Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

GAS-boetes voor plasactie tijdens Gentse feesten

De organisatie Plasactie komt tijdens de Gentse Feesten op voor meer gratis toiletten voor vrouwen, al negen jaar lang. Dit jaar kreeg de organisatie echter GAS-boetes en werd een deel van haar materiaal in beslag genomen. De plasactivisten roepen de stad Gent op om kleine rebelse initiatieven niet monddood te maken en de naam van Gent als eigenzinnige stad in ere te houden.
maandag 29 juli 2013

Vzw Plasactie kreeg zaterdag 27 juli voor de derde dag op rij een bezoek van de politie aan haar infostand in de Bibliotheekstraat in Gent. Vrijdag en zaterdag kreeg de Plasactie telkens een GAS-boete en zondag 28 juli werd ook een deel van het materiaal van de vzw Plasactie in beslag genomen.

Woensdag 24 juli kreeg de infostand van de plasactivisten een eerste bezoekje van de politie. De politie wilde de vzw Plasactie verbieden om klein actiemateriaal te verkopen. Na een informatievergadering van het stadsbestuur en de pleinorganisatoren, ontving de Plasactie donderdag volgend bericht van de feestenburgemeester:

"Vandaag heeft het college van burgemeester en schepenen uw vraag tot het verkopen van balpennen en plastuiten positief beoordeeld. Informatiestanden hebben als doel om te informeren en niet als doel om commerciële acties te ontwikkelen. Aangezien uw verkoop echter gezien wordt als een onderdeel in functie van uw actie en geen persoonlijk gewin tot doel heeft, gaat het college akkoord om balpennen en plastuiten te verkopen vanuit uw stand. Het is echter niet de bedoeling dat u enige actie gaat ontwikkelen buiten uw toegekende standplaats."

Nu blijkt dit zeer strikt geïnterpreteerd te worden, want vandaag kwam de politie melden dat er geen badges, stickers of verjaardagskalenders mogen worden verkocht. Deze werden dan ook allemaal in beslag genomen.

"De plasactivisten roepen de stad Gent op om kleine rebelse initiatieven niet monddood te maken en de naam van Gent als eigenzinnige stad in ere te houden"

Vzw Plasactie staat net als de voorbije negen jaar met een infostand in de Bibliotheekstraat in Gent om actie te voeren voor meer gratis toiletten voor vrouwen tijdens de Gentse feesten. Dit jaar zamelen de plasactivisten handtekeningen in voor een burgerinitiatief. Plasactie had net als de voorgaande jaren een vergunning voor haar infostand. De plasactivisten deden net hetzelfde als alle voorgaande jaren, maar blijkbaar kan dat dit jaar plots niet meer door de beugel!

Plasactie vzw heeft vastgesteld dat de Bibliotheekstraat in Gent er tijdens deze Gentse Feesten triest bij ligt. Allerhande reglementen en het steeds strikter toepassen van regels zorgt ervoor dat minder en minder kleine vzw’s en alternatieve standjes aanwezig zijn op de Gentse Feesten.

De oorspronkelijke geest van de Gentse Feesten moet steeds meer plaats ruimen voor grote commerciële initiatieven. Plasactie hoopt dat het tij alsnog gekeerd kan worden. De plasactivisten roepen de stad Gent op om kleine rebelse initiatieven niet monddood te maken en de naam van Gent als eigenzinnige stad in ere te houden.

Angela Van De Wiel

Angela Van De Wiel is actief bij vzw Plasactie.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door jdg120789 op zondag 4 augustus 2013

    Naast het schandalige systeem dat GAS-boetes zijn, kan hier toch zeker geen GAS-boete voor gegeven worden? In welke mate is dit overlast? Of gaan ze élke overtreding van het lokale politiereglement tegenwoordig bestraffen met administratieve boetes die een aanfluiting van de rechtstaat zijn.

    Tot voor kort was ik nochtans trots Gentenaar te zijn...

    Ik vrees dat het concept "publieke ruimte" en "forum" plaats moeten maken voor "gemeentelijke ruimte"... Niet van het publiek, maar van de staat (geschiedkundigen kunnen alvast hun oren laten flapperen, l'histoire se répète, pète, pète, ...)

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties