Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Analyse

Francis Vermeiren: ga niet naar de gevangenis en ontvang 522.500 euro bonus

Francis Vermeiren (Open VLD) was mee verantwoordelijk voor de ondergang van de Gemeentelijke Holding (kostprijs voor de belastingbetaler 800 miljoen euro) en hij deed niets om de uitgroei van Dexia tot een gokmonster te stoppen. Als beloning krijgt hij daarvoor nu 522.500 euro. De verontwaardiging klinkt zo stil dat het op gefluister lijkt.
vrijdag 30 november 2012

Donderdag raakte bekend dat Francis Vermeiren (Open VLD) 522.500 euro opstreek toen hij in 2009 na een parlementaire carrière van 28 jaar afscheid nam van het Vlaams parlement. Dat monsterbedrag is de optelsom van 48 maanden loon en onkosten en 99000 extra omdat Vermeiren ook secretaris was van het Vlaams parlement.

De hoogte van het bedrag lokt verontwaardigde reacties uit. De ontslagvergoeding voor parlementsleden is verworden van een vangnet voor politici die hun nek uitsteken voor hun klasse en daardoor hun professionele loopbaan op het spel zetten tot een vorm van smartengeld voor de ondankbaarste job ter wereld.

Maar in die verontwaardiging ziet men vreemd genoeg een aantal andere details uit de loopbaan van Vermeiren over het hoofd.

De 76-jarige Vermeiren is niet meteen tot de bedelstaf veroordeeld. Bovenop zijn pensioen als parlementslid krijgt hij ook nog eens 55.254 euro per jaar als burgemeester van Zaventem. Een job die hij nog drie jaar zal uitoefenen.

Maar Vermeiren is vooral berucht als voorzitter van de Gemeentelijke Holding en bestuurder van 2004 tot 2012 van Dexia.

Het voorzitterschap van de Gemeentelijke Holding, voor de vereffening in oktober 2011 de spaarpot van de Belgische gemeenten, leverde hem 38.334 euro per jaar op. Zijn zitje in de raad van bestuur van Dexia was in 2011 goed voor 72.000 euro. Dat was het jaar dat Dexia de dieperik in ging, een val die de Belgische belastingbetaler vele miljarden kost.

“Het bestuur van Dexia is in volle crisisperiode veel meer bijeengekomen. Ik blijf erbij dat die vergoeding gerechtvaardigd is in het licht van de inspanningen die we vorig jaar hebben geleverd", zo verdedigde Vermeiren die vergoeding die 26.000 euro hoger lag dan een jaar eerder.

Nog geen 24 uur later liet hij via een collega-VLD'er weten dat de 26.000 doorgestort zou worden aan de Gemeentelijke Holding.

Vermeiren was bestuurder van Dexia sinds 2004 en is dus één van de mensen die toeliet dat die bank uitgroeide tot een van de meest toxische financiële instellingen van de wereld, een monstrueus vehikel dat nu bijna 1000 miljard schulden heeft.

De boomlange burgemeester van Zaventem aanvaardde als voorzitter van de Gemeentelijke Holding ook dat er in 2008 500 miljoen euro op tafel werd gelegd om Dexia te redden. Geld dat bij … Dexia werd geleend. In 2007 had de Gemeentelijke Holding ook al eens 50 miljoen euro belegd in Fortis-aandelen. Dat was op het moment dat de eerste problemen opdoken rond Fortis.

De Gemeentelijke Holding kwam door die Dexia-constructie zelf in de problemen en loste dat op door bij de gemeenten aan te kloppen voor een kapitaalverhoging. Vermeiren lokte die gemeenten als de eerste de beste zwendelaar met de belofte van een dividend van 13 procent.

De Gemeentelijke Holding ging in oktober 2011 in vereffening. Niet in faling, want door de vereffening ontsnappen de bestuurders aan een gerechtelijk onderzoek naar hun verantwoordelijkheid.

De ondergang van de Gemeentelijke Holding kost de verschillende overheden in ons land zo'n 800 miljoen euro. Het is iets waar je zelden wat over leest. Er waren dan ook enkel politici van alle grote partijen bij betrokken en het is nog altijd veiliger om op het ACW te schieten.

Mogelijk moet Vermeiren zich wel ooit nog verantwoorden voor het gerecht. Onder meer de gemeente Andenne heeft hem gedagvaard.

Zijn partijgenoot Sven Gatz deed afstand van zijn ontslagvergoeding. Ook politici als Vervotte, Leterme en Vandenbroucke deden dat. Marleen Temmerman schonk de vertrekpremie aan een goed doel.

Vermeiren met een paar kilo boter op het hoofd wil het geld houden. Opnieuw klinkt dezelfde verantwoording als bij de hoge vergoeding van Dexia. “Ik heb recht op dat geld want ik heb daar hard voor gewerkt.” Zo hard dat België ondertussen al 25 miljard moest ophoesten om de banken te redden. Nee, dat is niet allemaal de schuld van Vermeiren. Maar als één van de zeldzame Belgen had hij er wel voor kunnen zorgen dat het een paar miljard minder was.

Een bedrag met negen nullen. Er zijn er die voor minder jaren achter de tralies worden gegooid.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

8 reacties

 • door Den Juul op vrijdag 30 november 2012

  En de loodgieter, euh, Dehaene, wat heeft die opgeraapt terwijl hij aan het slapen was bij Dexia ?

  Allemaal rotzakken.

 • door J. Blommaert op vrijdag 30 november 2012

  De hardcore liberaal die Vermeiren heel z'n leven was heeft niet slecht geboerd dankzij de staat, die volgens hem nog lang niet voldoende bezuinigd heeft. Zou er onvoldoende concurrentie zijn in die sector ("de vertegenwoordiging des Volks") zodat de consument niet de optimale prijs en kwaliteit verkrijgt?

 • door Lawrence op vrijdag 30 november 2012

  Walgelijk dat zoiets kan. En jan modaal maar werken en inleveren.

 • door banksterkiller op zaterdag 1 december 2012

  zullen we misschien toch maar eens dringend overleggen, om voor dergelijke fratsen de guillotine terug te introduceren?

 • door poli op zaterdag 1 december 2012

  Parlementairen zorgen goed voor zichzelf. Ondermeer ook Gabriels, Bril, Bossuyt hebben kunnen genieten van afscheidspremies.

 • door Jo Libeer op zaterdag 1 december 2012

  Vermeiren zit ook achter het immobiliënimperium VERAC (de "VER" daarin staat voor "Vermeiren"), die in en rond Zaventem al sinds tientallen jaren allerlei eigendommen, bouwgronden, industrieterreinen, appartementsblokken, bouwprojecten, huurpanden, sociale woningen, kooppanden, enz... verpatst. De kandidaat-bouwers en -kopers zijn verzekerd van hun vergunningen, want de Stichter Himself is al evenveel jaren burgemeester van de gemeente, terwijl Zijn Partij alle gemeentelijke overheidstouwtjes in handen heeft. Een tijdje geleden heeft Hij deze geldmachine officieel op naam van zijn zoon gebracht, zodat hij uit de wind gezet werd. Maar dat houdt hem niet tegen om uitgebreid langs de kassa te blijven passeren...

 • door Robrecht Vanderbeeken op zaterdag 1 december 2012

  Moraalfilosoof Patrick Loobuyck neemt het vandaag helaas op voor Vermeire in DS: “Laten we niet meeheulen met de populistische stelling dat dit nog maar eens bewijst dat politici zakkenvullers zijn”.

  Populistisch? Tja, wat moet er dan wel gebeuren voor zoiets ‘bewezen’ is? Is het niet vreemd dat een jonge moraalfilosoof dit soort bochtenwerk bijeen moet pennen om nog eens in de oude media te komen? Verder niets zinvol te vertellen? Ik dacht toch van wel.

  Het toont alleszins weer dat net moraalfilosofen dikwijls in de war zijn wat ethiek betreft. Loobuyck heeft dat het van de beste geleerd: Vermeersch die onlangs nog iedereen die drie kinderen of meer heeft, immoreel noemde. Een teveel aan nuance kan je hem alvast niet verwijten. Onliners zijn altijd goed om nog eens in de media te geraken... .

 • door Sam op maandag 3 december 2012

  Hoe lang zullen we dit blijven aanvaarden? het wordt hoog tijd voor een grote opkuis in gans het politieke landschap niet alleen in ons land maar haast overal... De agenda wordt al veel langer door het kapitaal bepaald en dat mag eens stoppen. Helaas is de "gewone man/vrouw" te druk bezig met sport- of filmsterren en de onzinnigheden die over hen verschijnen. Als ze het nu nog niet doorhebben hoe ze afgeleid worden, zal de euro er niet meer zijn om alsnog te vallen.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties