Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

10.000 stemmen op de vuilhoop

Zondag vond in Sint-Niklaas een referendum plaats met de vraag of de stedelijke reinigingsdienst, de afvalophaling, een publieke dienst moest blijven of geprivatiseerd moest worden. Er waren bijna 60.000 kiesgerechtigden, waarvan er meer dan 10.000 kwamen opdagen. Dit is ongeveer 17,5% van de kiesgerechtigden. 10% was nodig om het referendum geldig te maken. Van degenen die kwamen opdagen stemde 84% voor het publiek houden van de reinigingsdienst.
zondag 1 september 2013

De meerderheidspartijen, NVA en het kartel Sp.a-Groen hadden opgeroepen om niet te gaan stemmen. Ze hoopten dat er geen 10% van de kiesgerechtigden zou komen opdagen en het referendum ongeldig te verklaren. Alle truken werden bovengehaald om zo weinig mogelijk mensen naar de stembus te laten gaan. Het referendum was “niet relevant want er zouden geen ontslagen vallen” dixit het het stadsbestuur (wat de toekomst zal uitwijzen).

Mensen uit het centrum van de stad moesten naar de deelgemeenten trekken om hun stem uit te brengen. In sommige rusthuizen werden kiesbrieven zelfs niet verdeeld onder de bewoners, want het was toch geen verplichte stemming.

Het referendum zou volgens de tegenstanders een 200.00 euro kosten, 'toch schandalig in tijden van besparing', klonk het. Hiermee kon men, zonder die cijfers werkelijk te concretiseren, de vakbonden gemakkelijk demoniseren.

Er kwamen echter bijna dubbel zoveel mensen opdagen dan verwacht, waardoor het stadsbestuur zich niet kon beroepen op de verhoopt lage kiesdrempel om het referendum ongeldig te verklaren. 

Van de mensen die het de moeite vonden om hun stem uit te brengen, stemde een overgrote meerderheid voor een afvalophaling door de stedelijke reinigingsdienst. Het was ook een stem voor een goede publieke dienstverlening en menswaardig werk. 

Maanden lang waren 'de jongens van de vuilkar' met de vakbonden de boer op gegaan om hun steun te vragen aan de bevolking. Ze gingen met de mensen in discussie over het belang van openbare dienstverlening. Zo werden veel mensen bewust van de ruime context rond dit specifieke thema. Eigenlijk was dit democratie op zijn best.

Dat zij, de vuilnismannen die 10 ton per dag per man tillen, dit referendum konden afdwingen en vervolgens winnen, vervulde hen met trots. Ze voelden zich gerespecteerd door de bevolking voor hun dagelijkse inzet.

Dat het bestuur deze uitslag zomaar van tafel veegt, voelen de burgers aan als een klap in het gezicht. En dat terwijl bij de aanvang van de nieuwe legislatuur, nog geen jaar geleden, het nieuwe stadsbestuur een witboek opstelde waarin één van de belangrijkste thema's de participatie van de bevolking was. 

Samen met de vakbonden beraden de initiatiefnemers zich de komende dagen op een reactie aan het stadsbestuur.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

4 reacties

 • door svdl op maandag 2 september 2013

  http://www.spagroensint-niklaas.be/wordpress/?p=167 2 locale afdeling met een bipolaire stoornis?

 • door Félicien Manon op maandag 2 september 2013

  T'was maar om te lachen zei de N-VA burgemeester over de volksraadpleging tegen de meer dan 10.000 wakkere kiezers. T'was ons maar om de postjes te doen zei Sp.a en Groen in het schepencollege van Sint-Niklaas tegen hun kiezers. Onze bewindsploeg heeft de stemgerechtigden zodanig gemanipuleerd om van hun democratisch stemrecht geen gebruik te maken, dus waren de afwezigen akkoord met ons beleid. Voila, daarmee weet de goede verstaander, wat er zal gebeuren indien men morgen de kiesplicht in ons land afschaft. En vooral weten we nu ook wat er zal gebeuren mocht de N-VA incontournable worden voor de nieuwe federale regering. Er komen dan gewoonweg geen nieuwe verkiezingen meer na 2014, want het is toch maar om te lachen volgens. Dus pas op beste democraat, wie in de N-VA gelooft, gelooft nog in Sinterklaas zoals de inwoners van Sint-Niklaas.

 • door zinzoeker op maandag 2 september 2013

  Het zegt veel over het 'democratisch' gehalte van deze 3 partijen. Links bewijst dat het zeker en vast niet de spreekbuis is van de gewone man. Rechts kijkt enkel naar de centen. Foei aan deze 3 partijen!!! Helaas zou met een andere coalitie met bijvoorbeeld VLD of CD&V, juist hetzelfde gebeuren. Democratie in België? Laat me niet lachen.

 • door Paul De Meester op maandag 2 september 2013

  Van de 10.510 personen die een geldige stem uitbrachten, stemden er naar verluidt 8.868 ja (84,19%) en 1.642 neen (15,59%). Dat is een duidelijke meerderheid, maar het stemt toch tot nadenken dat niettegenstaande de grootse maandenlange campagne en de gratis ijsjes niet meer mensen ook daadwerkelijk een ja-stem gaven. Er waren minder dan 9000 ja-stemmen, minder dus dan de 9000 handtekeningen die nodig waren voor de volksraadpleging. In een poll van Het Nieuwsblad waren er zelfs 64,38 % neen-stemmers (http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=bltva_20130901_001) Cijfers die toch een genuanceerder beeld van de zaak geven.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties