about
Toon menu
Opinie

Geen ronselaars maar bezorgde, geëngageerde Antwerpenaren

ANTWERPEN - In ons artikel ‘Het voorspel van kiezersbedrog’ hebben wij, twee actieve Antwerpenaren, het debat willen openen over de stem van de Antwerpenaren met een migratieachtergrond. De politici die we in ons stuk noemden, hebben intussen gereageerd. We kunnen alleen maar toejuichen dat deze kandidaten in debat willen en durven treden. Jammer genoeg blijven hun reacties oppervlakkig en weinig inhoudelijk. Hier volgt ons antwoord op Güler Turan.
maandag 17 september 2012

Beste Güler,

In uw weerwoord hebt u het over statistieken: 23 procent van de jongeren wordt geboren in een kansarm gezin. Een schrijnende toestand voor een welvarend land als België. Opmerkelijk is dat u vergeet dat onder andere wij deel uitmaken van die statistieken. U weet wel, 'de verloren generatie'.

Die willekeurige verkiezingstour die u verricht om ervaringen op te doen bij de kansarme jeugd was vroeger trouwens onze dagelijkse realiteit. U mag ze op straat 'vinden', wij komen ze vooral tegen op familie- en vriendenbezoek, in onze eigenste kringen.

Tof dat u met cijfers opkomt als een ware schepen, want zeg nu eerlijk, 10 miljoen euro is toch een groot bedrag. Maar aan de andere kant zien we meer dan de helft van de Belgen met een Marokkaans-Turkse achtergrond in armoede leven. Om hun kinderen dezelfde kansen te gunnen, lijkt 10 miljoen euro veel, maar laten we eerlijk zijn, het zijn slechts broodkruimels.

Voor het museum MAS, een waar prestigeproject, hadden jullie meer dan 20 miljoen euro over en bedelden jullie nog eens 50 miljoen euro bij Anciaux. Prioriteiten? Als we kijken naar het middenveld zien we vrijwilligers die al meer hebben gepresteerd met onder andere jarenlange voedselbedelingen (vzw Al Ikram ...), diverse naschoolse activiteiten, bijlessen, gratis doktersbezoeken en noem maar op.

In de meeste gevallen gesubsidieerd door de eigen gemeenschap. In dit geval doet de geëngageerde Antwerpse (moslim)burger meer dan de stad. Of is dat jullie bewuste beleid om Antwerpse burgers te 'activeren'?

Misschien is het belangrijk mee te delen hoe het stadsbestuur de strijd tegen armoede voert, vooral kindarmoede. U hoorde wellicht, als schepen van wonen, wel van de Geelhandplaats, waar het plein voor een kost van bijna één miljoen euro werd omgetoverd tot een kleurrijk terrein.

Ik zou denken dat kinderen meer gediend zijn met vochtvrije slaapkamers of een eigen studieruimte. Toch zien we vandaag de dag nog sociale wooncomplexen waar de verwarming - tijdens kortere perioden - vaak niet wordt opgezet omdat dat te kostelijk is. Het lijkt wel elke dag 'dikketruiendag' voor die jongeren.

Of hoeveel sociale huurappartmenten er zijn met vier kinderen en slechts twee slaapkamers? Schrijnend dat vandaag de dag gezinnen het zelfs moeten trachten te redden zonder degelijke elektriciteitstoevoer, omdat ze het niet kunnen betalen. Problemen waar jullie op 't Schoon Verdiep waarschijnlijk niet mee geconfronteerd worden.

Wellicht hebt u ons verder misbegrepen. We zeiden niet dat 'allochtone' thema's niet tot jullie werkterrein behoorden, enkel dat jullie er ook daarin blijkbaar niet in slagen om een degelijk sociaal beleid te voeren. Het is misleidend van uw collega's, Karim Bachar en Hicham El Mzairh, om kiezers wijs te maken dat ze tegen het hoofddoekenverbod zijn, terwijl we duidelijk weten wat het SP.A-standpunt hieromtrent is.

We weten ook wat de gevolgen waren in Antwerpen. Weinig meisjes en vrouwen met een hoofddoek voelen zich nog goed. Wij polariseren? De pot verwijt de ketel.

Het is triest dat uw collega, Robert Voorhamme, druk bezig is om als een ware ploegbaas overal containers te plaatsen, voor kleuters welteverstaan, wegens plaatstekort op scholen. Hij had dit blijkbaar niet zien aankomen.

En uw collega Monica De Coninck die binnen haar OCMW-periode een ware heksenjacht hield op de meest zwakken in onze samenleving. Zelfs de N-VA was tevreden over haar beleid. Zeg nu zelf: was er dan geen belletje gaan rinkelen?

Mevrouw Turan, fijn dat u denkt dat u met een kopje koffie alle samenlevingsissues binnen de blokken kunt oplossen. Ik zou eerder inzetten op kwaliteitsvolle woningen, kleinere blokken en meer aandacht voor de behoeften en noden van de bewoners.

Sta ons toe te zeggen dat u in deze wel erg naïef klinkt. Als de ongelijkheid, racisme, polarisatie en discriminatie in onze stad niet aangepakt worden, raakt u met uw kopjes koffie niet ver. Zelfs niet met uw 'Stralende Glimlach'.

Maryam H’madoun en Samira Azabar

Maryam H'madoun en Samira Azabar zijn beiden actief in Antwerpen.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

5 reacties

 • door Anouar El Allaoui op maandag 17 september 2012

  Ik zou het zelf niet beter kunnen verwoorden. Mss nog deze toevoeging. Burgers die sociaal economisch gezien aan de onderkant van de maatschappij staan moeten leren beseffen dat ze er recht wel alleen voorstaan!! Kwetsbare groepen moeten leren assertief zijn en het lot in eigen handen te nemen. Uiteraard veel gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar er is iets enorm bevrijdend aan het idee dat niemand je eigen belangen even hard ter harte zal nemen als jezelf. Als je op polotici rekent voor verandering dan zal je nog zeer lang mogen wachten. What we beeld is change vorm bottom up instead of "guidance" from top down.

  • door Anouar El Allaoui op maandag 17 september 2012

   Mijn excuses voor de schrijffouten. Vervelende autospelling :-)

 • door de Caters op maandag 17 september 2012

  Hoe kan een persoon zijn bestaan verbeteren? studeren - niet rondhangen op straat - onze maatschappij is bijzonder ingewikkeld - techniek kan misschien soelaas brengen - godsdienst NIET zuinig de beschikbare middelen aanwenden - vernieling van goederen behoort daar niet bij Strikte GEBOORTEBEPERKING aanvaarden dat in de wereld wereldse wetten gelden. Niet een Opperwezen is verantwoordelijk wat er aarde gebeurt, maar wel de mens. Verlies geen tijd met elkaar "de kop in te slaan"

 • door sammir op woensdag 19 september 2012

  Zeer bewuste Moslima's, die zich niets laten wijs maken, de SPa, moet stoppen, om ONS als kiezersvee te zien, en ons wijsmaken, dat ze NU, wel iets gaan doen voor de Moslims, ....TO LATE!!!!

  De bountys, in de verschillende partijen, heb ik meestal een bloedhekel aan, omdat ze uw vertrouwen telkens weer misbruiken, voor hun eigen belang.

  Verder steunen wij jullie verzet tegen ONRECHT en RACISME ,enz

  en Maryam H'madoun en Samira Azabar , do zo verder , moslima's met een zeer onderbouwen mening, beter dan Turan, schepen van hypocrisie en bountys

  POWER TO THE MUSLIMS POWER TO THE UMMA IT TAKES A NATION , MILIONS TO HOLD US BACK

  FREE PALESTINA NO HATE ,NO RACISM, NO ZIONISM

  PEACE FOR THE PEOPLE, WITHOUT RACISM,ZIONISM,HATE

  RMM; REBORN MUSLIM MOVEMENT

  The founder

  • door Jan Dirckx op zaterdag 22 september 2012

   Beste Samir, founding father and sole member of RMM,

   Je reacties met het geschreeuw beginnen een beetje vermoeiend te worden en je doet de taal van Shakespeare verschrikkelijk geweld aan... En je bezoedelt de bijdrage van deze twee dames door je geroep en sloganesk taalgebruik. Ofte hoe fanatiekelingen hun hele gemeenschap in de voet schieten...

   Toch even melden dat in deze gemeenteraadsverkiezingen muslimpower, ummapower en zionisme niet echt belangrijke onderwerpen zijn. Evenmin de bevrijding van Palestina... Het zijn lokale verkiezingen waarbij de lokale mandatarissen door het electoraat op hun merites worden beoordeeld en eventueel afgestraft. Dus, ipv te roepen op fora of in de woestijn, kan je een aanzet geven tot verandering in het stemhokje. Dat heet democratie, maar ik begrijp dat religieuze fanatiekelingen zoals jij daar niet zo hoog mee oplopen...

   En niettegenstaande je vrede wil voor iedereen zonder racisme en haat, wil je wel "power to the muslims"... Hoe verklaar je dat m'n beste? Mogen we ervan uitgaan dat voor jou vrede en al die andere mooie dingen die je wenst alleen maar mogelijk zijn als de seculiere Belgschische samenleving onderworpen wordt aan de islam? Dat is pas grappig! Maar vooral weinig realistisch.

   Toch nog een prettig weekeinde toegewenst!

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties