Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

Borgerhout, het konijn uit Barts toverhoed

Dat er een oorlog komt tegen Borgerhout vanuit het stadsbestuur komt niet aan als een donderslag bij heldere hemel. Wel is de snelheid waarmee het offensief van start is gegaan enigszins verrassend te noemen. Bart De Wevers nieuwe zetel was nog maar net warm geworden en de eerste strategische speldenprik werd uitgedeeld in een nooit gezien opbod van populisme en repressie door onze bestuurders.
dinsdag 15 januari 2013

De eerlijkheid gebiedt me, als geboren Borgerhoutenaar, om te stellen dat Bart De Wever dezer dagen bakken kritiek en lof (?) zal krijgen. Open brieven en inhoudsloze interviews sierden kranten en magazines. Bart (don't mind me being informal) moet niet altijd kop van jut zijn.

Ik wil die ban doorbreken door hem te feliciteren met één van zijn eerste beleidsdaden en dat is de slogan: 't Stad is van Iedereen', naar de prullenbak te verwijzen, hopende dat het nooit meer gerecycleerd zal worden. Het was voor ons geen publiek geheim dat Antwerpen helemaal niet van ons was.

Maar reclameman Janssens bleef hardnekkig vasthouden aan die holle slogan. Antwerpen marketeren: het was een mooie poging, maar reclame is en blijft wat het is, reclame. Van 'Red Bull' ga je ook niet vliegen en met een slogan creëer je ook geen inclusieve, warme, sociale stad. Dat besefte Janssens beter dan wie ook op 14 oktober. Exit Janssens.

Terug naar de no-go-zone Borgerhout: oorlogsverslaggeving

De signalen waren al voor de verkiezingen duidelijk zichtbaar. Bart De Wever beseft maar al te goed dat aanval de beste verdediging is en hij duwde de linkse coalitie in Borgerhout meteen in het defensief. Statements en persmededelingen zoals: 'een coalitie met PVDA+ van Zohra Othman dreigt de verhoudingen tussen de verschillende gemeenschappen in Borgerhout op scherp te stellen; de PVDA+ die gretig inspeelt op de orthodoxe stroming binnen de islam'. Daar hoeft geen verdere uitleg bij.

De PVDA+, bij monde van districsvoorzitster Zohra Othman, reageerde nogal lauwtjes door te stellen dat haar partij 'niet uit is op ruzie met het stadsbestuur en N-VA'. Bart schiet met de pijlen en de PVDA+ haalt een schildje van karton boven om zich te verdedigen. Wie van de twee lachtte goed in zijn vuist: rood zonder kapje of de (niet meer zo grote) boze wolf?

Wat de arrogante verkiezingsoverwinnaar N-VA niet besefte is hoezeer ze de intelligentie van de Borgerhoutenaren beledigde. Ze negeert het feit dat heel wat grassroots-initiatieven ervoor zorgden dat er in het district heel bewust links werd gestemd. Dat Bart de PVDA+ beschuldigt van een hele resem zonden is een zaak voor de PVDA+, maar de Borgerhoutenaren de les komen spellen en op 'Terzake' zeggen dat hij om Borgerhout geeft: Bart, nu bent u te ver gegaan. Dus richt ik me even tot u.

Waar was u op 8 oktober toen er in hartje Borgerhout een debat plaatsvond met maar liefst 1200 - voornamelijk - Borgerhoutenaren? Uw kat hebben we toen gezien, u niet. U was niet de enige afwezige. Verliezer Janssens bespaarde de Roma een waterflesje en zichzelf heel wat zakdoeken en deodorant door niet te komen. Diezelfde Bart, die toen de moeite niet nam om ons te woord te staan en te antwoorden op onze legitieme vragen en kritieken, die komt ons nu de les spellen. U denkt te weten wat er in Borgerhout gebeurt? U weet wat het beste voor ons is? Nu verlies ik mijn 'cool' en begin ik te waarschuwen.

Ik ga niet vragen of u wel beseft met welk vuur u aan het spelen bent, maar het is een spelletje dat u niet zal winnen. U provoceerde een heel district door een samenscholingsverbod af te kondigen op basis van een sms'je dat geen van mijn familieleden, vrienden en kennissen uit de buurt heeft gezien. U en uw veiligheidsadviseur, die u klakkeloos gelooft, uitgaande van uw optreden in 'Terzake', haalden een website aan, -sharia.com-, waar met geen woord werd gerept over betogingen in Borgerhout of over cartoons of films of zo.

U zorgde ervoor dat alle cameraploegen op de Turnhoutsebaan stonden om iets te filmen dat er niet was. Fictie is geen genre meer uit de literatuur, het is een headline geworden. 'Geen betogingen in Borgerhout'; waarom ook niet: 'geen betogingen in Londerzeel' of 'in Loenhout is het een rustige zaterdag', of 'in Zedelgem blijft de onverwachte uitbarsting uit'. Al die headlines hebben evenveel of even weinig nieuwswaarde als het uitblijven van rellen of betogingen in Borgerhout.

Maar u hebt wel gewonnen Bart. Blijven de betogingen uit, dan heeft uw harde beleid dat voor elkaar gekregen. Wordt er toch betoogd, dan staat u daar met de fantastische procureur Herman Dams, over wie het laatste woord nog niet gezegd is. Uw tandem met Dams zal nog verder stigmatiseren, nog verder provoceren, nog verder fabels de wereld insturen en sms'jes zien waar die er niet zijn. Leuk voor jullie, niet zo voor ons.

Maar er is geen actie zonder reactie, ook al blijft het soms lang wachten op die reactie. 't Stad is misschien niet van iedereen, maar Borgerhout is van iedereen en ook van ons; en 'ons' wordt heel ruim gedefinieerd, meneer De Wever, onthoud deze woorden.

Er is een Arabisch spreekwoord dat de tovenaar waarschuwt dat de magie zich soms tegen hem keert. Een goede historicus voelt signalen aan, een slechte historicus kent de geschiedenis, maar leert er niets uit. U hebt nog tijd om te kiezen wat u bent.

Yassine Channouf

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

116 reacties

 • door Koen Calliauw op dinsdag 15 januari 2013

  Een oorlogsverklaring. Zaterdag 12/01/12 gaf de nieuwe Antwerpse burgemeester het startschot van zijn terreur regime. Helemaal in de stijl van zijn extreem rechtse Vlaams-nationalistische geestesgenoten voor en in WOII : het met de nazi's collaborerende "Vlaams Nationaal Verbond" (VNV) waarvan de N-VA de opvolger is.

  De Koning had gelijk te verwijzen naar het gevaarlijke populisme in de jaren dertig. Wat inderdaad een terechte sneer naar de N-VA inhoudt. BDW wil niet alleen België vernietigen, maar tevens de democratie. Hij begint er mee in Antwerpen door bewust verdeeldheid te zaaien.

  Het trio De Wever, procureur Dams en de wellicht de facto nieuwe politie korps chef Serge Muyters (broer van Vlaams N-VA minister Philippe Muyters) volgen de door P.Janssens voorbereide route van repressie en aantasting van de burgerlijke vrijheden dankbaar. De "socialisten" wezen hem de weg. Extreem rechts "maakt die af".

  Van uit het stadhuis werd de vervalste "informatie" verspreidt als zou er door jongeren van allochtone afkomst opgeroepen worden om op de Turnhoutsebaan rel te schoppen. Voor die zogenaamde oproep bestaat geen enkel bewijs. Wel is het duidelijk dat De Wever de professionele provocateur is die als burgemeester gewelddadige conflicten wil uitlokken.

  Het zonder overleg met het Borgerhoutse Districtbestuur zenden van een politiemacht naar de dit volkse District, waar een linkse coalitie werkt met Groen, SP.A en PVDA+, kan als een oorlogsverklaring van uit het "Schoon Verdiep" beschouwd worden. Het is tevens een uitgesproken racistische oorlogsverklaring aan de grote bevolkingsgroep van "nieuwe Belgen" in deze wijken. En aan alle democraten.

  Het is waar : "Geen actie zonder reactie...". In de raden en vooral op straten en pleinen. Aangevraagd of niet... Borgerhout is reeds een enclave en uitval basis van verzet tegen de stedelijke "grootmacht".

  Procureur Dams roept de burgers op tot verklikken.(" “Als u gaat slapen en uw gordijntjes dichtdoet, kijk dan eens in uw straat...'’ Hij riep ook op om op de oprit van onze werkloze buurman te kijken... “Staat daar plots een chique cabrio en vind je dat verdacht, meld het dan aan de politie. (…) Ik ben op zoek naar de burger die veel ziet. De man die ’s avonds zijn hondje uitlaat en een bestelwagen met vreemde nummerplaat ziet. Die moet de politie bellen")

  Over Borgerhout zei hij in het beruchte interview in De Standaard : "‘Wij viseren geen groepen van mensen, wij viseren normafwijkend gedrag. En dat gedrag doet zich nu eenmaal voor in die wijken”.

  Op twee weken tijd zetten De Wever en C° de Antwerpenaren agressief tegen mekaar op. ’t Stad is niet van iedereen." ’t Stad is van de verklikkers", is zijn slogan. Verklikken zit in de genen van de "Vlaamse onderstroom".

  Of ze in Borgerhout van achter de gordijntjes zullen gluren en bij het zien van een "vreemde nummerplaat" naar de flikken gaan bellen, is twijfelachtig.Dat de mensen daar de criminalisering van hun gehele District niet pikken, is klaar.

  Het oorlogsfront is duidelijk. Wees trots op je "normafwijkend" ("deviant") gedrag. De normen en waarden die "Bartje" en zijn aanhang opdringen, stinken...

  • door Bram Rogiers op dinsdag 15 januari 2013

   Ik neem aan dat je het niet eens bent met de nieuwe burgemeester, maar de term 'terreurregime' gebruiken? Worden er op grote schaal mensen gearresteerd? Staan de treinen naar de concentratiekampen al klaar? Dit is weer een staaltje van minachting van slachtoffers van echte terreurregimes.

   • door Dirk Bomans op dinsdag 15 januari 2013

    Die treinen stonden er ook niet gelijk in 1933, dat is pas later gekomen. Het willekeurig mensen oppakken vond reeds onder de vorige burgemeester een aanvang. Vraag maar eens na bij die mensen die vorig jaar op het astridplein opgepakt werden toen er een occupymanifestatie aangekondigd was. Het hudig bestuur is van plan dat soort beleid flink uit te breiden.

    • door brechtolt bert op dinsdag 15 januari 2013

     "Die treinen stonden er ook niet gelijk in 1933, dat is pas later gekomen."

     Nog een geluk dat bij ons de treinen altijd staken!

     • door Jef Desiron op donderdag 17 januari 2013

      Brechtolt, kent u ook de reden waarom de treinen soms staken?

    • door C. O. op woensdag 16 januari 2013

     Ja dat is inderdaad juist. Pas op het einde van de jaren 1930 zijn de Nationaal Socialisten, beter bekend als NaZi's, begonnen met de deportaties. We weten wat ons te wachten staat als de socialisten terug aan de macht geraken : De Wereld Morgen : concentratiekampen...

     • door Jan Moerman op woensdag 16 januari 2013

      Dus jij verwart Nationaal-socialisme met socialisme? Zoek het eens op, aub. Nationaal-socialisme vind je in de verstarde hoofden van Neo-nazi's, socialisme (in opbouw) in meer en meer landen in Latijns-Amerika, die zich vrijvechten van het imperialistische juk van 't continent daarboven.. De twee ideologieën hebben in de praktijk heel weinig met elkaar te maken...

      • door bluesman op woensdag 16 januari 2013

       Latijns Amerika als voorbeeld nemen...tjonge jonge....corruptie en dictatuur, inderdaad meestal uit linkse hoek. Ik zou toch een ander voorbeeld nemen. Chavez here we go

       • door erik.l op woensdag 16 januari 2013

        Ik kan mij Vidella, Stroessner, Pinochet, Fujumori (om die maar eens even te noemen) na de Spaanse, Portugese, Engelse en Noord Amerikaanse moordenaars van de oorsprongkelijke bevolking, niet onmiddellijk herinneren als voorbeelden van transparant bestuur en verkozen democratische politici. Je zou jezelf beter redneckman noemen. Blues is toevallig de muziek van de misbruikte zwarte slaven die hetzelfde ondervonden als de Amerikaanse oorspronkelijke bevolking. De rednecks waren hun moordenaars en daar hoor jij met je kortzichtig standpunt en je gebrek aan historische kennis duidelijk bij.

       • door Jef Desiron op donderdag 17 januari 2013

        U bent al in latijns-amerika geweest neem ik aan? U heeft vastgesteld los van amerikaanse propaganda wat er gebeurt?

        • door erik.l op vrijdag 18 januari 2013

         Beste Jef,

         ik ken tientallen mensen die, er geweest zijn, en er buiten de gemeenplaatsen geen ballen van kennen of begrepen hebben. Da's één van de nadelen van Ryannair en Connections. Gelijk welke idioot met centen kan zonder kennis ergens naartoe reizen en de bestaande huizenhoge Westerse vooroordelen bevestigen. Al eens gehoord van de mensen ter plaatse die een zinvolle mening hebben? www.ortamerica.com en www.counterpunch.org kunnen je misschien wat helpen. Ik ben overigens al verschillende keren zowel in Noord als Zuid Amerika geweest, en heb in beide continentsdelen verwanten wonen waar ik regelmatig contact mee heb, over veel meer dan strikt persoonlijke zaken.

      • door Cialist So op woensdag 16 januari 2013

       Veel soci.alisten verwijten Vl amingen met nat.ionalisten, vlaggenzwaaiers, extr.eem-rechts, enz... terwijl het overgrote deel onder hen enkel het recht als Vl.aams volk in Europa opeist. Als soci.alisten in hun hoofden Vl.amingen op deze manier brand merken, en als colla.borateurs in wereldoorlogen, dan is het de Vl.amingen toegelaten om deze soci.alisten het 'haken.kruis-embleem' Na.Zi op te spelden. Zij zijn het namelijk die het Nat.ionaal-Soci.alisme PS/SP in België in stand houden. Deze Na.Zi's zijn ter kwader trouw en verhinderen koste wat het kost - vooral voor de Vl.amingen - dat België op een vredige wijze uitdooft.

       Het soci.alisme is ontstaan in de 19de eeuw: nl.wikipedia.org/wiki/Socialisme

       Vl.aanderen bestaat al bijna 2000 jaar: nl.wikipedia.org/wiki/Vlaanderen

       • door Winfried Huba op woensdag 16 januari 2013

        ... al bijna 2000 jaar? Als plaatsnaam wel. Heel wat volkeren zijn hier gepasserd, zo lezen we op http://nl.wikipedia.org/wiki/Vlaanderen >>Het hedendaagse Vlaanderen is door de eeuwen heen redelijk sterk vermengd geraakt door de vele migratiestromen. De oorspronkelijke bewoners van wat nu Vlaanderen is waren de Belgae. In 57 v.Chr. komen de Romeinse legioenen en in hun voetsporen tal van anderen (handelaren, ambachtslui, edelmannen en legionairs op pensioen etc.) uit heel het Romeinse rijk. Vervolgens komen de Frisiavones, de Salische Franken en tal van Vikingen zich vestigen in het huidige Vlaanderen.<< Onze zandleemige stroomgebieden zullen ook de NVA overleven. Met gemak.

        • door Dewolge Verfd op woensdag 16 januari 2013

         Ben ik nu superintelligent dat men mijn reacties hier niet begrijpt. Iedereen gelieve alles nog eens te herlezen, anders blijven zitten in de klas.

       • door KrisU op zaterdag 2 februari 2013

        Vlaanderen kan dan wel als geografische regio misschien al enkele duizenden jaren onder die naam gekend zijn, het heeft helemaal niets te maken met het Vlaams gewest zoals dit vandaag op de kaarten staat. Als u even verder zoekt op Wikipedia vind u bv ook "http://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_Vlaanderen", waar u als tweede zin zal lezen: "Let op het verschil tussen het graafschap Vlaanderen en het moderne Vlaanderen". En zelfs het graafschap bestond 2000 jaar geleden nog niet.

        Als we geschiedenis gaan gebruiken om regio's te verbinden of ontbinden, laat ons dan ineens ijveren voor een onafhankelijk Hertogdom Brabant. De Brabanders stonden in de Guldensporenslag namelijk aan de zijde van de Fransen, en vochten dus tegen de Vlamingen. Het Vlaamse volk waar u over spreekt heeft dus geenszins wortels die duizenden jaren terug reiken. Hooguit sinds het ontstaan van België in 1830 (eventueel met wat goede wil sinds het afscheuren van de Republiek der Zeven Provinciën in de 16e eeuw waardoor ongeveer het grondgebied van het huidige Vlaanderen als Nederlandssprekend restdeel achterbleef onder Spaans gezag) kan men spreken van een bevolking die een min of meer zelfde cultuur, maar vooral eenzelfde taal, deelt. Een taal die we ook delen met Nederland. Welk Vlaams volk moet dus vol trots opstaan als natie? Vragen we ook ineens Zeeuws-Vlaanderen en Frans-Vlaanderen terug om mee te doen? En onder welke vlag gaan we gezamenlijk staan, de Vlaamse? Want dat is niet mijn vlag. De Brabantse vlag is een gele leeuw op een zwart veld. En aangezien de meeste welvaart wordt gecreëerd in de Antwerpse haven (op Brabants grondgebied), stel ik voor om de naam Vlaanderen te laten vallen en door het leven te gaan als Brabant. En vooral erg goed op te letten met eventuele geldstromen richting de andere Brabantse provincies. Uitkijken voor profiteurs op de kap van hardwerkende Brabanders!

        En om af te sluiten: niemand heeft het recht om een stigmatiserend embleem op te leggen aan een bevolkingsgroep. U niet, ik niet, niemand.

   • door Jan D op dinsdag 15 januari 2013

    de eerste slachtoffers van het naziregime waren niet de joden, niet de zigeuners... maar waren socialisten, syndicalisten, democraten, antifascisten... Misschien kan je al naar het station gaan met BDW en zijn partij zullen de slachtoffers sneller afgevoerd worden dan je kan inbeelden...

  • door landoalda op dinsdag 15 januari 2013

   Beste, ik wil me niet mengen in het heen en weer geslinger van verwijten tussen - om het eenvoudig te houden - voor- en tegenstanders van Bart De Wever/NVA. U zegt in deze wat u goed lijkt, waar u voor staat of wat u niet kan laten. Punt.

   Met verklikkers bedoelt u allicht de jaren 30, de tweede wereldoorlog ? Welnu het grootste geïnstituionaliseerd verklikkerssysteem dat er ooit is geweest kwam toch uit Oost-Europa, het Ijzerengordijn, de USSR en satelietstaten, de DDR bvb ? Als u komt aandraven met argumenten die geen steek houden, achterhaald door de (vergeten ?) werkelijkheid, dane tellen die niet mee, ik hoop dat u daarmee kan akkoord gaan. We zijn toch geen hooligans die alleen de fouten zien van de andere (vijandige) spelers ? Oftewel : "Waarom kijkt u naar de splinter in het oog van een ander, en merkt u de balk niet op in uw eigen oog?"

   Groetjes

   Er is niet zo bruin of er zit wel ergens een tint rood in (bruin is trouwens een mengkleur van rood en nog een paar andere tinten, meen ik).

   • door Victor Storms op woensdag 16 januari 2013

    Mensen, mensen van de Stasi (DDR) daar kunnen wij iets van leren! Waren dat nu Linksen of Rechtsen?

    • door Aver Echts op woensdag 16 januari 2013

     Averechtsen

  • door Jan Dirckx op woensdag 16 januari 2013

   Beste Koen,

   Je militante houding t.o.v. extreemrechts is op z'n minst gezegd lovenswaardig. Maar ik heb toch een bedenking:

   Indien we inderdaad gaan reageren "In de raden en vooral op straten en pleinen. Aangevraagd of niet", dan is dat koren op de extreemrechtse molen van De Wever. Geen probleem als dit gebeurt in de districtsraden door onze verkozenen, maar als we inderdaad gaan betogen, zonder dat de betoging toegelaten werd, dan is dat een excuus voor De Wever en de door Muyters geleide SturmAbteilung om de repressie harder te maken en de wapenstok te gebruiken t.o.v. de bevolking.

   Het kan en mag niet de bedoeling zijn dat we De Wever en Muyters de rechtvaardiging geven voor de uitvoering van hun (verborgen) extreemrechtse agenda. Vooral omdat het zich tegens ons zou keren.

   Laat ons protesteren, aanklagen, aan de kaak stellen en opkomen voor de burgerlijke rechten op wat voor wijze dan ook, maar niet op de wijze die in de kraam van de fascisten past. We moeten ten allen koste vermijden om hen de munitie te geven die ze nodig hebben.

   De Wever wordt nu vooral geleid door z'n hoogmoed, laat ons dit gebruiken om hem neer te brengen. Het is niet alleen wenselijk, het is onze verdomde plicht!

   Warme groet,

   Jan

   • door Koen Calliauw op woensdag 16 januari 2013

    @ Jan, "...aangevraagd of niet..." Ik was medeorganisator van of stak persoonlijk heel wat acties en betogingen op het openbaar domein in mekaar. Wanneer het om grote bijeenkomsten ging, vroeg ik die aan. Jaren geleden werden die praktisch allemaal toegestaan. Kleinere momenten van protest ontstonden spontaan. Was er geen conflict (verkeer, andere activiteiten,...) dan gingen die rustig door. Zelfs toen toelatingen vanaf de jaren negentig stelselmatig geweigerd werden, kon een armoede mars met enkele honderden "op erewoord van rustig blijven" gedoogd door de stad trekken. Nu wordt ongeveer niets meer toegelaten, of men moet zich schikken naar het "Schoon Verdiep", de dienst met de gezellige naam "Samenleven" die de commando kamer van de repressie is.

    Ik en anderen eisen ons recht op om op onze straten en pleinen aanwezig te zijn, zonder aanvraag of toelating. Hetgeen onder meer Occupy-Antwerpen overkwam is typisch. Na talrijke GAS-boetes wegens het rustig uiten van een mening in de openbaarheid, werd deze beweging via "onderhandelingen" met recherche en stadhuis gerecupereerd en mét toelating vleugel lam gemaakt. "Repressieve tollerantie..." De inhoudelijke betekenis van de Occupy-beweging werd herleid tot die van een veredelde Chiro-groep.

    Conflict is de basis van een mogelijke consensus na dialoog. Zie vakbonds acties, stakingen. Conflict is de grondstof van vooruitgang. Dat kan intellectueel zijn, polemisch of op straat. Liefst beiden, waarbij concrete actie als machtsfactor gebruikt wordt. Met creaturen als De Wever is geen dialoog mogelijk en zelfs ongewenst. Zijn oorlogsverklaring aan alle Antwerpenaren die hem niet zinnen binnen zijn ultra rechtse doelstellingen, betreft "verdachte" lieden. Als oprichter-voorzitter van het Antwerpse "Daklozen Aktie Komitee" (DAK) werd ik door ex-burgemeester P.Janssens in volle gemeenteraad reeds als "verdacht" omschreven. BDW en PJ lood om oud ijzer.

    @ Jan, je looft mijn "militante houding t.o.v. extreem rechts..." Die bestaat niet alleen in woorden. Voor zo'n houding betalen mijn vrienden en ikzelf een prijs. Zoals procureur Dams in De Standaard zei : "... wij viseren normafwijkend gedrag..." Ik en anderen worden levenslang "geviseerd", "gevolgd" door veiligheidsdiensten als "deviant" en erger. De Antwerpse politie zette mij op een enkele jaren geleden "gelekte" "Zwarte lijst" met als hoofding "Extremisten-Terroristen". Ik kon een keer mijn "dossier" bij één dienst, de toenmalige gerechtelijke politie, zien maar niet aankomen... Men moest mijn biografie met een volgestouwd steek wagentje aanvoeren... Leuk detail ; ik heb een blanco strafregister en werd een jaar geleden bij de Koning ontvangen wegens mijn vrijwilligerswerk met daklozen...

    @ Jan, nochtans deel ik je bezorgdheid. We moeten tactisch optreden naar "de mensen" toe. Maar we mogen zeker niet zwak optreden in hun ogen. Het gaat om macht. Eind 2011 toonden we burgerlijk ongehoorzaam (een wettelijk verankerd recht) onze macht tijdens twee gemeenteraden die we "kaapten" middels een uiteraard niet aangevraagde actie. We raakten telkens in de cel, maar konden in de media ons ei kwijt terwijl de overheden volop GAS-boetes uitdeelde aan wie op het openbaar domein zijn mond opende. Uiteraard betaal ik de GAS-boetes die naast arrestaties en cel voor het kapen van de raad volgden, niet. Dergelijke en meer harde acties op straat zullen tijdens het bewind van BDW toenemen.

    Zie hier een video van ATV over een actie tijdens de Antwerpse gemeenteraad :

    http://www.atv.be/item/dagnieuws-20-december-2011

   • door Pol Pot op woensdag 16 januari 2013

    Niet lullen he vriend. Hoie kan jij, een niet-lid van NVA, hun door u vermoedelijke 'verborgen agenda' kennen? Hun agenda is hun programma, vrij op het internet toegankelijk (waardoor volgens Yassine Channouf te klasseren onder idioot) met als belangrijkste programmapunt : een onafhankelijke Vlaamse regio in een Europese Unie.

 • door Bert Janssens op dinsdag 15 januari 2013

  Dit artikel en de eerste commentaar zegt meer dan genoeg dat het echte gevaar niet van Bart De Wever en zijn kliek komt, maar van het links en progressief gespuis. Vergeef me de woordkeuze. Maar het valt niet te ontkennen dat niet de NVA of Bart De Wever over oorlog spreekt, maar deze krant en links lezerspubliek. Ik moet vaststellen dat het er hier niet democratisch aan toe gaat, want met heeft geen respect voor andersdenkenden (niet-links geörienteerden) en dat er telkens gesproken wordt over oorlog tegen alles wat niet links is. Is dit democratisch? Neen, dit is een afkeer van de democratie en vooral een gevaar voor de democratie. Dit is erger dan het Palieterke, erger dan de slogans van het Vlaams Blok (of Belang). Dit is beangstigend voor onze samenleving. Ik heb enorme schrik gekregen van links.

  • door svdl op dinsdag 15 januari 2013

   woordkeuze;: niet vergeven. U hoeft ook niet hier telkens bezoekjes te komen brengen hé. U hoeft zich niet zonodig aan intellectuele zelfkastijding te onderwerpen. Als het u zwaar valt hoeft u niet t ereageren als het ware een dwangneurose om op DWM tegengas te komen geven. Tenzij u natuurlijk, zeer gestructureerd en doelbewust aanwezig bent, al dan niet min of meer gecoördineerd...(http://nl.wikipedia.org/wiki/Trol_%28internet%29) Tja, in beider gevallen kan er dan ook niet veel goeds gezegd worden.

   ps. U had al reeds enorme schrik van "links" (door u benoemde categorie en wat u eronder wil proppen). Niet niet komen "zwanzen" hé. Zo doorzichtig.

   • door Sandra Vanthomme op dinsdag 15 januari 2013

    Schrik van 'links' is voor niemand nodig, 'links' heeft namelijk afgedaan, en niemand - buiten wat steuntrekkers en wereldvreemden - stemt nog links.

    • door Yassine op dinsdag 15 januari 2013

     Onze burgemeester daarentegen lijkt wel degelijk schrik te hebben van links. Misschien bent u de geschikte persoon, met uw inspirerende betogen, om hem dat te gaan vertellen. Als u het niet kan, wie dan wel?

     • door Voorin Genomenheid op woensdag 16 januari 2013

      Als auteur van dit artikel zou u beter niet reageren op reacties. U toont hiermee duidelijk vooringenomenheid. Uw artikel verliest daardoor geloofwaardigheid, tenminste voor zij die er door prikken.

     • door Victor Storms op woensdag 16 januari 2013

      Natuurlijk heeft een belangrijk deel van Antwerpen een hekel aan links. Wij hebben gezien wat links heeft aangericht in Oost-Europa..... en in Cuba....iedereen wil er weg....

      • door De Keyser Eddy op donderdag 17 januari 2013

       En wat is rechts aan het aanrichten in West-Europa ???? Kijk maar naar Italië, Spanje, Portugal en ga zo maar door.......

    • door Richard op dinsdag 15 januari 2013

     WSorry maar overal waar De Wever komt zaait hij haat en verdeeldheid, me dunkt geen positieve basis om een stabiele samenleving op te bouwen. En waarom links overladen met alle zonden van Israël? Rechts heeft een economische crisis zonder weerga gecreëerd, misbruikt deze crisis om ongestoord aan sociale afbraak te kunnen doen, en terloops worden nog wat bevolkingsgroepen gedemoniseerd om de aandacht af te leiden. U bent het prototype van de NV-A stemmer: slecht geïnformeerd, zelfingenomen, verzuurd en niet getuigend van overdreven intelligentie... .

     Links heeft afgedaan in de ogen van de Vlaming omdat onze massamedia rechts van inslag is. Als Peter Mertens kon genieten van dezelfde media aandacht als De Wever dan had de PVDA ook een monsterscore gehaald tijdens de laatste verkiezingen. Gewoon maar om te zeggen hoezeer de publieke opinie wordt gedetermineerd door de commerciële media..

     • door Aver Echts op woensdag 16 januari 2013

      Sorry maar overal waar Di Rupo, Toback en Van Besien komt zaait hij haat en verdeeldheid, me dunkt geen positieve basis om een stabiele samenleving op te bouwen. En waarom rechts overladen met alle zonden van Israël? Links heeft een economische crisis zonder weerga gecreëerd, misbruikt deze crisis om ongestoord aan sociale afbraak te kunnen doen, en terloops worden nog wat bevolkingsgroepen gedemoniseerd om de aandacht af te leiden. U bent het prototype van de socialist-groen stemmer: slecht geïnformeerd, zelfingenomen, verzuurd en niet getuigend van overdreven intelligentie... .

      Rechts heeft afgedaan in de ogen van de Franstaligen omdat onze massamedia links van inslag is. Als Bart De Wever kon genieten van dezelfde media aandacht als Peter Mertens dan had de NVA ook een monsterscore gehaald tijdens de laatste verkiezingen. Gewoon maar om te zeggen hoezeer de publieke opinie wordt gedetermineerd door de commerciële media..

     • door Jeroen Plasterk op woensdag 16 januari 2013

      Mag ik u er op wijzen dat de crisis het hardst voelbaar is in de linkse bolwerken: Griekenland, Spanje, Portugal... het is bovendien gemakkelijk de solidariteit te predikken als u zelfs alleen maar trekt maar niet bijdraagt. Goed voorbeeld hiervan is ongetwijfeld ook het linkse icoon Tom Lanoye, dewelke dan zelf zijn belastingen betaald (ontduikt) in Zuid-Afrika...

    • door Victor Storms op woensdag 16 januari 2013

     Let op! In de rest van de verstandige wereld heeft links afgedaan. Maar in België heeft links enige jaren echt bestaan en toen hebben ze zeer nuttig werk verricht. Dat waren pioniers. Daarna (na 1930) was links een verzameling van beroeps-politiekers , vakbondsmensen, straathoekwerkers ....enz U kent ze wel, dames en heren in gorige jeansbroek en gimpies, politiek benoemde ambtenaren en omhoog gevallen profs.....vooral in Gent en later ook in Leuven. Kortom het waren mensen die confortabel leefden van activiteiten rechtstreeks of onrechtstreeks betaald door de werkende mens. Hun domheid is legendaris. Er moeten jobs komen, maar Heren investeerders tegen de linkse voorwaarden. Dus komen die mensen niet....die gaan naar ex-oostbloklanden... Die mensen zijn nog volop aan het genezen van de linkse ziekte. Zelfs Rusland is aan de beterhand... Maak eens een ondernemingsraad mee.....ge zult het niveau direct begrijpen... Kijk even naar de grote Limburgse ex-voorzitter....van de groooooste linkse formatie... Denk even aan de Augusta-affaire...ze vliegen nog altijd...maar wel veel te duur betaald en van een bedenkelijke kwaliteit. Ha ja, het sponsergeld werd verbrand door ....misschien ook niet.... Ik kan nog uren doorgaan..... Maar de linksen roepen altijd over de jaren 30 maar vergeten te kijken naar Stalin en zijn satelieten, zijn siberische vakantiehuizen zijn schijnprocessen...enz Links eindigt ook altijd in terreur....dus wat?

  • door MM op dinsdag 15 januari 2013

   @Bert

   Onder het aureool van 'een bezorgde burger' die schrik heeft gekregen van 'links' omdat ze 'geen respect' zouden hebben voor 'andersdenkenden' (hier dringt zich de vraag op waar is het bewijs van deze gratuite bewering) en 'ze' tevens 'telkens' over 'oorlog' spreken (nogmaals waar is het bewijs van deze bewering), lijkt u nochtans een spreekpop van hoe de NV-A en 'de grote leider' democratie invult. Democratie wordt blijkbaar herleid tot de 'verkiezingsschow' (die, geef toe, tegenwoordig gewonnen wordt door wie de beste 'marketingstrategie heeft en het meest bewierrookt wordt in de media). Hierna is het blijkbaar 'bek toe' en niemand mag maar enigzins het beleid van de 'verkozen leider' in vraag stellen (die toch nog altijd niet de meerderheid van de 'Vlamingen' achter hem heeft). Ondertussen kan de 'grote leider' ons rechtstreeks naar anti-sociale politiestaat sturen zonder dat er maar enigzins geprotesteerd mag worden. Vreemde invulling van 'democratie' dunkt mij....

   • door Rood rijden op woensdag 16 januari 2013

    Onder het aureool van 'een bezorgde burger' die schrik heeft gekregen van 'rechts' omdat ze 'geen respect' zouden hebben voor 'andersdenkenden' (hier dringt zich de vraag op waar is het bewijs van deze gratuite bewering) en 'ze' tevens 'telkens' over 'oorlog' spreken (nogmaals waar is het bewijs van deze bewering), lijkt u nochtans een spreekpop van hoe de PS/SPA/GROEN en 'de grote leider', Di Tupo, democratie invult. Democratie wordt blijkbaar herleid tot de 'verkiezingsschow' (die, geef toe, tegenwoordig gewonnen wordt door wie de beste 'marketingstrategie heeft en het meest bewierrookt wordt in de media). Hierna is het blijkbaar 'bek toe' en niemand mag maar enigzins het beleid van de 'verkozen leider' in vraag stellen (die toch nog altijd niet de meerderheid van de 'Vlamingen' achter hem heeft). Ondertussen kan de 'grote leider' ons rechtstreeks naar anti-sociale Noord-Korea staat sturen zonder dat er maar enigzins geprotesteerd mag worden. Vreemde invulling van 'democratie' dunkt mij....

    • door MM op woensdag 16 januari 2013

     @ Beste (extreem-)rechtse NV-A(?) troll,

     Profiicat je kan heel goed na-schrijven. Flink jongen/meisje. Nu nog iets inhoudelijks vertellen. Maar dit is hoogstwaarschijnlijk niet je sterkste punt :-)

     • door Pot Pol op woensdag 16 januari 2013

      De pot zei tot de ketel : "Profiicat je kan heel goed na-schrijven. Flink jongen/meisje. Nu nog iets inhoudelijks vertellen. Maar dit is hoogstwaarschijnlijk niet je sterkste punt :-)"

  • door Dirk Bomans op dinsdag 15 januari 2013

   Ik begin de indruk te krijgen dat nva aanhangers een wel heel specifieke definitie van democratie aanhangen, nl; al wie niet akkoord gaat met de standpunten van hun partij is per definitie ondemocratisch.

   • door midden zagen op woensdag 16 januari 2013

    Ik begin de indruk te krijgen dat ps/spa/groen aanhangers een wel heel specifieke definitie van democratie aanhangen, nl; al wie niet akkoord gaat met de standpunten van hun partij is per definitie ondemocratisch.

  • door Frank Vermanen op dinsdag 15 januari 2013

   Bert, ik ben het vrijwel steeds eens met je reacties, maar toch even nuance omtrent het 'beschuldigen' van politieke strekkingen. Er is niets mis met links. Er is ook niets mis met rechts. En er is al zeker niets mis met het centrum. Er is wel iets mis met extreem rechts alsook met extreem links. Die partijen zijn zo extreem overtuigd van hun gelijk (vandaar het woord extreem), dat er met hen geen discussie mogelijk is. Het beste en bekendste voorbeeld hiervan is Filip De Winter van het vlaams blok.

   • door Zinzoeker op dinsdag 15 januari 2013

    [title]Beste Frank Bedankt voor je[/title]Beste Frank

    Bedankt voor je reactie en 'steun'.

    In een politiek landschap moet er natuurlijk verschillende meningen zijn, gaande van links naar rechts. In de Good Old Days (?) was het politieke landschap duidelijk: De communisten waren extreem links en gelukkig verwaasloosbaar. links waren de socialisten, in het centrum bevonden zich de katholieken en een deel van de Vlaamsgezinden, rechts het andere deel van de Vlaamsgezinden en de liberalen. Extreem rechts bestond (nog) niet en die plaats werd later ingevuld door het Vlaams Blok.

    Vandaag is de situatie echter gans anders. PVDA & Groen! bevinden zich in de super extreem linkse hoek (kijk maar naar het politieke verleden van de Groen!-politici), extreem links wordt ingenomen door SP.A, terwijl CD&V en O.VLD opgeschoven zijn naar links. De enigste centrumpartij, maar met een liberale instelling is de NVA. Terwijl het Vlaams Belang de volledig rechterzijde omvat.

    Vandaar dat er veel te veel partijen in dezelfde linkse visvijver vissen naar het kiesvee en daarom de pedalen verloren zijn. Kijk maar hoe de linkerkant alle mogelijke en ondemocratische middelen aanwendt om zich te richten op dezelfde 'vijand' in de hoop dat wie het hardst roept en scheldt, de meeste stemmen zal halen. Feiten worden verdraaid, in plaats van een eigen programma te hebben of oplossingen te vinden voor de problemen, wordt enkel op die mensen gefocust die daadwerkelijk een poging willen ondernemen om de chaos en de verloedering van de maatschappij in te dijken. Is dit ondemocratisch? Neen, het is ondemocratisch om dit tegen te willen werken. Helaas beperkt de linkerkant van de samenleving zich enkel tot tegenwerking en onverdraagzaamheid, en dat noemt zich progressieveling.

    • door brechtolt bert op dinsdag 15 januari 2013

     Zinzoeker: "Terwijl het Vlaams Belang de volledig rechterzijde omvat."

     En zelfs dat klopt niet! Waarom is het Vlaams Belang eigenlijk "extreem-rechts"? Op sociaal-economisch vlak is het een "solidaristische" partij, een derde weg tussen socialisme en liberalisme.

     Je zou eens moeten weten hoeveel mensen die vroeger voor de socialisten stemden naar het Vlaams Belang zijn overgestapt. Omdat de socialisten teveel vreemdelingen toelaten die hun laaggeschoolde jobs dreigden te gaan afpakken. Omdat de kansarme migranten in dezelfde armere woonwijken kwamen wonen en voor hoe langer hoe meer overlast zorgden. Enzoverder. Als het Vlaams Belang sociaal-economisch rechts was, dan zouden er niet zoveel arbeiders naar overgestapt zijn. Vlaams Belang extreem-rechts noemen is gewoon een tactiek om "rechts" tout court te kunnen besmeuren.

     Gwendolyn Rutten dweept met Rawls, liet ze in een chatsessie weten. Frank Vandenbroucke dweept eveneens met Rawls! Wijlen Koen Raes heeft zijn doctoraat gemaakt over Rawls. Sociaal-economisch is er op LDD na geen enkele partij rechts van het centrum. Misschien nog N-VA. Maar aangezien N-VA in coalitie moet gaan met andere partijen zal je dus "op zijn rechtst" een centrumbeleid krijgen. N-VA heeft ook veel kiezers die sociaal-economisch links zijn (en daar zal die partij rekening mee moeten houden). Alleen LDD is een partij waar alléén sociaal-economische rechtse mensen voor stemmen. (En die partij haalt bijlange de kiesdrempel niet meer!)

     • door lezen om te begrijpen op woensdag 16 januari 2013

      Vlaams Blok/Belang is een 'protestpartij' van superrijken, straatarmen, extreem rechtsen, ultra conservatieve katholieken, anti-politiekelingen, verongelijkte socialisten, diep-donker blauwen, anti-moslims, enz... Allemaal hebben ze hun reden om op VB te stemmen, en elk voor zich terecht; wie zijn wij om daar over te oordelen? Het is misleidend te beweren dat alle VB-ers racisten zijn, net zoals niet alle CD&V-ers kerkgangers, of niet alle OVLD-ers zelfstandigen, niet alle socialisten doppers of vreemdelingen zijn, niet alle groenen natuurpunters zijn.

      Moest je weten hoeveel priesters en oudere zeer arme mensen op VB stemmen.

      Schrik je een ongeluk bij "politieke overlopers", oa van SPA : http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Belgische_politici_die_van_partij_wisselden

  • door brechtolt bert op dinsdag 15 januari 2013

   Dit is gewoon het fascisme dat terugkeert als anti-fascisme, Bert Janssens!

   Hoe zei Godfried Bomans het nu ook alweer (ongeveer)? "Fascisme: de sfeer die hangt in een zaal vol linkse mensen."

   • door Yassine op dinsdag 15 januari 2013

    Grote en dure woorden worden gebruikt om 'links' af te schilderen als facisme en anti-democraten. All good and well, maar ik bespeur geen enkele inhoudelijke reactie om BDW te verdedigen mbt zijn houding tov Borgerhout, voor en na de verkiezingen. Jullie passen exact dezelfde tactiek toe die ik aanhaal in het stuk hierboven: 'aanval is de beste verdediging'. Keep up the good work en maak me wakker als jullie iets zinnigs te vertellen hebben.

    • door brechtolt bert op dinsdag 15 januari 2013

     "ik bespeur geen enkele inhoudelijke reactie om BDW te verdedigen mbt zijn houding tov Borgerhout"

     Bart De Wever behoeft geen verdediging, omdat hij dat in Terzake al goed genoeg zélf deed.

     • door Yassine op dinsdag 15 januari 2013

      Politici liegen nooit en alles wat ze zeggen moeten we zomaar aannemen. Zeker als ze hun veiligheidschefs citeren. Ik, als Borgerhoutenaar, als Marokkaanse Borgerhoutenaar, heb nog nooit de sms gezien waarover BDW sprak. Ik, als geboren Borgerhoutenaar, sprak al mijn vrienden en kenissen aan: resultaat 0,0. Niemand had een sms gezien. Dus die sms circuleerde niet. Ok, als die 30 mensen niet representatief genoeg zijn kan ik u verwijzen naar de website sharia.com, waarin blijkbaar ook een aankondiging zou staan voor een betoging. Ik surfde naar die website, en, zoals ze in 't Vlaams zeggen: nougabollen. Nada. Dus, je voert een maatregel in gebaseerd op een leugen, en jij noemt dat een goede verdediging. Laat me niet lachen. BDW deed me denken aan George Bush die een oorlog tegen Irak begon omdat dat land massavernietigingswapens bezat, en toen ze Irak bezetten en vernietigden vonden ze enkel kartonnen tanks :D Maar Bush heeft die oorlog ook goed kunnen verkopen op tv. Goed zo!

      • door Miss Leiding op woensdag 16 januari 2013

       U beschuldigt Bart De Wever van een tactiek die u gebruikt : misleiding, liegen en bedriegen . De sharia moedigt 'takiyya' aan, dat is veinzen. Moslims veinzen democratisch te leven tussen 'dimnhi', zo noemt de islam ongelovigen, terwijl ze geniepig de invoering van de sharia in de democratie voorbereiden. Yassine Channouf : bedriegster, ik geloof geen snars van u !

       • door Yassine op woensdag 16 januari 2013

        Ik moet het nageven, u bent hilarisch. Van wie weet u dat 'sharia' de 'takiyya' aanmoedigt, whatever that means. Van de grote islamoloog Philiphe De Winter? Of van de eminente oriëntalist Geert Wilders? Beide geleerden hebben meer over dat concept geschreven dan alle theologen in 1300 jaar islamitische geschiedenis! Trouwens, uw chronologie klopt een beetje niet. Just so you know, de 'sharia' werd nooit samengesteld. Het betekent gewoon wetgeving. Het is het uiteindelijke resultaat van fiqh, wat jurisprudentie betekent. De islamitische 'sharia' bestaat helemaal niet als vaste vorm. Maar, zelfs als die zou bestaan -in dit argument is dat niet van belang- moet ik u teleurstellen dat de vroege theologen zich niet bezig hielden met de 'invoering' ervan of het gebruik van 'democratie' om dat in te voeren. Er was helemaal geen sprake van die concepten toen. Dus ik moet u teleurstellen, tenzij u denkt dat Philiphe De Winter en Geert Wilders baanbrekend werk hebben geleverd en nooit eerder geziene manuscripten hebben opgegraven in een verlaten stuk woestijn. In dat geval moet ik u wel degelijk feliciteren. En ik ben geen mevrouw, ik ben bij mijn weten een meneer. Vrouwen mogen van de 'sharia' niet schrijven of onderwijs volgen. Dat weet u toch beter dan wie dan ook ;)

        • door manipulatie aan de macht op woensdag 16 januari 2013

         Mijnheer, met een naam als een mevrouw, u klinkt als de zovele moslims die nog nooit een koran hebben gelezen. Dat zijn de domste dieenkel voortgaan op de opruiende moskee-preken van imams die iedereen misleiden. Over misleiden gesproken, zie Takiyya : http://nl.wikipedia.org/wiki/Takiyya#Basis_in_de_Koran En luister eens naar deze imam : http://www.dailymotion.com/video/xd366y_extremistische-imam-nordine-taouil_news#.UPBxzmfNlu8

         • door Yassine op woensdag 16 januari 2013

          Nogmaals, u bent hilarisch. Zelfs in het door u aangehaalde wikipidea entry'tje staat dit (over taqiyya):

          Binnen de islam bestaat onenigheid over de interpretatie en het gebruik van het principe omdat het als gedragsregel aanleiding zou kunnen geven tot hypocrisie, veinzen en liegen. De meeste stromingen binnen de islam geven geen mandaat voor de toepassing ervan en verwijzen naar verschillende overleveringen waarin het veinzen wordt afgewezen en zelfs als shirk worden aangemerkt[2].

          Niet dat het een argument is voor mij, want wikipedia en google en youtube en whatever zijn simpelweg mediums waar elke idioot kan plaatsen wat hij wilt, en andere idioten kunnen die links aanhalen als 'argument'.

          Maar back to my issue: u kent de koran wel blijkbaar want ik ben volgens u één van die moslims die hem nooit heeft gelezen :D U hebt tafsir gestudeerd? Wat vindt u van de laatste tafsier van de Marokkaanse intellectueel Mohamed Abded al-Jabiri 'al-madkhal ila al-Qur'an al-kariem' of المدخل إلى القرآن الكريم. Daarin bestudeert hij de koran volgens de chronologische volgorde van openbaring van de verzen. Heb alle delen gekocht op de boekenbeurs in Caïro vorig jaar maar heb nog geen tijd gehad om het te lezen. Misschien bent u als experte islamologie en koranwetenschappen wel de ideale persoon om mij hierover te 'verlichten' (of verduisteren).

          • door Yman Danders op woensdag 16 januari 2013

           Yassine Channouf; u reageert "wikipedia en google en youtube en whatever zijn simpelweg mediums waar elke idioot kan plaatsen wat hij wilt, en andere idioten kunnen die links aanhalen als 'argument'." Inderdaad. Goed gezien. U noemt mij een idioot omdat ik argumenteer met internet-links die verwijzen naar inhoud, oa artikels van "mediums waar elke idioot kan plaatsen wat hij wilt", zoals u op De Wereld Morgen. U noemt zichzelf een idioot? Idioot. Denk na voor u iets schrijft, net zoals in uw artikel. En, stop liever met als auteur te repliceren. U reageert zichzelf in de vernieling en verliest uw geloofwaardigheid en uw lezers. Hoe noemt men een auteur zonder lezers ? Een werkloze...

           • door Yassine op woensdag 16 januari 2013

            We have a smart person in the room! Marhaba! Als iemand die duidelijk geen kaas heeft gegeten van islamitische theologie of filosofie of koranwetenschappen of jurisprudentie afkomt met een wikipedia-artikel over een theologische kwestie waar ik weet niet hoeveel meningen over zijn, ja, dat is idioot. Als iemand zijn mening over dat onderwerp staaft met als referentie een youtube filmpje of een wikipedia artikel, ja dan is dat idioot. En dit beste meneer of mevrouw, is een opiniestuk. Dat kunt u afleiden aan het woord dat net boven de titel staat, links van mijn naam. Moet ik verwijzen naar een wikipedia-artikel waarin staat uitgelegd wat een opiniestuk is? Of kunt u dat zo begrijpen. Ik ben echt bereid u te helpen als u dat wilt. En ik reageer als schrijver, omdat ik niets te verbergen heb. Mijn mening is duidelijk, en als die u niet zint, dan kunt u gerust Voltaire citeren en stellen dat u het niet eens met me bent maar u zal strijden ... de rest ken je wel. (Volgens de Nederlandse socioloog Willem Schinkel zou Voltaire dat helemaal niet gezegd hebben), maar laten we het aannemen. En ik zal niet eens reageren op het geraaskal waarmee u uw betoogje poogde te beëindigen. Nice try though.

            • door L.P. Boon op woensdag 16 januari 2013

             Hoe noemt men een socialist in een salon ? Yassine Channouf

             En wat is dan een salonsocialist ? Een salonsocialist is iemand die de voeling met de 'basis' heeft verloren, iemand die de gewone arbeider niet meer verstaat, iemand die tracht te imponeren met islamitische theologie of filosofie of koranwetenschappen of jurisprudentie, of Voltaire citeren , of de Nederlandse socioloog Willem Schinkel aanhalen...

             Vergelijk met het Vlaams Belang dat het bestrijden van de islam als belangrijkste punt op de agenda zet en daardoor de voeling met de Vlaming verliest waardoor Vlamingen worden verdeelt in racisten en fascisten (aldus extreem-links).

             Daens, Louis Paul Boon, waar is de tijd van de 'echte' socialisten ?

             Ik eindig mijn betoog met : "En ik zal niet eens reageren op het geraaskal waarmee u uw betoogje poogde te beëindigen. Nice try though."

         • door Jef Desiron op vrijdag 1 februari 2013

          Mijnheer of mevrouw, met een naam die geen naam is...u klinkt als de zoveelste bange blanke man die niets van niets afweet, correct me if i'm wrong

      • door en door verziekt op woensdag 16 januari 2013

       Ok, Yassine Channouf, stel dat er geen sms was, maar uiteindelijk toch een moslim-betoging, met geroep, slagen en verwondingen, gebroken winkelruiten, brandjes, wapens, enz..., zonder samenscholingsverbod . Wat dan kameraad? Ipv opruiende artikeltjes te schrijven bestaande uit inhoud, hier en daar van het 'idiote' internet gehaald, en ipv uzelf in de vernieling te reageren, kan u als geboren Borgerhoutenaar van 'Allahtone' afkomst beter aan uw gemeente bijdragen door een NEUTRAAL persoon van deur tot deur te laten gaan en aan de Borgerhoutenaars zelf te vragen wat zij van dat samenscholingsverbod van Bart De Wever vonden. Plaats uw resultaten hier aub...

       • door Yassine op woensdag 16 januari 2013

        Ik ben van 'Allahtone' ofkomst en u praat over NEUTRAAL-zijn en een bijdrage leveren :D Good one! De reacties worden steeds originelen, I have to admit

        • door MM op woensdag 16 januari 2013

         Beste Yassine,

         Verspil geen tijd en moeite om te reageren op deze (extreem)-rechtse (internet)trollen. Wat brengen deze zogenaamde 'spontane' reacties aan? Racistische toogpraat, ranzige haatspuierij, de auteur persoonlijk aanvallen, sloganeske en bijna kinderlijke vuilspuwerij op links,...Ik heb hier nog geen enkele van deze figuren zien tussenkomen met een inhoudelijke repliek op jouw stuk. Als het al niet om een georganiseerde 'reaktie' gaat, is de bedoeling hiervan om uiteindelijk het debat te doen ontsporen en uw boodschap te verdrinken in hun haatzaaierij. De bedoeling is niet om een eerlijk debat aan te gaan gebaseerd op feiten, vergeet dat maar. Dus laat die NV-A en andere (extreem)-rechtse figuren niet het debat bepalen met hun goedkope slogans. Hun verbetenheid en de laagheid van hun reacties toont hun inhoudelijke zwakte aan. Ze moeten nu eenmaal iets proberen verdedigen die voor elke mens die het hart op de juist plaats heeft onverdedigbaar is. Het geeft hun schrik voor rechtvaardigheid aan en ook ergens de sterkte van een echte linkse onderbouwde tegenreactie (maw niet SPa) aan. Bezie ze als een kat die in het nauw gedreven wordt. Die begint ook te blazen en te klauwen omdat ze geen weg meer uitkan.... Groeten

         • door T. Roll op woensdag 16 januari 2013

          Verspil geen tijd en moeite om te reageren op deze (extreem)-linkse (internet)trollen. Wat brengen deze zogenaamde 'spontane' reacties aan? Racistische toogpraat, ranzige haatspuierij, de reageerders persoonlijk aanvallen, sloganeske en bijna kinderlijke vuilspuwerij op rechts,...Ik heb hier nog geen enkele van deze figuren zien tussenkomen met een inhoudelijke repliek op reacties. Als het al niet om een georganiseerde 'reaktie' gaat, is de bedoeling hiervan om uiteindelijk de reacties te doen ontsporen en degene die reageert te verdrinken in haatzaaierij. De bedoeling is niet om een eerlijk debat aan te gaan gebaseerd op feiten, vergeet dat maar. Dus laat die PS/SPA/PVDA/GROEN en andere (extreem)-linkse figuren niet het debat bepalen met hun goedkope slogans. Hun verbetenheid en de laagheid van hun reacties toont hun inhoudelijke zwakte aan. Ze moeten nu eenmaal iets proberen verdedigen die voor elke mens die het hart op de juist plaats heeft onverdedigbaar is. Het geeft hun schrik voor rechtvaardigheid aan en ook ergens de sterkte van een echte rechts onderbouwde tegenreactie (maw niet NVA) aan. Bezie ze als een kat die in het nauw gedreven wordt. Die begint ook te blazen en te klauwen omdat ze geen weg meer uitkan.... Groeten

        • door All Ahtoon op woensdag 16 januari 2013

         'Allahtoon' omdat linkse Nationaal Socialisten verbieden allochtoon te gebruiken. Allahtoon is volgens mij een woord dat de grootste groep allochtonen beschrijft. Ik vind het een prachtig alternatief. Als dat niet meer mag dan zoeken we wel iets anders ;-)

     • door Jef Desiron op vrijdag 1 februari 2013

      Brechtold? Dat is uw excuus om inhoudelijk niets te zeggen? Bart De Wever heeft de inhoud al bepaald? Ik hoef het niet meer te doen? alleen volgen? Kan u tenminste die inhoud even verduidelijken dan? Een korte samenvatting?

    • door trapt slecht op woensdag 16 januari 2013

     Grote en dure woorden worden gebruikt om 'rechts' af te schilderen als neo-nazi en anti-democraten. All good and well, maar ik bespeur geen enkele inhoudelijke reactie om i Rupo te verdedigen mbt zijn houding tov Vlaanderen, voor en na de verkiezingen. Jullie passen exact dezelfde tactiek toe die ik aanhaal in het stuk hierboven: 'aanval is de beste verdediging'. Keep up the good work en maak me wakker als jullie iets zinnigs te vertellen hebben.

 • door Matthias (Antwerpen) op dinsdag 15 januari 2013

  "Het uitblijven van rellen in Borgerhout" is wél nieuws. Zeker als er elders wél op straat en op cartoons wordt gespuwd. Want doorgaans koken de potjes aan de Turnhoutsebaan dan ook over. Dat ze dat dit keer niet deden, is tegen de trend. Dat weet u ook wel.

  Of het aan de strategie van de burgemeester ligt? Ik hoop van niet. Ik hoop dat de zelfcontrole (of beter nog: het gebrek aan interesse) in Borgerhout over dit thema groot genoeg was om het links te laten liggen. We zullen het trouwens nooit écht weten.

  Wat ik gek vind, is dat je de maatregel in het licht van de vorige rellen en problemen op en rond de Turnhoutsebaan meteen als een provocatie ziet. Een oorlog zelfs. Waarom bekijk je die niet gewoon als een "overdreven reactie"? Waarom die dreigementen ("onthou dit goed" en "ik begin te waarschuwen")?

  Ik kan dat niet anders uitleggen dan als verregaande vooringenomenheid. En dat vind ik jammer.

 • door Ben Vincke op dinsdag 15 januari 2013

  In tegenstelling tot het veiligheidsrisico (dat is er steeds in Borgerhout), is er aan niemand de oorlog verklaard, buiten aan Bart De Wever door o.a. deze auteur. Mijn mond valt open van zoveel agressie en dat deze dreigbrief mag gepubliceerd worden op DWM doet mij ook de wenkbrauwen fronsen.

  • door Yassine op dinsdag 15 januari 2013

   [title]Beste Ben, 1. Ivm ivm uw[/title]Beste Ben, 1. Ivm ivm uw statement over mijn 'oorlogsverklaring' aan BDW? Hebt u dat gelezen in die sms of die website? Tiens, er circuleren veel dingens waar ik het bestaan niet van ken. 2. Welk veiligheidsrisico dat er is in Borgerhout? Kunt u mij hiervan op de hoogte brengen? Ik woon in een zijstraat van de Turnhoutsebaan en ik was dus toeschouwer van het non-gebeuren. Ik was ook niet-ontvanger van de non-sms. 3. Kunt u mij 1 goed argument geven waarom u denkt dat er een veiligheidsrisico was op zaterdag 12 januari waardoor een samenscholingsverbod gerechtvaardigd kan worden. 4. Bovendien is het BDW die de oorlog verklaarde aan het linkse district Borgerhout in een overwegend rechtse omgeving. Die statements kunt u vinden in mijn stuk. En ik heb moeten selecteren.

   • door Ben Vincke op woensdag 16 januari 2013

    2013

    Ik lees in uw reactie vooral een herhaling van uw onwaarschijnlijke aanspraken, maar geen enkel argument om deze te ondersteunen. Jammer dat die "contacten in de Marokkaanse gemeenschap" zoals de linkse partijen en opiniemakers het zo lyrisch kunnen uitdrukken, in het verleden geen enkele betoging hebben voorspeld of tegengehouden. De schade die in dat district al gemaakt is in het verleden betreft ettelijke miljoenen. Het minste gerucht noopt dan ook tot een preventieve aanpak waarbij geen enkel middel mag geschuwd worden. U noemt dat 'oorlogsverklaring', 'repressie', etc. Ik noem dat, afgaand op de empirische gegevens uit het verleden, noodzakelijk en goed bestuur.

   • door en door slecht op woensdag 16 januari 2013

    Beste mevrouw de oproerkraaister Channouf, ik heb in Borgerokko 7 jaar gewerkt toen het nog gewoon Borgerhout was, en de cine Roma echt van iedereen was, toen uw vader zijn zaad nog in Marokko verschoot. Toen Borgerhout nog gewoon een Antwerpse gemeente was en geen verzamelplaats van een stelletje ongeregeld moslimfundamentalisten. Uw reacties stromen over van haat en frustraties tegen al wie zich Vlaming noemt. Bovendien vereenzelvigt u iedereen die opkomt voor NVA met Bart De Wever. Terwijl elke Vlaming een eigen reden heeft om NVA te stemmen, zelfs met een afkeer van Bart De Wever. Daarom deze reactie. Een koekje van eigen deeg, om het op zijn Vlaams te zeggen.

    • door Yassine op woensdag 16 januari 2013

     U hebt veel gemeen met Bart de Wever, dat moet ik alvast toegeven. U ziet dingen die er niet zijn zoals haat en frustratie. Ook meent u af te leiden (ook van een sms? of van een onbestaande website misschien?) dat ik iedereen die opkomt voor NVA vereenzelvig met Bart De Wever. Waar leidt u dat van af? Van uw bezoekje aan google translate? Ik vind het heel leuk dat u nog in Borgerhout hebt gewerkt toen mijn vader in Marokko zijn zaad nog verschoot. Mijn vader heeft ook een beetje gewerkt hier, ongeveer 25 jaar, in het Antwerpen dat u niet meer herkent. Maar dat weet u niet. En ik neem u dat ook niet kwalijk. Er is zoveel dat u niet weet en zoveel waarvan u denkt dat u het weet. Borgerhout moet inderdaad veranderd zijn voor u. Maar ik weet niet of u iets van de wereld afweet, maar, en hou u vast, sinds de tijd dat mijn vader zijn zaad nog verschoot is HEEL DE WERELD veranderd! Echt waar! Elvis is gestorven, de muur waarvan Reagan wou dat die viel is gevallen. Er zijn mensen op de maan geweest! Frankrijk zit niet meer in Algerije. Er is nu internet waarmee je met iedereen op de wereld in real-time kan communiceren. Borgerhout past in dat rijtje van veranderingen, of u dat wilt of niet. Maar u bent nog altijd, en u zal altijd welkom blijven in Borgerhout. Want het is van iedereen!

     • door on benul op woensdag 16 januari 2013

      Yassine Channouf heeft er geen benul van dat hij de vraag die hij stelt zelf beantwoordt tijdens het stellen van zijn vraag : " U hebt veel gemeen met Bart de Wever, dat moet ik alvast toegeven. U ziet dingen die er niet zijn zoals haat en frustratie. Ook meent u af te leiden (ook van een sms? of van een onbestaande website misschien?) dat ik iedereen die opkomt voor NVA vereenzelvig met Bart De Wever. Waar leidt u dat van af?" En dat noemt zich schrijver ....

    • door Tom Van Looy op donderdag 17 januari 2013

     Beste X

     aangezien het u blijkbaar aan de nodige moed ontbreekt om in eigen naam commentaar te posten moet ik u wel met X aanspreken. Iedereen is vrij een mening te hebben ook al zijn we het er misschien gloeiend mee oneens. De wereld kan maar veranderen en evolueren doordat verschillenden ideeën voortdurend met elkaar in botsing komen. Uit zo'n clash van meningen onstaan vaak nieuwe en onverhoopte dingen die ons allen vooruit helpen.

     Maar dit veronderstelt wel dat alle partijen respect tonen voor elkaar, al was het maar enkel op menselijk vlak. Uit uw taalgebruik spreekt een enorme minachting en uw post ontstijgt op geen enkel moment het niveau van een dronken scheldtirade. Waarschijnlijk is het u daar ook om te doen; gratuit schelden in de hoop een reactie uit te lokken en mensen hier op stang te jagen. Veilig weggeborgen in de anonimiteit van het internet dampt uw scherm allicht aan van het hijgende genot waarmee u mensen loopt te schofferen.

     Het is allicht niet eerlijk van mij om u nu te typeren als een gefrustreerde eenzaat die leeft in de walm van zijn zelfvoldane racistische zelfbevrediging maar uw uitspraken zijn nu eenmaal mijn enige referentiepunt om mij een voorstelling van u te kunnen maken. Hopelijk vergis ik mij en bent u gewoon een hardwerkende Vlaming die met zijn ongenoegen geen blijf weet en is uw post niet meer en niet minder dan een kreet om aandacht en hulp. Maar weet: bij ons ben je veilig.

     • door S. Nede op donderdag 17 januari 2013

      Van Looy Tommeke, Tommeke, Tommeke, toch ! U bent een modelvoorbeeld van een quasi-intellectuele rakker. We gaan uw reactie eens ontleden en dat duidelijk maken.

      1/ Wie vandaag onder eigen naam reageert is goed gek. Een moderator kan iemand blokkeren dat die nooit of te nimmer nog de eigen naam kan gebruiken op een forum. NOOIT doen want men heeft maar 1 naam :-)))

      2/ u schrijft: "De wereld kan maar veranderen en evolueren doordat verschillenden ideeën voortdurend met elkaar in botsing komen" Prima en nobel idee : u een mening, ik een andere. Of toch niet ? Want waarom "ontstijgt uw post dan op geen enkel moment het niveau van een dronken scheldtirade... " ? (zie verder de rest van de z)innen

      U bent ook zo'n pot die de ketel verwijt :

      3/ u schrijft: "dit veronderstelt wel dat alle partijen respect tonen voor elkaar"... Is dat een regel die niet voor u, en wel voor anderen geldt ? Want u vervolgt verder doodleuk met : "uw post ontstijgt op geen enkel moment het niveau van een dronken scheldtirade. Waarschijnlijk is het u daar ook om te doen; gratuit schelden in de hoop een reactie uit te lokken en mensen hier op stang te jagen. Veilig weggeborgen in de anonimiteit van het internet dampt uw scherm allicht aan van het hijgende genot waarmee u mensen loopt te schofferen." ... "u nu te typeren als een gefrustreerde eenzaat die leeft in de walm van zijn zelfvoldane racistische zelfbevrediging"

 • door Alysa op dinsdag 15 januari 2013

  Bart (De Wever) geeft reeds geweldig vroeg in zijn burgemeesterschap blijk van (een) ver doorgevoerd paternalisme!

  • door svdl op woensdag 16 januari 2013

   't is ni verstandig om met 15 pinten in uw "kl" wat te kome surfen op DWM. op café gaat ge uw azijn wel genoeg kunnen rondplassen. Hop waar is dat toilet? Vooruit lucien, even de oogleden optillen, en zwalpen naar de plee maar.

 • door Yuri De Belder op woensdag 16 januari 2013

  DWM wordt precies overstelpt met rechtse commentaren, soms vraag ik mij af of jullie hiervoor betaald worden? Jullie zitten echt overal, commentaren lezen op internet is als een steen omdraaien waaronder het krioelt van de kakkerlakken. Desondanks blijft het van een laag niveau, jullie hebben nog veel te leren van de Grote Leider. Dit stemt mij wel optimistisch voor het verdere verloop.

  • door Matthias (Antwerpen) op woensdag 16 januari 2013

   Het laatste zinnetje in je reactie doet me steigeren: "...optimistisch voor het verdere verloop". Alsof dit het begin is van een zes jaar durende strijd tussen burgemeester en Antwerpenaar. Dat is zo kenmerkend voor de uitgangspositie van zoveel linkse commentatoren: sinds de tranen van PJ is het hier oorlog. Sinds de verkiezingsdag hebben we een burgemeester die we niet willen en die alles stuk gaat maken. Dat is geen normale of beschaafde reactie. Echt niet.

   • door Tine Kalis op woensdag 16 januari 2013

    Ik hoef geen leugenaar als burgemeester, of hij nu links of rechts is. Een ander misverstand is dat het beleid van Patrick Janssens links was. Forget it : het beleid van PJ was centrumrechts met GAS-boetes en Lik Op Stuk. Maar hij had wél aandacht voor de bekommernissen van links en verkocht zeker geen opgeblazen zever over blingbling en hip-hop. Trouwens ook Oud-Berchem wordt geviseerd door uw Grote Leider. Vraag dat maar eens aan de Turkse bewoners daar.

 • door EP op woensdag 16 januari 2013

  Zeer scherp, maar zeer juist stuk. Bravo mevr Channouf

  • door EP op woensdag 16 januari 2013

   Howla: het is meneer Chanouf :)

   • door Hakken, met de bijl op woensdag 16 januari 2013

    Ja, dat heb je dan als je niet-Vlaamse ouders je een naam geven met heimwee naar hun land van oorsprong. Volgens de islam is het gevaarlijk om deze moslim als mevrouw aan te spreken; het kan je je kop kosten...

    • door EP op donderdag 17 januari 2013

     Jaja

 • door aronjaco op woensdag 16 januari 2013

  Vraag : hoe ontstaat al die haat die afdruipt van vele reacties hier ? Wat zit daarachter ? Men is hier bezig met het afmaken van elkaar !! Kan het allemaal nog even gortiger verlopen! Ik stel voor om vanaf nu geen tegenreactie meer te geven op alle reacties met een hatelijke inhoud. In Aalst begint de ene de andere zijn of haar carnavalwagen al te saboteren. Komaan zeg, een beetje beschaafd gedrag graag. Dat is hier precies een bende bloedhonden wachtend op het verscheuren van de prooi.Gelukkig zijn er hier ook een paar anderen die wel nog op hun gedacht zeggen en met respect voor andere meningen.Dat laatste , wederzijds respect, lijkt bij velen totaal zoek. Polariseren dient geen enkel positieve doelstelling. Be aware of the devil!!

  • door lopen van het bloed op woensdag 16 januari 2013

   Aronjaco : zeer juist opgemerkt. Eindelijk heeft iemand het door : "die haat die afdruipt van vele reacties hier ". Lees eens bij teksten op 'De Wereld Morgen' de linkse reacties over NVA of De Wever : Bloedrood van de bloedhonden. Nogal logisch dat dit niet zonder tegen reacties kan blijven duren. Dus, inderdaad stop die waanzin, reageer normaal en neutraal, en dat zullen dan ook de tegen reacties zijn. Moderator klopt nu al overuren ocharme ;-)

 • door Koen Calliauw op woensdag 16 januari 2013

  @ Brechtolt Bert zegt hier in zijn reactie : "Die treinen stonden er ook niet gelijk in 1933, dat is pas later gekomen."

  Volgende tekst is geïnspireerd op uitspraken van de Duitse predikant Martin Niemöller. Ter overweging…

  “Toen de nazi's de communisten arresteerden, heb ik gezwegen; ik was immers geen communist.

  Toen ze de sociaaldemocraten gevangenzetten, heb ik gezwegen; ik was immers geen sociaaldemocraat.

  Toen ze de vakbondsleden kwamen halen, heb ik niet geprotesteerd; ik was immers geen vakbondslid.

  Toen ze de Joden opsloten, heb ik niet geprotesteerd; ik was immers geen Jood.

  Toen ze mij kwamen halen was er niemand meer, die nog protesteren kon”.

  • door gestoken kaart op woensdag 16 januari 2013

   Ja, Koen Calliauw, dat is inderdaad triestig als je de laatste bent van alle WOII transportkonvooien zodat niemand nog kan protesteren...

   Maak je geen zorgen, binnen 10 jaar is de islam aan de macht en dan wordt jij als laatste op het vliegtuig gezet, ofwel naar Saoedi-Arabië om er als 'gast-arbeider' op hun olievelden te gaan werken ofwel naar Afghanistan om jezelf te laten opblazen omdat alle locale moslims al in de lucht zijn gevlogen.

 • door Frank DJ op woensdag 16 januari 2013

  Het Vlaams Belang moet tot het beleid kunnen toetreden. Het heeft geen enkele zin om van twee extreem-rechtse partijen er slechts één uit te sluiten. Dat is althans wat ik hierboven lees.

  • door een cordon democratisch uitgesloten op woensdag 16 januari 2013

   De Partij Van De Arbeid moet tot het beleid kunnen toetreden. Het heeft geen enkele zin om van twee extreem-linkse partijen er slechts één uit te sluiten. Dat is althans wat ik hierboven lees

 • door Jeroen Plasterk op woensdag 16 januari 2013

  Dit artikel is nog maar eens een bewijs dat de linkse terreurbewegingen zich niet kunnen, én erger nog, niet wilen neerleggen bij de democratie van de verkiezingen. De burger heeft duidelijk gekozen voor een centrum-rechts beleid en hierbij is voorkomen inderdaad veel populairder dan genezen. Het samenscholingverbod werd inderdaad ingevoerd, maar zolang men zich niet misdraagt en men zich hier dus aan houdt is daarmee de kous dan ook af. Opgetreden wordt er enkel wanneer enkelen het nodig vinden om de boel op stelten te zetten. Maw: wie zich gedraagt hoeft dan ook niets te vrezen!!! In ieder geval bleef het rustig in de straten van Borgerhout! Een pluim dus voor de inwoners die zich ditmaal niet hebben laten ophitsen door enkele extremisten. Links zit heden ten dagen natuurlijk met een groot probleem, want de kiezers die zij gedurende 20 jaar hebben opgesloten in een cordon zijn nu met dank aan N-VA terug ten dienste van het democratische speelveld. Links wordt dus terug gereduceerd tot haar ware proporties: ongeveer 30pct op 90pct (VB kiezers tellen niet mee) ipv. 30% op 65% voorheen.

  Ik geef het nieuwe bestuur alvast het voordeel van de twijfel en we zullen het bilan opmaken binnen 6 jaar. Alvast is met het beleid van Janssens de criminialiteit in Antwerpen niet gedaald (drugsdealen in het openbaar, jongerenprostitutie rond vele plienen en parken, georganiseerde misdaad, woninginbraken ed.). We kunnen dan ook stellen dat het beleid op dit punt gefaald heeft. Tijd dus om het op een andere manier te proberen. Een manier waarachter ietwat 60% van de Antwerpse burgers voor de volle 100% achter staat, tot spijt van wie het benijdt!

 • door Leo Van Beirs op woensdag 16 januari 2013

  als ze daar "bij jullie" in Borgerhout (of elders) nog eens betogen tegen bombardementen op Gaza (die ik niet verhoop), dan ga ik ook !, maar als het tégen een domme film of een domme cartoon is over een van die zgz "profeten", dan ga ik niet !, en als er daarbij dan van stadsbussen de ruiten worden ingegooid waarachter (echte) mensen zitten, dan hoop ik (hoop ik) dat ze de daders arresteren en laten opdraaien voor al de kosten mèt proces ...

  • door MM op woensdag 16 januari 2013

   Beste Yassine,

   Verspil geen tijd en moeite om te reageren op deze (extreem)-rechtse (internet)trollen. Wat brengen deze zogenaamde 'spontane' reacties aan? Racistische toogpraat, ranzige haatspuierij, de auteur persoonlijk aanvallen, sloganeske en bijna kinderlijke vuilspuwerij op links,...Ik heb hier nog geen enkele van deze figuren zien tussenkomen met een inhoudelijke repliek op jouw stuk. Als het al niet om een georganiseerde 'reaktie' gaat, is de bedoeling hiervan om uiteindelijk het debat te doen ontsporen en uw boodschap te verdrinken in hun haatzaaierij. De bedoeling is niet om een eerlijk debat aan te gaan gebaseerd op feiten, vergeet dat maar. Dus laat die NV-A en andere (extreem)-rechtse figuren niet het debat bepalen met hun goedkope slogans. Hun verbetenheid en de laagheid van hun reacties toont hun inhoudelijke zwakte aan. Ze moeten nu eenmaal iets proberen verdedigen die voor elke mens die het hart op de juist plaats heeft onverdedigbaar is. Het geeft hun schrik voor rechtvaardigheid aan en ook ergens de sterkte van een echte linkse onderbouwde tegenreactie (maw niet SPa) aan. Bezie ze als een kat die in het nauw gedreven wordt. Die begint ook te blazen en te klauwen omdat ze geen weg meer uitkan.... Groeten

   • door Jeroen Plasterk op woensdag 16 januari 2013

    Nu verschiet ik toch van de verzuurdheid bij mijn linkse vrienden. Ben zelf centrum-rechts, maar heb toch steeds sympathie gehad voor de 'soms naiëve' idealen van onze linkse vrienden. Sinds 14 oktober jagen ze mij echter angst aan. Uit hun angst voor de voor hen blijkbaar onbekende en verkeerd begrepen centrum-rechtse visie op vreedzaam samenleven tussen de verschillende volkeren, heb ik stilaan de indruk dat ze stuk voor stuk de pedalen kwijtgeraken. Wat is het probleem met een beetje law-and-order als je zelf geen slechte bedoelingen hebt? Ik onthoud vooral dat er geen rellen zijn geweest in Borgerhout en steek daarvoor een pluim op de hoed van de jongeren (van alle strekkingen). Het samenscholingsverbod lijkt me dan ook een fait divers. Vreemd om te moeten lezen dat alles wat eigenlijk normaal zou moeten worden geacht (respect voor uw eigen gemeenschap en woongebied), hier onmiddelijk een extreem-rechts karakter wordt toebedeeld...

   • door Jeroen Plasterk op woensdag 16 januari 2013

    Nu verschiet ik toch van de verzuurdheid bij mijn linkse vrienden. Ben zelf centrum-rechts, maar heb toch steeds sympathie gehad voor de 'soms naiëve' idealen van onze linkse vrienden. Sinds 14 oktober jagen ze mij echter angst aan. Uit hun angst voor de voor hen blijkbaar onbekende en verkeerd begrepen centrum-rechtse visie op vreedzaam samenleven tussen de verschillende volkeren, heb ik stilaan de indruk dat ze stuk voor stuk de pedalen kwijtgeraken. Wat is het probleem met een beetje law-and-order als je zelf geen slechte bedoelingen hebt? Ik onthoud vooral dat er geen rellen zijn geweest in Borgerhout en steek daarvoor een pluim op de hoed van de jongeren (van alle strekkingen). Het samenscholingsverbod lijkt me dan ook een fait divers. Vreemd om te moeten lezen dat alles wat eigenlijk normaal zou moeten worden geacht (respect voor uw eigen gemeenschap en woongebied), hier onmiddelijk een extreem-rechts karakter wordt toebedeeld...

    • door MM op vrijdag 18 januari 2013

     Ik sta versteld beste Jeroen gezien u blijkbaar losjes omheen de soms heel hatelijke en persoonlijke aanvallen op de auteur heenfietst die heir verschijnen. Als u de opmerkingen rond Yassin's afkomst of mogelijks reliegieuze achtergrond leest die hier door bepaalde individuen worden gepost, vraag ik me af van wie je eigenlijk angst zou moeten hebben. Tenzij u deze 'tussenkomsten' nromaal vindt natuurlijk...

     • door Haat en Verdriet Verscheurd op zaterdag 19 januari 2013

      Bepaalde mensen hier hebben NOG steeds niet door dat het NIET de bedoeling is van "heel hatelijke en persoonlijke aanvallen op de auteur" te geven. De echte bedoeling is om aan te tonen hoe HIER op 'De Wereld Morgen' gereageerd wordt tegen reacties die kritiek geven op het gedachtengoed/politiek die 'De Wereld Morgen' propageert. Het zijn net die mensen die dat NIET door hebben die hatelijk reageren hier waardoor er hatelijke tegenreacties komen. Het zijn net die mensen die niet stoppen die gevaarlijk zijn en waarvoor men angst dient te hebben. Mensen zoals 'MM' bijvoorbeeld.

    • door bluesman op woensdag 16 januari 2013

     oeps sorry mijn vorige reactie staat op de verkeerde plaats

 • door freedumb op woensdag 16 januari 2013

  Ik las DWM om een andere kijk te krijgen op de dingen. Maar ik vind er meer en meer haat, jammer.

  • door Koen Calliauw op woensdag 16 januari 2013

   Men lijkt hier "haat" te verwarren met een ongezouten mening. Figuren als BDW en ander extreem rechts zijn qua vuilbekkerij evenwel niet op hun bek gevallen. Hun taaltje zal wel die van de "Vlaamse onderstroom" zijn, zeker ? Ultra rechts is wel heel gevoelig voor een oneerbiedig woordje wanneer het van links komt.

   BDW voert in Antwerpen een antidemocratisch terreurregime in. P.Janssens bereidde dat onder meer met zijn politiek misbruik van de GAS voor. Ook op "hoog" niveau pakt men fors uit. De hoofdredacteur van De Morgen - Yves Desmet - werd zopas veroordeeld voor een opiniestuk waarin hij in klare taal procureur-generaal Liégois op zijn plaats zette. Madame Liégois is gekrenkt en krijgt 1 euro schadevergoeding. Een ernstige schending van de vrije meningsuiting en de persvrijheid.

   Ik ben zo vrij de toenemende terreur tegen journalisten in het kader te zien van de intimidatie door de Antwerpse burgemeester en door procureur Dams tegen de bevolking. Wellicht gaat het je petje te boven, maar de bewust gevoerde aantasting van de burgerlijke vrijheden in Antwerpen, België maakt deel uit van een mondiale strategie zoals de "war on terror" en de "war on drugs" er onderdeel van zijn. Extreem rechts is een perfect vehikel om deze strategie van de angst - klassiek wapen van ultra rechts - in de geesten van de mensen te pompen."Bartje" heeft dat goed begrepen...

   • door bluesman op woensdag 16 januari 2013

    teveel films gekeken

    • door bluesman op woensdag 16 januari 2013

     ter verduidelijking mijn reactie 'scheldpartij' is gericht tegen de reactie van MM, een platte scheld partij. Oh by they way, wat ik interessant vond is een PVDA gemeenteraadslid die jongeren opriep het verbod te negeren, op twitter. Een gemeenteraadslid dat de wet niet naleeft, want jawel, net als Janssens dit verbod eerder ook gebruikte, mag De Wever dat ook. Dat is de wet. De WEver liet het passeren. DAt had ik niet gedaan. Extreem links leeft dus de wetten van hun ambt niet na

   • door Bernard Kempeneers op woensdag 16 januari 2013

    Ik denk dat ik een oplossing voor Uw probleem heb, ga naar Cuba ....daar vindt alles wat U hier denkt te missen. Neem voldoende zakgeld mee...want men is gevoelig van fooien... Maar echte linksen weten wat dat is natuurlijk

   • door linkse vuilspuiters op donderdag 17 januari 2013

    Het is door linkse vuilspuiters als Koen Calliauw dat beschaafde mensen afhaken van De Wereld Morgen. Als de moderator daar niets aan verandert dan heeft DWM straks maar 1 lezer meer over... raad eens wie ?

 • door Stefan Nieuwinckel op woensdag 16 januari 2013

  Kleine feitelijke correctie: Zohra Othman is geen districtsvoorzitter. Ze is districtsschepen, met o.a. bevoegdheden jeugd, lokale economie en samenlevingsopbouw. Marij Preneel (sp.a-groen) is voorzitster van het districtscollege. Ikrame Kastit (sp.a-groen) is voorzitster van de districtsraad. In elk geval, vrouwen aan de macht, als je het mij vraagt :-)

 • door sonja staessens op woensdag 16 januari 2013

  de volgende jaren zal het duidelijk worden, maar ik wens bart veel moed

 • door Rudi D. op woensdag 16 januari 2013

  Knappe, wijze en zo volwassen kijk op de politiek, om een burgemeester het recht te willen ontzeggen leiding te geven aan de politie van zijn gemeente, omdat die burgemeester er duidelijk andere politieke opvattingen op na houdt.

 • door Eric op woensdag 16 januari 2013

  leve de DDR en hun aanhangers (hun hedendaagse verzuurde sympathisanten)

 • door Bernard Kempeneers op woensdag 16 januari 2013

  U lijkt me ontevreden. En dat kan niet blijven duren vind ik. Oplossing: er zijn landen waar het zoveel beter is waarom, zou U geen nieuw leven daar beginnen. Noord-Mali, Algerije, Cuba.....geen BDW om U aan te ergeren en op Cuba kunt U nog de ex-SPA voorzitter ontmoeten. Eerst aanmelden natuurlijk je weet maar nooit... Ik de hoop U geholpen te hebben verblijven wij....enz enz

 • door rop de Caters op woensdag 16 januari 2013

  Links zal grote inspanningen moeten doen om terug geloofwaardig te zijn. Nergens in de wereld, nergens hebben ze iets leefbaar gerealiseerd. Begin dat toch te beseffen nen dan, ja dan.... Probeer eens in Borgerhout, twee straten slechts, normaal te doen Altijd en eeuwig godsdienst bij alles betrekken. Wij hebben ons eindelijk van de Roomse juk verlost. Wij lusten nu even geen godsdienst. Ook geen linkse godsdienst. Maar het kan wel elders in de wereld.

 • door Tom W op donderdag 17 januari 2013

  Ik wens iedereen een gezonde portie zelfvertrouwen toe, maar met de quasi onverholen dreigementen aan het adres van burgemeester Dewever geeft de auteur van dit artikel toch vooral blijk van een zekere overmoedigheid. Don't push your luck...

 • door Pleimion op donderdag 17 januari 2013

  Dat interview in Ter Zake was veelzeeggend. Je kunt voor of tegen hem zijn, maar BDW liet werkelijk geen spaander heel van Wouter Van Besien en diens flinterdunne, fantasierijke argumentatie. Dat wordt lachen als de Hoge Raad zich daarover moet uitspreken. Overigens moet Yassine Channouf eens duidelijk kiezen: ordehandhaving overlaten aan de burgers of aan de bevoegde diensten? Als procureur Dams mensen oproept om de politie te helpen, leven we in een verklikkersmaatschappij, maar als het gaat om het voorkomen van rellen, dan moeten we Janneke en Mieke maar op hun woord geloven als die beweren geen sms gekregen te hebben.

  • door Jeroen Plasterk op donderdag 17 januari 2013

   en de nagel op de kop!!!

   • door Gert B op donderdag 17 januari 2013

    [title]Inderdaad! @ Yassine[/title]Inderdaad!

    @ Yassine Channouf: M.b.t. uw nogal bizarre argument over het “sms'je dat geen van mijn familieleden, vrienden en kennissen uit de buurt heeft gezien”: uw familie, vrienden en kennissen uit de buurt hebben geen monopolie op rellen en herrie schoppen. Misschien loopt er in Borgerhout en omgeving nog ander crapuul rond dat wél die sms'jes kan hebben ontvangen en van plan zou kunnen geweest zijn bij gebrek aan zinnige bezigheid een middagje te gaan rellen? Of denkt u werkelijk elke idioot in Groot-Antwerpen te kennen?

    • door Jef Desiron op donderdag 17 januari 2013

     Dus u kent wel mensen die deze smsjes ontvangen hebben?

 • door Joris Verschueren op vrijdag 18 januari 2013

  de discussie hier is te zeer verworden tot een scheldpartij om er nog iets aan toe te voegen. Maar ik wil hier wel mijn waardering uitspreken voor de auteur van het originele stuk (een sterke opiniebijdrage, met feiten en analyse), omdat hij in het middelpunt van een storm aan laaghartige verwijten erin slaagt hoffelijk en met humor te reageren. Bedankt daarvoor.

 • door Mieke Beckers op vrijdag 18 januari 2013

  fantastisch geschreven, wat een kei - goed artikel!! Dikke duim en ik deel volmondig je mening.

 • door Mieke Beckers op vrijdag 18 januari 2013

  fantastisch geschreven, wat een kei - goed artikel!! Dikke duim en ik deel volmondig je mening.

 • door wafa op vrijdag 18 januari 2013

  ik deel ook volmondig je mening. ;) er zullen altijd van die racisten tussen zitten, die iets tegen allochtonen hebben, ze kunnen het gewoon niet hebben dat we hier leven.. Wel om een goede samenleving te hebben of te creëren moet je met 2 zijn, namelijk ook de bewoners van ''A'' en ja sorry mensen de ''allochtonen'' horen daar ook bij ;) (ik ken niets van politiek en ben er te jong voor ook, maar wou toch mijn mening even delen)

  • door spoelen die shit... op zaterdag 19 januari 2013

   Dat zou er nog aan mankeren dat de auteur van een opiniestuk met daarin zijn mening zich zou verlagen tot scheldpartijen tegenover mensen met andere meningen. Ik ben niet de auteur en mag dat dus wel. Joris Verschueren, Mieke Beckers en wafa : uw reactie getuigt van weinig verstand, u bent een dikke idioot.

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties