Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

ACW-saga: hoe De Tijd verzwijgt dat 't Scheldt een extreemrechtse bron is

Het is opmerkelijk: als het over het ACW gaat mogen journalisten alle regels aan hun laars lappen. Er worden ongehinderd fouten gemaakt of relevante informatie wordt achtergehouden. Marc Vande Looverbosch mag op Radio 1 ongestoord verkondigen dat het ACW de “grootste” klant was van het advocatenkantoor van kersvers minister Koen Geens en in De Tijd wordt het extreemrechtse, racistische krantje 't Scheldt een “satirisch blad”.
donderdag 7 maart 2013

Nee, de saga rond het ACW is duidelijk nog niet gedaan. Donderdag pakt De Tijd op de voorpagina uit met de titel “BBI-directeur: 'ACW ontwijkt belastingen'”. Het gaat om Karel Anthonissen, één van de vijf gewestelijke directeurs van de BBI. Anthonissen schreef een artikel in 't Scheldt

De Tijd citeert dat artikel. De conclusie van Anthonissen: “De vrienden hebben een sociaal engagement verpakt als een handelsvennootschap.  Op 100 miljoen dividenden hadden ze anders 25 miljoen roerende voorheffing betaald, net als u en ik.”

Anthonissen is verder zo eerlijk toe te geven dat hij zijn conclusie trekt op basis van krantenberichten. “De N-VA is het dossier over het ACW niet bij mij in Gent komen afgeven. Het ligt dus niet op mijn bureau en ik kan mijn gedacht zeggen op basis van wat ik weet uit de pers.” De Tijd meldt dat ook. 

Wat De Tijd nalaat is wat achtergrond geven bij de figuur Anthonissen. Dat zou je toch verwachten als je een bron zo'n stevige beschuldigingen laat doen. Anthonissen is op zijn minst omstreden. Hij schrijft regelmatig bijdrages voor 't Scheldt. De Tijd noemt dat kortweg een “satirisch blad”. 

Dat is flatterend voor een nieuwsbrief die door de immer goed geïnformeerde redacteur(s) van het Anti-Fascistisch Front een “extreem-rechts, Vlaams-nationalistisch, oerconservatief katholiek blaadje” wordt genoemd. 

Ter illustratie hebben we hierboven enkele fijnzinnige cartoons uit het blad gepubliceerd. In 't Scheldt kan je regelmatig lezen welke verschrikkingen blanken moeten ondergaan na de afschaffing van de apartheid. Het blad wordt uitgegeven door Bert Murrath, die in zijn satirische stukken allochtonen graag namen geeft als “Mustafa El Syf-i-lis” en “Mohamed el Zeik”.
Het blad laat zich ook graag gebruiken voor interne afrekeningen binnen het Vlaams Belang waardoor het vroeger zeker een interessante bron was voor blokwatchers. 

Anthonissen – die trouwens een merkwaardig parcours liep, hij was ooit nog lid van de politieke raad van Agalev – liet zich een eerste keer opmerken met een artikel in 't Scheldt toen hij na de veroordeling van het Vlaams Blok schreef dat dat arrest “een kwalijke blunder” was. Volgens Anthonissen "heeft de Belgische Staat eenzijdig het sociaal contract dat democratie heet opgezegd", wat een daad van "georganiseerde onderdrukking" is. Hij vraagt zich verder af of zij die door het arrest getroffen zijn "nog gebonden zijn door dat opgezegde contract, zoals bijvoorbeeld tot het betalen van (federale) belastingen."

Hier hebben we dus een belastinginspecteur die zich afvraagt of het Vlaams Belang wel nog belastingen moet betalen na alles wat hen werd aangedaan. 

Later kreeg Anthonissen het ook aan de stok met eurocommissaris Karel De Gucht. De BBI voert een onderzoek naar het vermogen van De Gucht. Anthonissen moest zich uit het onderzoek terugtrekken nadat Het Laatste Nieuws schreef dat hij mogelijk politieke motieven had. In 't Scheldt pakte Anthonissen De Gucht hard aan wegens zijn kritiek op het Vlaams Belang. 

Moet De Tijd die achtergrond niet geven? Worden lezers zo geen essentiële duiding onthouden? Of is alles toegelaten nu het ACW gewond op de grond ligt?

Wetstraatwatcher van de VRT Marc Vande Looverbosch ging een dag eerder ook nogal losjes om met de waarheid. In De Ochtend kwam hij doodleuk vertellen dat het ACW de grootste klant was van Eubelius, het advocatenkantoor waarvan kersvers minister van Financiën een vennoot is. 

Eubelius is het grootste onafhankelijke advocatenkantoor van België en telt bijna 100 medewerkers. Eubelius werkte in het recente verleden voor KBC, Electrabel, ArcelorMittal, Belgacom en UCB. Miljardenbedrijven als ArcelorMittal en Electrabel zijn volgens Vande Looverbosch dus kleinere klanten dan een sociale beweging als het ACW. 

Het ACW is aangeschoten wild en voor journalisten is dat blijkbaar een vrijgeleide om het grof geschut boven te halen. 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

6 reacties

  • door christophe op donderdag 7 maart 2013

   Werd ondertussen gecorrigeerd.

 • door Pleimion op donderdag 7 maart 2013

  Moddergooien naar Karel Anthonissen en spijkers op laag water zoeken over de definitie van 'grootste', allemaal goed en wel, maar over de kern van de zaak, namelijk hoe het nu zit tussen ACW en Belfius, horen we niets. Me dunkt dat De Tijd meer dan genoeg achtergrondinformatie heeft gegeven bij de figuur Karel Anthonissen: de man is BBI-directeur en spreekt dus met enig gezag, wat hij verder in zijn vrije tijd doet, is irrelevant. Ook nogal vreemd om hem te verwijten dat hij zijn informatie uit de kranten haalt, terwijl nota bene zelfs de ondertussen ex-minister van Financiën niet van alle afspraken tussen ACW en Belfius op de hoogte was.

  • door AnonJJ op donderdag 7 maart 2013

   Dat een directeur van de BBI die, zonder het dossier bekeken te hebben en enkel en alleen op basis van de "informatie in de pers" besluit dat het hier over fraude gaat, is op z'n minst laakbaar te noemen. Het feit dat hij dit doet in een extreemrechts schandblad, maakt de zaak alleen nog erger.

   Het feit dat deze figuur hiermee niet aan z'n proefschift toe is, maakt de zaak schandelijk.

   De man in kwestie is een statutair ambtenaar die zich aan bepaalde regels te houden heeft. M.i. heeft hij nu minstens ten tweede male die regels gebroken.

   Maar er is goed nieuws ook: recent werden de regels mbt de evaluatie en de carrière van ambtenaren herbekeken. Het moment is aangebroken om deze man uit de rangen van de Openbare Dienst te laten verwijderen. Een andere mogelijkheid is een tuchtonderzoek.

   Er kan en mag geen plaats zijn in de Openbare Dienst voor extreemrechts en haar adepten.

  • door froels op vrijdag 8 maart 2013

   @Pleimion: dat zouden we nu toch eens eindelijk moeten afgeleerd hebben, uw respect voor "gezag". Dat is toch de bron van alle misbruiken en bedrog? Gezag! als bron van betrouwbaarheid. Feiten en bewijzen, dat is het enige dat telt (behalve in de godsdienst; daar hebben we dan een paus, het hoogste gezag).

 • door Vervoort op vrijdag 8 maart 2013

  Eubelius heeft ook voor werkgeversorganisatie VKW gewerkt

 • door froels op vrijdag 8 maart 2013

  Staatssecretaris van fraudebestrijding Crombez (S-p-a) vindt dat Karel Anthonissen zijn boekje te buiten is gegaan. Zie

  http://www.tijd.be/nieuws/archief/Crombez_kan_niet_lachen_met_satire_van_BBI_chef.9313816-1615.art?highlight=anthonissen%20crombez http://www.tijd.be/nieuws/politiek_economie_belgie/Crombez_wil_actie_tegen_BBI_topman.9313437-3136.art?highlight=anthonissen%20crombez Overigens heel mooie cartoons in 't Scheldt. Ik besefte niet dat zoiets bestond; doen mij denken aan de anti-joodse prenten van de nazi's.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties