about
Toon menu

Gent wordt eerste stad waar hoofddoekenverbod sneuvelt

Het ziet er naar uit dat het hoofddoekenverbod gaat sneuvelen in Gent. Een burgerinitiatief wil genoeg handtekeningen ophalen om het punt op de gemeenteraad te krijgen. SP.A en Groen die in Gent een absolute meerderheid hebben, zullen het hoofddoekenverbod dan wegstemmen. Op een vergadering in Gent bleek donderdagavond dat het enthousiasme groot is.
vrijdag 12 april 2013

In een zaaltje in de buurt van de Sleepstraat overlegden de organisaties achter het burgerinitiatief tegen het hoofddoekenverbod een laatste keer voor ze de straat optrekken om 3500 handtekeningen te verzamelen.

In Gent kunnen burgers een punt op de gemeenteraad krijgen als ze de handtekeningen ophalen van 1 procent van de bevolking ouder dan 16 jaar. Dat is momenteel iets meer dan 2000 handtekeningen. De initiatiefnemers mikken op 3500 handtekeningen om zeker te zijn dat ze genoeg geldige namen hebben.

De initiatiefnemers hebben zichzelf een strakke timing opgelegd. Ze trekken de boer op met de petitie van 12 april tot 2 mei. Op 7 mei wordt het pak handtekeningen overhandigd aan de burgemeester. Op de volgende zitting van de gemeenteraad – 27 mei is dat – zou het punt dan behandeld moeten worden.

De aanwezigen nemen enthousiast de blanco formulieren in ontvangst. Sommige vertegenwoordigers van organisaties maken zich sterk dat ze vlot 500 handtekeningen kunnen ophalen. Dat zal gebeuren aan moskeeën en op markten.

“De aanleiding van het initiatief is natuurlijk de beslissing van SP.A om het standpunten over de hoofddoek te herzien. Nu moeten ze de daad bij het woord voegen, zeker in een stad waar ze een meerderheid van de zetels hebben”, zegt Naima Charkaoui van het Minderhedenforum.

“En aangezien de politici zelf niet veel zin hebben om het punt op de agenda te zetten, moet het middenveld dat maar doen”, aldus Charkaoui.

De Gentse Lente – de plechtige begrafenis van de woorden autochtoon/allochtoon – zorgde voor een nieuw elan in de Oost-Vlaamse stad. “Als Gent echt de progressiefste stad is van Vlaanderen dan mag ze de zichtbaarheid van moslims niet wegmoffelen, zegt Yasmina Akhandaf.

“Het lijkt misschien een symbooldossier maar dat is het zeker niet voor de vrouwen met een hoofddoek die deel uit maken of willen maken van het stadspersoneel”, zegt Charkaoui.

Volgens Charkaoui kan de afschaffing voor een kentering zorgen. “Het is een belangrijk signaal dat een werkgever terugkomt op het verbod. Nadat enkele stadsbesturen zo'n verbod invoerden, zijn werkgevers als Hema ook ver meegegaan in het neutraliteitsopbod.”

In 2007 wisten enkele enthousiaste Gentenaars al eens op een paar weken 3783 handtekeningen op te halen om hun argumenten te laten horen in de hoofddoekendiscussie. Een wisselmeerderheid keurde toen het voorstel van Open VLD goed om het dragen van religieuze, ideologische en levensbeschouwelijke symbolen door stadspersoneel te verbieden. 

Het nieuwe initiatief kreeg meteen de steun van een pak organisaties: het Minderhedenforum, BOEH, Kif Kif, VrouwenOverlegKomitee, My Choice Not Yours, …

Op de vergadering in Gent viel donderdag ook het enthousiasme op bij de organisaties van minderheden.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

4 reacties

 • door uylenspieghel op vrijdag 12 april 2013

  Religieuse tekens billijken in een sekulaire maatschappij zijn geen goed idee, waarom hebben onze grootouders gevochten? Laten we de onderdrukking, onder het mom van een valse demokratie, weer toe? Ik zeg neen tot religie in het openbaar, die onze vrede verstoord. Katholicismr was genoeg , we hoeven geen andere!!!!

 • door ivesdeblieck op vrijdag 12 april 2013

  Klinkt behoorlijk absurd dat ze in Gent aparte regels hebben voor specifieke kledingstukken en religies. Als ze daar elke keer petities voor moeten organiseren en stemming houden om een rode hoed of blauwe sokken toe te staan of af te keuren, gaan ze daar nog veel werk hebben.

  Misschien toch eens kijken naar Antwerpen, daar hebben ze een algemene neutraliteitsregel, die slaat op elke vorm van overdreven of aanstootgevende uiting van religieuze of politieke opvattingen, net zoals de meeste (private) werkgevers ook van hun werknemers een zeker professionele uitstraling verwachten wanneer zij in contact komen met klanten.

  Want zeg nu zelf, specifiek 1 geloof in het vizier nemen, zoals ze in Gent met de hoofddoek doen(/deden) is misschien inderdaad op het randje van racistisch...

 • door Danny Bonte op vrijdag 12 april 2013

  Het gaat om drie vrouwen met hoofddoek voor de stad op een personeelsbestand van vijfduizend mensen... (toestand 2007). Veel zal er niet veranderen... In Antwerpen ging het om 7 vrouwen. Van die 7 vrouwen verkozen er drie hun job aan het onthaal en legden de hoofddoek af. De anderen kregen een minder zichtbare functie. En dan hebben we nog de sociale druk, waar niemand graag over spreekt. Een vierde van de Marokkaanse vrouwen die in België wonen, zegt dat ze door andere Marokkanen onder druk is gezet om haar kledij aan te passen of een hoofddoek te dragen. (studie 2009) Misschien kan men daar ook eens over spreken...

  • door Pascal Debruyne op zaterdag 13 april 2013

   het gaat om alle stedelijke diensten (loketten, ocmw, stadsscholen, creches). de cijfers van enkel het loket zijn fout. bovendien, het feit dat er weinig mensen met een migratieachtergrond zijn, illustreert het probleem en niet de oplossing.of negatie van het probleem. als je studies.aanhaalt, zeg dan ook welke en door wie. anders is dat weinig inhoudelijk.

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties