Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

PVDA/PTB+ en Die Linke: zoek het verschil

Als de concrete programmapunten van de PVDA/PTB+ en Die Linke naast elkaar gelegd worden dan valt vooral de gelijklopendheid op. Die Linke staat voor de 'Bundestag'verkiezingen van 22/09/2013 hetgeen vergelijkbaar is met de federale verkiezingen in België van 2014. Bij een bezoek aan de tentoonstelling in Balingen over Erich Heckel, die met Die Brücke schilders de schilderkunst gerevolutioneerd heeft begin 20ste eeuw, viel onderstaande affiche wel erg op.
zaterdag 17 augustus 2013

Het Die Linke programma in een notedop (vertaling van de affiche)

Neen, nog geen revolutie, alles op z'n tijd: onmiddellijk een wettelijke regeling over 10€ gewaarborgd minimumloon, 1.050 € per maand gewaarborgd pensioen, invoeren van een millionairstaks, energie en huur moeten voor iedereen betaalbaar zijn, minimum bestaanszekerheid in plaats van de huidige regeling onder Hartz IV, wapenexport verbieden, www.die-linke.de.

PVDA/PTB+, kern van linkse eenheid

PVDA/PTB+ onontkoombaar kern van linkse eenheid 2014, een historische kans biedt zich aan. Zo is ook Francine Mestrum in DWM van 13/08/2013 terecht van oordeel alhoewel zij zich afvraagt of er dat wel uit zal komen, wat als er geen of niet het verhoopte aantal verkozenen zijn?

Links heeft 35 mandaten in het Europees parlement.

De opdeling in een onderzoek van de Rosa Luxemburg Stichting in vier soorten links is interessant omdat ze toelaat na te gaan welke van de 'klassieke' Kommunistische Partijen (2de groep) al aansluiting gezocht heeft met de eerste groep, Syriza, Die Linke, Front de Gauche, in feite met Europees Links. Of de KKE en andere tegen Europa gerichte partijen aansluiting zullen vinden bij bv Syriza is maar de vraag. Ook de Socialistische Partij in Nederland (3de groep) houdt zich af van Europees Links, maar gaat niet zo ver als de Nieuwe Kommunistische Partij van Nederland die Europa afwijst (4de groep). Waar de PVDA/PTB+ zich situeert is momenteel niet duidelijk, maar dat zal de komende maanden wel blijken.

Niet vergeten dat Europees Links toch al 19 mandaten heeft in het Europees Parlement, naast de 16 andere waarmee ze Verenigd Links/Noords Groen-Links vormen, en met 35 mandaten een erg verdeelde fractie vormen in het Europees Parlement.

Oude KP's uit West- en Oost-Europa zoeken aansluiting bij de Partij van Europees Links

Op het bijgewerkte schema 'Links in Europa' kan men zien dat de oude KP's van Spanje en Zwitserland lid zijn van Europees Links en dat de oude KP's van Duitsland en Cyprus waarnemend lid zijn van Europees Links. Deze vier partijen waren in juni 2013 nog aanwezig op het Internationaal Communistisch Seminarie dat jaarlijks door de PVDA/PTB in Brussel wordt georganiseerd.

In de tabel 'Links in Europa' kan men zelf nagaan welk de leden zijn van de diverse linkse verzamelingen in Europa en de wereld, met in de hoofding een rechtstreekse link naar de betreffende websites waarvan de gegevens betrokken zijn, alsmede de mogelijkheid om de partijen per land of verzameling te ordenen zodat men vlug kan zien wie ook lid is van andere verzamelingen.

Als we terug gaan naar de 14de Internationale Meeting of Communist Workers in Beiroet, november 2012, zie ook een beschouwing in DWM van 28/12/2013 waar ook de PVDA/PTB met een stevige speech aanwezig was, zien we dat daar ook de KP van Finland, Frankrijk, Italië (Rifondazione Comunista) en Spanje aanwezig waren, allen vaste leden van Europees Links. Daarnaast was de KP van Syrië, Duitsland, Italië (de oude KP) en Tsjechie aanwezig, allen waarnemend lid van Europees Links.

Wie vormt mee de brug naar een linkse eenheid in België?

Op vier jaar tijd is Europees Links verder uitgegroeid tot een verzameling van links die het potentieel heeft een essentiële rol te spelen in het versterken en krachtiger maken van Links in Europa en misschien ook in België. Daniël Piron (ABVV Charleroi), Felipe van Keirsbilck (CNE) en Philippe van Parijs (individueel lid van Europees Links) kunnen in de dynamiek van opbouw van een linkse eenheid in België misschien een belangrijke brugfunctie vervullen.

Jan Hertogen

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

  • door raf verbeke op maandag 19 augustus 2013

    Interessant Jan, maar eigenlijk allemaal niet zo belangrijk. Die Linke zou niet ontstaan zijn zonder de eenmaking van Duitsland, zoals links in dit land niet van de grond kan komen zonder implosie van de staatshervorming.

    Herinner je nog in november 2009, toen jij en ik de enige Belgische toehoorders waren van een speech van Gysi in het EP? Zijn unieke schitterende juridisch initiatief tegen het Verdrag van Lissabon dat hij daar uiteenzette, werd door de parlementsleden van zijn eigen partij én door mensen als Mélenchon die daar aanwezig waren, gewoon niet begrepen. Zijn links initiatief ter verdediging van de soevereiniteit van het volk werd dan ook door rechts gebruikt.

    De toekomst van links in Europa hangt af van de toekomst van links in Duitsland, of je dat nu graag hoort op niet. Dat vergroot de verantwoordelijkheid van Die Linke, wiens toekomst niet afhangt van de verschillende stromingen binnen de partij, noch van haar positie als " echt links" tegenover de Duitse Grünen en SPD, maar van haar capaciteit om leiding te geven aan de soevereiniteit van het volk. Gysi is daar toe in staat, maar Die Linke, dat weet ik niet.

  • door froels op maandag 19 augustus 2013

    Ondanks het electoraal succes van enkele van deze linkse partijen, hebben ze geen greep op de beslissingen die alle dagen genomen worden (de soberheidspolitiek, de Europese verdragen die de nationale begrotingen onttrekken aan de parlementen,..). De verwachtingen die Jan Hertogen koestert zullen dus te laat komen. Internationale verdragen kan men later niet even terugschroeven. De grote verdeeldheid van deze linkse partijen heeft Francine Mestrum goed geanalyseerd in DWM. http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2013/08/13/radicaal-linkse-partijen-in-de-eu-een-sterkte-een-zwakte

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties