Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

10.400 handtekeningen tegen het hoofddoekenverbod in Gent

Op 7 mei verzamelden zich een twintigtal mensen uit verschillende sociaal culturele organisaties voor het stadhuis in Gent om meer dan 10.000 handtekeningen aan de burgemeester van Gent te overhandigen. Daardoor komt de afschaffing van het hoofddoekenverbod op de agenda van de gemeenteraad.
dinsdag 7 mei 2013

Vier pakketten vol met adressenlijsten en handtekeningen kreeg Termont om 10u in zijn handen gedrukt. Elk pakket stond voor een thema, zo vertelde Naima Charkaoui, directrice van het Minderhedenforum. De eerste stapel vertegenwoordigde diversiteit, de tweede stapel godsdienstvrijheid, de derde stapel keerde zich tegen het uitsluiten van mensen en het laatste pakket met handtekeningen stond voor solidariteit.

Termont zei dat het waardevol is voor de democratie dat dit iniatief werd genomen. Hij herhaalde ook wat Naima Charkaoui zei, namelijk dat Gent een trendsetter is en dit graag wil blijven. ''Dit is een ethisch probleem en we zullen uiteraard de procedure volgen. Op 27 mei mag het voorstel een kwartier worden toegelicht en dan beslist de gemeenteraad.''

1 procent van het het aantal Gentenaars dat ouder is dan 16 moest de oproep onderschrijven, dit betekent dat 2.200 handtekeningen genoeg waren geweest. Als de meerderheid van de gemeenteraad instemt dan wordt het verbod afgeschaft. Dit zou wel het scenario kunnen zijn, want SP.A en Groen zijn tegen het hoofddoekenverbod. Begin juni zou het hoofddoekenverbod dan sneuvelen.

Het burgerinitiatief werd ondersteund door een hele reeks organisaties: Minderhedenforum, Turkse Unie van België, BOEH!, Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims, Federatie van Marokkaanse Verenigingen, Federatie van Zelforganisaties in Vlaanderen, Grote Turkse Moskee, Federation Of Anglophone Africans In Belgium, Gentse Lente, Demos, Vrouwen Overleg Komitee, VAKA Gent, Werkgroep Neutraliteit.be, De Toekomst vzw, Samenlevingsopbouw Gent, FEL, My Choice not Yours, Moslim Advies Punt, Intercultureel Netwerk Gent, Moskee Al Fath, Kif Kif, Divers&Actief, Ella vzw, Hand-in-Hand tegen Racisme, Protestantse Rabotkerk, Al Markaz Moskee, Fatih Moskee, Islamitisch Cultureel centrum (Moskee Ledeberg), Bader vzw, Enija, vzw en Adrealine vzw. 

Leden van die organisaties trokken de voorbije twee weken de straat op in Gent om handtekeningen te verzamelen.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

3 reacties

  • door huracan op woensdag 8 mei 2013

    ''Dit is een ethisch probleem “. Weet je wat een ethisch probleem is, dat is dat in onze maatschappij dergelijke onzin wordt gehanteerd gericht op politiek gewin, waarmee ik tevens wil zeggen dat Spa en Groen hier mijn steun krijgen. Diversiteit is het mooiste dat bestaat, waarmee ik niet wil hebben gezegd dat overal alles moet kunnen. Burka: neen, veiligheidsaspect de regel die geldt voor iedereen. Dress-code voor bepaalden, ja, maar dan geldt dat uniform voor iedereen in die bepaalde functie. Vandaar trouwens het woord uniform. Politie-inspecteurs met tulband, neen, want er is een uniform bepaald en dat staat los van alle andere bedenkingen. Werk bij de politie staat gelijk met het dragen van het voorgeschreven uniform. Is men niet akkoord wel dan is er bij die politie geen plaats voor u. Jehova's zijn tegen wapendracht; wel de politie is bewapend; is men niet akkoord dan moet er een andere baan worden gezocht. Dat om een voorbeeld te geven van wat ik bedoel. Eén ding weet ik met zekerheid: " mochten bv. de hoofdoekdragers behoren tot een gerespecteerde groep, er geen enkel probleem zou zijn. Klassenmaatschappij noem ik dat. Dat is net wat helemaal niet kan; klasse kan nooit bepalen welke baan geschikt is. Eenvormige regels voor iedereen wel.

  • door Piet De Pauw op woensdag 8 mei 2013

    Een gemeentebestuur dient er alleen maar te zijn omdat de inwoners van een gemeente dit wensen (zoniet zou er sprake zijn van een vorm van slaverij van de inwoiners van een gemeente ten behoeve). De inwners van een gemeente zijn ook diegenen die opdraaien voor de kosten van de adminstratie ervan. De gemeentelijk eadministratie kan je zien als een collectief goed van de inwoners van een gemeente. Hoofd in see is noch goed noch slecht. Het is aan de inwoners van een gemeente te bepalen of hoofddoeken toegelaten zijn. Een referendum lijkt hiertoe een geschikt middel. De indieners van een petitie hanteren bijgevolg de verkeerde methode: zij dienen handtekeningen op te halen voor een referendum. Uiteraard is de ideale situatie dat een dergelijke issue automatisch ter stemming wordt aangeboden aan de bevolking.

  • door kritisch op woensdag 8 mei 2013

    Ik ben tegen de hoofddoek als de vrouw verplicht wordt hem te dragen onder druk van echtgenoot en/of familie. Dat een vrouw vrijwillig een hoofddoek draagt zal mij worst wezen. Het doet mij echter denken aan de tijd van toen. Toen ook ik gehersenspoeld werd door het geloof en ik nu zie wat er allemaal gebeurt en gebeurd is binnen de kerk. Volledige emancipatie (ontvoogding) is er volens mij wel een een zonder hoofddoek. Maar nog eens, het zal mij worst wezen en ik lig er zeker niet wakker van.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties