Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

VB en N-VA willen cordon sanitaire breken in Denderleeuw

De Denderstreek schrikte op na de verkiezingen. In Aalst komt er een coalitie met ex-VB-er Van Overmeire en in Ninove haalt Forza Ninove van VB-er D’Haeseleer met 26,5 % zijn hoogste score in Vlaanderen. In Denderleeuw staan twee blokken tegenover mekaar om een meerderheid te vormen en dreigt VB-er Kristof Slagmulder op 2 januari te kunnen kiezen wie burgemeester wordt.
maandag 31 december 2012

Door als blokken tegenover mekaar te blijven staan laten de klassieke partijen de beslissing in Denderleeuw over aan een Vlaams Belanger van de uiterst radicale Voorpostvleugel. Voor de eerste keer in Vlaanderen zou het cordon sanitaire in twintig jaar doorbroken worden.

Denderleeuwse patstelling

SP.a en Open-VLD verzamelden in Denderleeuw 11 stemmen voor een mogelijke meerderheid. CD&V en N-VA haalden er evenveel. De twee blokken gunnen mekaar het licht in de ogen niet. Het VB zakte van 17 naar 12 % en haalt er 3 verkozenen (-1): Kristof Slagmulder, Danny Bourgeois en Christel Debruecker.

Als er geen meerderheidsakkoord uit de bus komt zullen zij op 2 januari tijdens een stemming in de gemeenteraad de beslissende stem hebben over wie de burgemeester en de schepenen worden. Aan de gouverneur lieten ze al verstaan dat het dan CD&V-NVA wordt met gedoogsteun van het VB.

Dienstdoend burgemeester Jo Fonck (SP.a) nodigde het tegengestelde blok laatst uit om te overleggen. Toen smokkelden die het VB mee binnen en was het overleg om die redenen op een paar minuten tijd afgelopen. CD&V-lijsttrekker en kabinetsmedewerker Jan De Nul is van ACV-strekking maar houdt een tamelijk frustrerend gevoel over aan de vorige regeerperiode met de SP.a.

Grote man bij het VB is Kristof Slagmulder, een aanhanger van de harde lijn. Slagmulder is parlementair medewerker van het VB, lid van Pro Flandria, Voorpost én actief promotor van Rechtsactueel. Zijn facebookpagina wordt ingeleid door een citaat van Wies Moens: “Liever Wolf in het bos, dan een vette hond met de ketting om de hals.”

Wies Moens was dichter aan het begin van vorige eeuw, stichter van het fascistische Verdinaso en directeur van de nazi-radio Zender Brussel. Na de oorlog werd hij ter dood veroordeeld voor collaboratie. Pro Flandria is een geheimzinnige club van Vlaams-nationalistische ondernemers en academici. Zij organiseren regelmatig symposia.

Slagmulder komt actief uit voor zijn lidmaatschap van Voorpost. Voorpost is een extreemrechts harde club die opkomt voor de hereniging van Vlaanderen en Nederland. Voorpost staat dikwijls vooraan bij gewelddadige confrontaties en recupereerde heel wat leden van de als privémilitie veroordeelde VMO (Vlaamse  Militanten Orde).

Op de website van Voorpost wordt VMO-materiaal verkocht en het tijdschrift besteedt veel aandacht aan oude of nieuwe extreemrechtse denkers. Voorpost voert actieve solidariteitscampagnes met de restanten van het apartheidsbewind in Zuid-Afrika. Pikant detail: in 2011 zette Voorpost de doelstelling ‘bestrijding van het racisme’ in zijn statuten, allicht om op die manier gemachtigd te zijn om via juridische procedures het begrip uit te kleden of om te keren. Een nevenzusje van Voorpost is Rechtsactueel, een website waar VB-ers en ex-VB-ers theoretische bijdragen leveren rond de actualiteit. 

Beide initiatieven zijn de plaatsen waar het VB zijn banden onderhoudt met leden die omwille van te aangebrande standpunten aan de deur gezet werden of ontslag namen, zoals Rob Verreycken (na herhaalde gewelddadige incidenten), Francis Van Den Eynde (ontkenning van de Holocaust). Frank Van Hecke prijkt er in de advertentieruimte onder een affiche die reclame maakt voor runentekens.  Uiteraard is ook de radicaal rechtse vleugel van het VB zélf present: Filip Claeys, Björn Roose, Kristof Slagmulder én anderen.

Samen organiseren deze groepen herdenkingen van ex-collaborateurs als Staf De Clercq,  Wies Moens, … Dit jaar nog was het in mei de beurt aan Cyriel Verschaeve. Verschaeve was een Vlaamse priester die tot over zijn oren in de collaboratie zat: hij was voorzitter van de cultuurraad onder de nazi-bezetting, lid van het nazistische DeVlag enz. Op het einde van  de oorlog werd hij door een SS-brigade beschermd en meegevoerd naar Duitsland.

Hij kon ontsnappen naar Oostenrijk en stierf er in 1949. In 1973 groef de VMO de stoffelijke overschotten van Verschaeve op en bracht ze terug naar België. Rond deze operatie organiseerde Voorpost dit jaar een herdenking.  De figuur van Verschaeve werd de hemel in geprezen, net als de overlevenden van het commando die de resten van de pastoor gingen opgraven: de VMO-ers Roger Spinnewyn en Xavier Buisseret (als parlementslid uit het Vlaams Belang gezet na een veroordeling voor pedofilie en seksuele handtastelijkheden).

Noig-VA reageert

Uiteraard roept deze hele heisa heel wat verzet op. Mensen van Noig-VA (De Verontruste Aalstenaars die in Aalst actie voerden) richtten de Facebookpagina 'Denderleeuw Democratisch' op en vragen de politieke partijen zich te bezinnen en voor 16 januari (de onvermijdelijke dag van de keuze) tot een oplossing te komen.

Onder de ondertekenaars Caroline Copers en andere vakbondsmensen van het ABVV, kunstenaars als Didi De Paris, Freek Neyrinck, Peter Holvoet-Hansen, GROEN! Europarlementslid Bart Staes tot Vlaamse nationalisten zoals Jef Turf

Prompt werd vanuit lokale NVA-middens een Facebookpagina opgericht om nét wel het cordon te doorbreken. Zij krijgen daarbij de steun van de volledige Vlaamse radicale rechterzijde, van de toog van de Leeuw van Vlaanderen, over VNJ, NSV enz.…

Tijd voor de linkerzijde om, net als de rechterzijde, in te zien dat deze lokale situatie van nationaal belang is. 'Delen' en 'doorsturen' heet dat dan. Je realiseert de beste nieuwjaarswens van je leven!

https://www.facebook.com/DenderleeuwDemocratisch en  https://www.facebook.com/DenderleeuwMagCordonDoorbreken

Filip De Bodt is gemeenteraadslid (parijt LEEF) in Herzele en actief bij vzw 't Uilekot, vzw Climaxi én Noig-VA.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

23 reacties

 • door Perrant op maandag 31 december 2012

  "Prompt werd vanuit lokale NVA-middens een Facebookpagina opgericht om nét wel het cordon te doorbreken"

  Bron?

  • door Filip De Bodt op maandag 31 december 2012

   zie naar de pagina,analyseer wat er opstaat, google de likers en zoek iemand die vriend is met de initiatiefnemer.

   • door Daniel Van 'tveld op maandag 31 december 2012

    1) ik vindt enkel "likers" die ook mijn fb-vrienden (wat dat niet altijd zijn, vrienden) zijn 2) om verder info te verkrijgen van deze fb moet men wel liken, zoals altijd bij fb. Ikzelf like véél, maar daar zit erorm véél bij dat ik dis-like. Kunnen ze daar bij fb niets aan veranderen?

 • door Bram Rogiers op woensdag 2 januari 2013

  Dat Cordon lijkt wel een religie waartegen geen enkele vorm van kritiek wordt gedoogd. Ik ben zelf geen VB-stemmer, maar het VB is een politiek partij met kiezers. In een democratie kan je die kiezers niet negeren en dus ook niet de partij waarop ze hebben gestemd. Die hele discussie over het heilige Cordon is stilaan afgezaagd.

 • door Rob Verreycken op woensdag 2 januari 2013

  Zoveel fouten in zo'n kort artikel, dat moet wel links zijn. RechtsActueel een zusje van Voorpost? Vergeet het maar, ook al heeft ReAct veel sumpathie voor de toffe jongens en meisjes van VP. Ikzelf geen lid meer van het VB? Nee hoor, ik heb alweer trouw mijn lidkaart 2013 betaald. De schrijfwijze van nogal wat namen moet toch ook eens nagekeken worden: Philip Claeys, Frank Vanhecke... Als oud-Antwerpenaar en Sint-Niklazenaar vraag ik me af wat bij lokale verkiezingen figuren uit Herzele vanuit een vereniging rond Aalst zich moeten bemoeien met Denderleeuw. Blijkbaar is links alleen voor 'lokale autonomie' als het in het eigen kraam past?

  • door Dirk Peeters1 op woensdag 2 januari 2013

   Bent u de echte Rob Klop, of een zoveelste alias hier op deze site?

   • door Filip De Bodt op donderdag 3 januari 2013

    [title]jaja, toch wel. Even[/title]jaja, toch wel. Even correctie: ik heb nergens willen schrijven dat RV gaan lid méér is van het VB. Wél dat hij aan kant gezet werd als parlementslid. ofte ontslag genomen heeft onder zachte dwang...

    • door Rob Verreycken op zaterdag 5 januari 2013

     Dat is ook al onzin, maar goed: u geeft dus toe dat u in uw oorspronkelijke artikel een zware fout publiceerde. Dat zegt veel over de rest van het artikel: het bestaat in zijn geheel uit flauwekul. Toch bedankt dat u dat even zelf bevestigde hier.

 • door Dave op woensdag 2 januari 2013

  Het cordon is een schande binnen een democratie. Zeg tegen mensen wat ze niet mogen doen, en dan doen ze het zeker. Dit is gewoon het gevolg.

 • door Tim Verbeek op woensdag 2 januari 2013

  Zou het familieclubje SP.A-oVLD zijn, om mysterieuze redenen aan elkaar gekoppeld.

 • door AmauryJ op woensdag 2 januari 2013

  Ik vind het zeer goed om die redenen:

  1 - Het kan stemmen kosten voor de Voka-partij van de gematigde stemmers 2 - Het kan stemmen kosten voor de Voka-partij van de extreemrechtse stemmers die nu misschien toekomst zullen zien in het Vlaams Belang 3 - De linkse partijen kunnen als reactie misschien 'linkser' worden 4 - In een democratie moeten alle partijen toegelaten worden (ook fascistische, ik laat in het midden of het Vlaams Belang al dan niet fascistisch is) 5 - Positief voor de PVDA: "extreemrechts mag niet, maar extreemlinks mag wel, blabla... " commentaren geneutraliseerd.

  • door aronjaco op donderdag 3 januari 2013

   @AmauryJ: Ik vind uw reactie belangwekkend! Pvda+ , dat is extreem links ! Goede populistische oneliner. Graag uw duiding. Links , ja , extreem links ? Zeg mij eens waarom ? En kom niet af met " ze verheerlijken Noord- Korea. To the point in België. Waarom vraag ik dat , wel omdat ik een twijfelaar ben die een richting zoekt, maar niet bereid is die richting te bepalen op basis van nietszeggende slogans . Al de negers zijn zwart. Al wat zwart is te mijden. Als't nat is buiten , dan regent het. Als ge in de zon zit krijgt ge kanker . Ik bedoel , helpt mij met het bepalen van mijn koers . Eindelijk hoop in 2013.

   • door AmauryJ op donderdag 3 januari 2013

    De PVDA wordt wel als extreemlinks bestempeld door de publieke opinie. ;) Ik heb zelf voor de PVDA gestemd, naar mijn smaak zijn ze niet even links genoeg (mabon, toegegeven ze moeten ook de kans krijgen en daarvoor hebben ze nu net niet genoeg macht).

    • door aronjaco op donderdag 3 januari 2013

     @AmauryJ : In dat geval heeft het predikaat extreem links geen negatieve connotatie , maar een positieve. Er wordt gealludeerd naar extreem omdat radicaal niet kan bestreden worden. Zich radicaal opstellen in de strijd tegen het negatieve is zonder meer bewonderenswaardig. Da's nog eens iets anders dan populisme .

 • door Reborn Muslim Movement op woensdag 2 januari 2013

  het is al doorbroken, ALS de NVA, een hoop asielzoekers van het vlaams belang heeft onthaald, als helden, en hun zelf verkiesbare plaatsen heeft gegeven, ...

  De NVA, is vlaams belang light, met een tsunami aan vlaams nationalisten/ RACISTEN/FASCISTEN, en deze zullen uiteindelijk , het voor het zeggen hebben, in heel vlaanderen, ....

  RMM; Reborn Muslim Movement

  • door john101 op woensdag 2 januari 2013

   leden van Reborn Muslim Movement.

  • door Tim Verbeek op donderdag 3 januari 2013

   Eerste burgemeester van allochtone afkomst in Vlaanderen. Was dat ook niet bij de N-VA?

   • door AmauryJ op donderdag 3 januari 2013

    Ja, die leuke excuus-Marokkaan(se) doet/zal echt iets aan de discriminatie van allochtonen op de Vlaamse arbeidsmarkt. Bart De Wever gelooft dat de samenleving niet kneedbaar is, behalve met gas-boetes natuurlijk...

  • door Bert Vertomsen op dinsdag 8 januari 2013

   Dan keer je toch gewoon terug naar je vaderland ... het is daar toch veel beter.

 • door Francis Van den Eynde op maandag 7 januari 2013

  Het is pas nu dat ik bovenvermeld stuk onder ogen krijg; Als wat u over mij vertelt typerend is voor wat De Wereld Morgen brengt dan past het epitheton ' betrouwbaar' zeker niet bij de informatie die u verspreidt. U beweert immers dat ik een Holocaust ontkenner zou zijn en daarom uit het VB gezet werd. Niets is minder waar. Ik ben GEEN Holocaust ontkenner en werd dan ook niet daarom uit de partij gezet. Wie zijn gelijk probeert te halen door flagrante onwaarheden te verkondigen, toont alleen maar zijn tekort aan argumenten aan. Francis Van den Eynde

  • door Bert Vertomsen op dinsdag 8 januari 2013

   Filip, wat minder betoogd en meer tijd in uw studies gestoken ....

 • door wim merckx op maandag 7 januari 2013

  scherpe kijk op de zaken, ik ,leer bij en ik lees hieronder ook de commentaren van enkele blokkers, hun gekerm probeert de geschiedenis te schrijven en herschrijven, hun gekerm is zo lek als hun mandje zelf

  • door Bert Vertomsen op dinsdag 8 januari 2013

   Is onwaarheden aanklagen dan gekerm? Ik ken er die gaan uitkermen op schouders van acteurs en die oogsten enkel wat ze zelf zaaiden.

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties