pesticiden die juist minder schadelijk zou zijn voor zoogdieren en goedaardige insecten zoals bijen, wordt door wetenschappers inmiddels aangeduid als een mogelijke veroorzaker van de ziekte.

De bijensterfte is een hot topic onder wetenschappers, landbouwers en actiegroepen en heeft in Europa geleid tot een 2-jarig verbod op de bestrijdingsmiddelen clothianidine, imidaclopride en thiamethoxam. Het Europees verbod zal vanaf 1 december ingaan.

Neonicotinoïden bestaan uit een langwerkend zenuwgif dat planten van binnenuit beschermt tegen aantasting door bijvoorbeeld bladluizen. Onderzoek van het Europees Agentschap voor de Voedselveiligheid toont aan dat bijen ook gevoelig zijn voor het zenuwgif en ernstig verzwakt kunnen raken of sterven als ze er mee in aanraking komen.

Neonicotinoïden zijn pas sinds de jaren negentig in de handel, maar maken inmiddels 24 procent van de wereldmarkt voor insecticiden uit en worden ook in België gebruikt.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door Henk Tennekes op woensdag 4 september 2013

    De dodelijke werking van imidacloprid en thiamethoxam op honingbijen wordt beschreven door de Druckrey-Küpfmüller vergelijking c x t˄n = constant, waarbij c = blootstellingsconcentratie , t = mediane tijd tot dodelijk effect, en n = exponent, die groter is dan 1, waarmee de versterkende werking van de tijd tot uitdrukking wordt gebracht. De waarde van n voor de dodelijke werking van thiamethoxam op honingbijen = 2,21. Voor imidacloprid is de waarde van n = 5,83. Dat betekent dat uiterst geringe sporen van deze stoffen in stuifmeel en nectar ruimschoots binnen de levensverwachting een dodelijke werking op honingbijen zullen hebben. Dit overtuigende bewijs van het onaanvaardbare risico van neonicotinoiden voor honingbijen wordt door Bayer CropScience en Syngenta glashard genegeerd.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties