Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Griekenland: asielzoekers en migranten opgejaagd door politie en extreemrechts

Griekenland slaagt er maar niet in de rechten van asielzoekers en migranten te respecteren. Asielzoekers kunnen met moeite een asielaanvraag indienen en worden systematisch in erbarmelijke omstandigheden voor lange tijd opgesloten. Bovendien neemt het racistisch geweld in Griekenland zienderogen toe. Dit zegt Amnesty International in een nieuw kort rapport.
donderdag 20 december 2012

Ieder jaar komen tienduizenden migranten en asielzoekers uit het Midden-Oosten, Azië en Afrika aan in Griekenland. Ze zijn op zoek naar veiligheid, bescherming of een beter leven in de Europese Unie. Weinigen vinden dit echter in Griekenland.

"Griekenlands gebrek aan respect voor de rechten van migranten en asielzoekers begint stilaan uit te monden in een humanitaire crisis voor deze mensen. Het land blijkt zelfs niet in staat de meest elementaire vormen van veiligheid en onderdak te kunnen bieden", zegt John Dalhuisen van Amnesty.

Griekenland heeft het niet gemakkelijk door de aanhoudende migratiedruk en de economische crisis. Maar dat is geen geldig excuus om massaal veel asielzoekers te weigeren een asielaanvraag in te dienen. In 2011 werd een nieuwe dienst opgericht voor het verwerken van asielaanvragen. Maar door een tekort aan werknemers heeft het agentschap tot nu toe nog geen enkele aanvraag behandeld.  

Slechts twintig asielaanvragen per week

Ondertussen worden er bij het 'Attika Aliens Police Directorate' in Athene slechts twintig asielaanvragen per week geregistreerd. Het kantoor is maar één dag in de week open. Dagen van tevoren vormt er zich dus al een lange rij voor de deur. Verschillende asielzoekers vertelden aan Amnesty dat ze zelfs met elkaar op de vuist moeten gaan om hun plekje in de rij veilig te stellen.

De overgrote meerderheid die er niet in slaagt zijn asielaanvraag te laten registreren, loopt het risico gearresteerd te worden en in overvolle, onhygiënische detentiecentra geplaatst te worden tot een jaar lang of meer.

"De Griekse autoriteiten arresteren systematisch asielzoekers en mensen zonder papieren. Zelfs niet-begeleide minderjarigen worden opgepakt. Dit is in strijd met internationale standaarden. Het lijkt erop dat de autoriteiten detentie gebruiken als afschrikmiddel", zegt Dalhuisen.

"Niet-begeleide kinderen zijn erg kwetsbaar. Hun situatie is dan ook alarmerend. Tijdens een bezoek aan het Korinthisch detentiecentrum vonden we verschillende kinderen in gevangenschap te midden van volwassen in erbarmelijke omstandigheden. Als er geen plaats voor hen gevonden wordt in een opvangcentrum, worden ze op straat gezet zonder onderdak."

"De Griekse autoriteiten mogen detentie van migranten en asielzoekers enkel gebruiken als een noodoplossing en detentie van niet-begeleide kinderen moet bij wet verboden worden en toegepast in de praktijk."

Mensen op de vlucht moeten terug de grens over

"Amnesty International heeft ook verschillende getuigenissen van mensen die op de vlucht zijn voor oorlog in hun herkomstland en bij hun aankomst in Griekenland onmiddellijk terug de grens over gedwongen worden. Zo worden bootjes met asielzoekers op de Evros-grensrivier door de Griekse politie simpelweg terug geduwd naar Turkije", zegt Dalhuisen.

Griekenland kende in 2012 ook een enorme toename van racistisch geweld. Asielzoekers, migranten, gemeenschapscentra, winkels en moskeeën zijn regelmatig het  doelwit van racistische aanvallen. Sinds afgelopen zomer wordt er op dagelijkse basis dergelijk geweld gerapporteerd.

"De Griekse autoriteiten moeten het racistisch geweld uitdrukkelijk veroordelen en vervolgen", zegt Dalhuisen.

Een ontwerp van presidentieel decreet dat de oprichting beoogt van gespecialiseerde politie-eenheden tegen racistisch geweld, is een stap in de goede richting. Het ontwerp houdt echter geen rekening met situaties waarin het slachtoffer bang is om naar de politie te stappen uit angst zelf gearresteerd te worden. In deze gevallen blijft het geweld ongestraft.

Griekenland moet zijn asielsysteem hervormen

Het asielbeleid van de Europese Unie verplicht asielzoekers om een asielaanvraag in te dienen in het land waar ze voor het eerst toekwamen in de EU. Maar sinds het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in 2011 vaststelde dat Griekenland een slecht asielbeleid en procedure heeft, sturen veel EU-landen geen asielzoekers meer terug naar Griekenland.

"De meeste Europese landen hebben de juiste beslissing genomen om asielzoekers niet langer naar Griekenland terug te sturen. Griekenland moet eerst zijn asielsysteem hervormen. Maar de verantwoordelijkheid voor het verwerken van de aanvragen en het opvangen van asielzoekers moet eerlijker verdeeld worden onder de lidstaten", zegt Dalhuisen.

"De huidige situatie in Griekenland is een Nobelprijswinnaar niet waardig. Griekenland heeft dringend hulp nodig van andere EU-landen, maar het moet ook onmiddellijk zijn eigen verantwoordelijkheid nemen."

Cases

In juni 2012 zat N. uit Aleppo (Syrië) op een boot met zes andere Syriërs. Ze zaten in het midden van de grensrivier Evros, precies waar de Griekse grens ligt. Een Griekse patrouilleboot begon de opblaasbare boot van de Syriërs terug te duwen richting Turkije. Hierna gebruikte één van de politiemannen een mes om de boot kapot te steken. Toen de boot begon te zinken, moesten de Syriërs naar de Turkse kust zwemmen.

K., een asielzoeker van Afrikaanse origine, probeerde al enkele maanden asiel aan te vragen toen hij in augustus 2012 in Athene gearresteerd werd tijdens een 'schoonmaakoperatie' van de politie. K. gaf de moed niet op en bleef asiel aanvragen terwijl hij in detentie zat. In oktober werd zijn asielaanvraag dan toch geregistreerd dankzij meerdere interventies van niet-gouvernementele organisaties. In december 2012 zat hij echter nog steeds opgesloten.

Op 10 september 2012 kwamen twee in het zwart geklede mannen de kapperszaak van een Pakistaanse man binnen. De twee Pakistanen die op dat moment in de zaak aanwezig waren, vertelden later aan Amnesty hoe de twee mannen een Griekse klant verbale verwijten maakten. De klant kreeg te horen dat het een schandaal was dat hij zijn haar liet knippen door een Pakistaan.

Wanneer de klant reageerde, werd hij neergestoken. Hierna begonnen de twee mannen de winkel kort en klein te slaan en gooiden met molotovcocktails. Wanneer de politie toekwam, arresteerde ze de twee Pakistanen omdat ze geen papieren hadden. In oktober zaten beide Pakistanen in een detentiecentrum in afwachting van hun gedwongen terugkeer.

Lore Van Welden

Lore Van Welden is persverantwoordelijke bij Amnesty International Vlaanderen.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

6 reacties

 • door RH op donderdag 20 december 2012

  In de EU wordt nu en in de komende jaren door het EU bestuur =27+1 regeringen en parlementen een algemene verarming georganiseerd ten bate van de grote multinationale ondernemingen. Dat gebeurt land per land. Voor het ogenblik zijn Griekenland, Portugal en Spanje aan de beurt. In die landen wordt door het volk het bestaan en de rol van de EU in vraag gesteld. De verhoudingen tussen verschillende groepen worden harder, vijandiger vooral tegen immigranten. Verder is het niet onmogelijk dat de gebeurtenissen ontaarden in een burgeroorlog in één of meerdere van de drie genoemde landen. Er is een burgeroorlog geweest in Griekenland GR na WO II. Dat kan zich herhalen. Voor de politiek van het EU bestuur zou dat een meevaller zijn. De hele EU zou geïntimideerd worden. Dit is in overeenstemming met de shockdoctrine van de Chicago boys die al in 10tallen landen is toegepast de afgelopen 30 jaar. Beschreven oa. in het boek van Naomi Klein, De shockdoctrine.

  • door aronjaco op donderdag 20 december 2012

   éRH : Zou verplichte lectuur moeten zijn dat boek van Naomi Klein. DE manioer om te kunnen begrijpen wat er hier en nu in Europa gaande is.

 • door Den Juul op donderdag 20 december 2012

  .

  Ik zag recentelijk op een Canvas magazine over Athene, hoe een neger stond drugs te verkopen in een korte straat vol met 3 verdiepen appartementjes waar enkel gepensioneerde dames leefden. Ze gingen gezamenlijk naar de politie, om te vragen deze neger te arresteren wegens drugsverkoop in hun straat. Kregen te horen dat de politie nu onderbemand was, en ze dus niet konden tussen komen. Uiteindelijk gingen ze aankloppen bij de racistische De Dageraad partij, die tijdens de nacht een knokploeg erop af stuurde. De neger is sindsdien niet meer te bespeuren in de straat, en de oude dames voelen zich nu weer veilig in hun straatje.

  Ik begrijp ook waarom Griekenland al die azielzoekers terugsturen of zo slecht behandelen. Als je iedere jaar een zwarte vloed van meer dan 100 000 mensen moet opvangen in een klein land van 10 miljoenen mensen die voor bijna 100% Orthodox religieus zijn en enkel Grieks spreken, dan is het simpelweg onmogelijk om dat in goede banen te leiden. Hun maatschappij kreunt al zo door het tientallen jaren wanbeleid van hun politiekers, zonder dat ze nog daarbij sinterklaas moeten spelen voor mensen die de miserie in het buitenland ontvluchten.

  Waarom MOET Europa ALTIJD iedereen helpen ? We hebben het al moeilijk genoeg zo, met de oneerlijke concurrentie vanuit azie. Steek een afgezaagde tak in de grond in zwart Afrika, en deze begin te groeien...

  Zouden de landen die hierboven opgelijst zijn, zelf wat minder corruptie en heel wat beter geleid zijn, dan zouden al die gelukzoekers niet hoven te vertrekken uit hun land, wegens een economische toekomst hebbende waar ze nu leven.

  Probeer eens als Belg asiel aan te vragen in Saudi Arabie of Barhein, OCMW hulp te krijgen, en een katholieke mis te mogen meemaken..... IN JE DROMEN, JE GERAAKT ZELF NIET VOORBIJ HUN AMBASSADE IN BELGIE.....

  • door roos op donderdag 20 december 2012

   Den Juul, natuurlijk valt het niet mee om vele migranten/vluchtelingen op te nemen in een land in ernstige crisis. Dat mag nooit een reden zijn om mensen af te tuigen, op te sluiten of met gevaar terug te sturen. Den Juul vanuit Europese landen vertrekken Europese migranten om werk en een betere toekomst te zoeken in andere landen/werelddelen. Is er voor hen ook een racistische knokploeg die hen in elkaar timmert, is er voor hen ook een organisatie zoals Frontex of gevangenissen? Kijk wat er gebeurt in Afrikaanse landen, banken en pensioenfondsen kopen vruchtbare landbouwgrond voor ethanol of olieproducerende planten,grondstoffenroof voor onze welvaart, voedselproductie, bloementeelt allemaal lekker goedkoop op jouw bord. Verzet je tegen dit onrecht en niet tegen de mensen die vluchten.

   • door Grietje op vrijdag 21 december 2012

    Zouden die mensen die vluchten niet beter voor die banken en pensioenfondsen gaan werken op die vruchtbare gronden Roos?

  • door aronjaco op vrijdag 21 december 2012

   @Den Juul : Mijn inziens moet ge toch een beetje oppassen met uw racistische praat.

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties