Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Zelfs het weer is racistisch. Of waarom de ene storm de andere tyfoon niet is

Het is moeilijk onbewogen te blijven bij de beelden van hurricane Sandy. Het is ook moeilijk om te ontsnappen aan die beelden. Alle nieuwssites en alle journaals berichten tot in de kleinste details over de schade die de storm aanricht. Maar waarom merkten we de storm pas op nadat hij al 67 slachtoffers gemaakt had in de onzichtbare Caraïben? En waarom kan je nergens een letter lezen over de even zware tyfoon Son-Tinh in Zuidoost-Azië.
dinsdag 30 oktober 2012

Orkaan Sandy raasde vorige week met topsnelheden tot 175 kilometer per uur over Haïti, Cuba en Jamaica. In totaal vielen er 67 dodelijke slachtoffers. Duizenden mensen werden dakloos en doordat ook de oogst zwaar getroffen werd, zal Sandy ook de komende maanden nog voor veel ellende zorgen.

Sandy was vorige week slechts kleine artikeltjes waard, meestal zelfs enkel online. Pas toen de storm de Amerikaanse oostkust in het vizier kreeg, begon de uitgebreide berichtgeving.

Sinds maandag is Sandy op elke site voorpaginanieuws. Ook de nieuwsuitzendingen op radio en tv gaan in overdrive.

Aan de andere kant van de wereld houdt tyfoon Son-Tinh lelijk huis. In de Filipijnen vielen wellicht meer dan 30 dodelijke slachtoffers (27 doden geteld en negen vermisten). In China, het volgende land op de doortocht van de dodelijke tyfoon, viel één dode en zijn 5 mensen vermist. In Vietnam werden duizenden huizen vernield en kwamen twee mensen om het leven. De grootste tv-toren van Vietnam ging tegen de vlakte.

Son-Tinh was in de Vlaamse gedrukte kranten geen letter waard.

Na decennia van globalisering en de alomtegenwoordigheid van sociale media blijven we zitten met een totaal verwrongen wereldbeeld. Als Westerlingen bedreigd worden door een storm volgen we dat van minuut tot minuut met ingehouden adem. Als er ergens onder de Kreeftskeerkring mensen lijden onder natuurgeweld weten we het niet eens.  

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

32 reacties

 • door karel Appel op dinsdag 30 oktober 2012

  wat als ...... Sandy door de HAARP installaties op Alaska verwekt werd ??? gewoon om de huidige machtswellusteling door zijn akties in een goed daglicht te stellen, net voor de verkiezingen !

 • door Tom V. op dinsdag 30 oktober 2012

  Interessant artikel Christophe. Het doet denken aan de jaarlijks terugkerende beelden van windhozen in het Amerikaanse midwesten waar uitgebreid over bericht wordt terwijl elders de ellende even om niet te zeggen groter is. Idemdito voor de talloze vergeten conflicten van deze wereld en die conflicten waar of Westerlingen onder de slachtoffers zijn of bevriende regimes of belangen in betrokken. Gek toch dat in Libië de NAVO tussenkwam en over Bahrain nauwelijks een haan kraaide.

 • door Griet op dinsdag 30 oktober 2012

  Misschien moet meneer Callewaert toch eens de archieven checken?

  http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20121027_00349798

  OF

  http://www.hln.be/hln/nl/2654/Extreme-Aarde/article/detail/1523744/2012/10/25/Tropische-stormen-eisen-twee-levens-in-Caraiben-en-Filipijnen.dhtml

  En dit is nog maar wat sommige kranten in België neerpennen! Dus zijn uitspraak dat het geen enkele letter waard was in Vlaams gedrukte kranten klopt voor geen meter! Niet alles wat gebeurt, is racisme!!! Hou dus op met het de mensen te willen voorschotelen....

  • door AmauryJ op dinsdag 30 oktober 2012

   Inderdaad, dit is geen racisme. Maar u kunt toch moeilijk ontkennen dat het allemaal meer aandacht krijgt vanaf de orkaan de Amerikaanse oostkust heeft bereikt. Ik had dit zelf ook al opgemerkt. Mais bon, dit gebeurt dus echt met alles in de pers. Het verwondert mij niet meer.

   • door Griet op donderdag 1 november 2012

    Daar hebt u gelijk in. Al is het uiteraard ook waar wat mensen hieronder nog schrijven... Eens zo'n orkaan een grootstad als New York treft en de situatie dus eerder 'uitzonderlijk' wordt, is het normaal dat de berichtgeving wat sterker wordt. Al begrijp ik volkomen wat u wil zeggen. Ik wou alleen duidelijk maken dat, als je zo'n artikel schrijft, je beter ook eerst zorgt dat je zeker bent van wat je schrijft.... en dat is hierboven niet helemaal gebeurd, vrees ik.

  • door Axelvdb op dinsdag 30 oktober 2012

   U hebt inderdaad 2 korte artikels gevonden maar die hebben nooit de voorpagina's gehaald.

   Deze discussie mag zeker gevoerd worden en die moet heus niet enkel over het weer gaan! Moesten we onze westerse artikels letterlijk vertalen en ze laten lezen in 'het Zuiden', dan zou deze ook als racistisch, partijdig en vooringenomen bestempeld worden. Het kan dus zeker geen kwaad om kritisch te zijn en blijven op de objectiviteit van onze nieuwsstromen.

   • door Griet op donderdag 1 november 2012

    Het ging mij niet om voorpagina- nieuws of niet... het ging mij over het feit of er nu al dan niet 'letters' gedrukt werden in de Vlaamse kranten over de storm in de Filipijnen... ja dus....

    Nog één iets moet me van het hart: ik heb jaren in Afrika gewoond en ben geen racist, laat dat duidelijk zijn. Ik kan, uit ondervinding, wel spreken over het feit dat mensen uit het 'Zuiden' nogal vaak iets als racistisch bestempelen hoewel dat heel vaak niet zo bedoeld is. Dus inderdaad, ik kan me voorstellen dat uitspraken zoals 'zelfs het weer is racistisch' ginder zeker in de mond genomen zouden worden. Ik herinner me nog heel goed de dag waarop ik een Congolees bij mij in de jeep een lift gaf. Jammer genoeg viel de man uit de auto toen ik aanzette... Gelukkig was ie niet gewond maar hij wou wel geld want ik, die blanke dame, had hem een schot in zijn rug bezorgd... of hoe ik door een plas reed en zonder ik het zelf wilde blijkbaar 2 voorbijgangers bespetterde... 2 minuten later stonden ze aan mijn deur om geld voor zeep (ik heb hen zeep gegeven, geen geld), ... 't is maar dat ik wil duidelijk maken dat ze alles graag zien als 'tegen hen gekeerd'.... al wijk ik hierbij uiteraard mijlenver af van het artikel hierboven....

    Dat we kritisch moeten zijn en blijven op de objectiviteit van onze nieuwsstromen, is een feit. Daar geef ik je 100 procent gelijk in...

  • door christophe op dinsdag 30 oktober 2012

   Ja er was een klein Belga-berichtje dat op enkele nieuwssites duikelde, maar dat haalde geen enkele gedrukte krant, laat staan de voorpagina.

   • door Griet op donderdag 1 november 2012

    Daar gaat het mij niet om... er staat wellicht trouwens heel wat waarheid in uw artikel... enkel het woord 'racisme' stootte me tegen de borst plus het feit dat u schreef: 'Son-Tinh was in de Vlaamse gedrukte kranten geen letter waard.' .... Hierboven heb ik bewezen dat dit niet klopte.... voorpagina of niet, het haalde wel de kranten. (en of dat nu 'het laatste nieuws' of 'de morgen' was, doet er in principe niet toe)

 • door isabellevb op dinsdag 30 oktober 2012

  Meer over de doortocht van Sandy op Cuba EN de heropbouw achteraf kan je lezen op http://cubanismo.net/cms/nl/artikels/na-de-storm-de-wederopbouw

 • door cobaco op dinsdag 30 oktober 2012

  heeft niks met racisme te maken maar met een combinatie van lui journalisme en Amerikaanse overreactie:

  1) het internationale nieuws wordt tegenwoordig hoofdzakelijk samengeraapt door de nieuwsfeeds van reuters of aanverwanten te volgen en die artikels te vertalen

  2) de amerikaanse media hebben bij iedere orkaan ontzettend veel mediabelangstelling (doemvoorspellingen, en vergelijkingen met eerdere stormen, officiele waarschuwiingen, ...)

  In de rest van de wereld doet de overheid niet zo hysterisch over seizoensgebonden stormen, voor de niet-amerikaanse stormen komt het dus niet in de reutersfeed, en bijgevolg hier ook niet in het nieuws

  veel amerikanen zelf zijn die overdreven overheidshysterie overigens ook beu, zie bv. http://www.lewrockwell.com/blog/lewrw/archives/124497.html

 • door Bert C op dinsdag 30 oktober 2012

  Zouden ze in de Filipijnen even uitvoerig berichten over Sandy als wij westerlingen hier en nu? Ik vermoed van niet! Wat zijn die Filipino's toch racisten! (en dat het hemd nader is dan de rok, dat is dus racistisch!)

  Overigens, hoeveel uur in een dag hebben jullie wel, dat jullie al het nieuws van overal ter wereld elke dag weer (willen) gezien hebben? Als dat geen journalistieke misvorming is! Opstaan met nieuws, er de hele dag mee bezig zijn, en ermee gaan slapen, en er 's nachts ongetwijfeld nog van liggen dromen ook. Gelukkig maar dat de meeste mensen niet de ganse dag hebben om te zitten medelijden hebben met de mensen elders in de wereld! Met medelijden voed je geen hongerige magen.

  • door AmauryJ op dinsdag 30 oktober 2012

   Met sensationele journalistiek voedt je inderdaad geen hongerige magen (iets dat sensationeel is wordt amper als echt ervaren, mensen gaan er dus niet voor in gang schieten). Het publiek dat sensationele journalistiek nuttigt is ook niet echt het publiek dat iets dergelijks zou doen Maar goede, diepgaande journalistiek kan wel dienen om mensen voor te lichten en informeren over de problemen die zich afspelen op de wereld. Het maakt mensen bewuster, en dat kan mensen motiveren om iets te doen.

   • door AmauryJ op dinsdag 30 oktober 2012

    voed*

   • door Griet op donderdag 1 november 2012

    Inderdaad... denk maar aan de tsunami in de Inische oceaam op 26 december 2004.... Zelfs in ons klein Belgenland werd een inzameling gedaan voor de mensen ginderachter... en dat was alleen mogelijk omdat iedereen toen bewust gemaakt werd van wat toen gebeurde. Ik denk ook spontaan aan 'Feed the world'. Bob Geldof zamelde in 1984 heel wat geld in voor Ethiopie.... (Alsof Ethiopie toen het enige land met hongersnood was? )

  • door jef_jefsens op dinsdag 30 oktober 2012

   Bert C: in uw ideale wereld houdt niemand zich bezig met wat er gebeurt elders in de wereld, maar vooral: 'mijn geld, mijn leven, mijn comfort, (mijn hongerige maag)'. Wees blij: 99% van de mensen in deze wereld denken zoals u: zullen geen krimp geven zolang de orkaan niet naar hun eigen land komt, zolang de onschuldige kindjes enkel in het Midden-Oosten worden doodgebombardeerd en verminkt en niet in eigen land! Spijtig voor u dat er nog kritische journalisten zoals de auteur rondlopen, anders zou u nog veel makkelijker het onrecht in de wereld naast u kunnen neerleggen.

   Tip: ga maar terug naar sites al deredactie.be en hln.be, dat ge u weer op uw gemak voelt!

   • door Bert C op dinsdag 30 oktober 2012

    Ja Jef! Het is echt het één of het andere hoor! Je alle problemen in de wereld aantrekken, of je niets aantrekken ervan. Echt! Zo zwart-wit is het!

    • door svdl op woensdag 31 oktober 2012

     HLN... your cup of tea. Arme, arme man...

     • door Bert C op woensdag 31 oktober 2012

      Ik lees Het Laatste Nieuws niet. En als ik dan zo'n arme man ben, waarom neemt u het dan niet voor mij op? Normaal gezien hebben jullie toch zoveel medelijden met arme mensen? Nu noemt u mij 'arme man' als een verwijt! Als ik een 'arme man' ben, dan is dat gewoon de schuld van 'de maatschappij' en 'het grootkapitaal', zoals bij jullie alles de schuld is van de maatschappij en het grootkapitaal. Een beetje meer medeleven met mij zou u sieren! Of is mijn huidskleur wat te blank voor u?

 • door MISS D op dinsdag 30 oktober 2012

  BEDANKT!! Blij dat iemand het doorheeft. BEDANKT

 • door Helene P op woensdag 31 oktober 2012

  Tja, of het racisme is of niet... ik zou zeggen het gaat om machtsverhoudingen. Racisme natuurlijk ook, maar niet zo één op één. De trend om het woord racisme op te dienen bij alles wat je moreel niet te pruimen vindt, lijkt me geen goed idee.

  Ook maakt de ingestorte toren van een kerk of kasteel mooiere plaatjes dan een weggeblazen caravan.

  En het weer racistisch? Dat moet een grammaticale - poëtische? - uitschuiver zijn...

  Maar soms verbazen de media. Zo wilden ze vanochtend op een radioprogramma blijkbaar iets goed maken na de Sandy-hysterie en vermeldden een 'aardbeving' op de Filipijnen van 3,8 op de schaal van Richter! Ze struikelden wel 'n beetje over hun woorden al zeggend: zulke bevinkjes komen daar geregeld voor, er was geen schade, maar de gebouwen bewogen wel. Wel wel, ja, voor een aardbevingsgebied is 3,8 banaal, sommigen voelen het nauwelijks. Tenzij er een verontrustende opeenvolging van die bevinkjes komt, dat duidt op een mogelijk komende grote, échte aardbeving. Bij rond 5 begint je hart pas een slag over te slaan, tenzij je echt een blasé inboorling bent. En het ligt ook nog aan het soort beving.

  Maar goed, dat tekentje van schaamte was een glimlachje waard.

 • door Daenekindt Roger op woensdag 31 oktober 2012

  Ja, ik ga akkoord met Christoffe. Zelfs de amerikaanse verkiezingen moeten we volgen en in ons hoofd worden we verplicht te kiezen voor ene of andere kandidaat. De twee kampen bekijken de ramp in termen van verkiezings punten. Het is niet alleen racism maar amerikanism. Nu moet je eens proberen te zeggen dat het grote wereld opperhoofd naar infrastructure slecht voor bereid was. Be careful big brother is watching you.

 • door birgitvdw op woensdag 31 oktober 2012

  Het doet me wat denken aan het verschil in media-aandacht voor de ontslagen bij Ford Genk en die van Dow Chemical....

 • door Mieke Beckers op woensdag 31 oktober 2012

  Ik kan mij eraan blauw ergeren dat inderdaad we tot het kleinste detail geïnformeerd worden over die orkaan Sandy en dat er in het verleden soms ergere natuurrampen totaal worden genegeerd door de pers? Waarom? Is een leven meer waard in het Westen dan in andere delen van de wereld.

 • door Jan Reyniers op woensdag 31 oktober 2012

  Dat we om de oren worden geslagen met de ellende van de Noord-Amerikanen door de tropische storm Sandy is inderdaad geen toeval. Alle mediagroepen in Europa en de VS zijn vandaag ingekapseld in wereldwijde, commerciële mediastromen waar ze niet de minste controle over hebben. In zijn onvolprezen boek Flat Earth News, schrijft Nick Davies dat de westerse journalistiek hierdoor herleid wordt tot bedrijven en bedrijfjes die aan de lopende band nieuws DOORGEVEN in plaats van het zelf te produceren. (Met dank aan Ico Maly die bovenstaande passage opnam in zijn onvolprezen boek N-VA, Analyse van een politieke ideologie... een absolute aanrader!)

 • door Pleimion op woensdag 31 oktober 2012

  Dat moet vermoeiend zijn, een artikel schrijven en ondertussen doen alsof je het criterium van nabijheid niet kent: nieuws wordt interessanter naarmate het zich dichter bij huis voordoet. Dat geldt ook op cultureel vlak: mensen in België identificeren zich nu eenmaal nauwer met de VS dan met Zuid-Oost-Azië. Wie van ons kan uit het blote hoofd tien bekende Vietnamezen opnoemen? Los daarvan is deze storm uitzonderlijk omdat - al ben ik geen meteroloog - Sandy door een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan een scherpe bocht naar links heeft gemaakt, terwijl ze normaal boven de Midwest van de VS zou zijn uitgedoofd. Daar komen tornado's en dergelijke idd vaak voor, maar het gebeurt zelden dat een grootstad als New York door dergelijk extreem weer getroffen wordt. Bovendien is NY, of je het nu graag hebt of niet, een van de belangrijkste en dichtstbevolkte steden ter wereld èn wonen er tienduizend Belgen. Cijfers heb ik niet bij de hand, maar ik vermoed dat dat in pakweg Vietnam toch iets minder zal zijn. Of hoe de zaken niet altijd passen in het frame van 'het verwrongen Westerse wereldbeeld'.

  • door Griet op donderdag 1 november 2012

   Ik geef je volkomen gelijk!

 • door aronjaco op donderdag 1 november 2012

  Ik vind de titel van het stuk uit haar voegen getrokken: racistisch ??? ( lees verder) Maar wat van belang is in het artikel , dat is de laatste alinea en daar vindt de schrijver zijn grote gelijk. Ik kots van die overdreven berichtgeving , net alsof de ganse wereld rond New York draait. Wat wel mee te nemen is daaruit , dat is hoe bedenkelijk amateuristisch vele gebouwen zijn opgetrokken en de electriciteitsinfrastructuur is ontwikkeld. En dat zelfs in en rond een wereldstad. Het grote Amerika lijkt mij hier toch wel zo'n beetje in ontwikkeling te zijn . En ja , de beurzen liggen plat en de vliegtuigen staan aan de grond. Wat erg toch allemaal. Dat er ondertussen miljarden mensen honger lijden, komaan zeg, da's toch geen nieuws , dat weten we toch reeds lang, en het is tijd dat het mekkeren daarover stopt (trouwens te lezen in bepaalde commentaren hier ). We kijken beter in onze eigen wereld , daar waar het goed leven is , is de bekrompen gedachte. De rest blijkt voor velen een ver van mijn bed show, geen zaken mee . Een vrouw bevalt in New York en .. ramp boven ramp, de electriciteit valt uit. Wat erg zeg. Ondertussen sterven moeders en kinderen tijdens het baren bij totaal gebrek aan electriciteit en de meest primitieve voorzieningen. Bij mij veroorzaakt zoiets heel grote ergernis. In die zin kan de overdreven aandacht voor New York wel gezien worden als racistisch , maar dan in de zin van : die arm is verdient geen enkel aandacht. Wegwerpartikelen. Auteur heeft tenminste de moed dat aan de kaak te stellen, tot spijt van al diegenen die liever voor struisvogel spelen.

 • door De Prins marc op donderdag 1 november 2012

  Beste mensen; ik denk dat ze de moraal en het noorden kwijt zijn hier in België of zal ik zeggen dat alles hier aan het veramericaanse is (hopelijk is het juist geschreven anders daar weer wat kommentaar over ). Als ik in het radio nieuws hoor dat er nogal wat ophef en reactie is over een kat die verkeerd is neergekomen, en dat in dat zelfde nieuws voor de neus weg gezegd wordt; dat er iemand vluchtmisdrijf pleegd na het aan rijden van drie personen, wat is dan de moraal en de nieuwswaarde van dit alles ? Wat die orkanen betreft, moeten diezelfde americanen maar eens gaan nadenken over hun levenswijze en de gevolgen daarvan, het is en blijft een egoïstisch volk en spijtig genoeg zitten wij er ook al midden in, ook hier denkt men alleen nog aan zichzelf, het gevolg vluchtmisdrijf want ik ben de belangrijkste, en de cirkel is terug rond.

 • door Pieter G op donderdag 1 november 2012

  De reden dat dit zo'n groot nieuws was heeft veel meer te maken met de uitzonderlijke toestand dan dat het in de VS was. Het ging hier over de grootste storm in omvang (diameter) ooit! Plus het feit dat Sandy pas na haar doordocht door de Caraiben samensmolt met een andere winterstorm om te zorgen voor het zeer uitzonderlijke effect dat de 'superstorm' creërde. De meeste berichtgeving over deze storm gebeurde VOOR Sandy in de VS aan land kwam. Waarom? Dit was een zeer uitzonderlijke storm waarbij niemand echt zeker kon zijn wat de gevolgen gingen zijn. In de Caraiben was Sandy nog geen superstorm, maar een gewone orkaan. Het is toch logisch dat er meer berichtgeving is over een uitzonderlijke superstorm dan een gewone orkaan? Voeg daar aan toe dat 67 doden in een orkaan in de Caraiben eigenlijk niet veel is in vergelijking. Denk maar aan Mitch (11000 doden), en Stan (1600 doden). Ja, onze media is zwaar beïnvloed door de Amerikaanse. Je kan de Amerikaanse media uiteraard niet verwijten dat ze nieuws brengen over een storm in eigen land. Kan je de Belgische media verwijten dat ze zoveel aandacht schenken aan een zeer uitzonderlijke storm die aan land komt in een zeer dichtbevolkt stedelijk gebied, en die veel meer effect heeft op België dan de Caraibische doortocht van deze storm?

  • door Helene P op donderdag 1 november 2012

   xx

 • door Helene P op donderdag 1 november 2012

  Haiti en stereotiepen Inmiddels hebben we echter wel nieuws gekregen van Haïti waar die storm zodanig heeft huisgehouden dat de noodtoestand is afgekondigd en de hulporganisaties op volle kracht in de weer zijn. Daar zie je ook iets anders aan: misschien was die orkaan nog niet zo'n 'superstorm' als in de VS toen ze Haïti trof, maar de effecten ervan zijn van een hele andere orde. Ik denk dat dit ook deel uitmaakt van wat Christophe bedoelde met zijn (m.i. slecht gekozen) 'racistisch': alsof het een beetje 'normaal' en daarom niet zo nieuwswaardig is om verwoesting, duizenden dakloze, hongerige mensen en ettelijke hectares ondergelopen akkers met een hele verloren oogst te zien in een land als Haïti en zoveel andere landen van het 'Zuiden'.

  In dat opzicht gebeurde er iets veelzeggends na de grote aardbeving in Chili in 2010. Toen de Chileense regering bekend maakte dat ze het vooralsnog zelf aan kon en geen buitenlandse hulp nodig had, viel de aandacht van de media plotseling weg, hoewel het een natuurramp betrof van de hoogste orde. Maar de reactie van Chili beantwoordde niet aan de stereotiep verbonden aan zulke rampbeelden in een 'arm land in het Zuiden' dat op slag ons medelijden en onze hulpbrigades nodig moest hebben. Enkele media reageerden zelfs geïrriteerd!

  Het moet ook gezegd worden dat heel veel, zelfs zeer solidaire mensen, al een tijd het verzadigingspunt hebben bereikt van het 'rampjournalisme' dat vaak volkomen ongegêneerd rechtstreeks doelt op de emoties en liefst meteen ook op de koordjes van de beurs. Dat 'rampjournalisme' is trouwens geenszins beperkt tot journalisten, sommige ngo's maken het nog veel bonter. Daarmee worden constant racistische stereotypes onderhouden en versterkt die al sinds de 17de eeuw aanhouden. Zo komt het dat goede buitenlandjournalisten vaak huiverig worden voor dat soort journalisme en de zoveelste ramp die weer dezelfde stereotiepen bevestigt die ze vaak grote moeite hebben gedaan om te verzwakken met andere soort reportages en berichten. Dat lijkt mij een andere reden waarom veel droeve zaken in de wereld die onze aandacht verdienen, niet of met een enkel nieuwsagentschapberichtje in onze media komen. Met andere woorden, ik denk niet dat het altijd kwade wil is.

  Je kunt ook opmerken dat de beelden uit de VS heel anders overkomen, het tegendeel van stereotiepen van armoedzaaiers. Als communicatie zijn ze dus van een ander genre. Wat niet wegneemt dat de lawine van vaak onbenullige informatie daarover mij evenzeer irriteerde als Christophe en anderen hier.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties