Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Israëls politiek zwart op wit

Er is veel te doen over de nieuwe vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen. Het belangrijkste - om niet te zeggen het enige - wat je over dat zogenaamd complexe probleem moet weten staat glashelder op de vier kaarten (van 1948 tot heden) die in verschillende versies op internet te vinden zijn (google Israel land grab): je kan er zwart op wit op aflezen dat Israël Palestina letterlijk en figuurlijk van de kaart is aan het vegen.
maandag 19 augustus 2013

Er zijn alleen nog enclaves, met checkpoints, by pass roads en natuurlijk de muur (niet op de kaarten - surf nog wat meer kaarten bijeen!). Deze insluiting maakt elk normaal leven onmogelijk. Van deze openluchtgevangenissen is Gaza de beroemdste, maar ook op de Westelijke Jordaanoever leven mensen eigenlijk in getto’s.

Over alle regeringen heen heeft Israël de kolonisering van de Palestijnse gebieden 60 jaar lang doorgezet, nu dus weer door 5 nieuwe kolonies te legaliseren. Men is daar de Palestijnen gewoon hun land aan het afpakken terwijl de wereld toekijkt; of zichzelf een rad voor de ogen draait. Journalisten steken een aardig handje toe bij dit (zelf)bedrog.

Een voorbeeld?

Onder de veelzeggende titel ‘Waarom moordenaars vrijlaten? Zijn we gek?’ pleegde ene Leonie van Nierop, ‘onze correspondente in Israel’ (eigenlijk is ze van de NRC), een staaltje van tendentieuze journalistiek (De Standaard, 14 augustus 2013).

Ze laat, in het kader van de hervatting van de vredesgesprekken, ene Friedman aan het woord die een broer verloren heeft en alle Palestijnen terroristen vindt en zonder meer stelt: "Met de Arabieren kan je geen vrede sluiten". Die uitspraak krijgt geen tegenspraak, de andere kant komt simpelweg niet aan bod.

Moest iemand het wagen om een analoog artikel te maken waarin alleen een Palestijn aan het woord komt, die zegt: "Met joden kan je geen vrede sluiten" - het kot zou te klein zijn. De krant zou overstelpt worden met boze reacties, of beter nog: het artikel zou niet verschijnen (zoals mijn stukken over Israël steevast op een beleefd bedankje stuiten). 

De feiten graag

Je moet je toch een beetje houden aan de feiten, zeker als het over Israël gaat. Hier nog eens snel het essentiële: in 1948 werden 700.000 Palestijnen verjaagd. Dat gebeurde niet zonder slag of stoot: zo trok de Hagana, de voorloper van het Israëlische leger, ‘s nachts een dorp binnen en blies de huizen op met de mensen erin. Kwestie van de sfeer te zetten.

Deze etnische zuivering noemt de Israëlische historicus Ilan Pappé de enige misdaad tegen de mensheid van die omvang die tot op heden niet op de kaart staat en die, mede daarom, voortduurt tot op heden. De man is uiteraard intussen in academische ballingschap: de ‘enige democratie van het Midden Oosten’ verdraagt geen klokkenluiders.  

Ook het bijhorende inpalmen van land gaat door (zie de kaarten!). Van Nierop laat die meneer Friedman de gebruikelijke omkering van de feiten nog eens opdreunen: de ‘legalisering’ van 5 nieuwe kolonies dient om de pil te vergulden van de vrijlating van de Palestijnse terrroristen.

Wie zijn hier eigenlijk de terroristen?

Het omgekeerde is veel dichter bij de waarheid. De vrijlating van de gevangenen is een zoethoudertje om het werkelijke programma van de lange termijn te kunnen doorvoeren: de totale kolonisering van het hele territorium, inclusief de Westelijke Jordaanoever of wat daar na Oslo van overblijft (zie nogmaals de kaarten!).  

Daar komt natuurlijk veel geweld bij kijken. Bijna dagelijks wordt ergens een Palestijns huis vernield en een Palestijn doodgeschoten. Velen, ook kinderen, belanden in de gevangenis. Tijdens operatie Gegoten Lood kwamen 1400 Palestijnen om - tegen 14 Israeli's. Dat geeft de werkelijke verhouding in geweld goed weer. De operatie begon op een zaterdagmiddag, dat is het uur waarop de kinderen de school verlaten, om zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Wie zijn hier eigenlijk de terroristen?

(Tot slot nog een persoonlijke boodschap: ga kijken naar Hebron, mejuffrouw van Nierop, waar men een stad kapot maakt voor een handvol kolonisten, ga kijken naar de kampen waar mensen al 60 jaar moeten samenhokken, ga kijken naar de muur, gebruik uw ogen! Als buitenlandse correspondent ‘fellowtraveler’ zijn van Israël, is geen eerbare rol).

Lieven De Cauter

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

10 reacties

 • door Mauricex111 op maandag 19 augustus 2013

  Ik ben het volledig eens met uw artikel. Echter ik vind dat de Palestijnen boter op het hoofd hebben. Ze organiseren zich erg slecht met als gevolg dat ze politiek geen vuist kunnen tegen Israel. Daarnaast bedrijven ze op een onhandige manier politiek door een regering van Hamas te formeren die op de lijst van terroristische organisaties staat. Daarmee kun je geen respect afdwingen in de westerse landen en maak je het Israel erg eenvoudig om acties tegen Palastijnen te voeren. Ze moeten zich openlijk distantieren van terrorisme en op een volwassen en slimme manier politiek bedrijven. Dan kunnen ze voortuitgang boeken.

  • door Lode Vanoost op maandag 19 augustus 2013

   U bent het helemaal niet eens met dit artikel. Ik verwijs graag naar alle artikels op deze site over het conflict om elke zin in deze reactie tegen te spreken. Zie het dossier http://www.dewereldmorgen.be/tags/bezettingpalestina.

   Wat u doet is een nauwelijks verholen poging om het onderwerp van het debat te veranderen. Het gaat over de bezetting en verdrijving van een volk, over kolonisatie en apartheid m.a.w. over het terrorisme van de staat Israël.

   • door jan peeters op dinsdag 20 augustus 2013

    Toen de VN in 1948 de staat Israel erkenden met een beperkt grondgebied waren het de Arabische landen die daartegen in aktie kwamen en met een blitsoorlog Israel van de kaart wilden verdrijven. Jordanie, Egypte en de andere Arabische landen wilden het land inpalmen. Een nieuwe Palestijnse staat stond niet in hun agenda, evenmin als de staat Israel. In een oorlog betaald de verliezer echter altijd een prijs. (o.a. Duitsland heeft dat ondervonden en verloor veel grondgebied na de 2de WO) De Arabische landen verloren steeds weer hun oorlogen tegen Israel, en dus ook grondgebied. De fanatieke Arabieren leren niet bij, extremisten zoals Hamas zijn terroristen die weliswaar sommige verkiezingen wonnen, maar geen akkoorden willen sluiten met Israel. Het keert zich echter tegen henzelf. Ze worden nu zelf verdreven uit de wereldgemeenschap. Extremisten die geen kompromissen willen sluiten behoren tot de verliezende partij. Wie het zwaard opneemt zal door het zwaard vergaan. Hamas is een duidelijke demonstratie van een onverzoenlijke houding en oogst daarvan de vruchten.

  • door froels op maandag 19 augustus 2013

   Mijnheer Maurice, het is een feit dat de Joodse staat ongelofelijk slim is en wereldwijd over een netwerk van partizanen beschikt. Maar dat geeft ze nog niet meer rechten. Wat u terrorisme noemt, is precies het gevolg van dit beleid, het is zelfverdediging van de Palestijnen.

   Lees eens "Mornings in Jenin", of: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/11/24/gaza-wat-was-verkeerd-aan-palestijnse-raketten

   U weet toch dat de Hamas partij democratische verkiezingen won in Gaza?

   • door Lode Vanoost op maandag 19 augustus 2013

    Het boek van Susan Abulhawa werd in het Nederlands vertaald. Hier onze recensie: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/05/01/ochtend-in-jenin-aangrijpend-familie-epos-over-palestina. Voor wie niet graag droge politieke analyses leest, is dit een prachtig verhaal dat als geen ander de tragedie van een verpletterd volk weergeeft.

    Ter aanvulling, Hamas won de democratische verkiezingen van 2006 die in alle bezette gebieden werden gehouden. Omdat de 'verkeerde' partij toen won, toonde het westen zijn respect voor democratie door een staatsgreep uit te lokken. Die mislukte maar leidde er wel toe dat Hamas nu alleen over Gaza regeert (ik denk wel dat je het zo bedoelt).

 • door Gio op dinsdag 20 augustus 2013

  U schrijft dit artikel om kritiek te uiten op Israel. Goed. Zo ver staan we. Wanneer krijgt men eens een uitgebreide analyse, met foto's en namen van journalisten zoals mevrouow van Nierop, die expliciet achter fascistische/terroristische staten staan en bijgevolg dus medeplichtig zjin?

 • door Polri op dinsdag 20 augustus 2013

  ... en daar hebben we weer de 4 misleidende kaartjes, zowat het visitekaartje van de pro-Palestijnse desinformatiecampagnes (hoe zeg je "hasbara" in het Arabisch? ;) )

  Het probleem met deze kaartjes is dat ze elk iets anders voorstellen (demografie, staatsgrenzen ...) en dus in tegenstelling tot wat ze insinueren geen evolutie illustreren. Er worden appelen met peren vergeleken.

  Voor ik op elk kaartje apart inga eerst even dit: in 1947 woonden er ongeveer 1,2 miljoen Palestijnse Arabieren in het gebied dat op de kaartjes zichtbaar is, in 2013 zijn dat er meer dan 5 miljoen. Er is dus helemaal geen sprake van een Palestijnse bevolking die langzaam in het niets verdwijnt ...

  Dan de kaartjes één voor één: 1. De eerste kaart lijkt een demografische voorstelling weer te geven, maar is om twee redenen erg misleidend. Om te beginnen de naam van het gebied. "Palestine" was in 1947 gewoon de naam van een regio, die onder het Brits gezag viel. Het is op dat moment dus geen staat die wordt gecontroleerd door de Palestijnse Arabieren. Het tweede probleem met deze kaart is dat men "Palestijns land" definieert als de negatie van Joods land, m.a.w. elk perceel dat geen persoonlijk eigendom is van een Jood, is volgens het kaartje "Palestijns". Uiteraard onzin: er waren gronden die eigendommen waren van Joden, gronden die eigendommen waren van Arabieren en gronden die niemands eigendom waren, in de Negev (bijna de helft van de kaart!) gaat het over meer dan 80% "niemandsland".... Door dat in te kleuren als "Palestijns" geeft men de indruk dat de Palestijnen in 1947 veel meer grond bezaten dan wat in de werkelijkheid het geval was. Daardoor krijg je de indruk dat ze veel meer verloren dan in werkelijkheid ... http://en.wikipedia.org/wiki/File:Palestine_Land_ownership_by_sub-district_(1945).jpg

  2. Deze kaart geeft correct het verdelingsplan uit 1947 weer, nuance is dat het Arabisch gedeelte toen niet "Palestine" werd genoemd omdat dit de naam was van de hele streek (het is pas later dat de Palestijnse Arabieren zich die naam hebben toegeëigend, om de illusie te wekken dat zij de enige "rechtmatige bewoners" van het gebied zijn).

  3. Hier zien we situatie tussen 1948 en 1967, maar de leugen is dat de Westbank en Gaza als "Palestinian land" worden benoemd, terwijl ze gewoon bezet waren door respectievelijk Jordanië en Egypte, dictaturen die de lokale bevolking geen enkele autonomie verleenden. Tweede kanttekening is dat hier een duidelijk verschil is met kaart 1 die demografisch van aard was. Tussen 1947 en 1967 woonden nog steeds ongeveer 20% Palestijnse Arabieren in het Israëlische grondgebied, terwijl het Jordaanse en Egyptische "Palestine" (inclusief Jerzuzalem) volledig etnisch gezuiverd waren van Joden.

  4. De laatste kaart is dan weer staatkundig van aard. In Gaza en Area A en B van de Westelijke Jordaanoever hebben de Palestijnen voor het eerst in eeuwen een vorm van zelfbestuur. Dat is dus eigenlijk een enorme vooruitgang tegenover het verleden, maar door de misleidende opeenvolging van kaartjes komt het over als een achteruitgang. Ondertussen wonen er ook alweer meer dan 1,5 miljoen Palestijnen in het witte gedeelte binnen de Israëlische staatsgrenzen. Deze Palestijnen worden volledig genegeerd in deze kaartjes.

  M.a.w. deze reeks van kaartjes is niet meer dan misleidende propaganda, en de mensen die hier intrappen bewijzen hiermee enkel hun verpletterende vooringenomenheid.

  • door CharlesO op donderdag 22 augustus 2013

   hoort hier inderdaad thuis!

 • door anargie70 op zaterdag 24 augustus 2013

  Prik nu eens door alle haatpropaganda en desinformatie. Doe eens aan zelfonderzoek. De wereld staat aan de vooravond van de 3e wereldoorlog! ALS er wordt ingegrepen in Syrië slaat de vlam in de pan en wordt deze ontketend! - Dit betekent dat er nog BITTER WEINIG tijd overblijft om dit een halt toe te roepen!

  De hele "chemische wapens" en de "bewijzen dat de Syrische regering deze heeft ingezet tegen zijn eigen bevolking" , (Irak zou deze ook hebben ingezet) is niets anders dan de zoveelste false flag operatie van Israël en zijn dommekracht Amerika. (AIPAC, NIET de Amerikaanse regering, bepaalt de buitenlandse politiek)

  Snap waar het om gaat. De al decennia uitgekristalliseerde haatpropaganda van de V.S. doet zijn werk. Verwacht geen antwoord te vinden binnen de MSM, maar zoek in de alternatieve internet media.

  Wat ik persoonlijk één van de beste samenvattingen vind is:

  http://beforeitsnews.com/international/2013/08/alert-world-war-3-is-here-video-2466490.html

  Daaruit blijkt dat zij die nog een greintje geweten over hebben alles in het werk stellen de laatste dagen van deze wereld te keren...

 • door anargie70 op maandag 26 augustus 2013

  Ondanks het feit dat Assad degene is die de VN heeft gevraagd om de gifaanvallen te onderzoeken gaat de VS gewoon door met het uitvoeren van hun plannen. Nogmaals ik wil Assad absoluut niet vrijpleiten, maar het alternatief dat de bevolking zal ondergaan wordt vele malen erger als dezelfde weg wordt bewandeld zoals in Irak en Libië.

  http://www.infowars.com/15-signs-that-obama-has-already-made-the-decision-to-go-to-war-with-syria/ Het gaat de V.S. alleen maar om de destabilisatie van de hele regio!

  1: Het manipuleren van bewijslast om een aanval te rechtvaardigen (Zoals ook is gedaan voorafgaand aan andere operaties in Libië, Irak en Joegoslavië)

  http://beforeitsnews.com/opinion-conservative/2013/08/obama-fixing-intelligence-to-attack-syria-russia-warns-not-to-make-tragic-mistakes-video-2703894.html

  http://beforeitsnews.com/war-and-conflict/2013/08/war-alert-un-confirms-chemical-weapon-inspectors-attacked-by-snipers-it-looks-like-americans-wants-to-invade-syria-really-2447820.html

  2: Schepen worden in stelling gebracht voor een raket aanval op Damascus

  3: Er zijn zelfs berichten dat er niet wordt gewacht op toestemming van het Amerikaanse congres, maar dat de plannen zonder meer gaan worden uitgevoerd.

  http://beforeitsnews.com/banksters/2013/08/u-s-cruise-missiles-preparing-to-strike-syria-without-congressional-approval-2433412.html

  Alleen maar voor de olie!

  http://www.globalresearch.ca/israel-has-granted-oil-exploration-rights-inside-syria-in-the-occupied-golan-heights/5346959

  Rusland en China zullen zich op het laatste moment terugtrekken zodat Syrië en Iran alleen komen te staan. Op dat moment wordt er een geloofsoorlog ontketend die over zal gaan slaan op elke samenleving....

  Dit heeft alles te maken met een stel Zionistische krankzinnigen die ten koste van werkelijk alles Bijbelse voorspellingen uit willen laten komen; in dit geval Jesaja 17:1 (En nee ik ben persoonlijk niet godsdienstig ingesteld, maar anderen op deze aarde wel)

  Syrië EN Iran zullen terugslaan.

  Obama Bin Laden has lost its mind and is the biggest terrorist in the world hiding behind US presidentship.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties