Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Installeer Linux op je computer op repareerfeest Vooruit

De nieuwe versie van Ubuntu Linux, een alternatief besturingssysteem voor je computer is uit. DeWereldMorgen.be nodigt je daarom uit op een 'release party' tijdens het grote repareerfeest in de Vooruit. Breng op zondag 26 mei je computer mee en we installeren samen Ubuntu.
maandag 20 mei 2013
 • Wanneer: zondag 26 mei, van 11 tot 17 uur
 • Waar: Repareerfeest in Vooruit – Sint Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent

Wat is Ubuntu?

Ubuntu Linux is niet alleen een prachtig en gratis alternatief voor Windows of Apple. Er is voor Ubuntu ook veel gratis software beschikbaar: Office applicaties, programma's om je foto's te bewerken, muziekspelers, spelletjes, ... klik en je hebt ze ter beschikking. Met het programma Wine kan je zelfs sommige Windows-programma's installeren op Ubuntu.

Ubuntu Release Party op zondag 26 mei

Op zondag 26 mei houden we een zogenaamde 'release party': naar aanleiding van de nieuwe versie van Ubuntu (13.04) nodigen we je uit om samen Ubuntu te installeren op je computer, problemen met bestaande installaties op te lossen of gewoon een koffieklets te houden over Ubuntu, vrije software, ...

 • Als je Ubuntu wil installeren op je computer, maak dan vast en zeker op voorhand een kopie van al je documenten, foto's, e-mails, ... die op je computer staan. Er kan immers altijd iets fout lopen.

 • Wil je Ubuntu uitproberen, maar niet noodzakelijk installeren op je computer? Dat kan. De Ubuntu-cd laat je toe de volledige Ubuntu-omgeving te testen, zonder ook maar iets op je computer te installeren (aan de hand van een zogenaamde live cd). Als je een memory stick met 1 GB geheugen (of meer) meebrengt, dan maken we voor jou zelfs een Ubuntu-versie die volledig draait op die memory stick. Je stopt hem in een computer, start die computer op en je kan werken in je vertrouwde Ubuntu-omgeving.

 • Het is ook mogelijk om Ubuntu en een ander besturingssysteem (bijvoorbeeld Windows) naast elkaar te gebruiken op dezelfde computer - op voorwaarde dat je computer over voldoende schijfruimte beschikt.

Meer weten over Ubuntu? Surf naar http://www.ubuntu.com, of bezoek de website van de Belgische Ubuntu-community: http://www.ubuntu-be.org.

Zin om mee te doen?

Als je op 26 mei naar de Ubuntu Release party komt, stuur dan een mailtje naar keltoum@dewereldmorgen.be. Vermeld in je mail met hoeveel personen je komt en hoeveel computers je in totaal meebrengt - liefst ook wat je met die computer wil doen (installeren of enkel testen). Zo krijgen we een idee van de nodige netwerkinfrastructuur, installatie-cd's, …

Aan de Ubuntu-kenners onder jullie

Als je zin hebt om mee te helpen met installeren, of mensen mee op weg wil helpen met Ubuntu, geef ons een seintje: keltoum@dewereldmorgen.be

Andere Ubuntu-versies

Voor zij die willen is het ook mogelijk om een andere versie van Ubuntu te installeren, zoals de "Long Term Support"-versie (12.04), die langer van veiligheids-updates wordt voorzien dan de reguliere Ubuntu-versies.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

5 reacties

 • door Luc H op maandag 6 mei 2013

  Goed initiatief ! Ik denk dat we moeten rekening houden met het feit dat de nieuwste versie van Ubuntu 13.04 niet op alle pc's en laptops te installeren valt in verband met de leeftijd en gebruikte hardware. Gelukkig bestaan er nog Ubuntu afgeleiden zoals Xubuntu 13.04 en Lubuntu 13.04 en niet te vergeten Kubuntu 13.04 en Linux Mint 13 (of 14). Misschien op die dag ook een woordje over de 12.04 LTS versies met lange termijn ondersteuning ? Kwestie dat iedereen daarna tevreden huiswaarts kan keren om met gekriebel in hun vingers hun kersverse Ubuntu besturingssysteem uiteindelijk zelf te kunnen opstarten en met veel plezier ontdekken en gebruiken. Een tevreden Ubuntu/ Linux Mint gebruiker.

  • door rb op maandag 6 mei 2013

   Dag Luc, Er zijn inderdaad veel varianten; zelfs van Mint zijn er 2 verschillende versies. Ik vind het geen probleem om ook Mint of Kubuntu te installeren als je dat wenst, hoewel het in de eerste plaats wel een Ubuntu Release Party is. Dat van hardware; heb je al computers gehad die te oud waren voor 13.04?

   • door desteven op maandag 6 mei 2013

    Ik heb recent een tweedehands HP Pavilion van enkele jaren oud gekregen van een kennis en vind Debian Wheezy Xfce daar bijvoorbeeld toch veel vlotter op draaien dan Ubuntu (en afgeleiden) hoor. Bovendien is die nieuwe Gnome manier van werken toch niet wat iedereen zoekt, denk ik? Soit, goed initiatief natuurlijk maar ik denk dat toch duidelijk gemaakt mag worden dat Linux veel meer is dan Ubuntu en zelfs heel oude systemen nog perfect kunnen dienen als office-computer (dus geen flash filmpjes of sporza streaming) indien voorzien van de juiste distributie.

    • door rb op dinsdag 7 mei 2013

     Akkoord Steven. Ik ben persoonlijk ook voorstander van het klassieke desktopconcept, toch zeker voor professioneel gebruik. Zoals ik zei, andere distributies vind ik zeker kunnen, maar de mensen die de installaties in goeie banen leiden zijn hoofdzakelijk in Ubuntu gespecialiseerd. We kunnen geen ondersteuning bieden voor alle releases.

 • door Merijn Supply op maandag 6 mei 2013

  Morgen kan je ook bij Vormingplus MZW in Stad Kortrijk terecht om Ubuntu (onder begeleiding) te installeren, bij de eerste bijeenkomst van DigiPinguïns (LUG Kortrijk) http://vormingplusmzw.be/digipinguïns-ubuntu-linux-1304 Voor West-Vlamingen die effectief in West-Vlaanderen wonen...

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties