about
Toon menu

GAS-boetes: doodsteek voor jeugdbeweging?

De jeugd mag niet meer bewegen, zo is te horen bij de jeugdbeweging. “Zelfs in een boom klimmen is tegenwoordig verboden.”
vrijdag 23 november 2012

Afgelopen zomer kreeg chiroleider Tijs Cools tijdens een Chirofuif een GAS-boete (Gemeentelijke Administratieve Sanctie) wegens geluidsoverlast, ook al waren alle maatregelen genomen om de buurt te ontzien. “Welke jongere durft nog chiroleider te worden, als tijdens een groepsspel op straat één zuur telefoontje je al 80 euro kan kosten?”, vraagt woordvoerster Karolien Frederickx van Chirojeugd Vlaanderen zich af.

Tal van activiteiten die de jeugdbewegingen al decennialang probleemloos uitvoeren, zijn sinds kort onderhevig aan allerlei regeltjes. “Zelfs in een boom klimmen is tegenwoordig verboden”, zegt Matti Vandemaele van het nieuwe steunpunt voor jeugdbeleid De Ambrassade. “Jongeren vinden het heel dubbel dat ze enerzijds te horen krijgen dat ze de toekomst vormen, maar anderzijds zichzelf niet kunnen zijn. De GAS-boetes belemmeren jongeren om jong te zijn en zijn nefast voor jeugdwerk. We moeten drie maanden op voorhand schriftelijke toestemming vragen aan het stadsbestuur als we een middagje verkleed de stad in willen trekken. Spontaniteit is toch essentieel in jeugdbewegingen en typisch voor de jeugd? Net zoals een rustpauze houden op kerktrappen of op een bankleuning zitten? Daar zijn allemaal al GAS-boetes voor uitgeschreven. Je mag jongeren niet uit de publieke ruimte weren. Jongeren vinden dat crimineel gedrag, zoals het kapot maken van een bank, bestraft moet kunnen worden. Maar ze vinden ook dat er verdraagzaamheid moet zijn.”

Steeds meer protest

Ook Caroline De Geest van de Liga voor Mensenrechten is verontwaardigd: “Waar ligt de tolerantiegrens? Waarom kunnen sommige dingen plots niet meer?” De Liga voor Mensenrechten vindt de GAS-boetes geschikt om zaken zoals wildplassen of sluikstorten te bestrijden, maar stelt vast dat er steeds meer excessen komen. “We worden een repressieve samenleving als we boetes geven voor fundamentele vrijheden zoals rondhangen met vrienden. Bovendien zijn de zwakkeren daar het vaakst het slachtoffer van.” zegt De Geest. “Met elke nieuwe doorsnee burger die slachtoffer wordt, stijgt het protest. Steeds meer mensen vinden dat er tegen GAS moet worden opgetreden.”

Tientallen jeugdwerkorganisaties hebben de handen in elkaar geslagen voor een versoepeling van het GAS-beleid. “Ons standpunt is: geen boetes voor minderjarigen”, zegt Vandemaele. “We hebben ook een probleem met de term ‘overlast’. Waar staat die gedefinieerd? In de ene gemeente mogen dingen die een kilometer verder, in een andere gemeente, niet mogen. Inwoners weten niet wat wel of niet mag, laat staan op welke plaats.”

Bange jeugd

Toen Saskia Wuytack eind oktober hoorde dat een jongen in Mechelen een GAS-boete had gekregen voor het eten van een broodje op de kerktrappen, riep ze via Facebook op om in groep een broodje te gaan eten aan de kerk. Na enkele dagen hadden duizend mensen gereageerd en kreeg haar oproep nationale media-aandacht. Wuytack voelt zich overdonderd: “Er komt opeens nogal wat op me af door dit evenement aan te maken. Ik wil me helemaal niet profileren als een organisator of leider.”

Maar veel verder dan Facebook lijkt het jongerenprotest niet te gaan. Initiatieven tegen GAS-boetes worden vooral genomen door organisaties en Vlaamse koepels. Matti Vandemaele vindt dat jongeren zelf naar voren moeten treden: “Ze hebben een sterke zaak, de smeuïge verhalen zijn reëel. Ik heb de PV’s gezien. Maar jongeren zijn bang om in de pers te komen. Zij zitten tenslotte nog steeds op diezelfde pleintjes, waar diezelfde ambtenaren rondlopen. Door veel media-aandacht, zoals bij Saskia Wuytack, zullen ambtenaren hen nog meer viseren.”

Dit artikel is onderdeel van een themanummer van PIDMAG, het magazine van het jongerenmedia-agentschap StampMedia, en handelt volledig over GAS-boetes. Het magazine is beschikbaar op www.stampmedia.be/pidmag

© 2012 – StampMedia – Izabelle Devulder

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

7 reacties

 • door Rik Van Laecke op zaterdag 24 november 2012

  Nu in het parlement de tweede kamer (senaat) grotendeels zijn bevoegdheden kwijt is, moet men dit in de gemeente misschien invoeren. Laat boetes ook eens via de kindergemeenteraad passeren voor men ze kan uitvoeren

  • door aronjaco op zaterdag 24 november 2012

   @Rik van Laecke : Wat u schrijft is inhoudelijk dat u toegeeft aan het systeem van de GAS-boetes. Er moet gewoon op dat vlak een " burgerlijke ongehoorzaamheid" groeien , met andere woorden , telkens als een boete wordt uitgeschreven voor prullen, de burgemeester en zijn of haar schepenen lastig vallen , en dat massaal. Ben ik reactionair ? Neen , ik wil dat rechtsstaat, democratisch in haar zijn , wordt gerespecteerd. Gas-boetes zijn veroorzaakt door een bepaald totaal verzuurd publiek binnen onze gemeenschap . Zij zijn terug te vinden in cafés of opgesloten achter het raam van hun woning; dat zijn ze , de querulanten die nood hebben aan het domineren van hun omgeving, omwille van een totaal gebrek aan contacten. Het parket en de rechtbanken zijn er om boetes ja al dan neen op te leggen , de beschermers van de democratie zeg ik altijd. Chaos en willekeur is de basis van de GAS-wetgeving, gemeentekassen spijzen , en dat op de rug van vooral alles wat positief is in een democratie. Straks krijgen verklikkers amnestie . Maar vooral , onze kinderen kunnen nog slechts spelen , probleemloos , in " indoor-uitbatingen". Lang leve het geldgewin onder bescherming van onze politiekers. Arme kinderen die zoiets moeten meemaken. Mijn jeugd verliep heel veel beter . M.a.w. repressie , voor zover die niet aanvaardbaar is , lokt bij kinderen agressie uit .. en dus later criminaliteit. Wat dat laatste betreft " what's in a word ". Als antwoord op de klachten van de azijndrinkers weten onze politiekers niet beter dan : een wetje maken" zo verdienen we weeral stemmen. Ik zeg nogmaals , met zijn allen naar de burgemeester , ontwerper van die GAS-boetes , en die onder druk van zijn of haar kiezers plaatsen. Ik verzeker u , het zalo rap gedaan zijn.

  • door Lode Vanoost op donderdag 6 december 2012

   De Senaat is de Eerste Kamer, maar ze mag best afgeschaft worden.

 • door pdb op zondag 25 november 2012

  Een zachte manier om het protest tegen gas-boetes wat meer weerklank te geven is voortaan de jaarlijkse wafelenbak, vlaaienslag of carwash onder het motto 'om de kas tegen gas-boetes te spijzen' te laten doorgaan.

  • door aronjaco op zondag 25 november 2012

   @Peter debaets : Prima voorstel. En .. als de pers niet bijt, en beetje de straat omtoveren tot speelplein .

 • door De Witte Bernard op zondag 25 november 2012

  Met het invoeren van de GAS-boetes werd een stuk juridische bevoegdheid van justite overgeheveld naar (de willekeur van) gemeenten. Op zich is dit al onaanvaardbaar, we moeten terug naar het principe dat enkel justitie straffen kan opleggen. Wel kan de plaatselijke politie proces-verbaal opstellen bij gevallen van (werkelijke) overlast, proces-verbaal dat dan door justitie kan bekrachtigd of verworpen worden. Dat moet opnieuw het principe van de 'rechtsstaat' worden. Dus GAS-boetes : afschaffen die wet - asap!

 • door van de veire yvonne op donderdag 6 december 2012

  Dat er hier en daar een reglement wordt toegepast en er al eens op de vingers wordt getikt, dat is best maar laat jongeren jong zijn en onbezorgd maar respectvol genieten van hun jeugd!!

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties