Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Analyse

Cyprus: doe de gewone mensen de crisis betalen

Algemene en terechte consternatie nu blijkt dat de Europese leiders in één nacht kunnen beslissen om rekeningen van gepensioneerden te plunderen. Nochtans volgt de trojka hetzelfde stramien als bij alle andere 'reddingen'. De gewone mensen moeten betalen. Eerder werden in alle stilte de pensioenen en de lonen van de ambtenaren in Cyprus op een gelijkaardige manier geplunderd.
maandag 18 maart 2013

Herinnert u zich nog de moeite die de politieke leiders in 2008 deden om spaarders er van te overtuigen dat hun spaargeld absoluut veilig was? De garantie werd verhoogd tot 100.000 euro per spaarder. Die garantie werd vervolgens ook uitgebreid naar verzekeringsproducten en coöperatieve aandelen.

Toen Belgische spaarders hun spaarrekeningen bij een IJslandse bank geblokkeerd zagen, werd er alles aan gedaan om hen dat geld terug te geven. Ook al hadden die mensen zich laten leiden door irrealistisch hoge rentevoeten.

Al die moeite is nu voor niets geweest. Sinds zaterdag weet iedereen die nog wat geld op de rekening heeft staan dat er hem maar één ding te doen staat van zodra er sprake is van een nakende bail out: zo snel mogelijk die rekening leeghalen.

Iedereen die geld heeft staan op een rekening in Cyprus moet mee betalen om de banken te redden. Of dat nu de bejaarde alleenstaande dame is die enkele duizenden euro gespaard heeft in de hoop dat ze niet bij de kinderen moet aankloppen bij de eerste financiële tegenslag of één van de Russische oligarchen die het eiland in de Middellandse Zee koos voor de lage belastingen.

Wie minder dan 100.000 euro heeft staan, verliest 6,75 procent. Van de rekeningen met meer dan 100.000 euro wordt 9,9 procent afgeroomd.

Paniek

Zoals iedereen had kunnen voorzien, zorgt de maatregel voor woede en paniek in Cyprus. Mensen repten zich naar bankautomaten om zoveel mogelijk geld af te halen. Normaal had het reddingsplan zondag gestemd moeten worden, maar de stemming werd ondertussen al twee keer uitgesteld. Of er dinsdag gestemd wordt, is heel onzeker. Al snel groeit het besef dat het Cypriotische parlement hier niet mee zal instemmen. In afwachting van een stemming werd beslist om de banken te sluiten tot donderdagochtend.

Plots vindt iedereen het ook een dom idee. De paniek kan makkelijk overslaan naar andere landen. De Duitse minister van Financiën Schaüble steekt de schuld op de Cypriotische president Nicos Anastasiades. Die reageert furieus en zegt hem zaterdagnacht – toen het akkoord gesloten werd – geen keus werd gelaten.

Reconstructies van Reuters en de Financial Times lijken hem gelijk te geven. Schaüble kwam naar Brussel met de vaste overtuiging dat de Cypriotische rekeninghouders moesten bloeden. Aanvankelijk zou hij zelfs een 'haircut' van 40 procent gevraagd hebben.

Toen de president van Cyprus tegenpruttelde, werd hem fijntjes verteld door Jörg Asmussen van de Europese Centrale Bank dat in dat geval de twee grootste banken van Cyprus zouden omvallen. De ECB zou immers onmiddellijk stoppen goedkoop geld te lenen aan de tweede grootste bank, Laiki (zoals het nochtans met alle banken in Europa doet).

Wie geld bij één van die twee banken heeft staan, zou meteen alles verliezen. De Cypriotische regering zou plots 30 miljard euro garanties moeten ophoesten.

Toen de president van Cyprus niet meer dan 10 procent wou afpakken van de grootste rekeninghouders, werd de rest dan maar gezocht bij de kleine spaarders. Nicos Anastasiades, een rechtse politicus, wou de goede relaties met Rusland niet in gevaar brengen en wou blijkbaar ook geen einde maken aan de status van Cyprus als thuishaven voor buitenlands kapitaal.

Rusland

Meer geld gaan halen bij de rijke Russen wordt inderdaad moeilijk. Rusland leende 2,5 miljard euro aan het land en Rusland zou wel eens kunnen beslissen om die lening niet te verlengen.

De eurolanden vragen na enkele dagen van stijgend protest nu toch aan Cyprus om de kleine spaarders te ontzien. Daarover moet dinsdag meer duidelijkheid komen.

Het spelletje zwartepieten tussen de Europese leiders en de Cypriotische regering en de ophef over de plundering van spaarrekeningen verbergen dat dit reddingsplan hetzelfde stramien volgt als alle andere reddingsplannen voor noodlijdende landen.

De gewone mensen – zij die geen enkele schuld hebben aan de crisis – moeten de tol betalen. De banken, de rating bureaus en de architecten van dit financiële debacle blijven buiten schot of worden, zoals de ex-Dexia-ceo Pierre Richard, bedankt met een bonus van 583.000 euro per jaar boven zijn wettelijk pensioen.

Zo goed als nergens wordt vermeld dat de Cyprioten eind vorig jaar al een besparingsplan door de strot geramd kregen. De trojka verplichtte Cyprus in november om de lonen van ambtenaren met 15 procent te laten dalen en de pensioenen met 10 procent. Het is het soort 'haircut' dat zelfs de kranten niet meer haalt, ook niet als daartegen honderdduizenden mensen op straat komen.

Sommigen zullen ook na Cyprus volhouden dat de crisis de schuld is van overheden die op veel te grote voet leven. Het land is nochtans het levende bewijs van het tegendeel. “Voor de crisis van 2008 kende Cyprus een lange periode van hoge groei, lage werkloosheid en gezonde overheidsfinanciën”, aldus het IMF.

De problemen in Cyprus vinden hun oorsprong in een uit de voegen gebarsten banksysteem. Het liep helemaal verkeerd toen die banken een haircut in Griekenland moesten slikken. De Cypriotische banken verloren toen 4,5 miljard euro. De trojka lost dus crisissen op door het volgende slachtoffer in levensgevaar te brengen. We kunnen dus nu al raden wie er volgende keer aan de beurt is. Eén ding is zeker: een ware schuldige zal het niet zijn. 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

4 reacties

 • door velorutionair op dinsdag 19 maart 2013

  3 redenen waarom ik denk dat deze maatregel een grote blunder van Troika en co is: 1. De auteur stelt hier zeer terecht dat de diefstal van spaargeld helemaal in dezelfde lijn ligt als de andere besparingsmaatregelen van de Troika. Maar waar bvb. in Griekenland de meerderheid van de parlementsleden telkens alle memoranda stemde hoe zwaar de maatregelen ook waren, zou deze maatregel wel eens een psychologische schok kunnen teweegbrengen dat een grote verontwaardiging bij de bevolking teweegbrengt waardoor parlementsleden zullen overlopen en het 'reddingsplan' geen meerderheid haalt bij een stemming. 2. Zoals ook in het artikel staat, hebben de Troika en de staten er tot nu alles aan gedaan om de mensen gerust te stellen dat hun spaargeld veilig staat. Dit is nu met één daad opgeblazen wat een bank run niet alleen in Cyprus, maar in andere landen in crisis dichterbij brengt. 3. De Cypriotische overheid reageert daarop met het blokkeren van de rekeningen. Dit bewijst dan weer dat een overheid kan optreden tegen kapitaalsvlucht in een land, wat ook kan toegepast worden op grote vermogens ipv spaarcentjes.

 • door huracan op dinsdag 19 maart 2013

  Kijk , ik begrijp dat allemaal niet. Wie wel vraag ik mij af. Cyprus is een belastingparadijs. Belastingen bestaan er slechts bij mondjesmaat en dan nog bijna helemaal niet voor tal van ondernemers, noch voor kapitalen die naar dat land worden doorgesluisd. Uiteraard dat laatste net om belastingen in eigen land te ontwijken. Wat er bij mij niet in kan , dat is , dat het zgn. Europa , nog steeds werkt met allerhande belastingsystemen , iets waarbij “geen belastingen” ook naar voor komt, en dat op basis van de zgn. soevereiniteit van de lidstaten. Het kan er bij mij niet in , dat een land als Cyprus moet gered worden door de Europese belastingbetaler, personen die wel reeds op alles hoge belastingen hebben moeten bijdragen in eigen land. Cyprus heeft hoge tekorten maar slaagt er wel in weinig of geen belastingen te innen. Leg mij dat eens uit en leg mij tegelijk uit welke belangen daarachter steken. Ik betaal mij blauw aan alle soorten belastingen, net zoals alle anderen in ons land van wie de inkomsten bij de fiscus zijn gekend. Dat is duidelijk niet zo in Cyprus van zodra men gaat vergelijken. Zolang er binnen Europa geen éénvormig belastingsysteem bestaat , zal het ene land onder de duiven van de andere landen blijven schieten. Zo geraken we er nooit uit toch !!!! En , belastingparadijzen , dat is het sluipend gif, waarmede alle waarden en normen, rechtvaardigheid en solidariteit worden vernietigd. Kortom, Cyprus moet niet afkomen met het afromen van spaargelden , zuur verdient of in de schoot geworpen. Neen ze moeten daar hun belastingsysteem onmiddellijk herschrijven en tevens de nieuwe wet retroactief toepassen op grote vermogens .

 • door maartenvt op dinsdag 19 maart 2013

  Uit angst om grote kapitaal te verliezen zet men ook hier de rijksten uit de wind, en moet de burger die nergens heen kan, het gelag betalen.

  Het wordt tijd dat elk land van de EU, en liefst wereldwijd, wettelijke en fiscale vogelverschrikkers plaatst zodat geen enkele regering zijn broek nog moet aftrekken voor het grote kapitaal.

  Dat ze naar de maan vluchten met hun kapitaal.

 • door PatrickS op dinsdag 19 maart 2013

  Heb 5 jaar in Cyprus gewoond en één correctie wou ik toch aanbrengen. Dat de ambtenaren 15% hebben moeten inleveren en 10% op pensioen is maar een kleine correctie voor een zeer gepriviligeerde klasse die er al decennia op de economie parasiteert. De lonen liggen er ong. 50% hoger dan in de privésector en iemand in de privé heeft er ongeveer 1/3de van een overheidspensioen maar betaalt wel 2x zoveel bijdragen. Over de productiviteit in de overheidssector zullen we het best niet hebben. Er wordt in de overheid ook maar tot 14u gewerkt. Daarna gaat men naar huis of doet men zijn 2de job. Nee, de echte slachtoffers zijn de vele mensen in de "gewone" sector die vaak salarissen hebben onder de 1000 euro per maand en die Cyprus gemaakt hebben tot het succes dat het steeds was in de regio.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties