about
Toon menu
Opinie

Ronselaars over verkiezingsbedrog

Schepen Güler Turan heeft met grote verbazing het opiniestuk gelezen van H’madoun en Azabar. "Ik geloof niet in verdelen, wel in samenwerken. Bij deze zou ik jullie willen uitnodigen samen huis-aan-huis te gaan en iedere 'Antwerpenaar' te betrekken bij het samenlevingsgebeuren in de stad", schrijft ze in een reactie.
donderdag 13 september 2012

Beste mevrouw H’madoun en mevrouw Azabar,

Met grote verbazing heb ik jullie ronselend opiniestuk gelezen.

Jullie verwijten me een 'vage' moskeeëntour. Jullie mogen dat beweren, maar wees correct om dan ook te spreken over een scoutstour, een chirotour, een synagogetour, een kerktour, een kansarme jeugdwerkingstour en ik kan nog wel enkele alinea's vullen met mijn opsomming.

Moet ik jullie er misschien aan herinneren dat er maar liefst 188 jeugdverenigingen zijn in een stad als Antwerpen? En dat we in deze stad met meer dan 140.000 jongeren leven waarvan 23 procent wordt geboren in een kansarm gezin? En dat we dit jaar als stadsbestuur maar liefst 10,2 miljoen euro investeren in de jeugd? Waarvan 4,5 miljoen euro naar kansarme jeugdwerkingen vloeit?

Die kansarme jongeren vinden jullie meestal in niet-georganiseerde netwerken. Wij vinden hen op straat – waar ik ze ook ben gaan zoeken – en we vinden ze in het weekend ook in de moskee. Dat is voor iemand als ik, die als kind frequent naar de moskee ging, een vanzelfsprekendheid. Ik excuseer me dan ook niet dat ik me als schepen van jeugd zo bereikbaar en laagdrempelig mogelijk probeerde op te stellen.

Stellen jullie voor dat we deze jongeren laten vallen? Ik ga daar absoluut niet mee akkoord. Dat zijn kinderen van deze stad en ieder kind heeft recht op aandacht van het stadsbestuur. Dat was en is mijn boodschap als schepen van jeugd.

Jullie formuleren een tweede kritiek. Mijn collega's en ik zouden te weinig bezig zijn met allochtone thema's. Denken jullie dat thema's als kinderopvang, stads- en buurtonderhoud, wonen, werk, stadsontwikkeling, economie, openbare werken, ... geen thema's zijn die voor iedere Antwerpenaar belangrijk zijn?

Door ons te benoemen als de allochtone 'excuustruzen' polariseren jullie. Vanuit jullie recht op vrije meningsuiting mag dat zelfs. Ik doe daar liever niet aan mee en nam daarom heel bewust afstand van die titel als eerste 'allochtone schepen'. Hoe vaak hebben jullie me in de pers zien verschijnen als iemand die zich daar op profileert? Juist. De enkele keren dat ik toch zo werd benoemd, ging dat nooit gepaard zonder mijn verzet.

Naast jeugd ben ik ook schepen van wonen en samenlevingsopbouw. Wat stelde ik vast tijdens de meeste bewonersfeesten? Dat in tegenstelling tot de diversiteit van de stad de bewonersfeesten niet divers zijn. Ik ben van deur-tot-deur gaan aanbellen om iedereen op de stoep te krijgen, om met de buren een kop koffie te drinken. En ik zal dat blijven doen.

Opnieuw dezelfde boodschap. Ik wil alle Antwerpenaren, waar jullie het blijkbaar ook zo goed mee voor hebben, "uit hun kot halen" en op een volwaardige manier mee laten participeren aan het maatschappelijke, cultureel en sociaal leven in onze stad.

Ik geloof niet in verdelen, wel in samenwerken. Bij deze zou ik jullie willen uitnodigen samen huis-aan-huis te gaan en iedere 'Antwerpenaar' te betrekken bij het samenlevingsgebeuren in de stad.

Güler Turan

Güler Turan (SP.A) is schepen van Jeugd, Wonen en Samenlevingsopbouw in de stad Antwerpen. Zij is ook Vlaams volksvertegenwoordiger.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

6 reacties

 • door J. Blommaert op donderdag 13 september 2012

  Ik woon op zevenhonderd meter van het kantoor van Mevr Turan in de Driekoningenstraat en heb haar helaas nog nooit aan mijn deur gehad. Ik ga zelf wel regelmatig de wijk rond om mensen te mobiliseren voor activiteiten, debatten en zo meer, en heb daarbij nog niet veel concurrentie ondervonden. Over welke buurfeesten heeft Mevr Turan het?

 • door Joris Verschueren op vrijdag 14 september 2012

  "het samenlevingsgebeuren". ik weet niet of ik bij zoiets wel betrokken moet worden. maar ik ben dan ook geen 'Antwerpenaar' tussen aanhalingstekens.

 • door sammir op vrijdag 14 september 2012

  Als schepenen, heeft deze nieuwkomer, NIKS bewezen, en als advokate, van de duivel , moet ze hier het slechte beleid, verdedigen, tevergeefse moeite, het opiniestuk van de 2 dames, was terecht, en feitelijk ,niet hard genoeg, nu ineens , op de vooravand van de verkiezingen, is het bij de SPa, alle hens aan dek, om maar hun 6 voorafgaande slechte en inhumane beleid, tegen de Moslims te relativeren,...

  De SPa, is geen partij, meer van de Moslims, allang niet meer, ...

  Een burgemeester, die letterlijk, de dissidenten, in de partij, buitenspel zet, mensen, van allochtoonse origine, OF de partijleden, die NOG VOELING HEBBEN MET DE MOSLIMACHTERBAN, totaal negeert, en gewoon rustig zijn rechtse beleid, in samenwerking met de NVA, verderzet, ....

  Op wie moet nu de, weldenkende, en zeer kritische Moslim stemmen,dit is nu de cruciale vraag????

  STEMADVIES VOLGT OP ENKELE DAGEN VOOR DE VERKIEZINGEN,...

  RMM; Reborn Muslim Movement the founder

  • door Maalik yawm ad-din op woensdag 19 september 2012

   Uw reactie is wel heel ironisch. PS. Lees eens een boek dat niet de Koran is. Kan helpen om de dingen eens wat breder te zien ;)

   Groetjes van op planeet Aarde

 • door Jean Delaruelle op zaterdag 15 september 2012

  Deze dame heeft een overschot aan gelijk als ze zich distantieert van de stempel "allochtone schepen". Er wordt al te lang misbruik gemaakt van deze termen. Als "allochtonen" zich willen bewijzen als burger dan moeten ze dat maar doen zoals ieder ander. Dat moeten allochtonen zien maar ook het stadsbestuur en de politieke partijen. Door bewust mensen met een vreemde naam en afkomst op hun lijsten te plaatsen hopen ze natuurlijk op stemmenwinst. Dat die dan gebaseerd is op de achtergrond ipv op de inhoud van die persoon laat hen koud. Mevr. Turan toont dat haar bevoegdheden prioriteit hebben op haar afkomst, en zo hoort het ook.

 • door Mouchi mhaouchi op maandag 17 september 2012

  Als de dames Azabar en H' amdoun het beter weten/kunnen wat houdt hen tegen om ook in de politiek te stappen? Nu bevestigen jullie alleen het spreekwoord "de beste stuurlui staan aan wal".

  De "allochtonen" hebben in deze maatschappij genoeg "tools" om er iets van te maken, de bijna gratis dag en avond onderwijs , gratis beroepsopleiding enz. Weten jullie misschien een land dat bijna smeekt omdat zijn burgers zich zouden (om) scholen, men krijgt er zelfs een koekje en een koffie erbij.

  En voor degene die er ondanks alles toch uit de boot vallen,hebben we één van de beste opvangnetten van de wereld (men mag er wel niet in slaap vallen natuurlijk) Klagen uit gewoonte, helpt ons geen meter vooruit.

 • Het is niet langer mogelijk om te reageren.

  Lees alle reacties