about
Toon menu
Opinie

Braziliaanse vakbonden pleiten voor snelle onderhandelingen met alle betrokken partijen

Al ruim een week wordt er dagelijks betoogd door tienduizenden mensen in tientallen Braziliaanse steden. Het protest begon uit ontevredenheid met de tariefverhogingen bij het openbaar vervoer, maar groeide al snel uit tot een algemeen ongenoegen over het beleid van de Braziliaanse regering. Het brutale optreden van de oproerpolitie wekte grote verontwaardiging. Vijf grote vakbondscentrales roepen op tot dialoog.
donderdag 20 juni 2013

De voortdurende strijd tegen de verhoging van de tarieven bij het openbaar vervoer in de steden over het hele land is een duidelijke uiting van de grote ontevredenheid die er leeft bij de werknemers en de gewone mensen die dagelijks worden blootgesteld aan onmenselijke omstandigheden in het openbaar vervoer (bussen, voorstadstreinen, metro, etc...).

Vooral in grote steden wordt de situatie stilaan onhoudbaar. De recente prijsverhogingen zijn absurd, vooral als we kijken naar de service die er tegenover staat. Tenslotte gaat het hier om een essentiële openbare dienst waarvan iedereen gebruik moet kunnen maken.

Niet langer toegeven aan minachting door overheid

Maar veel meer dan een reactie tegen de tariefverhogingen laten de aanhoudende demonstraties zien dat de werknemers, de studenten en de Braziliaanse samenleving als geheel, niet langer willen toegeven aan de minachting die door de overheid wordt tentoongespreid in kwesties zoals het ontbreken van een degelijk stedelijk mobiliteitsbeleid en de dringend noodzakelijke verbetering van de kwaliteit van het openbaar vervoer.

In die zin beschouwen de Braziliaanse vakbonden de recente protesten als absoluut legitiem en democratisch. De virulente repressie door de politiediensten tegen vreedzame betogers is onacceptabel, degradeert het grondwettelijke recht op vrije meningsuiting en haalt het oude adagium van onder het stof dat bevoegdheden die te maken hebben met zaken van maatschappelijk belang behandeld worden alsof het alleen een zaak van openbare orde en dus van de politie is.

De vakbonden die dit manifest ondertekenen, spreken hun steun en sympathie uit voor de strijd tegen de tariefverhogingen bij het openbaar vervoer, tegen het politiegeweld, en voor het fundamentele recht om vreedzaam te demonstreren.

Dialoog en onderhandelingen

De vakbonden roepen alle betrokken partijen op om kanalen te creëren voor dialoog en onderhandelingen om gezamenlijk een uitweg proberen te vinden voor het probleem van mobiliteit in de grote steden, die zo sterk het leven van de arbeidersklasse beïnvloedt.

Het is essentieel dat vreedzame demonstraties moeten kunnen plaatsvinden voorafgaand aan de noodzakelijke onderhandelingen met de deelstaatregeringen en de betrokken gemeentebesturen over de tarieven en de gebruiksvoorwaarden aangeboden aan de gebruikers van het openbaar vervoer, als fundamentele openbare dienst, in heel Brazilië.

(São Paulo, 17 juni 2013)

Central Única dos Trabalhadores (CUT)
Força Sindical
União Geral dos Trabalhadores (UGT)
Central dos Trabalhadores e Trabalhadoras do Brasil (CTB)
Nova Central Sindical dos Trabalhadores (NCST)


(vertaling uit het Portugees: Jan Van Criekinge)

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

Eén reactie

  • door Piet De bisschop op vrijdag 21 juni 2013

    Pelé roept de betogers op om terug naar huis te gaan. Koning Voetbal moet worden gerespecteerd. Als in het land van de Tigris en de Eufraat van het Voetbal het evangelie van de Zwarte Parel door meer dan een miljoen actievoerders straal wordt genegeerd is het signaal duidelijk : Brood en Spelen volstaat ook daar niet langer meer. De strijd voor meer sociale rechtvaardigheid is de frisse wind die wereldwijd waait na de storm van de financiële crisis.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties