Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Waarom terugkopen van Griekse staatsschuld geen succes zal worden

Op 13 december beslist Europa over de uitbetaling van de volgende tranche van de noodlening aan Griekenland. Eén van de voorwaarden voor de toekenning is het terugkopen van Griekse schuldpapieren. Het succes van deze maatregel is uiterst twijfelachtig.
maandag 10 december 2012

Griekse banken stappen mee in scenario

Volgens de laatste berichten verloopt het proces van het terugkopen van de schuld erg goed. Alles hangt af van de bereidheid van de obligatiehouders om mee te stappen in dit scenario. Op dit ogenblik hebben zo goed als alle Griekse banken ingestemd met het terugkopen van de schulden.

Ze stellen daarvoor ongeveer 16 miljard euro van hun eigen leningen ter beschikking. Het gevolg is dus dat meer en meer schuldpapier uitsluitend in Griekse handen zal terecht komen, zodat buitenlandse obligatiehouders minder zwaar geraakt zullen worden bij een mogelijk Grieks bankroet.

Maar niet alleen Griekse banken moeten meedoen in dit scenario. Ook de hedge funds, de aasgieren van de markten, moeten staatsschuld terugkopen. En dat zal een stuk moeilijker liggen.

Aan welke prijs?

Op de eurogroep van 26 november is vastgesteld dat de schuldobligaties zullen worden teruggekocht aan 28% van hun oorspronkelijke waarde (de nominale waarde). Iemand die het schuldpapier aan de oorspronkelijke waarde heeft aangekocht, verliest dus nu al enorm veel geld.

Alleen: ratingbureaus beoordelen van tijd tot tijd de schuldpapieren. Wanneer zulk een ratingbureau de kredietwaardigheid van Griekenland naar beneden bijstelt, verliezen de obligaties aan waarde, want niemand gelooft dat Griekenland het volle bedrag zal kunnen terugbetalen.

Bij de devaluatie van de kredietwaardigheid stonden de hedge funds vooraan om Grieks staatspapier op te kopen aan de laagste prijzen. Die prijzen lagen lager dan de 28% van de nominale waarde die de eurogroep bepaald heeft. De waarde van Grieks staatspapier is namelijk de hoogte in gegaan nadat bekend werd dat Griekenland 10 miljard euro van het EFSF kan lenen om obligaties terug te kopen.

Daardoor lopen de hedge funds flink wat winsten mis als ze nu zouden gaan verkopen aan die 28% van de nominale waarde. En de hedge funds hebben op dit moment 45 miljard euro aan Griekse staatsobligaties in hun bezit. Het is dus uitkijken wat deze aasgieren gaan doen.

Hoeveel is de uiteindelijke schuldvermindering?

De eurogroep heeft berekend dat, indien de Griekse staatsobligaties aan die 28% van de nominale waarde worden verkocht, de Griekse staatsschuld met 25,7 miljard euro zou verminderen. Maar dat bedrag zal aanzienlijk lager liggen als de hedge funds niet mee stappen in dit scenario.

Laat ons aannemen dat de hedge funds bereid zijn om hun obligaties te verkopen aan 35% van de oorspronkelijke waarde (dat is een behoorlijk realistisch, zij het enigszins optimistisch scenario), dan zal de vermindering van de staatsschuld op ongeveer 18,6 miljard komen.

De bedoeling van de eurogroep was om de Griekse staatsschuld met 31 miljard euro af te bouwen. Dat bedrag lijkt wel erg onbereikbaar op dit moment. De hedge funds zullen dus wellicht geen geld verliezen bij het terugkopen van de schuld, terwijl de schuld van de Griekse banken 7,5 tot 10 miljard euro zal bedragen. Geld dat de Europese partners ter beschikking stellen van Griekenland, om de banken te rekapitaliseren.

Het laatste hulppakket aan Griekenland lijkt dus eens te meer een slag in het water. De Grieken zelf worden er niet beter van, maar ook de burgers in de rest van Europa niet. De enige winnaars van het terugkopen van de schuld lijken eens te meer de hedge funds te zijn. En een leefbare schuld van 124% van het BBP in 2020 lijkt ook niet bepaald realistisch.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

4 reacties

 • door Staf op maandag 10 december 2012

  Dit bericht geeft mij alleen maar verwarring. Moeten de hedge funds nu bijkopen of verkopen ? Als ze aan 28% verkopen en gekocht aan lager, hoe maken ze dan verlies ?

  • door BrunoT op dinsdag 11 december 2012

   Staf, ze maken natuurlijk geen verlies. Maar de prijs van de obligaties staat nu hoger dan de prijs die is vastgesteld op de eurogroep (die 28% van de nominale waarde). Logisch dus, dat de hedge funds willen verkopen aan een hogere prijs, om nog meer winst te maken, want daar gaat het om. Ze gokken dat de prijs trouwens nog meer de hoogte in gaat, nu het scenario van de grexit van de baan lijkt. En ze hebben ook gezien dat Europa bereid is om geld beschikbaar te stellen om de schuld terug te kopen. Als ze een beetje druk uitoefenen, wil Europa misschien nog wel dieper in de buidel tasten, waardoor de prijs nog meer de hoogte zal ingaan. Het draait allemaal om gokken en om perceptie.

   Je hebt misschien al vernomen dat de deadline om schuldobligaties terug te kopen, verlengd is. Dat komt omdat de hedge funds niet willen verkopen aan de afgesproken prijs, waardoor de Griekse banken gedwongen worden om meer geld beschikbaar te stellen om die obligaties toch terug te kopen, en dan ook nog eens tegen de hogere prijs die de hedge funds verwachten. Maar als de prijs te hoog wordt voor de Griekse banken, bestaat het gevaar dat ze afhaken.

   Het hele scenario doet denken aan pokerspelers rond een tafel, die in mekaars ogen zitten te kijken om te zien wie het eerst toegeeft.

   • door Staf op dinsdag 11 december 2012

    Met een goede verkoudheid duurt het wat langer om door te dringen maar nu is het mij duidelijk.

    • door BrunoT op woensdag 12 december 2012

     En zoals voorzien hebben de hedge funds geen schuldobligaties gekocht, waardoor de Griekse banken gedwongen werden om meer van hun aandelen beschikbaar te stellen om meer schuld terug te kopen. De dwang van het Public Debt Management Agency (zie link hierboven) heeft het niet meteen een vrijwillige terugkoop gemaakt: indien de schuld niet werd teruggekocht, zou Griekenland zijn schulden aan zijn kredietverstrekkers niet meer kunnen terugbetalen.

     De terugkoop is gisteren afgesloten, en het is een "succes" geworden. Ik ben erg benieuwd hoe lang dat liedje zal worden gezongen.

    Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties