about
Toon menu

Nihad Taouil: "Frappant dat ze net een moslima viseren die zich maatschappelijk engageert"

De meerderheid in Boom schaarde zich donderdag achter een verbod op het dragen van godsdienstige kentekens in de gemeenteraad en het college. Het verbod viseert gemeenteraadslid Nihad Taouil die als enige een hoofddoek draagt. Haar reactie in een interview met DeWereldMorgen.be.
maandag 22 april 2013

Nihad Taouil reageert scherp in een interview met DeWereldMorgen.be: “Het hoofddoekenverbod vind ik onrechtvaardig en discriminerend zowel ten aanzien van mezelf maar ook ten aanzien van de andere gelovigen binnen de gemeenteraad. De neutraliteit wordt hier misbruikt. Ik hoef als gemeenteraadslid niet neutraal te zijn omdat mensen me hebben gekozen voor wie ik ben en omwille van mijn ideologische voorkeuren. Ik zal dus zeker mijn hoofddoek niet uitdoen.”

“Ik ga in de gemeenteraad ook geen discussie voeren over mijn motieven waarom ik die hoofddoek graag draag en wat die juist inhoudt. Ik ben als sociaal werkster bekommerd om de maatschappelijke thema's in mijn gemeente en daar wil ik het over hebben.”

Nihad Taouil stond op de vijftiende plaats op de lijst van Boom Eén. Zo goed als onverkiesbaar dus, maar ze sprong over heel wat andere mensen heen met 492 voorkeurstemmen, meer dan alle anderen die schepen werden in de nieuwe coalitie onder leiding van N-VA. “Ik heb inderdaad heel wat voorkeursstemmen gehaald. Ik heb intensief campagne gevoerd met de hulp van familie en vrienden. Ik kreeg 492 voorkeursstemmen. De zesde beste plaats hier in Boom en ik stond op een amper verkiesbare vijftiende plaats op de lijst Boom Eén.” 

Nihad Taouil vindt het jammer dat de Boomse meerderheid het verbod goedkeurde dat er is gekomen op vraag van het Vlaams Belang. “We leven in een rechtse maatschappij waar je je blijkbaar populair kan maken met een hoofddoekenverbod af”, zegt Taouil.

“Dit had ik niet verwacht van burgemeester Jeroen Baert (N-VA, red). Als burgervader heb je een verzoenende rol te spelen in je stad of gemeente. En met zo'n verbod werk je alleen maar de polarisatie in de hand.” 

"We hebben vanavond fractievergadering waar we zullen bespreken welke stappen we zelf nog gaan ondernemen”, zegt Taouil. Ze is wel blij dat het verbod al op de tafel van de provinciegouverneur ligt.

Taouil: “Nu er juist een debat wordt gevoerd over radicaliserende moslimjongeren die zich niet gelukkig voelen in Vlaanderen en altijd met de vinger gewezen worden als niet geïntegreerd, is het toch frappant dat jongeren die wel geëngageerd zijn worden aangepakt. Terwijl ik als gemeenteraadslid een bondgenoot ben om het samenleven in de gemeente mogelijk te maken en radicalisering tegen te gaan." 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

7 reacties

 • door froels op maandag 22 april 2013

  Boom heeft een regerende coalitie van N-VA, CD&V en O-VLD. http://www.boom.be/nl/46/product_catalog/195/burgemeester-schepenen.html In de gemeenteraad heeft Groen! 1 zetel, en Boom Eén 8 zetels. Boom Eén verzamelt de socialisten en andere linksen.

 • door Erwin23579 op maandag 22 april 2013

  Blijkbaar is Bourgeois er nu niet als eerste bij om een onwettige beslissing van een NVA gemeenteraad te schorsen. Vreemd

 • door Hugo Casteels op dinsdag 23 april 2013

  Vreemd dat u niet weet dat hij de eerste was om deze beslissing af te keuren.

  • door Franky_P op dinsdag 23 april 2013

   @Hugo Casteels: Of Bourgeois 'de eerste' (=in chronologische orde) was om de beslissing 'af te keuren' kan moeilijk worden nagegaan. Hij verklaart (als Minister van Integratie) wel dat hij de beslissing 'afkeurt', maar als bevoegd minister van Binnenlands Bestuur schorst hij de beslissing evenwel niet (hoewel deze manifest onwettig voorkomt) En als N-VA kopman vraagt hij zelfs niet eens aan zijn lokale afdeling om de beslissing in te trekken (omdat hij 'lokale autonomie heel belangrijk vindt') Wel, wel...

 • door Radoveden op dinsdag 23 april 2013

  Intriestig om te zien dat de meerderheid van een toch niet zo kleine gemeente als Boom het begrip "democratie" aan zijn laars lapt om een lid van oppositie de mond te snoeren. Dit doet me aan het beroemde gedicht van Martin Niemöller denken:

  Toen de nazi's de communisten arresteerden heb ik gezwegen; ik was immers geen communist. Toen ze de sociaaldemocraten gevangenzetten heb ik gezwegen; ik was immers geen sociaaldemocraat. Toen ze de syndicalisten kwamen halen heb ik gezwegen; ik was immers geen syndicalist. Toen ze de Joden opsloten heb ik gezwegen; ik was immers geen Jood. Toen ze de katholieken arresteerden heb ik gezwegen; ik was immers geen katholiek. Toen ze mij kwamen halen ...was er niemand meer die nog kon protesteren.

  Misschien een eerste regel toevoegen: Toen men de moslima's uit het democratisch gebeuren verjoeg, heb ik gezwegen; ik was immers geen moslim.

 • door huracan op dinsdag 23 april 2013

  Boom : coalitie van N-VA, Open VLD en CD&V. Jeroen Baert behoorde tot de rechtervleugel van de CD&V en vervolgens overloper naar N-VA Waarom naar het N-VA: zei Baert : “Er is geen alternatief: Vlaams en duidelijk.” Wat betreft gemeenteraadslid Nihad Taouil , aangepakt door bovengenoemde coalitie ,hier zijn een aantal harde lessen uit te trekken. Partijen binnen desbetreffende coalitie geven zich hier namelijk bloot; schoppen onder de gordel behoort tot de geplogenheden met de hoofddoek als excuus. Is dat " Vlaams en duidelijk "? Nihad Taouil is democratisch verkozen en dat wordt dus niet gerespecteerd. Geeft dat voldoende kijk op de intenties van de coalitie? Voor mij wel. Democratisch onbetrouwbaar en dat onder de leiding van het N-VA. Dat voor al diegenen die nog niet begrijpen welke gevaren op ons afkomen zo wij het N-VA verder blijven koesteren. Zo van : “ ja voor het N-VA; er is geen alternatief. Vlaams en antidemocratisch”. Binst kan CD&V , haar rechtervleugel, samen met het Open VLD overgaan tot diepgaande bezinning.

 • door lodewijk op dinsdag 23 april 2013

  Gewoon verder doen Nihad, gedenk Rose Parks, gelijke rechten worden nooit cadeau gedaan maar worden steeds door strijd veroverd.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties