Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Griekse documentaire Catastroïka te zien in België

De online documentaire Debtocracy analyseerde hoe Griekenland in de schuldencrisis was terecht gekomen. De maker Aris Chatzistefanou heeft ondertussen een nieuwe online documentaire gemaakt: Catastroïka, die de verwoestende gevolgen toont van de massale privatiseringen die van Griekenland worden geëist. Vanaf 22 september maakt de regisseur met zijn film een tournee door België.
zondag 16 september 2012

Aris Chatzistefanou is een Griekse journalist. Zijn carrière begon hij als stagiair bij de BBC. Nadien is hij aan de slag gegaan bij de Griekse zender SKAI, waar hij een bijzonder interessant programma maakte: Infowar. Een goede twee jaar geleden is hij daar aan de deur gezet (de redenen zijn nooit duidelijk geweest, maar er is sprake van dat hij niet de ideologische koers volgde die het management had uitgestippeld). Chatzistefanou ging dan aan de slag als onafhankelijk programmamaker en maakte zijn eerste documentaire "Debtocracy" met bijdragen van geïnteresseerde kijkers.

Debtocracy liet economen en journalisten aan het woord die ontleden hoe Griekenland in de economische schuldenval is terecht gekomen en liet zien hoe vergelijkbare situaties werden aangepakt in andere landen zoals Ecuador.

De documentaire heeft heel wat reactie losgeweekt. Fragmenten ervan werden trouwens in het -helaas ter ziele gegane- Zuiderpershuis vertoond tijdens de Griekse blend afgelopen mei.

Chatzistefanou heeft ondertussen niet stil gezeten en heeft een nieuwe documentaire gemaakt op dezelfde online manier: Catastroïka, privatisation goes public.  De film onderzoekt de verwoestende gevolgen van de massale privatiseringen die van Griekenland worden verwacht. Die komen momenteel maar niet van de grond, tot grote frustratie van de trojka, maar het is niet verwonderlijk, want de waarde van alles wat te koop staat, daalt met de dag en mogelijke "investeerders" willen natuurlijk zoveel mogelijk opkopen voor zo weinig mogelijk geld.

Niet enkel Griekenland komt in de documentaire aan bod, maar ook Rusland, Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten. Eind deze maand vindt een Belgische tournee van de film plaats, in aanwezigheid van één van de makers. In Antwerpen zullen fragmenten worden getoond en toegelicht door de regisseur. Engelse ondertitels en toelichting in het Engels. Gratis toegang.

Wanneer? Donderdag 27 september om 18u30.

Waar? Europazaal, ACW-gebouw De Stroming, Nationalestraat 111-113 (vlakbij de Groenplaats).

U kunt uw komst bevestigen via Facebook: http://www.facebook.com/events/390560017681319/

Meer info over de Belgische tournee vindt u hier: http://www.zintv.org/catastroika

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

3 reacties

  • door ron op dinsdag 18 september 2012

    Geld en schulden Helga is eigenaar van een café. Ze krijgt door, dat bijna al haar klanten werkloos en alcoholist zijn en daardoor de drankjes niet kunnen betalen. Om dit probleem op te lossen lanceert Helga een plan waarbij haar klanten ‘nu’ kunnen drinken en de rekening ‘later’ betalen.Helga houdt een nauwkeurige boekhouding bij van wie wat drinkt en dus hoeveel schuldig is. Al snel weet iedereen in de stad van Helga’s “Drink nu, betaal later” regeling hetgeen resulteert in een grote hoeveelheid nieuwe klanten. Spoedig heeft Helga de de grootste omzet van de hele stad. Door haar klanten niet contant te laten afrekenen heeft geen enkele klant bezwaar tegen regelmatige prijsverhogingen voor (de best lopende artikelen) wijn en bier. Als gevolg hiervan exploderen Helga’s omzet en winst. Een jonge directeur van een lokaal bankfiliaal ziet in de schulden die Helga’s klanten hebben waardevolle aanwinst voor de toekomst en verhoogd haar krediet. Hij ziet geen enkele reden zich zorgen te maken dat het onderpand bestaat uit schuldbekentenissen van werkloze alcoholisten. Hij krijgt een gigantische bonus uitgekeerd. Op het hoofdkantoor van de bank zien handelaren een de mogelijkheid om gigantische winsten te maken door te handelen met de schuldbekentenissen die zij DRINKINGBONDS noemen. Deze ‘waardepapieren’ worden samengevoegd tot aandelen en verhandeld op alle financiële markten in de wereld. Naïeve beleggers hebben niet door dat deze hoog aangeslagen ‘aandelen’ in feite niets meer zijn dan de schuldbekentenissen van werkloze alcoholisten. Desondanks stijgen de prijzen van van deze ‘aandelen’ en al snel zijn zij het best verkocht financiële product waarmee grote commissies verdiend worden. Alle beurshandelaren krijgen een gigantische bonus. Desalniettemin, en terwijl de prijzen van de ‘aandelen’ nog steeds stijgen besluit de risico-manager bij de bank die Helga het krediet verschaft heeft dat het tijd wordt voor Helga haar krediet aan te zuiveren. Helga verteld haar klanten dat ze hun openstaande schulden moeten betalen. Haar klanten vertellen Helga dat ze dat niet kunnen want immers: Werkloos en alcoholist. Omdat Helga haar krediet niet kan aflossen gaat ze failliet. De bar sluit en haar 11 werknemers worden werkloos. De volgende dag blijkt dat de prijzen voor de DRNKINGBONDS met 90% gedaald zijn en de afname van de waarde verwoest de kredietwaardigheid van de bank. De bank kan nu geen leningen meer verschaffen en daardoor stagneert de lokale economie. De leveranciers van Helga’s bar hadden haar genereuze betalingscondities gegeven en het geld van hun pensioenfondsen in DRINKINGBONDS aandelen gestoken. Nu moeten ze Helga’s schulden afschrijven want failliet en een verlies van 90% incasseren op de aandelen. Haar wijn leverancier vraagt ook faillissement aan en haar bier leverancier wordt al snel overgenomen door een concurrent. Resultaat van deze laatste 2 acties: Een extra 175 werklozen. Gelukkig worden de bank, de beurzen en de aandeelhandelaars gered door de regering die hun schulden overneemt en ze van een constante stroom geld voorziet om te kunnen blijven voortbestaan. En allemaal krijgen ze weer een gigantische bonus. Het geld dat de regering nodig heeft om de banken, beurzen en handelaars te redden krijgen ze door het bedenken van nieuwe en het verhogen van bestaande belastingen die betaald moeten worden door werkende niet-alcoholisten die nog nooit een stap in Helga’s bar hebben gezet. Snap jij het nog?

    • door froels op dinsdag 18 september 2012

      Ron, mooi verhaal. Heel realistisch. Maar wat zeggen nu onze experten en media? Die Helga, zij is de schuld van alles! Zoals die werkloze huiseigenaren in de VS die een veel te duur huis kochten!

  • door froels op dinsdag 18 september 2012
Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties