Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Athene - een versterkte burcht

Voor het bezoek van Angela Merkel aanstaande dinsdag worden in Athene veiligheidsmaatregelen genomen die sinds de doortocht van Bill Clinton in 1999 niet meer gezien zijn. Het wijst er op dat de Griekse overheid bang is voor de reactie van de bevolking op het bezoek van de Duitse bondskanselier.
zondag 7 oktober 2012

Veiligheidsmaatregelen

Frau Merkel zal op dinsdag in het Hilton Hotel in centraal Athene verblijven. Vanaf de luchthaven zal ze naar daar gechauffeerd worden tegen een sneltempo. Daarom wordt het hele centrum van Athene afgesloten, vanaf maandagavond al. Er zal geen doorkomen aan zijn. Er worden nooit geziene maatregelen genomen. Merkel zal geen enkele dakloze uit een vuilnisbak zien eten vissen. Ze zal geen enkel openbaar ziekenhuis bezoeken om te zien hoe het besparingsbeleid de Griekse openbare gezondheidszorg heeft ondermijnd. En ze zal ook geen enkele school bezoeken om te zien dat ook het Griekse onderwijs zwaar te lijden heeft onder de besparingsmaatregelen.

Over het hele traject dat ze zal afleggen, worden vanaf maandag honden ingezet die op zoek moeten gaan naar mogelijke springstoffen. Er zijn momenteel als 7000 politiemensen opgetrommeld en het leger en de zeemacht is in staat van opperste paraatheid. Boven Athene is alle vliegverkeer verboden. Scherpschutters zullen het zaakje nauwgezet in het oog houden en aan de kusten zullen kikvorsmannen patrouilleren.

Samenscholingsverbod

Vooral de Duitse ambassade zal zwaar worden bewaakt en er is een samenscholingsverbod in de buurt van openbare gebouwen langs het traject dat Merkel zal afleggen. Een samenscholingsverbod, dat is iets wat de Grieken niet meer hebben gezien sinds de dagen van het Kolonelsregime, tussen 1967 en 1973. Het is niet zo dat ze niet mogen protesteren, maar ze moeten dan maar een eindje verder gaan staan, zodat Frau Merkel het niet ziet.

Zo mag er niet worden betoogd voor het parlementsgebouw in Athene. De vakbonden en de aanhangers van SYRIZA en Onafhankelijke Grieken hebben op dinsdag om 13u al rendez-vous gegeven op het centrale Syntagmaplein, maar ze mogen de trappen niet op om te gaan protesteren voor het parlementsgebouw.

Deze zware veiligheidsmaatregelen komen met een prijskaartje natuurlijk. Als je het hele politieapparaat mobiliseert, alsook het leger en de zeemacht, dan is zoiets niet goedkoop, natuurlijk.

En dergelijk beleid zou wel eens als een rode lap op een stier kunnen werken voor de Grieken die dinsdag de straat op komen. Ondanks alle maatregelen zou het wel eens tot zware rellen kunnen komen.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

11 reacties

 • door danny gijselings op maandag 8 oktober 2012

  Het is mijn mening dat Frau Merkel niets, maar dan ook niets verloren is in het leeggeroofde Griekenland. Door haar bezoek zullen er weer geheid slachtoffers vallen tijdens de betogingen. Aan beide kanten. Hopelijk vallen er geen doden. Heeft Merkel nu echt niet meer verstand? Of doet zij dit om het Griekse volk nog wat meer uit te dagen en te vernederen???

  • door Marc Bosmans op maandag 8 oktober 2012

   Groot gelijk Danny ! Zefs " den Dolf " was niet zo uitdagend. Als Merkel - en een flink aantal van de o zo sociale europese leiders - dan toch iets willen leren over Griekenland, kunnen ze misschien beginnen met een bedevaart naar Mauthausen ...

   • door anoniem op maandag 8 oktober 2012

    Heeft ze ook al plannen om Spanje te bezoeken?

 • door RH op maandag 8 oktober 2012

  Angela Merkel kan niets zinnigs gaan doen in Griekenland (GR). In tegendeel haar bezoek is gevaarlijk en het kan ernstige ongeregeldheden uitlokken, zo niet meer. Ter vergelijking, de aanleiding voor de 1e wereldoorlog was de aanslag op aartshertog Franz Ferdinand, de Oostenrijks- Hongaarse troonopvolger op 28 juni 1914 in Sarajevo, Bosnië- Herzegovina.

  Sedert een paar jaar heeft de EU in feite het bestuur van GR overgenomen. Daarbij had men 2 zaken moeten doen. Ten 1e, GR ongeveer 500 miljard ter beschikking stellen om te kunnen functioneren. Het Griekse grootkapitaal parkeert ongeveer zoveel geld in belastingsparadijzen. Geld wordt door de banken gecreëerd uit het niets en is iets verschillends in verschillende omstandigheden en voor verschillende deelnemers aan het economische gebeuren. Ten 2e, de superrijken en de grootste ondernemingen een normaal percentage aan belastingen doen betalen. Het feit dat ze (bijna) geen belastingen betaalden in het verleden is de belangrijkste oorzaak van de crisis. Op die manier was de 'crisis' in GR al lang opgelost. De EU is niet bereid te leren uit de gebeurtenissen van de beurskrach van 1929 en de jaren tot WO II.

  In plaats van de twee genoemde maatregelen worden besparingen verplicht in GR zodat de koopkracht vermindert: Lagere lonen en - pensioenen waardoor de economische activiteit afneemt. Bovendien worden openbare bezittingen, bvb. de infrastructuur: havens en wegen 'geprivatiseerd' maw. verkocht voor een fractie van de waarde, verpatst aan private ondernemingen. Door de depressie/ recessie zijn ook de private ondernemingen: de KMO's minder waard en kunnen eveneens voor een appel en een ei verworven worden.

  Daar is het de EU om te doen bij hun holdup, hun rooftocht in Griekenland. De andere EU landen laten gewillig begaan. De houding van de EU rovers tegenover landen als Portugal en Spanje wordt in hoofdzaak bepaald door wat ze zich in Griekenland kunnen permitteren. Uiteindelijk komen ook de andere landen aan de beurt wat zal resulteren in een collectieve verarming, een achterlijkheid en een verloedering van de hele EU: Een gelaagde maatschappij met weinig superrijken en hardwerkende, gewillige, volgzame superarmen zoals het is in veel landen en zoals het hier was in de 19e eeuw.

 • door Angela Merkel op dinsdag 9 oktober 2012

  Lekker makkelijk om alle kritiek op Merkel te schuiven, maar welk land heeft hier een onverantwoordelijk beleid gevoerd, jarenlang? Terwijl Duitsland de zaken op orde had, heeft de Griekse regering gespendeerd alsof het leven er vanaf hing. Voor elke euro die er binnenkwam, gaven ze er 2 uit. Dit is onverantwoord beleid als je in een monetaire unie zit. En rarara, nu hebben ze een tekort. En nu is iedereen boos en agressief. Op wie? Op de partijen die hen het ravijn in hebben gestuurd? Nee, op Merkel. Wel zo makkelijk, goede afleidingsmanoeuvre voor de corrupte regering; dan hoeven ze niet naar zichzelf te kijken.

  • door svdl op dinsdag 9 oktober 2012

   U heeft een zeer ... zeer kort geheugen. Zeer spijtig en vermoeiend om deze hel discussie wederom opnieuw tot de treuren toe aan te moeten voeren, waarbij deze tendentiezue, lucrace en gatruite uitwerpselen tegen Griekenland in overvloed worden ontkracht. Hardleers? Selectief doof of te laat in de discussie over Griekenland beland. pfffff...

  • door Marc Bosmans op woensdag 10 oktober 2012

   de europese unie zo ver te krijgen dat we nu eindelijk eens wraak konden nemen op die grieken die ons midden 40er jaren vorige eeuw zo smadelijk hebben buitengestampt ! En in Jougoslavië was dat zo goed gelukt ! Die hebben we klein en verdeeld gekregen, nog alleen goed om met onze DM - pardon: Euro - op onze luie kont van al ons kapitaal te gaan genieten. Dat er mensen van honger sterven ? Es wird Uns Würst wesen ! Maar voor Griekenland, Portugal, Spanje moeten we ons nu spoeden. Want die "nigger" zou het in Amerika eens kunnen halen voor een verder zes jaar ! En dan zou het misschien erg worden. Een écht sociaal bestel in de USA. Een einde aan de dominantie-oorlogen in het Midden-Oosten. Géén mexicaanse slaven meer in de USA, dan moeten wij onze turken en marokkanen ook als mensen behandelen ! Mein viertes Reich zu ende !

   ( Get. ) Adolfina ( gesagt Angela ) Merkel.

 • door vanfrachem marc op dinsdag 9 oktober 2012

  aan mister of mevrouw merkel

  het is wel merkel en sarko die met hun besparingswoede europa in de afgrond aan het storten zijn en NIET de grieken spanjarden portegezen ,italianen en andere bevolkingsgroepen. onnozelaar,ik ben commentaren gelijk de uwe meer dan spug beu

 • door Lievrouw Frans ,Oscar op woensdag 10 oktober 2012

  Men zou zich toch maar gedanken maken moeten voor een serieuse schuldensnit met toevoegende minderwaardige euro valuta voor deze landen,om deze crise uit de wereld te bannen. Mvg Lievrouw Frans

 • door Aline op vrijdag 12 oktober 2012

  "Deze zware veiligheidsmaatregelen komen met een prijskaartje natuurlijk. Als je het hele politieapparaat mobiliseert, alsook het leger en de zeemacht, dan is zoiets niet goedkoop, natuurlijk."

  Daar liggen we blijkbaar niet van wakker, ook Merkel niet in het hilton hotel. Misschien was ze wel op zoek naar een erwt onder het matras. Maar in armoede houden mensen meer van linzen mevrouw Merkel, helaas!

  • door Lievrouw Frans op vrijdag 19 oktober 2012

   Houd maar dIe paarden maar terug,zonder Angela Merkels Duitsland zag europa al lang gans anders uit ,namelijk Falliet !!! Mvg LIEVROUW Frans

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties