Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Stéphane Hessel (1917-2013) voor eeuwig strijder tegen onrecht

Op 95-jarige leeftijd is vandaag Stéphane Hessel overleden. Hessel werd in 1917 geboren in Berlijn en emigreerde naar Frankrijk in 1924. Hij was lid van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, medeopsteller van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van 1948 en tot voor kort onvermoeid actief in de strijd tegen onrecht.
woensdag 27 februari 2013

In tijden van politieke apathie en sociale afbraak is het goed om weten dat er altijd mensen zijn geweest die tegen de stroom inroeien, die politiek actief zijn - soms tegen beter weten in -, die nooit de strijd opgeven.

Stéphane Hessel was zo'n man. Geboren als Duitser in Berlijn in 1917 en met zijn ouders geëmigreerd naar Frankrijk. Op 22-jarige leeftijd is hij in 1939 Frans staatsburger geworden. Nauwelijks één jaar later werd hij lid van het Franse verzet tegen de nazistische bezetter. Hij werd gevangen genomen door de Gestapo en in het concentratiekamp van Buchenwald gefolterd en ontsnapte op het nippertje aan een executie. Na de oorlog was hij mede-opsteller van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van 1948.

Heel zijn leven bleef hij actief in de strijd tegen onrecht. In 2006 sprak hij zich nog uit tegen de Israëlische bombardementen op de Libanese bevolking. 

In 2010 publiceerde hij het pamflet 'Indignez-vous!' waarin hij de Fransen opriep om niet langer passief toe te zien, om in opstand te komen tegen de toenemende kloof tussen arm en rijk, om te protesteren tegen de schandalige behandeling van 'illegale' immigranten en op te komen voor de bescherming van de openbare gezondheidszorg ...

Graag nodigen wij de bezoekers van DeWereldMorgen.be uit om hun gedachten over deze merkwaardige man aan dit korte In Memoriam toe te voegen.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

3 reacties

  • door Bernardus12 op woensdag 27 februari 2013

    Stéphane Hessel is te vroeg overleden voor mij omdat hij nog zo veel te vertellen had, en nog zoveel kon inspireren. Jammer genoeg heb ik Stéphane Hessel pas leren kennen met "neem het niet" dat ik gekocht heb op de DWM. Daar waar ik op als een verontwaardigde op een muur van apathie botste ten aanzien van sociale afbraak ervoer ik met de uitgave van "neem het niet" een nieuwe moed. Moge Stéphane Hessel vele mensen verder blijven inspireren en aanmoedigen om het niet te nemen. Bedankt voor uw blijvende verzet tegen onrecht en onderdrukking .

  • door Bernard Decock op woensdag 27 februari 2013

    Ik heb ook Stéphane Hessel leren kenen na het lezen van Indignez-vous!. Ik was vooral geïntrigeerd door zijn verhaal over het opstellen van de UVRM. Laat ons hopen dat het levensverhaal van die man verplichte maatschappelijke kennis wordt in het onderwijs. Het is een mens om naar op te kijken.

  • door ria cabus op donderdag 28 februari 2013

    Ik zag Stéphane Hessel voor het eerst op het vorige Russell Tribunal on Palestine in Brussel. Ik hoopte dat dit jaar terug mee te maken. In de pers verwijst men nu vooral naar zijn boekje. Maar Hessel was veel meer dan dat. Hij was actief in de belangrijkste wereldproblemen van de laatste 100 jaar. Steeds met de boodschap om actief bij te dragen tot meer menselijkheid. Bijvoorbeeld ook voor het Israëlisch-Palestijns conflict. Hij had daarin een belangrijke stem kunnen hebben, als jood en mede-auteur van de universele verklaring van de mensenrechten. Maar hij stond (zoals zo vaak) niet aan de kant van de heersende politiek. Hij durfde de tegenstem steunen. Ik zie dat boekje niet als zijn grootste werk,maar als een mooi testament voor de volgende generaties.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties