about
Toon menu
Reportage

GAS-boetes: ‘Tijd van waarschuwingen is voorbij’

Op pad met de Antwerpse GAS-ambtenaren. Ze opereren in burger en dragen oortjes: "Soms is het echt detectivewerk."
woensdag 28 november 2012

“Op heterdaad betrapt!” klinkt het door het oortje van Jerry Driesen (39). “In de Van Kerckhovenstraat, kom!” We trekken met Jerry door de stationsbuurt. Op het voetpad voor een kapsalon staan twee politieagenten die druk in gesprek zijn met een oudere man. Een Bulgaarse vrouw en haar man kijken heel bezorgd naar de politiemannen. Plots stapt een kleinere vrouw met bruin haar kordaat op ons af. “Goedendag, ik ben Anita, GAS-ambtenaar.”

Samen met haar collega Frank Van Wuytswinkel (56) is Anita Van Loock (54) zonet opgeroepen. Iemand van de kapperszaak heeft bussen haarlak en afgeknipte haren in de openbare vuilbak gegooid. Dat is een vergrijp waarvoor de boete kan oplopen tot 250 euro. De overtreding is opgemerkt door een GAS-ambtenaar die in de controlekamer van de Antwerpse politie op de Oudaan de joystick bedient. “Heel Antwerpen-Noord wordt gecoverd door camera’s”, vertelt Jerry. “Die beelden worden op regelmatige basis bekeken en als we een overtreding zien, wordt er een team op afgestuurd.”

Ook Anita en Frank hebben een oortje dat hen in contact houdt met de controlekamer. Er wordt meteen een proces-verbaal uitgeschreven. “De tijd van waarschuwingen is voorbij”, zegt Anita. “De stad Antwerpen investeert genoeg tijd en geld om te sensibiliseren. Elk jaar worden er flyers in bussen gestoken waarin wordt verduidelijkt wat mag en niet mag. Op feestdagen wordt dat nog eens gedaan. Dan vinden wij het niet meer dan normaal dat mensen zich aan de regels houden.”

Anita en Frank behoren tot de dertig GAS-ambtenaren van de stad Antwerpen. Elke dag gaan zij in burger op pad om overtredingen vast te stellen. Sluikstorten, hondenpoep, of kleine vervuiling zoals een blikje op straat gooien, horen daarbij. Dan schrijven ze processen-verbaal uit, die later door een sanctionerend ambtenaar worden omgezet in een GAS-boete.

Detectivewerk

De meeste Antwerpse GAS-ambtenaren werkten in een vorig leven, net zoals Sally Peeters (39) en Laurent Lauwers (58), bij de vuilkar. “Ge moogt mij Lorre noemen hoor”, zegt Laurent, de oudste van de twee. Met een stevige jeansbroek, een zwarte jas, een pet van de New York Yankees en groene werkhandschoenen trekt hij elke dag ten strijde.

“Voor sluikstorten en hondenpoep schrijven we de meeste pv’s uit.” Heimwee naar de vuilkar heeft Lorre niet. “Het was een fijne job, maar fysiek heel zwaar. Dit is beter. Bovendien ben je als GAS-ambtenaar meer actief betrokken. Soms is het echt detectivewerk om uit te zoeken wie nu juist dat vuilnis gestort heeft.”

In de Van Maerlantstraat stoten de GAS-ambtenaren op een piramide van vuil. Een matrasje, beha’s, luiers en nog tientallen onherkenbare voorwerpen liggen op elkaar gedumpt. Met hun handschoenen als wapens beginnen Sally en de Lorre hun zoektocht naar bewijs.

“Alle briefwisseling kan ons naar de dader leiden,” legt Sally uit. “Ongeopende brieven mogen we niet gebruiken. Die kunnen gedumpt zijn door andere mensen.” Sommigen overtreders zijn heel creatief in hun manieren om GAS-boetes te ontlopen. “Soms vinden we vuilniszakken met briefjes in waarop staat: ‘Je kunt me toch niet pakken’. Of zakken volgesmeerd met motorolie. Alles hebben we al gezien.”

Een GAS-ambtenaar krijgt zelden complimentjes. Integendeel. Zowel Frank als Anita werden tijdens hun dienst al eens bij de keel gegrepen door iemand die ze hadden betrapt. Toch blijven ze geloven in wat ze doen.

Jerry vertelt ons over een case die recent succesvol werd afgehandeld in Deurne: “In de zandbak van een speeltuin lag elke dag hondenpoep. We hebben toen een week lang onze mobiele camera, die bedoeld is om overlast te filmen, in een huis geïnstalleerd om het baasje van die hond op heterdaad te betrappen. Op het filmpje zagen we de nietsvermoedende dader en zijn hond. GAS-ambtenaren zijn toen de buurt rondgegaan met foto’s van die man en zijn hond. Het is ons uiteindelijk gelukt om de man te vatten.”

Leeftijd verlagen

GAS-ambtenaren zien omstandigheden die de gewone burger niet ziet. Daarom zijn zij ook voorstander van een verdere verlaging van de leeftijdsgrens. “Tot nu toe was het alsof ouders hun kinderen overtredingen, zoals sluikstorten, lieten begaan omdat die kinderen toch niet bestraft kunnen worden. Dat is nu anders. Door een verlaging van de leeftijd naar twaalf jaar zouden er nog minder problemen zijn”, zegt Sally.

De Lorre, een Antwerpenaar in hart en ziel, is het daar mee eens. “Antwerpen is een stad om trots op te zijn. Ik wil niet dat mensen, ook geen kinderen, de straten bevuilen en zo het stadsbeeld besmeuren. Zelfs na mijn uren ben ik bereid pv’s uit te schrijven. Anders geef ik de overtredingen door aan de collega’s van de volgende shift.” Hij steekt zijn handschoenen weg en ritst zijn jas toe. “Wij gaan altijd ergens naartoe, maar we weten nooit wat de dag ons brengt.”

© 2012 – StampMedia – Nasira Akaouch en Liesbeth Vermaercke, foto: Pauline Poelmans
Dit artikel werd eerst gepubliceerd in PIDMAG, het magazine van StampMedia, Jaargang 1, Nr. 2, p. 12.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

12 reacties

 • door Tim T op woensdag 28 november 2012

  Jochei,

  na een wekenlange zoektocht is de dader van hondenpoep gepakt. De wijk kan weer veilig ademhalen. En een bus haarlak minder in de vuilzak. Het milieu is gered.

  Geen toeval dat men de particulier loeihard gaat aanpakken en dan nog in de wijken met de meeste samenlevingsproblemen.

  Laten we de leeftijd voor GAS boetes verlagen naar 3 jaar. Anders gaat dat krapuul nog steeds hun kinderen het vuilnis overal laten rondstrooien.

  Ben ik blij dat een kind van 12 binnenkort een boete van 250 € kan krijgen voor het wegsmijten van een papiertje.

  Waarom schakelt men geen verklikkers in, zodat buren die elkaar kunnen betrappen, elkaar GAS-boetes kunnen aansmeren.

  Ik durf er mijn hele vermogen op te verwedden dat deze boetes de strijd tegen milieuvervuiling geen sikkepit vooruithelpen, maar ach, zolang we maar denken dat we goed bezig zijn.

  • door Geert Puype op woensdag 28 november 2012

   Ik vond dit anders wel een artikel dat een goed beeld schetst van het werk van die Gasambtenaren, los van alle karikaturen die men er ook kan van maken. Hondenpoep wordt door zeer veel mensen als overlast beschouwd en als het dan nog in een speelpleintje wordt achtergelaten is het echt een gevaar voor de volksgezondheid van die spelende kinderen.

 • door Koen Calliauw op woensdag 28 november 2012

  StampMedia moet blijkbaar iets goedmaken ten overstaan van het Antwerpse beleid. In haar magazine PIDMAG (jrg.1, nr.2) verscheen een opgemerkte correcte journalistieke bijdrage over de GAS-terreur. Op de website staat meer zinvolle info.

  Met bovenstaand 'detective verhaal' maakt StampMedia echter schaamteloos propaganda voor praktijken die onwettelijk zijn. In naam van 'objectieve', 'neutrale' journalistiek ? Of de subsidiërende broodheer op het Schoon Verdiep naar de mond pratend ?

  Dat Antwerpse GAS-ambtenaren anoniem rondsluipen en zich tegen alle regels en wetten in weigeren zich te identificiëren, kan ik bewijzen. Ze zijn zelfs met de natte vinger in staat 'overlast' vast te stellen, zonder de 'dader' te identificiëren...

  Dat het veelal om figuren gaat die bij de vuilnis ophaling niet voldeden en dan maar als 'detectives' tegen de bevolking ingezet worden, publiceerde ik reeds op DeWereldMorgen.be.

  De brutaliteit en misbruik van hen in de schoot geworpen 'macht' door deze laaggeschoolde 'onder knuppels' maakt de mensen woedend. Dat ze onvriendelijk bejegend worden door de Antwerpenaren is logisch. Dat de slachtoffers van deze 'met oortjes' in het leven van de mensen snuffelende pipo's agressief reageren is begrijpelijk.

  Deze kritiekloze bijdrage van StampMedia heeft wel als voordeel dat ze een inzicht geeft in de mentaliteit en de praktijken van 'bijgeschoolde' GAS-ambtenaren die in hun voor de bevolking beangstigende machtswellust door het beleid gesteund worden.

  Ik had meermaals te maken met de GAS. En won zaken die in hun absurditeit de verbeelding tarten. Vele mensen ondergaan en betalen evenwel zonder 'schuldig' te zijn.

  Een raad : haal de politie er bij wanneer je overlast ondervindt van onbekenden die weigeren hun naam en functie duidelijk bekend te maken. Voor hetzelfde geld zijn die sympathieke 'Anita' en 'Frank' van StampMedia criminelen.

  Ik kreeg onlangs zo'n intimiderend duo aan de voordeur. Twee ongure elementen die weigerden zich te identificeren en bovendien huisvredebreuk pleegden. Een stad die dergelijke praktijken slikt is niet om trots op te zijn.

  Als activist die ook publiceert vroeg ik onder meer de Antwerpse Ombudsvrouw deze affaire te onderzoeken. Met haar steun werd een hoge ambtenaar van de dienst Samenleven - die de GAS coördineert - duidelijk tegen zijn zin verplicht op mijn klachten te reageren.

  'GAS-ambtenaren zien dingen die de gewone burger niet ziet...', zegt StampMedia'. Ik en anderen zien en ondervinden 'dingen' die beide jeugdige journalisten niet willen zien. Hun 'neutrale journalistiek' vervalst de werkelijkheid.

  Ik verzamelde de voorbije periode interessante officiële reacties aangaande het gedrag van GAS-ambtenaren, vanwege beleidsverantwoordelijken. Ik zal deze in een artikel citeren + bewijzen dat de Antwerps stadsdienst Samenleven willekeurig optreedt bij het innen van boetes, bij het niet naleven van de GAS-reglementering. Zwart op wit.

  In augustus '12 publiceerde ik 'Gas-ambtenaren werken zo anoniem mogelijk'. Leg deze bijdrage alvast naast die van StampMedia :

  http://www.dewereldmorgen.be/blogs/koen-calliauw/2012/08/03/antwerpen-gas-ambtenaren-werken-zo-anoniem-mogelijk

 • door quibus op woensdag 28 november 2012

  Mensen die zelfs te lomp zijn om te slagen in het politieexamen, gaat men, op puur arbitraire en populistische gronden, macht geven te verbaliseren. Iemand verbaasd dat dit uit de hand loopt? Nietwietsen een "uniformke" geven zonder begeleiding loopt natuurlijk uit de hand. Met Lukske Lemmens, de schotelvod uit onze klas, zal het er niet beter op worden.

 • door Eddie G. op donderdag 29 november 2012

  Wat? Als de politie te corrupt is om alles netjes op te lossen, dan maken we zelf een eigen politiemacht???? Het wordt tijd dat Antwerpen onafhankelijk wordt, dan zijn we verlost van de racisten. Ze krijgen dan De Wever er gratis bij als hun premier en wonen ze in het centrum van hun land.

  • door Paul B op donderdag 29 november 2012

   dan wordt heel antwerpen een zoo en gaan we op zondag naar die rare wezens kijken...liefst op veilige afstand!

   • door Eddie G. op donderdag 29 november 2012

    Maar we zetten de kassa op Belgisch grondgebied en met de opbrengst betalen we onze "historische" BAM-schuld de schuld af.

 • door banksterkiller op donderdag 29 november 2012

  “Alle briefwisseling kan ons naar de dader leiden,” legt Sally uit. “Ongeopende brieven mogen we niet gebruiken. Die kunnen gedumpt zijn door andere mensen.”

  hallo : ook geopende brieven kunnen gedumpd zijn door... onze overgestresseerde postbodes maken meer & meer fouten, dus meer kans dat iemand uw post in handen krijgt en u erbij lapt...

  de politiestaat komt eraan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • door De Witte Bernard op donderdag 29 november 2012

  Ik heb het reeds hierover gehad : de hele GAS-wetgeving moet afgeschaft worden - enkel een rechtbank (of voor kleine verkeersovertredingen een politie-agent in uniform) kan boetes uitschrijven. Ambtenaren (mits ze zich legitimeren) zouden wel een proces-verbaal kunnen uitschrijven, maar dat moet dan door een rechtbank bekrachtigd (of verworpen) worden. In elk geval kunnen niet-ambtenaren geen proces-verbaal uitschrijven. Punt! Wat die ongure kerels aan iemands voordeur deden : moeten we allicht allen verplicht worden om een camera aan onze voordeur te hangen om hen te kunnen identificeren (met alle mogelijke misbruiken vandien)? In welk land leven we eigenlijk? (elke burger een politiehelper?).

 • door aronjaco op donderdag 29 november 2012

  Kijk , de mensen die zijn aangesteld om de GAS-wetgeving toe btepassen, dat zijn mensen die doen wat hen opgedragen wordt door het stadsbestuur.Moeten zij geviseerd worden ? Neen , dat is duidelijk. Ik vind het dan ooik allesbehalve dat er hier voortdurend geschoten wordt op die ambtenaren, ja , verregaande kleinering. Wie zo spreekt verdenk ik ervan een klassemaatschappij te steunen , om niet over racisme te beginnen.. Waar de pijlen moeten op gericht worden dat is op het bestuur en haar bestuurders uitera

  • door quibus op vrijdag 30 november 2012

   Jouw leeftijd kan ik niet inschatten, wel je gebrek aan historisch perspectief. Ongrondwettelijke regels uitvoeren klopt nooit, ongeacht wie ze maakte.

 • door aronjaco op donderdag 29 november 2012

  Kijk , wat ik heel zielig vind , dat is dat er hier voortdurend op zeer kleinerende wijze wordt gesproken over de Gasambtenaren , mensen die blij zijn werk te hebben , en bijgevolg slechts doen wat hen door de overheid , hier het Stadsbestuur wordt opgedragen . Ik zwijg dan nog over het noemen met naam van mensen die geboren zijn, wellicht met een te kleine hoeveelheid aan intelligentie. Dergelijke mensen, de galspuwers, verdenk ik ervan te streven naar een klassenmaatschappij , om nog maar te zwijgen van racisme. Wie moet worden aangevallen in deze , wel dat is het Stadsbestuur in kwestie, ondermijners van bepaalde democratische verworvenheden , tevens grondwettelijk voorzien : de scheiding der machten. Straffen opleggen behoort aan de rechtelijke macht en aan niemand anders. Tot voor een aantal jaren bestond de politierechtbank , plaats waar verkeers- en andere overtredingen , inbreuken op gemeentelijke reglementen , enz.. werden berecht. Echter onze politiekers hebben gemeend dat systeem te moeten afschaffen , met als gevolg dat kleine inbreuken , niet langer werden bestraft. Dus besluiten de gemeenten : we nemen het heft zelf in handen, en onder impuls van de toenmalige Minister Vandenbossche kwam de Gas-wetgeving tot stand. Wellicht was dat alles goed bedoeld, en er werd trouwens voorzien dat de daartoe aangestelde ambtenaren een zeker schools niveau dienden te bezitten en dat een degelijke opleiding een absolute voorwaarde was . Echter,de gemeenten zagen en zien hier een ferme mogelijkheid om de gemeentekas te spijzen ,dus zoveel mogelijk beboeten via inbreng van laaggeschoolden / betaalden, om maar te zijgen over opleiding maar dat is een open deur intrappen. Wanneer u geverbaliseerd wordt op basis van een dubieus verhaal, en in elk geval van zodra verbalisant zich niet kenbaar maakt of zelf enig misdrijf pleegt, dient u als betrokkene op uw rechten te staan. Doe aangifte van het willekeurig of niet correct optreden bij politie. Zo moet de zaak worden behandeld door de rechterlijke macht. Wat kinderen betreft , zo u als ouder kunt bewijzen dat u de kinderen hebt opgevoed zoals het hoort, dan kunt u niet aansprakelijk gesteld worden voor één of andere vermeende inbreuk door uw kind gepleegd. Belast het systeem . Mijn verhaal wordt te lang. Tot zover bijgevolg.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties