Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Betoging tegen GAS-boetes: wet goedgekeurd, maar strijd is niet gestreden

Op 30 mei keurde het federaal parlement een nog strengere wetgeving goed over GAS-boetes: jongeren mogen al vanaf 14 jaar beboet worden en boetes kunnen oplopen tot 350 euro. Bezorgde burgers en organisaties, wier stem genegeerd werd in de Kamer, laten het hoofd echter niet hangen. Op zaterdag 29 juni is er een grote betoging in Brussel tegen het systeem van GAS-boetes. Een betoging die zich al gesteund weet door meer dan 60 organisaties.
dinsdag 25 juni 2013

Op donderdag 30 mei 2013 werd er gestemd over de GAS-boetes in het federaal parlement. 213 middenveldorganisaties, die samen 1 miljoen burgers vertegenwoordigen, maakten een vuist om hun ongenoegen met het systeem van GAS-boetes te uiten, maar dat mocht niet baten: in ruime meerderheid werd het wetsontwerp voor de gemeentelijke administratieve sancties (GAS) goedgekeurd.

Een verzoek tot hoorzitting van bezorgde (jongeren)organisaties werd afgewezen. De Vlaamse Jeugdraad voerde daarop wel actie in de Kamer toen de GAS-wet besproken werd: actievoerders zetten spontaan een gasmasker op, zij werden stante pede uit de ruimte verwijderd.

In het wetsontwerp staat dat lokale bestuurders bepalen voor welke gedragingen zij een GAS-boete uitdelen, zij mogen dit zelfs aan jongeren vanaf 14 jaar doen. Een GAS-boete kan voortaan ook oplopen tot 350 euro.

Aan de beoordeling of bepaald gedrag al dan niet GAS-boetewaardig is, komt geen rechter te pas, het college van burgemeester en schepenen van elke gemeente benoemt een GAS-ambtenaar die de GAS-scepter zwaait over die gemeente.

Willekeur viert hoogtij: waar je in de ene gemeente 250 euro kwijt bent voor het gooien van een sneeuwbal, kost in een andere gemeente het scheef zitten op een bankje in het park je een smak geld. Zelfs het vreedzaam betogen met kinderen schijnt in sommige gemeenten niet meer te mogen. Zo zagen we eind mei in Antwerpen, waar 80 mensen die actie voerden tegen Monsanto een GAS-boete aan hun been kregen.

Juridische stappen

De uitslag van de stemming betekent echter niet dat de strijd tegen GAS-boetes ophoudt: wel integendeel. Groen en Ecolo vroegen om een evocatie van de wet in de Senaat, waarbij deze wijzigingen aan de wet kan voorstellen en de wet daarna wordt herzien in het parlement. Maar de evocatie werd afgewezen.

De Vlaamse Jeugdraad kondigde na de stemming in het parlement aan dat zij juridische stappen gaat nemen tegen de wet.

"De goedgekeurde GAS-wetgeving rammelt van alle kanten. Rechtswaarborgen ontbreken, rechtszekerheid kan niet gegarandeerd worden, de scheiding der machten glijdt verder af en kinderen vanaf 14 jaar komen in het vizier. Allemaal zonder ernstige evaluatie van de huidige wetgeving en zonder grondig onderzoek. Wanneer experts en middenveldspelers vroegen om gehoord te worden, was daar geen tijd voor", stelde Lander Piccart, voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad.

Recent verklaarde een Leuvense politierechter nog een GAS-boete nietig voor de uitbater van een café in Haacht. Volgens de agent die de GAS-boete uitdeelde, was er sprake van geluidsoverlast vanuit het café. Er is geen gebruik gemaakt van een decibelmeter om objectief het geluidsniveau te bepalen, en op basis daarvan besloot de politierechter dat de GAS-boete onterecht verstrekt was.

GAS-betoging

Ook in de straten zal het niet stil blijven. Een aantal personen van verschillende organisaties sloeg de handen ineen en organiseert op zaterdag 29 juni een nationale betoging tegen de GAS-boetes in Brussel. De betoging klaagt de intolerantie, criminalisering, willekeur, repressie en de financiële motivatie achter het systeem van GAS-boetes aan.

“De belangrijkste bekommernis voor velen is de groeiende intolerantie tegenover jongerengedrag die eigen is aan de nieuwe wet. Sancties voor het spelen van voetbal op een basketbalterrein, niet correct op een bank zitten, belletje trek, sneeuwballen gooien, … zijn vanaf nu mogelijk voor kinderen vanaf 14 jaar. Kattenkwaad uithalen wordt hierdoor crimineel gedrag en ieder kind een potentiële misdadiger”, aldus de organisatie van de betoging.

“Het GAS-systeem brengt meer problemen met zich mee dan oplossingen. GAS lost de bepaalde maatschappelijke problemen namelijk helemaal niet op, ze criminaliseert ze alleen. De samenleving heeft nood aan sociale oplossingen voor sociale problemen. Wij, jongeren, ouders, burgers en activisten kiezen voor een open en sociale samenleving waar de oorzaken preventief worden aangepakt, niet één van intolerantie, verzuring en repressie”.

Maar liefst 64 organisaties, zowel van Nederlandstalige als Franstalige zijde, hebben inmiddels hun steun uitgesproken voor de demonstratie van zaterdag.

De lijst is indrukwekkend:

ABVV-jongeren
Actief Linkse Studenten & Scholieren
ACV
Animo, jong links
Bxl laique
CEF (Comité des élèves francophones)
Conseil de la Jeunesse
COMAC
Ctizenne
Daklozen Aktie Komitee
Datapanik.org
ÉGALITÉ
Etudiants de Gauche Actifs
Etudiants FGTB-Union syndicale étudiante
Federatie sociaal-cultureel werk
Formaat Jeugdhuiswerk Vlaanderen
FOS - Open Scouting
Gezinsbond
Groen
HCA-OVL
Het Werkt - Sa Marche
Hiphopstraatgebeuren
Intal
JAC
JeugdClub Sfinx
Jeugdraad Limburg
Jeunes CSC Bruxelles
Jeunes CSC Mons
Jeunes CSC Verviers
JH Club 9 vzw
JNM
JOC
Jong Groen
KLJ & Groene Kring vzw
KSJ-KSA-VKSJ
LCR
LEF-FGE
Liga voor Mensenrechten
Ligue des droits de l'homme
LSP-PSL
Masereelfonds
Moc Bruxelles
Motief vzw
Netwerk tegen Armoede
Occupy Antwerp
Palestine Solidariteit
PVDA-PTB
ROOD!
Scouts en Gidsen Vlaanderen
Soft Revolution vzw
State of the Pigs
Stop-repression.be
StopSAC
Studiekring Vrij Onderzoek
TegenGAS
Victoria Deluxe
Vlaamse Dienst Speelpleinwerk
Vlaamse Jeugdraad
Vlaams-Socialistische Beweging
Vonk
Vrede vzw
Vrouwen Overleg Komitee
VVJ, Vereniging Vlaamse Jeugddiensten
VVS

Meer informatie over de betoging is te vinden op de Facebookpagina.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

10 reacties

 • door MASEREELFONDS op woensdag 26 juni 2013

  Alle mogelijke informatie over GAS op www.gasboetes.be. In het najaar zullen er op veel plaatsen debatten over GAS georganiseerd worden, om ook de discussie met de lokale besturen te voeren.

 • door huracan op woensdag 26 juni 2013

  Ja , juist , en ge kunt eens beginnen met het scanderen , aan de schandpaal stellen van bepaalde politiekers , zij die de GAS-wetgeving genegen zijn. Jullie kunnen beginnen met Bart Somers. Ondermijn dergelijke individuen hun legaliteit en .. direct ga je een ommezwaai zien , een paniekreactie van debielen , zij die niks begrijpen van welke gevolgen zo'n systemen kunnen hebben. Zo'n types zeggen later : " ja , maar dat wist ik niet". Pontius Pilatus deed dat al destijds . Er is niet veel veranderd. Verdeel en heers en later kunt ge nog altijd in onschuld de handen wassen. Maar , ondertussen zijn er wel slachtoffers gevallen, maar ja , dat is dan weer niet mijn schuld, zo wordt geredeneerd. Wat " zij" van mijn goede intenties gemaakt hebben , dat was helemaal niet de bedoeling. Hypocrieten.

  • door JorisL op woensdag 26 juni 2013

   Want ik heb na het lezen van jouw zeer intelligente bijdrage geen flauw benul op wie je je pijlen richt. Dat zal wel aan mij liggen hoor, ik ben namelijk een beetje geretardeerd en begrijp de dingen over 't algemeen niet zo goed. Maar een mens kan maar om verduidelijking vragen, nietwaar?

   • door huracan op woensdag 26 juni 2013

    Wel , mijnheer Luyckx : er worden cursussen begrijpend lezen georganiseerd. Iets voor u ? En , mijn intelligentie is gelukkig niet afhankelijk van uw oordeel.

    • door JorisL op woensdag 26 juni 2013

     Om begrijpend te kunnen lezen, mag een tekst uiteraard niet nonsensicaal zijn - maar geef me gerust een link door waar ik deze cursus kan volgen (ik ben vermoedelijk te dom om dat zelf te vinden). U roept en u tiert, maar u zegt niets inhoudelijk. Grappig ook, ik heb nog niet eens een inhoudelijk oordeel geveld - er is namelijk niets af te leiden uit uw reactie, behalve dan uw onvermogen om een degelijk zin te construeren of in concrete termen te spreken (of, om wat meer op de bal te spelen, uw waanzinnig grote intelligentie over te brengen op een wijze die de gewone man kan begrijpen). Mijn oordeel is dan ook niet meer dan een "what the fuck?" en gaat niet verder dan de vorm van uw schrijven.

     U bent vast erg stoer en intelligent, maar wanneer een arrogant betwetertje zijn mond hier (of waar dan ook) open trekt, ga ik niet braaf en bescheiden reageren - of dacht u zo makkelijk weg te geraken met uw pedante commentaar? Dat u tilt aan mijn provocatie en u zichzelf daarnaast ook heel wat vindt, is duidelijk, anders had u niet eens de moeite gedaan nog te reageren (op de manier die u deed). Mijn oordeel en uw intelligentie zijn uiteraard niet gecorreleerd (who cares?), maar uw vlakke, schreeuwerige platitudes verraden alvast een kop vol zaagsel. Niettemin ligt de toekomst nog steeds helemaal open, met een beetje moeite bent u dus vast in staat mij van het tegendeel te bewijzen. Ik wil namelijk geloven dat iedereen in staat is om een conversatie aan te gaan op het internet. Verwacht echter niet dat ik mijn eigen arrogantie intoom wanneer u zichzelf al als Heer en Meester van het Ware Woord hebt gedoopt, want dan huppel ik plezierig mee in deze arrogante "ik ben zoveel beter, slimmer en stoerder als jij"-retoriek; een beetje zoals ik nu dus doe eigenlijk. We kunnen dan misschien wel een wedstrijdje houden in de meest ludieke wijze van elkaar uit te schelden, kwestie van nog iets leutig te doen?

     Dus nogmaals, indien u met uw bloeddoorlopen ogen en uw schuimbekkende mond nog wat zinnigs kan uitbrengen: zeg eens, concreet, WAT is het waar u zo razend op bent? Wie verdient het om door u als "debielen" en "hypocrieten" gedoopt te worden? Ik ben oprecht geïnteresseerd, maar als u liever sneert en beledigt, ga ik niet door u op mijn kop laten kakken. Want uw superioriteitsgevoel is makkelijk te kelderen door iemand die de relativiteit van dat soort verwaande houdingen totaal doorprikt, alsook de totale banaliteit van internet-discussies inziet. Indien u bereid bent een zinnige reactie neer te schrijven, zal ik mij ook bereidwillig opstellen (ik wil gerust ook eerst van wal steken, maar dat lijkt me wat onzinnig omdat ik vooralsnog geen idee heb waartegen u ageert) - dan doe ik alsof uw vorige twee reacties er niet geweest zijn. Indien niet, en u enkel bereid bent om te kleineren en te brullen, en u enkel zin had om uw totaal ondoordachte gal te spuwen op deze website in plaats van iets zinnig te zeggen, ga dan alstublieft voor uw eigen kerk preken, want aan dronkemansklap heeft niemand iets - het is hoogstens een bevestiging voor het gros van de mensen die deze website lezen dat u een zielig individu bent. Up to you.

 • door huracan op donderdag 27 juni 2013

  Wel, wel, onze blogvriend is ferm op zijn tenen getrapt. Spuw maar nog even verder, dat geeft een grote opluchting. En, zeg binst eens waarover u het eigenlijk hebt, zeg eens waarom u zo op de teentjes bent getrapt. Politiekers die de Gas-boetes een warm hard toedragen, voor veertien jarigen notabene, zijn de ondergravers van een goed functionerende democratisch opgebouwde rechtsstaat. Administratieve sancties behoren tot het sanctierecht, strafrecht dus, en dienen onderhevig te zijn aan de toetsing naar schuld of onschuld door de gerechtelijke overheid. Ik ben inderdaad woedend over de manier waarop kinderen dreigen te worden gecriminaliseerd binnen de "Gaswetgeving". Maar dat weet u ook, en dus is uw reactie niet daar niet op geënt. En, mocht u genoegzaam denken mij te hebben beledigd, dan hebt u het mis. Ik heb inderdaad allerhande fouten, maar wel streef ik naar een wereld waarin het goed is te leven, een wereld waarin demagogen en opportunisten nog slechts een marginale curiositeit zijn. Graag uw reactie, maar dan eentje omdat u van mij het laatste woord mag hebben.

  • door JorisL op donderdag 27 juni 2013

   Dat van die tenen valt best wel mee hoor, ik amuseer mij eigenlijk nogal met dit soort van conversaties. ;-) Mijn denken is soms genoegzaam, maar ik verbloem dat ook niet. Ik erken dat openlijk. En dat deed u niet, tot nu. Waarvoor dank. Iedereen heeft zijn fouten en er is niets mis met dat eerlijk toe te geven. Oprechtheid is het begin van alle goede discussies, vind ik - bescheidenheid komt pas nadien (want met bescheidenheid vang je geen discussie aan, dat is iets voor diplomaten).

   Ik had het over uw getier en het feit dat ik daaruit niet kon opmaken tegen wie u juist uw pijlen richt: "GE kunt eens beginnen met...", "JULLIE kunnen beginnen met..." of "ZIJ die niks begrijpen van..." Bij wie ga je overigens een ommezwaai / paniekreactie zien? Wie zijn "zo'n types"? Wie redeneert dat het dan "weer niet mijn schuld is"? Wie zijn de hypocrieten en de debielen? Daarop geeft u geen antwoord, dus heb ik (en anderen met mij) hier maar het raden naar. 't Feit dat u suggereert dat ik dan maar een cursus 'begrijpend lezen' moet volgen, toont aan dat u mijn provocatieve post niet oprechte geloofde. Ik meende wat ik zei en ook al is het voor u duidelijk, dat is het niet voor mij. Ik zal dan wel niet al te snugger zijn, allemaal goed en wel, maar ik denk dat het ook ligt aan de manier waarop u fulmineerde: zonder enige concrete inhoud.

   Ik kan u dus echt niet erkennen dat ik op mijn teentjes ben getrapt - dat ben ik niet, omdat ik gewoon niet weet over wie u het hebt. Dus kan ik mijzelf ook niet aangevallen voelen, toch? Wat ik daarentegen wel ben, is geamuseerd. Daarop was mijn reactie ook geënt: interesse en het uitlokken van discussie. Niet uit arrogantie, maar gewoon omdat ik geloof dat dit soort van internet-'discussies' wel degelijk gevoerd kunnen worden - alleen is er vaak een vonk nodig en die vind ik in (zelfgenoegzame) provocatie. Moest ik dat niet geloven, had ik de moeite toch niet genomen om te reageren? :-) Ik wou gewoon duidelijkheid en was ervan overtuigd dat u die zou kunnen geven. Dat deed u nu gedeeltelijk: u bent kwaad op onze politici. Maar zij zijn niet de "ge", "jullie", "zij" of "zo'n types" waarop u doelde in uw eerste post, althans dat vermoed ik toch. Ik vraag daar dus nog steeds verduidelijking voor.

   Maar ik deel uw woede over de realiteit inzake de GAS-wetgeving. In die zin staan we op dezelfde lijn en het is omwille van die reden dat ik zaterdag in Brussel sta. Ik heb echter lang niet hetzelfde vertrouwen in de rechtsstaat als u, voor mij dienen die GAS-boetes dan ook integraal van tafel geveegd te worden: zowel van de uitvoerende als de rechterlijke macht. Criminalisering is hier het sleutelconcept, en daarmee ben ik het volmondig eens. Ons streven naar een goede wereld is gelijkaardig en het is net daarom dat ik zo nieuwsgierig ben naar wie u uitkaffert.

   • door huracan op donderdag 27 juni 2013

    Ik wist wel, van in het begin, dat u uit het goede hout gesneden bent. Het is namelijk zo, dat u in het andere geval in geen geval op de uw eigen wijze zou hebben gereageerd. Om het kort te maken: ik heb graag kerels met tanden. Dat wat "ze" enz. inhoudt, zo'n gezegden kon ik vroeger ook niet verdragen. I, zei toen steeds weer: " wie is dat zij, ik wil naam en toenaam, zodat ik weet over wie of wat het hier gaat". Wel, wat dat betreft volg ik u volledig en tevens geef ik hierbij mee dat alle politici die de Gasboeien in de praktijk brengen, voor mij radeloze opportunisten zijn. Mensen die niet weten van welk hout pijlen gemaakt en dan maar de agressieve toer op gaan, nl. die van bestraffing en onderdrukking. Arm Vlaanderen dat zoiets omarmt. Ondertussen : ga er maar voor , met open vizier , zo'n types zoals jij , daaraan ontbreekt het schromelijk in onze maatschappij van volgzame slaven.

    • door JorisL op donderdag 27 juni 2013

     Veel bestoefing, hoewel ik niet weet of ik dat wel waard ben. Niettemin dank voor het serene slot aan dit kleine akkefietje. Ohja, opstandigheid is voor mij de tegenstelling van slavernij. Uw reactie was dus zéker niet slaafs, ze was hoogstens... welja, onbegrijpelijk. ;-)

 • door HV op zondag 1 september 2013

  Vrijheid betekent niet:: alles mag, alles kan! Natuurlijk mogen gasboetes niet willekeurig worden toegepast; Het spreekt vanzelf dat eerst gewaarschuwd moet worden en geïnformeerd alvorens een boete uit te schrijven. Dit helpt helaas niet altijd. De ganse hetze tegen de GAS-boetes toont aan dat de jongeren geen flauw benul hebben van de gevolgen van sommige daden (al dan niet door jongeren gepleegd overigens)! Ikzelf ben de Leuvense binnenstad ontvlucht, omdat die onleefbaar geworden is: nachtlawaai zorgde ervoor dat ik vele nachten na mekaar geen oog dicht kon doen. (Nee, ik overdrijf niet!) De bushokjes in de buurt worden om de zoveel maand zwaar beschadigd. De vuilniszakken omgekieperd. Fietsen op de autodaken gegooid. De ruiten van panden ingegooid. Flessen en glazen op de grond stukgesmeten. Dagelijks bergen afval aan de glasbollen. Met de fiets door het rood licht rijden. De voetpaden volzetten met fietsen. Voetgangers op de stoep omver rrijden. En ik kan zo nog lang doorgaan... Nee, ik ben geen verzuurde burger. Dit is helaas dagelijkse kost. Als er geen stok achter de deur is, zoals de gas-boetes, dan komt hier nooit een einde aan. De boetes op de hondendrollen heeft duidelijk effect gehad. Laat ons de ander vormen van overlast ook aanpakken!!! De plaatselijke politici, wuiven elke kritiek op hun lakse houding weg." Mijnheer, dit is een universiteitstad!". Maw. zij laten alles zijn gang gaan en zullen acheraf klagen dat er nog zo weinig gezinnen in het centrum willen wonen! Een minderheid van de jongeren (maar niet alleen jongeren!) moet opgevoed worden door respekt af te dwingen voor de medemensen en moeten besef bijgebracht worden dat samenleving ook uit plichten bestaat. In alle reacties tegen de gasboetes, lees ik over het gevaar voor onze democratie als die gasboetes overeind blijven.! Nergens lees ik dat respekt en sociaal gedrag een onderdeel vormen van het democratisch karakter van onze samenleving. Een samenleving bestaat ook uit gezinnen met jonge kinderen, uit ouderen, uit voetgangers, uit zieken, enz... Nee, gasboetes zijn niet zomaar toe te passen, maar een laatste middel. Helaas is niet iedereen met woorden te overtuigen! Progressief zijn is iets heel anders dan zwart/wit-denken. Pvda, Groen e.a.zouden eens meer de keerzijde van de medailles moeten bekijken. We moeten ageren voor een correcte toepassing van de gasboetes, maar het kind niet met het badwater weggooien aub.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties