Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

Amnestie voor fiscale fraudeurs, GAS-boete voor protest daartegen

Een minnelijke schikking voor een criminele organisatie en een proces-verbaal voor militanten die parkeerders wilden informeren over rechtvaardige fiscaliteit. ACV-er Guido Deckers klaagt de reële werking van de Belgische fiscaliteit aan.
woensdag 21 augustus 2013

In der minne en in alle stilte hebben het parket en de fiscus op vrijdag 9 augustus 2013 een definitieve minnelijke schikking getroffen met het diamantbedrijf Omega Diamonds. Het gaat om een megadossier van belastingfraude van naar schatting 2 miljard euro. Eerder spraken zelfs sommige bronnen van 3 miljard euro! Het diamantbedrijf komt er vanaf met een boete van 160 miljoen euro …

Fiscale amnestie voor Omega Diamonds

De wetswijziging aangaande de minnelijke schikking is er gekomen door een deal tussen de regeringspartijen, om het bankgeheim in België een heel klein beetje te versoepelen. Met de minnelijke schikking kunnen grote fraudeurs en witwassers hun proces afkopen zolang de vonnissen en arresten niet definitief zijn. Zelfs als een veroordeling al is uitgesproken, kan het proces in beroep nog stoppen door een minnelijke schikking te aanvaarden, waardoor de klacht vervalt en het strafblad leeg blijft.

Het gaat hier over een criminele organisatie buiten categorie.

Jos Vander Velpen, de advocaat van een werknemer die zegt schade te hebben geleden door Omega Diamonds, vindt het ongehoord dat het parket en de fiscus een deal gesloten hebben met wat hij "een bende criminelen" noemt. "De eerste en de belangrijkste tenlastelegging is criminele organisatie", zei Vander Velpen, "en het gaat hier over een criminele organisatie buiten categorie, zal ik maar zeggen. Ik had nooit van mijn leven gedacht dat het openbaar ministerie een deal zou treffen met een criminele organisatie van die allure." De zaak is in elk geval gesloten en met de deal ontsnapt Omega Diamonds aan verdere gerechtelijke vervolging.

Een Gemeentelijke Administratieve Sanctie (GAS) voor het FAN

Terwijl Eric Goeman (Coördinator Financieel Actie Netwerk, FAN) niet thuis was, kwam de postbode met een aangetekend schrijven. Dus hij de volgende dag naar het postkantoor. Het aangetekend schrijven kwam van de stad Roeselare. Vol nieuwsgierigheid opende hij de brief en wat blijkt?

Een proces-verbaal opgemaakt door de Roeselaarse politiediensten wegens het plaatsen van flyers over rechtvaardige fiscaliteit achter de ruitenwissers van auto’s op de parking aan het station van Roeselare. Hoe kunnen we dit nog rijmen? Omega Diamonds dat betrapt werd op criminele feiten, komt er vanaf met een minnelijke schikking. Militanten die parkeerders wilden informeren over rechtvaardige fiscaliteit, krijgen een boete.

Protest en verzet: vandaag meer dan ooit

Gas-boetes worden meer en meer gebruikt om de vrijheid van meningsuiting in te perken. Net als in Roeselare, werden ook in de stad Mechelen militanten door de politie verdreven met de dreiging van een GAS-boete als ze niet stopten flyers te verspreiden over rechtvaardige fiscaliteit.

Flyers uitdelen maakt deel uit van de fundamentele vrijheid om zich politiek te uiten. Hieraan mag niet worden geraakt! Maar het wordt nu als ‘overlast’ beschouwd, aangezien er altijd wel een deel van de flyers op de grond terechtkomt. We mogen niet toelaten dat privéfirma’s wel hun reclame mogen verspreiden en dat sociale organisaties dat niet mogen.

Het argument dat voor reclame wordt betaald, slaat nergens op. Dat zou willen zeggen dat zij die geld hebben, hun boodschap mogen verspreiden. Het FAN neemt dit niet en is in beroep gegaan tegen de GAS-boete in Roeselare.

Guido Deckers

Nationaal ACV-propagandist voor het thema rechtvaardige fiscaliteit

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

5 reacties

 • door JanBlommaert op woensdag 21 augustus 2013

  Wat we zien is dat de GAS-boetes in realiteit een zone scheppen waarin lokale potentaatjes almachtig worden. Burgemeesters hebben nu de vrijheid om zowat elke handeling als 'overlast' te omschrijven en dus strafbaar te stellen. Pamfletten - een van de weinige middelen die de modale burger heeft om anderen lokaal en effectief te informeren - worden als 'zwerfvuil' omschreven; ze verspreiden is dan "sluikstorten", enzovoort.

  Er is uitvoerig gewaarschuwd voor dit 'sherrif-systeem' in de periode van de goedkeuring van de verstrengde GAS-wet. Zie bijvoorbeeld: http://jmeblommaert.wordpress.com/2013/06/01/gas-boetes-een-overzicht-van-de-argumenten/

  En het is van groot belang dat al deze onzin nauwkeurig wordt bijgehouden, en dat er sensibilisering rond blijft gebeuren. De voorstanders van de GAS-boetes bezwoeren in mei dit jaar dat de wantoestanden (boetes voor broodjes eten enzovoort) zouden verdwijnen, en dat de nieuwe wet precies de wantoestanden in focus hield en er 'remmen' op zou zetten. We zien dat niets daarvan is terecht gekomen. En we zien ook dat er geen beterschap aankomt.

 • door Pleimion op woensdag 21 augustus 2013

  "Pamfletten - een van de weinige middelen die de modale burger heeft om anderen lokaal en effectief te informeren - worden als 'zwerfvuil' omschreven; ze verspreiden is dan "sluikstorten", enzovoort. "

  Die modale burger heeft kennelijk de afgelopen decennia onder een rotsblok doorgebracht. Er zijn nog nooit zoveel communicatiekanalen beschikbaar geweest om een boodschap over te brengen: Facebook, Twitter, desnoods YouTube of een eigen blog. Trouwens, wie leest er die ellendige papiertjes achter de ruitenwisser? Negen van de tien keer is het reclame voor een fuif of een carwash, en als je ze niet meteen weghaalt, flappen ze bij de eerste de beste regenbui als een kleurig vod in je gezichtsveld. Weggooien dus, vaker op de grond dan in een vuilnisbak, jammer genoeg. Als 3/4 van de automobilisten aan het station van Roeselare dat doet, krijg je al een serieuze papierberg. Ik kan de argumentatie van het gemeentebestuur dan ook wel volgen. Niet zeuren maar andere actiemiddelen gebruiken, dus.

  • door Rudy Baker op donderdag 22 augustus 2013

   Beste Pleimion,

   Gij hebt toevallig niet het e-mailadres, de facebook- of twitteraccountgegevens van iedereen die aan het station van Roeselare geparkeerd staat?

 • door tomvanlooy op vrijdag 23 augustus 2013

  Beste Pleimion,

  het gaat hem in deze discussie niet in eerste instantie over het gebruikte actiemiddel maar over de ongelofelijke discrepantie tussen enerzijds de totale straffeloosheid van het diamantbedrijf in kwestie en de overtrokken reactie op een initiatief dat dit soort wanpraktijken bespreekbaar maakt anderzijds. Door dit soort acties te verengen tot de gekozen actievorm, maak je het jezelf wel heel gemakkelijk om niet naar de boodschap te hoeven luisteren. Een beproefde strategie van onze tegenstanders trouwens.

 • door huracan op vrijdag 23 augustus 2013

  Kijk,mijn gedacht . Dat ik tegen het systeem van de GAS-boetes ben, dat weze ondertussen duidelijk. Dat systeem is een democratie onwaardig. Maar, ik ben ook tegen het plaatsen van alle soorten op mijn auto. Er zijn inderdaad andere efficiënte middelen om de burger te berichten over om 't even wat. De eigenaar van het "gepamfleteerd" voertuig, werp dat pamflet inderdaad op straat. Het is dus die persoon die een strafbare daad stelt. Logisch ??? Ik dacht het niet. Pamfletten e.d. op voertuigen plaatsen moet verboden zijn, en zo dat toch gebeurt dan moet de verantwoordelijke daarvoor kunnen vervolgd worden, maar dan wel via ons rechtssysteem, de rechterlijke macht.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties