Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Helpderijken.com zet rechtse opiniemakers in hun blootje

Blijkbaar kreeg iemand het op de heupen van de eindeloze stroom oproepen om ons sociaal systeem stevig te hervormen (lees afbouwen). Op de website helpderijken.com worden een aantal van de pleitbezorgers van loonmatiging, indexsprongen, langer werken en lagere uitkeringen in hun hemd gezet.
vrijdag 22 maart 2013

“Deze blog is opgedragen aan alle rijke mensen die het niet gemakkelijk hebben. Met een bijzondere voorkeur voor dezen onder hen die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en publiek anderen aanmanen tot loonmatiging, indexsprongen, vermindering van de werkloosheidsuitkeringen, lagere minimumlonen, besparingen op overheidsuitgaven. Of anderen publiek oproepen tot een correct fiscaal gedrag.” Zo klinkt het in het welkomstwoord op helpderijken.com.

“Zelf hebben ze het helaas niet gemakkelijk onder de hoge fiscale druk. En nemen daarom noodgedwongen hun toevlucht tot een managements-vennootschap”, wordt er cynisch aan toegevoegd.

Op de website worden voorlopig de vennootschappen van zeven opiniemakers ontleed. Het gaat om Geert Noels, Yves Desmet, Ivan Van de Cloot, Jo Libeer, Jan Jambon, Karel De Gucht en Johan Van Overtveldt. De website ging op zoek naar jaarrekeningen en statuten van die vennootschappen die "verstopt staan op de website van de nationale bank of in het staatsblad".

Allemaal klussen ze bij en laten ze die inkomsten en/of hun volledige loon betalen via een vennootschap. Dat heeft het voordeel dat zo de dure personenbelasting omzeild kan worden. De vennootschap Ivan Van de Cloot boekte bijvoorbeeld 115.896 euro. Daar werd 15.000 euro op betaald (of 13 procent). Vergelijk dat maar eens met het tarief op uw belastingafrekening.

De NV Jambon boert ook niet slecht. De vennootschap van N-VA'er Jan en Peter Jambon zag de overgedragen winst in 2012 groeien tot 1.579.832 euro. De firma NV Project Management Investment & Consulting (PMIC) waarvan de NV Jambon 99,98 procent van de aandelen bezit, boekte vorig jaar een winst van 952.633 euro. Daarop werd 26,7 procent belastingen betaald.

Toch vinden die mensen dat anderen te korte loopbanen hebben, te veel verdienen of zoals het ACW te weinig belastingen betalen.

Wie er achter de website zit, is niet duidelijk. De makers hebben zich goed verstopt. Zelfs een DNS-zoektocht levert niets op. 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

8 reacties

 • door froels op vrijdag 22 maart 2013

  en bravo voor het werk want er moet veel worden opgespoord.

 • door Rik Timpen op zaterdag 23 maart 2013

  Het feit dat ze anoniem hun gal spuwen speelt niet in hun voordeel. Het zijn tenslotte documenten die voor iedere burger te zien zijn dus ze 'onthullen' in feite niks.

  • door chr_Martens op zondag 24 maart 2013

   Er zijn veel documenten die openbaar en toegankelijk zijn. Dat betekent nog niet dat Jan Modaal ze daarom in extenso wil lezen. Volgens diezelfde redenering kunnen we bv. stoppen met het opvolgen van het parlementaire werk, want de parlementaire handelingen zijn toch via de website van de kamer te raadplegen. Hypocrisie is niet het monopolie van het "oude" middenveld, maar net zozeer van zelfverklaarde specialisten die door journalisten dag in dag uit om "duiding" wordt gevraagd.

 • door Gilbert Desmet op zondag 24 maart 2013

  Ja mr. Timpen, die blog zou inderdaad beter niet anoniem zijn, en de gegevens zijn openbaar. Ze onthullen echter zeer veel voor een publiek dat misschien niet zo aandachtig is en zich het liefst laat vangen door rattenvangers. Het feit dat een politicus die anderen van fraude en diefstal beschuldigt, zelf zijn belasting ontduikt is mijn inziens wel degelijk relevant, en dat mag de hele wereld weten, moet het zelfs weten!

 • door Richard op zondag 24 maart 2013

  En wat dan met al die zogenaamde 'onafhankelijke' denktanks die onze media dagelijks overspoelen met hun 'objectieve' opinies, maar in feite nauwelijks verhulde reactionaire drek verkopen? Wanneer gaan we eens te weten komen wie hun sponsort? Ik heb nog altijd geen idee wie de feitelijke sponsors zijn van Itinera, Vives, VKW Metena en consorten.... .

 • door j.dermauw op zondag 24 maart 2013

  Mij intresseert het bvb te weten welke van de door ons verkozenen hun loon, wedde, vergoeding, penning... op een vennootschap laten storten.

 • door huracan op maandag 25 maart 2013

  Goed zo. We vernemen heel veel te weinig van dat soort zaken. Er wordt misschien hiermede niets onthuld , maar heel veel wordt wel onder de aandacht gebracht en geduid , en dat is wel noodzakelijk. In de hier behandelde materie kan zowat iedereen terecht zeggen : " we weten dat niet". Tijd voor verandering.

 • door Erik Van Laecke op maandag 25 maart 2013

  dit lijkt me echt een zeer goed onderwerp en vergeet Bracke ook niet Artikel 126 van het vennootschapswetboek voorziet in boetes en zelfs in gevangenisstraffen van een maand tot een jaar voor wie met bedrieglijk opzet zijn jaarrekeningen niet neerlegt. Mijnheer Bracke zou zijn jaarrekeningen nog moeten neerleggen

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties