Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Opruimen olie vergiftigt zee 52 keer meer dan olievervuiling zelf

BRUSSEL — Het reinigingsproduct dat in 2010 tijdens de olieramp met het olieboorplatform Deep Water Horizon in de Golf van Mexico werd gebruikt, maakte alles nog erger. Volgens nieuw onderzoek zijn de chemicaliën die de olie afbreken bedreigend voor het ecosysteem.
maandag 3 december 2012

De 4,9 miljoen vaten olie die in 2010 vrijkwamen in de Golf van Mexico door de ramp met Deep Water Horizon ontketenden een ecologische ramp. De miljoenen liters van het middel dat gebruikt werd om de boel weer schoon te maken, blijken alles nog erger gemaakt te hebben.

Onderzoek van het Technologisch Instituut van Georgia en de Universiteit van Aguascalientes in Mexico toonde aan dat de mengeling van olie en het gebruikte verdunningsmiddel de toxiciteit van het zeewater tot 52 keer verhoogde.

Hun bevindingen worden gepubliceerd in het recentste nummer van het tijdschrift Environmental Pollution.

Olie natuurlijk verdunnen

In toxiciteitstesten werd gemorste olie uit de Deep Water Horizon gemengd met Corexit, het olie-oplossend middel dat gebruikt werd na de ramp in de Golf. Het middel splitst de olie op in kleinere deeltjes zodat de natuur die sneller kan afbreken.

Uit de tests bleek echter dat dit mengsel 52 keer meer toxisch is dan de olie alleen. Hun bevindingen waren dat raderdieren, kleine meercellige organismen die vaak worden gebruikt in tests om de giftigheid van zeewater te beoordelen, massaal stierven. De kans dat hun eitjes nog uitkwamen werd tot de helft gereduceerd. Vooral dit laatste is erg want de jonge raderdiertjes staan tijdens het voorjaar op het menu van garnalen, krabben en jonge vissen.

De onderzoekers hopen dat de resultaten van hun studie andere wetenschappers zal aanmoedigen om de invloed van olie- en verdunningsmiddelen op de mariene voedselketens te onderzoeken en tot een beter beheer van olierampen te komen.

"We moeten nog bepalen of het voordeel van het sneller afbreken van de olie wel genoeg opweegt tegenover van de toename van de toxiciteit. Misschien moeten we de olie zich op natuurlijke wijze laten verspreiden", zegt mede-auteur Terry Snell. "Het zal langer duren maar wel veel minder toxisch zijn voor de mariene ecosystemen."

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door aronjaco op dinsdag 4 december 2012

    Zo zie je dat er maar één goede oplossing is : weg met die industrie op aardolie gebaseerd. Veilig ( ruim begrip) olie boven halen kan niet , net zomin als er veilige kerncentrales bestaan. Veiligheid kan enkel geclaimd worden zolang de inherent aanwezige onveiligheid zich niet heeft gemanifesteerd . De Wet van Murphy is van toepassing : als er iets verkeerd kan gebeuren en ge doet er niets aan , dan gebeurt dat onvermijdelijk. De gevolgen zijn weergegeven als volgt : De constante van Murphy: de schade aan een voorwerp is recht evenredig aan de waarde ervan. Denk hierbij bv. aan kerncentrales.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties