Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Met 8.000 op ManiFiesta 2012

Geneeskunde voor het volk en Solidair organiseren voor de 3e keer ManiFiesta, een feest van solidariteit, een familiefeest waar cultuur en politiek samengaan. Zelfs als je alleen voor de culturele of politieke programmapunten gaat, blijft het moeilijk kiezen. Er is zoveel te doen.
zondag 23 september 2012
doc

Het feest begint vrijdag en eindigt op zaterdagavond. Zaterdag brengen 64 bussen vanuit heel het land, festivalgangers naar Bredene.  's Morgens jaagt nog een enkele bui de mensen naar de tenten, daarna is het prachtig. In totaal komen er 8000 bezoekers. Deze reportage toont de sfeer zoals ik ze ervaren heb. Vandaag is het niet moeilijk om extreem links te zijn. Vinden dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen of voorstander zijn van een publieke bank, is voldoende om in het vakje van extreem links gecatalogeerd te worden. Bij Geneeskunde voor het Volk mag je de organen op de juiste plaats puzzelen. Uit volle borst: 'Sing for the Climate'. In het kinderdorp staan springkastelen, kunnen de kinderen zich creatief uitleven, staat een circustent, ... Ook buiten het kinderdorp is er aandacht voor de jongsten. Een zelf getrapte smoothie smaakt dubbel zo lekker. Vakantiegevoel Vanuit het ManiFiesta kan je via een brug naar de duinen en de zee. Sommigen picknicken er met de volledige familie. De inkom is 12€ in voorverkoop. De bussen vanuit heel het land zijn gratis. Iedereen moet dit kunnen betalen. Er is een jongeren podium met veel rap en een kiosk met muziek en dans Tussendoor nog even de 'Orde van Geneesheren' begraven, terwijl de vele vrijwilligers het feest in goede banen leiden, de veiligheid, de inkom, ... en de catering. runnen. Elke provincie heeft haar eigen tent waar je kan proeven van streek- en internationale gerechten. Mariela Castro en Olga Salanueva Arango krijgen bloemen. Olga Salnueva, echtgenote van een van de Cuban Five, heeft moeite haar emoties te bedwingen, te begrijpen als je ziet met hoevelen zij haar toejuichen. Er wordt voornamelijk Nederlands, Frans en Spaans gesproken. De debatten worden simultaan vertaald, zodat je ze via een hoofdtelefoon in je eigen taal kan volgen. De teksten van de speeches kan je in je eigen taal, van een groot scherm,  aflezen. Flashmob for Peace: 'Stop NATO before it is too late'. 's Middags gaf Sandra Kim een indrukwekkend optreden, 's avonds Axelle Red. Ze komt graag naar Manifiesta omdat: "Hier de mensen aan de kar trekken" Buiten het optreden gaat het feest door. Nog een frietje steken of bij Che Presente een mojito drinken of salsales volgen of een muts passen? Voor mij eindigt de dag met een optreden van de Franse hip hop groep, 'Sniper'. Mijn bus vertrekt om 21:30u, het is een goedgevulde dag geweest. Ik wou dat ik met twee was, want als ik het programma bekijk dan is er nog veel interessants dat ik niet gezien heb.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

8 reacties

 • door sammir op zondag 23 september 2012

  Geneeskunde voor het Volk, een respectvolle organisatie, altruistisch, sociaal bewogen, krijgt onze respect

  Veel valt er niet te feesten, geneeskunde is ONBETAALBAAR, aan het worden, we steven naar Amerikaanse liberale klote systeem, als je niet verzekerd bent, laten ze je doodbloeden, ...

  RMM; Reborn Muslim Movement

  • door Jan Paesen op zondag 23 september 2012

   Met "onbetaalbaar" bedoelt u dat u geen bijdragen betaalt?

 • door frank mulleman op zondag 23 september 2012

  op www.bloggen.be/achturencultuur

  • door Toon Danhieux op dinsdag 25 september 2012

   Op cubanismo.net vind je de eerste foto's van de activiteiten rond Cuba op Manifiesta: Mariela Castro, dochter van Raúl en seksuologe die het voortouw neemt voor homorechten op Cuba; Luther Castillo, Hondurees dokter, gratis gevormd aan de ELAM in Havana; Olga Salanueva vrouw van René: één van de VIJF nu al 14 jaar onterecht door de VS gevangen gehouden Cubanen, ... http://cubanismo.net/cms/nl/artikels/che-presente-manifiesta-de-eerste-foto-s

 • door svdl op maandag 24 september 2012

  Superfeest! super goeie editie. Goed georganiseerd. Volledig af. Alles vlot verlopen en ondanks de regenbui vaan de voormiddag daarna droog en af en toe zon. Lekker en veel eten en een gevarieerd en overvol programma. Babysit wad perfect, kinderdorp was geweldig uitgebouwd. Heerlijk gedaan.

  Enkel: waar is de weerklank in de media, de pers op de websites ervan? 0,0000000000... En dat voor 8000 Bezoekers. Ik herinner me nog (was het vorig jaar) met de NVA familiedag te Bopkrijk dat (slechts) 5000 bezoekers lokte (en dat terwijl de NVA al heel het medialandschap als reclamebureau heeft), dat de dagbladen, en het nieuw uitgebreid verslag deden hierover, en hop een nieuwe aanleiding om BDW uit te nodigen 2,3 nieuwsduidingsprogramma's.

  2 maten en 2 gewichten en dat zelfs zeer extreem duidelijk. Ik ben werkelijk gedegouteerd van de omerta, de censuur die hangt rond de pvda of geneeskunde voor het volk en andere bevriende organisaties. Wie nog altijd gelooft in de onafhankelijkheid, de objectiviteit en waarachtigheid of representativiteit van de reguliere media, leeft nog steeds in wonderland. Haal het zand uit je ogen en zet je verstand eens aan. Hoe groot moet dat feest wel niet worden om 1 minuut in het journaal te krijgen? Hoeveel bekendere personaliteiten of groepen moeten al niet op gastenlijst staan vooraleer een tenminste 1 klein artikeltje af kan? Onbegrijpelijk en onaanvaardbaar.

  • door Hadewijch Verhenne op maandag 24 september 2012

   Blijkbaar zijn de borsten van Kate zovéél belangrijker dan zo'n solidair feest. En dàt zegt alles over onze pers, maar het zegt ook heel veel over de verziekte belangstelling van de doorsnee mens. Schrijf je over de bouw van een megadam die meer dan 20.000 mensen bedreigt? Niemand wil het lezen, niemand wil erover schrijven, niemand wil het fotograferen, het op tv brengen, ervoer praten, enz. Schrijf je over gezondheidszorg, over een geslaagd feest met 8000 mensen, idem; Schrijf je over een andere economie, over coöperaties, over alternatieven voor casino-economie,? Schrijf je voer ontwapening en de noodzaak ervan voor de 7 miljard mensen? Schrijf je over honderdduizenden doden in het zuiden door ons klimaatbeleid? Zéér weinig of geen interesse, geen of bijna geen pers, geen journalist of reporter die het interessert.

   Maar laat je twee borsten zien, die net zo ongesluierd zijn als een westers blank vrouwenhoofd?

   Dan is de wereldwijde massale interesse in pers en media én het volk niet te stuiten!!!

   Hoe verziekt en hypocriet is de homo sapiens sapiens?

   Met uitzondering van de auteur van dit artikel, svdl dus, die het wél de moeite vond om erover te schrijven. Waarvoor dank. U bewijst dat u een mens bent.

 • door Wouter Braeckman op dinsdag 25 september 2012

  Je mag er van zeggen wat je wil. En laat ons duidelijk zijn, ik ben nu niet direct zo PVDA gezind. Maar ze hebben wel een ijzersterk verhaal. En 't mag gezegd, iemand als Peter Mertens heeft zeker oratorische vaardigheden om dit serieus overtuigend te komen verkondigen. Als topbedrijven in België door fiscale spitstechnologie van hun legertje boekhouders er in slagen bijna geen belastingen te betalen. Als een topman een bonus krijgt van ettelijke miljoenen (BEKAERT is maar één voorbeeld), en als terzelfde tijd duchtige besparingen worden doorgevoerd, ik zwijg dan nog van fabriekssluitingen, is er dan nog logica in het spel? En als je dan onze overheidsschuld bekijkt, als je dan de loonkost bekijkt op de werknemenden, dan is de rekening snel gemaakt. Mondiaal, en Europa gaat daar duchtig in mee, hebben we het neo-liberalisme omarmd. Na Thatcher-Reagan hebben we de economie spoorslag gewijzigd. We zien dat het op niets uitdraait, buiten dat we ons milieu met een verbluffende efficiëntie aan het verwoesten zijn, en toch doen we lustig voort. Ik heb ooit geleerd dat economie voortkomt van oikos, het Griekse woord voor huishouden. Ik weet niet wat er tegenwoordig onder huishouden wordt verstaan, maar ik heb zo de indruk dat we meer en meer onze eigen interpretatie aan dat woordje aan het geven zijn. En 't is een interpretatie die meer en meer desastreus aan 't worden is. One way ticket to hell!!

 • door frank mulleman op woensdag 26 september 2012

  Een superfeest en.... geen weerklank in de pers!

  Op www.bloggen.be/achturencultuur kan je de lezersbrief - aan de standaard - vinden van Hilde Lamon.

  Tot op heden is die brief niet verschenen... maar wel op Achturencultuur.

  Ga gerust een kijkje nemen.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties