Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

100.000 Grieken op straat tegen besparingen

ATHENE - Met 100.000 waren ze volgens de organisatoren. De politie hield het op 40.000. Maar het is een feit dat de staking van 26 september in Griekenland heel wat volk op de been heeft gebracht. Niet alleen in de hoofdstad Athene, maar in het hele land.
donderdag 27 september 2012

Om 11 uur verzamelden de leden van de vakbonden ADEDY (de overkoepelende vakbond van de openbare sector) en GSEE (de overkoepelende vakbond van de privésector) zich op twee verschillende plaatsen in Athene. De leden van PAME, de communistische vakbond, bliezen verzamelen op het Omoniaplein in centraal Athene. Rond 12 uur 30 kwamen de drie optochten samen op het Syntagmaplein, het centrale plein voor het parlementsgebouw in Athene.

Slogans

De slogan was duidelijk: 'Zo kan het niet verder' – 'Δεν πάει άλλο'. Er zitten namelijk nieuwe besparingsmaatregelen aan te komen ten belope van 11,5 miljard euro. En zoals het er nu naar uit ziet, gaat dat geld niet worden gezocht waar het zit, maar zullen alweer de loontrekkenden (bedienden en arbeiders in zowel de privésector als in de openbare sector) het gelag moeten betalen, samen met de gepensioneerden. Het bedrag is overeen gekomen in het memorandum dat de Griekse regering heeft ondertekend met de trojka in 2010.

Logisch dan ook dat de betogers ook schreeuwden dat ze de trojka buiten wilden. Maar ze schreeuwden niet “weg met de trojka”, maar wel “weg met de trojka’s”. Dat meervoud is niet toevallig. De gekende trojka (IMF, Europese Commissie en Europese Centrale Bank) deelt ondertussen al ruim twee jaar de lakens uit in Griekenland. Maar er is ook de interne trojka, de regering-Samaras met drie coalitiepartijen: Nea Dimokratia, PASOK en Democratisch Links.

Die laatste partij lijkt zich overigens te gaan verbranden aan de regeringsdeelname. De spanningen binnen de partij zijn groot en een aantal leden heeft al openlijk opgeroepen tot muiterij omdat ze de nieuwe besparingsmaatregelen die deze week nog zullen worden aangekondigd, niet zullen goedkeuren in het parlement.

Maar het feit blijft dat de Grieken afgelopen juni de kans hadden om dit soort beleid af te straffen. Er was een democratische keuze, maar om en bij de 45 procent besloot om daar geen gebruik van te maken (hoewel stemmen in Griekenland verplicht is).

Integendeel: ze stemden voor Antonis Samaras (ND), omdat die in zijn verkiezingscampagne had gezegd dat hij zou gaan onderhandelen over de voorwaarden van de leenovereenkomst met de trojka.

En er was natuurlijk ook het feit dat de Portugese premier Passos Coelho eerder deze week had laten weten dat hij een aantal aangekondigde besparingsmaatregelen opnieuw zou gaan bekijken, nadat 1 miljoen mensen de straat waren opgekomen om daartegen te protesteren.

Woensdag waren er lang geen 1 miljoen mensen op de been, althans niet in Athene, dus de kritische massa was er niet om premier Samaras op andere ideeën te brengen. Vele Grieken rukken zich de haren uit het hoofd omdat hun landgenoten blijkbaar niet langer zin hebben om de straat op te komen.

Rellen

De betoging van 26 september was al bij al vrij rustig naar Griekse normen. Het kwam niet tot uitgebreide rellen, maar rond 14 uur plaatselijke tijd begonnen de 'bekende onbekenden' wel weer met het gooien van molotovcocktails. Een aantal kioskjes op het Syntagmaplein moest er aan geloven en ook een aantal bomen in de Nationale Plantentuin gingen in de vlammen op. Wellicht werkte het feit dat die plantentuin door de politie was afgezet als een rode lap op een stier.

De politie had echter opdracht gekregen om niet al te agressief op te treden. De voorbije jaren liepen betogingen tegen de besparingen steevast uit op enorme rellen die tot laat in de avond duurden. Dit keer was de rust in Athene al weggekeerd rond 16 uur.

De politie maakte ook dit keer weer gebruik van traangas en chemicaliën, maar we zagen ook de nieuwe trots van de oproerpolitie op straat: Ajax, een spiksplinternieuw waterkanon dat gisteren nog niet werd ingezet. Dat is wellicht iets voor wanneer het kouder wordt, want gisteren zou een douche alleen maar deugd hebben gedaan.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

7 reacties

 • door Jonathan Agathokles op donderdag 27 september 2012

  Ik wil opmerken dat in Griekenland men ook verplicht is op te gaan stemmen in de plaats waar men geboren is, en niet in de plaats waar men woont. D.w.z. dat vele jongeren die in afgelegen dorpen zijn geboren maar later naar de grote steden trokken op zoek naar werk en studies niet zijn kúnnen gaan stemmen omdat ze gewoon het geld niet hadden om een reis naar hun geboortedorp te bekostigen. Indien al die jongeren waren gaan stemmen, was de verkiezingsuitslag waarschijnlijk helemaal anders geweest, en meer in overeenstemming met de realiteit onder de bevolking.

 • door Jonathan Agathokles op donderdag 27 september 2012

  Ik wil opmerken dat in Griekenland men ook verplicht is op te gaan stemmen in de plaats waar men geboren is, en niet in de plaats waar men woont. D.w.z. dat vele jongeren die in afgelegen dorpen zijn geboren maar later naar de grote steden trokken op zoek naar werk en studies niet zijn kúnnen gaan stemmen omdat ze gewoon het geld niet hadden om een reis naar hun geboortedorp te bekostigen. Indien al die jongeren waren gaan stemmen, was de verkiezingsuitslag waarschijnlijk helemaal anders geweest, en meer in overeenstemming met de realiteit onder de bevolking.

  • door BrunoT op vrijdag 28 september 2012

   Klopt wat je zegt over het uitoefenen van je stemrecht: de noemen die mensen "heterodimotes" in het Grieks. Maar sinds dit jaar konden ze ook gaan stemmen in de plaats waar ze wonen: dat vergt natuurlijk wel een bezoekje aan het gemeentehuis, maar dat kan niet echt een groot probleem zijn. En die "heterodimotes" maken wel geen 43% van de stemplichtigen uit.

 • door cobaco to op donderdag 27 september 2012

  ik vind het contrast tussen:

  - enerzijds de 1e en 3e fotos bij het artikel van politieagenten in volle wapenuitrusting die volop op op de grond liggende mensen aan het intrappen zijn

  - anderzijds het gegeven "De politie had echter opdracht gekregen om niet al te agressief op te treden."

  ...erg frappant . In beide foto's is het overduidelijk dat verder politiegeweld _NIET_ nodig was.

  • door BrunoT op vrijdag 28 september 2012

   En toch... is dit minder gewelddadig dan dat de politie op vorige betogingen heeft opgetreden. Maar sowieso blijft het geweld dat ze gebruiken, buiten alle proporties. Maar vragen erover, zullen zeker niet in het Griekse parlement worden gesteld, zelfs niet door de oppositiepartijen.

 • door FRANK ANCKAERT op vrijdag 28 september 2012

  schandalig zo op je eigen bevolking te kloppen-mooie politie daar-zij lijden toch ook onder de besparingen...

 • door Maurice op vrijdag 28 september 2012

  De Grieken hebben door hun jarenlange spilzucht de wereldwijde crisis aanzienlijk verergerd. Maar werken aan een oplossing en schulden terugbetalen? Ho maar. Wat een asociale luilakken.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties