Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

De twee kanten van geweld

Er is opnieuw een voorbeeld van geweld door de politie opgedoken. Dinsdag werd in de buurt van het Montgomeryplein een man in de boeien geslagen. Rond hem kijken zeven politiemensen toe hoe één van hun collega’s gewelddadig tekeer gaat op de man. Als hij naar de politieauto wordt geleid, krijgt hij nog wat slagen op zijn hoofd en nek. Een buurman legde alles vast op beeld en zette het op YouTube.
vrijdag 24 augustus 2012

Dit is geen alleenstaand voorbeeld. Het is niet gemakkelijk om met bewijzen te komen wat betreft geweld door de politie, want we krijgen altijd maar één kant van het verhaal te horen, namelijk die van de politie. Overigens kunnen we onmogelijk weten wat er in het politiekantoor gebeurt met mensen die worden opgepakt.

We mogen de mensen die feiten toch durven te filmen en het ons mogelijk maken zelf te kunnen zien hoe onze politiemensen vaak te werk gaan, dankbaar zijn. We hebben het afgelopen jaar beelden gezien van onder andere: hoe een jonge Griekse indignado een trap in haar gezicht kreeg van een Brusselse politieman; hoe de politie in Matongé mensen mishandelde; en onlangs hoe een man tijdens een betoging door zes politiemensen gewelddadig werd aangepakt. Er zijn dus voorbeelden genoeg.

Grondig fout bezig

Er is een probleem van geweld en dat moeten we aan de kaak stellen. Het beleid en alle andere actoren moeten hun verantwoordelijkheid opnemen. Op dit moment zijn we grondig fout bezig. Waarom?

Alleen geweld tegen de politie zien we als een probleem. Bovendien maakt men de verkeerde analyse en beslissingen door op de symptomen te focussen en niet ook op de oorzaken van dit geweld. De bevoegde minister en de overheid maken hier een fout door de oorzaken van tafel te vegen.

Ook de media doen dat door telkens weer alleen op de symptomen te concentreren. Dit is het beeld dat ze gecreëerd hebben en propageren. Geen wonder dat veel mensen over dit soort geweld een mening verkondigen die niet verder gaat dan: "de verantwoordelijkheid ligt bij dat crapuul", "het ligt in hun genen", "harder straffen", enzovoort. U zal het vaak genoeg hebben gehoord.

De reactie van de politie is ook te betreuren. Ze vragen meer blauw op straat terwijl ze zelf zouden moeten beseffen dat dat niet de oplossing is. Want zoals ze zelf beweren, is de burger niet alleen het respect voor, maar ook het vertrouwen in de politie kwijt. Men zoekt telkens weer de oorzaak ergens anders, maar bij de politie mag men gerust ook eens de vraag stellen: wat doen wij zelf fout?

Politie en justitie worden in dit land met verantwoordelijkheden opgezadeld waarvoor ze niet geschikt zijn. Ze moeten hun werk kunnen doen en dat is moeilijk. Het zal nog veel moeilijker worden als de socio-economische problemen in onze steden groter worden. Wie hieraan twijfelt, moet maar eens naar de VS, het VK en een aantal van onze buurlanden kijken.

Aan zij die geweld plegen tegen de politie moet duidelijk gemaakt worden dat dat niet wordt getolereerd en daar moet tegen opgetreden worden. Daarover is geen twijfel mogelijk.

De andere kant van het verhaal

Nu de andere kant van het verhaal, die de minister, het beleid en de media blijven negeren. Geweld door de politie.

Waarom heeft niemand het over het geweld door de politie? Zoals hierboven al werd aangehaald, aan voorbeelden ontbreekt het niet. De minister was er als de kippen bij om stoere taal te spreken en veel beloftes te maken wat betreft geweld tegen politie, maar geweld door de politie, daar zweeg ze over. Nochtans is dat een groot probleem. Waarom?

Als mensen geen respect hebben voor de politie, dan komt dat niet uit de lucht gevallen. De Brusselse jongeren ervaren de politie als de voornaamste bron van discriminatie. Een journalistiek onderzoek van John Vandale voor MO*-magazine toont onthutsende getuigenissen van slachtoffers over geweld door de politie.

Dat onderzoek werd genegeerd door de massamedia. Een aantal mensen bij de politie geeft zelf ook toe waar het misloopt: opleiding, stereotypes en vooroordelen. En ja ook racisme. De Molenbeekse commissaris Pierre Collignon liet het zich onlangs ontvallen: "Er zijn mensen die eigenlijk bij de politie gaan om Arabieren te kraken".

Wil men de relatie tussen burger en politie herstellen? Wil men dat de burger meer respect toont voor de politie? Dan is het dringend tijd om politiemensen die zulk geweld gebruiken de gepaste straf te geven. Nultolerantie voor geweld tegen politie, maar ook nultolerantie voor geweld door de politie.

De politieopleiding moet worden hervormd. Er moet meer aandacht besteed worden aan politiemensen die niet in Brussel wonen zodat zij de stereotypes leren uit te schakelen en leren om te gaan met de negatieve vooroordelen over de jongeren en de stad. Politiemensen zijn geen repressieve robocops. Ze hebben ook een sociale rol te vervullen.

Ook wat de selectie van politiemensen betreft, is er werk aan de winkel. Mensen die racistisch zijn en naar de politie komen om ‘Arabieren te kraken’ horen daar niet thuis.

De rol van de media

Nog een woord over de media, want ze begrijpen nog steeds niet wat ze verkeerd doen. Er is veel stigmatisering die de lezers/luisteraars/kijkers voor waarheid aannemen en die de jongeren overnemen. Daar moet iets aan gedaan worden. Daarom is het zo belangrijk dat de media ook op de oorzaken focussen.

De media zijn vaak te eenzijdig. In het geval van politiegeweld laten ze altijd slechts één kant van het verhaal aan het woord: die van de politie. Hoeveel keer hebt u die andere kant al aan het woord gehoord? Bovendien maakt het niet veel uit wat de jongeren uitspoken tegen de politie, de media hebben het bijna altijd over ‘geweld’. Geweld door de politie noemt men echter 'agressie'.

In dit recente voorbeeld kopt De Standaard (23/08) bijvoorbeeld: "Politiezone Montgomery onderzoekt agressief gedrag van agenten". Als je journalisten hierop wijst is de reactie meestal: "Wat doen wij verkeerd?" Veel, maar jullie hebben de kans om het anders te doen, want, willen of niet willen, als media spelen jullie een centrale rol.

Bleri Lleshi

Bleri Lleshi is politiek filosoof. In het voorjaar 2013 verschijnt zijn nieuw boek ‘De neoliberale strafstaat’.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

20 reacties

 • door Joris CLAESSENS op vrijdag 24 augustus 2012

  Indien de geweldplegingen tegenover de politie en de onverschilligheid hiertegenover even veel aandacht zouden krijgen kwamen jullie met 100 katernen per dan niet toe. Undercover als politieagent. Geen gegadigden zeker? De ivoren toren van wat zich journalist acht...

  • door Anouar El Allaoui op vrijdag 24 augustus 2012

   De vele rotte appels moeten er echt uit. Ik begrijp de vele frustraties waarmee politieagenten dagelijks geconfronteerd worden. Maar heeft nooit iemand die aspirant politieagenten duidelijk gemaakt dat die job hard en emotioneel zeer uitputtend kan zijn? De juiste mensen op de juiste plaats. Als ge als agent niet met die moeilijke aspecten overweg kunt dan zit je als agent echt niet op u plaats. Misschien is discotheek portier een betere job voor dat soort heethoofden.

   • door Steven Frans op vrijdag 24 augustus 2012

    Het probleem is toch vooral dat menig mens eens een uniform aangetrokken denkt meer te zijn/mogen dan een ander, macht creëert misbruik ! Er zijn zeker veel uitzonderingen maar al te vaak is het in confrontaties met agenten niet de eigenlijke wet (die, zie verder, ook af en toe in vraag gesteld mag worden trouwens), context en/of een echte discussie die telt maar wel het gezagsargument: "Ik ben agent en dus de wet." Het mag niet verbazen dat zo'n houding menigeen al snel buiten de lijntjes doet kleuren, normvervaging (die vaak de tegenpartij wordt verweten) dus.

    Daarbij komt nog dat de 'bevel is bevel'-moraal ook niet direct aanzet tot het opbrengen van veel respect voor 'de agent'. Zolang het politiekorps zichzelf als instituut niet in vraag stelt, zal het steeds stuiten op mensen die dat - m.i. vaak terecht - (zonder dat misschien als dusdanig te erkennen) wel doen. Evenzo voor de individuele agent.

    M.a.w., als er zoveel rotte appels opduiken, is er waarschijnlijk wel meer aan de hand (zie bijv. ook andere vormen van structureel machtsmisbruik: Abu Ghraib, misbruik in de kerk (?), ...): schort er misschien niet iets aan het instituut (haar taken, doelen, (zelf)toebedeelde rol, ...) - in casu de politie dus - en de relatie met de samenleving waarin het functioneert...

    • door sammir op zondag 26 augustus 2012

     ...tegen opbouwende kritiek kunnen ze al zeker niet, ...een instituut dat GEEN ZEFREFLECTERENDE VRAGEN STELT, is gedoemd tot haat van de burgers, die met hun BELASTINGGELD, deze RAMBO'S financiert, een totale SCHANDE VOOR EEN EERZAAM BEROEP, waar een verrechtsing, onrecht, zelf rechtertje spelen, mishandelingen, bedreiginge, met hun dienstwapen bedreigen, enz...

     EN VERDER , NO COMMENTS,...

 • door Joris Dereecker op vrijdag 24 augustus 2012

  Vind het artikel nogal fel eenzijdig en met de haren getrokken... . Heb het filmpje ook gezien en is idd zeker niet goed te keuren. Maar het is duidelijk dat die politieman reageert door iets wat de dronken man doet of zegt. (wat dit nog altijd niet goedpraat) Maar je moet ook beseffen dat deze job enorm veel van een mens kan vergen en dat het niet abnormaal is dat het opeens eens "te veel" wordt. Je kan natuurlijk stellen dat andere collega's hadden moeten ingrijpen maar dat is niet altijd even makkelijk. (net zoals in sommige vriendenkringen of andere werkkringen) Het filmpje begint ook weer op een punt waarvoor er zich al een gedeelte heeft afgespeeld en dat wordt niet meegedeeld... . En om te stellen dat de politie zelf verantwoordelijk is voor het geweld dat tegen hun gebruikt wordt vind ik ook wel wat ver gezocht. Problemen zijn er in Brussel altijd al geweest, het wordt alleen maar erger en erger en ligt eerder aan de politiek en een laks justitiebeleid. Nogmaals, ik keur dit zeker en vast niet goed maar wil alleen zeggen dat er altijd 2 versies van een verhaal zijn en dat men niet te rap conclusies moet trekken... (zoals de auteur dit in dit bericht doet en de media over het algemeen ook doet) Er is zeker nog werk aan de opleiding(en) binnen de politie maar niet op het gebied dat de auteur meegeeft en wat de aanwerving betreft, ik denk dat daar ook,wel iets schort als je de politiediensten vergelijkt met pakweg 15 jaar geleden... .

  • door Bruno Delarue op zaterdag 25 augustus 2012

   Inderdaad Joris, men het is niet goed om alles zo zwart-wit te zien, men weet niet altijd hoe de situatie juist in elkaar zit. Als iemand rustig in een zitbankje in het park een jonitje zit te roken en daarvoor zouden twee agenten hem aframmelen, dan is dat natuurlijk een walgelijke laffe daad van machtsmisbruik. Maar als iemand zo opgefokt is van de speed, dat vijf agenten hem moeilijk kunnen tegenhouden. Wat moeten ze dan doen? Lekker laf weglopen zodat ze geen problemen zouden hebben wegens politiegeweld, en als er dan een burger zou afgerammeld worden, tot daar. Of er een beetje op rammelen tot ze hem kunnen meepakken om hem een beetje in het cachot te zetten tot die afgekoeld is en geen andere mensen kan lastig vallen. Ze kunnen er dan maar op hopen dat het geen zoontje van een advocaat of zo is.

   • door Johan D op zondag 26 augustus 2012

    De man was reeds geboeid op het ogenblik dat men de klappen uitdeelde. Op dat ogenblik was hij dus niet gevaarlijk meer. Dus waren deze klappen totaal overbodig. Bijgevolg kan men dus besluiten dat dit een geval van overbodig geweld is en dus helemaal niet goedgepraat kan worden.

  • door N.L. op woensdag 29 augustus 2012

   [title]Beste Joris. De eenzijdigheid[/title]Beste Joris. De eenzijdigheid is net het mooi ironisch aspect van dit zeer knap opinie stuk. Zoals ook vermeld staat in het artikel is het altijd dezelfde partij die aan het woord komt en die dus maatschappelijk beschermd wordt door o.a. de media. Dit is jammer genoeg niet de eerste keer dat een wetsgericht en voorbeeldfunctie gericht beroep zwaar in de fout gaat. (Niet enkel bij politie maar zie bijvoorbeeld ook in het onderwijs, de leerkracht die de leerling in een kast steekt of de leerling in de ‘mortel’ duwt)

   Volgens mij is ligt dit jammer genoeg aan de eigen interpretatie van dergelijke beroepen. De functie van de politie is niet boven de wet staan, maar de wet ondersteunen en ook de wet meedelen aan de mensen. Waarop ze recht hebben en waarop ze wettelijk gezien geen recht hebben.

   Sta mij toe enkele zinnen uit u reactie te citeren en eventueel te parafraseren. ‘Maar je moet ook beseffen dat deze job enorm veel van een mens kan vergen en dat het niet abnormaal is dat het opeens eens "te veel" wordt.’ - Dit is volgens mij een zeer zwak argument en kan zelfs gelden als drogreden en dooddoener in een discussie. Elk beroep heeft zijn knelpunten en ieder mens komt op een punt te staan dat het opeen ‘te veel’ wordt. Maar het is net de kunst om dit onder controle te houden. En zeker als je een voorbeeldfunctie bekleed. Een kinderverzorgster zal ook niet een kind katapulteren naar de muur omdat het al enkele uren zit te wenen. Een leerkracht zal ook geen leerling in elkaar slaan omdat de klas te veel praat. … Deze voorbeelden zijn in het verleden uiteraard wel gebeurd maar tonen wel aan dat je in elk beroep, in elke situatie, rationeel en relativerend moet kunnen tewerk gaan en je handelingen en reacties onder controle moet kunnen houden. Want niet te vergeten; niemand staat boven iemand, want iedereen is gelijk (of zou toch moeten) staan met de wet. (Als we natuurlijk even geen rekening houden met alle corrupte activiteiten die rondzwemmen in onze maatschappelijke structuur)

   ‘Het filmpje begint ook weer op een punt waarvoor er zich al een gedeelte heeft afgespeeld en dat wordt niet meegedeeld...’ - Dit is net het punt die ik hoger al aanhaalde. Een zeer groot modern probleem want als je kijkt naar het nieuws dan zie je bijvoorbeeld ook nooit het verhaal van de andere kant en altijd de eenzijdigheid van aan de ‘autoritaire-kant’. Er wordt zoveel niet meegedeeld en uiteindelijk moet je ook weten dat media nog steeds berust op kijkcijfers en wat de mensen willen zien en horen. En vaak of soms is dat niet altijd de waarheid. ‘Nogmaals, ik keur dit zeker en vast niet goed maar wil alleen zeggen dat er altijd 2 versies van een verhaal zijn en dat men niet te rap conclusies moet trekken...’ - Ik vind het zeer knap dat je hier een humanistisch antwoord geeft en deze situatie (uiteraard) niet goedkeurt! Conclusies worden jammer genoeg altijd snel en impulsief gemaakt. Als er ergens een inbraak is of er is jeugddelinquentie zal men ook altijd, spontaan, concluderen dat het bijvoorbeeld gaat over een allochtoon. (Wat ook bijvoorbeeld zeer opvalt trouwens is dat er dagelijks zoveel delinquentie is maar we zien bijna altijd deze van mensen die van allochtone afkomst zijn… Zeer objectieve media, of mag en kan ik zeggen maatschappij?)

   Ik heb zeker niet de bedoeling om hier aanvallend over te komen maar ik vind dergelijke artikels zeer goed en zeker ook noodzakelijk. Er moet dringend iets gedaan worden aan de visie van wat de functie is van het politie-zijn.

   M.v.g. N.L.

 • door bert mulders op zaterdag 25 augustus 2012

  Ik heb uw artikel vol ongeloof en verbazing gelezen. Voor alle duidelijkheid: ik ben geen politieagent, maar een burger die blij is dat het merendeel van onze politie prima werk levert, ondanks de tegenwerking van de linkse media, waartoe ik uw website ook reken. Ooit al eens nagedacht in welke ondankbare omstandigheden onze politie moet werken? Onze agenten worden 100% tegengewerkt door justitie die daders vrij laat nog vóór de politie haar pv heeft geschreven? U schrijft ook baarlijke nonsens zoals: "De media zijn vaak te eenzijdig. In het geval van politiegeweld laten ze altijd slechts één kant van het verhaal aan het woord: die van de politie. Hoeveel keer hebt u die andere kant al aan het woord gehoord?" Het tegenovergestelde is vaak het geval. Kortom, hoog tijd om wakker te worden en uw wereldvreemd imago af te schudden.

 • door Realizm op zaterdag 25 augustus 2012

  eerst kan betrokkene wel dik de grote jan uithangen in zatte toestand tegen een vrouw, en ze nog bijeenkletsen ook. En dan als de politie arriveert de miet gaan uithangen. De politie geeft hem eindelijk eens educatieve tikken zoals er meer mogen gegeven worden. Dat zal die zatlap eens zijn gedachten terug op orde zetten. Het parket kan nu wel tijd vrijmaken om een onderzoek te voeren?...tiens als het is om maffieuze straatbendes in Molenbeek op te rollen of tassenrovers te arresteren is, hebben ze geen tijd of is het niet belangrijk. Ja waarom niet...we gaan onze politie ewa pesten. De laatste moedige agenten die in de Brusselse wildernis nog een beetje orde wensen te scheppen worden weer grondig tegengewerkt, gedemotiveerd, bekritiseerd, gekloot. dikke proficiat. waarschijnlijk is de agent ondertussen geschorst, van zijn vrijheid beroofd, loonsintrekking, algemene inspectie over de vloer, zwaar geintimiteerd door het comité P, op zijn plaats gezet door de oversten, en krijgt hij nul steun van de rechterlijke orde. What's in a name. Ik zit volop in met jonge agenten die nog hun leven riskeren in Brussel, voor een rotloon. Die agenten van Montgomery zijn de betere van Brussel. de interventieagenten van Monty die het straatwerk doen, verdienen volop mijn steun!!!

 • door froels op zaterdag 25 augustus 2012

  Bleri Leshi, akkoord hiermee. Maar het is een illusie dat de media aan de kant van de zwakke burger zouden staan. Zou moeten vooreerst hun commerciële adverteerders niet afschrikken, en vervolgens zoveel mogelijk lezers/kijkers behouden. Kritiek op de politie en verdediging van een herrieschopper passen daarin niet.

  • door Yvo op zondag 26 augustus 2012

   Altijd weer dezelfde kritiek. De media willen dit niet laten zien. Sommigen gaan nog verder en zien hier een neoliberalistisch complot in.

   Mag ik er even op wijzen dat dit vrijdagavond het hoogtepunt was op het nieuws van TV Brussel? De beelde van youtube werden uitgezonden en de filmer werd geïnterviewd. Zelfs met interview met de vriendin van de man die door de politie geslagen werd.

   • door froels op maandag 27 augustus 2012

    Als TV Brussel de video toonde, is dat goed maar eerder uitzondering. Want van veel politieoptredens bestaan geen video's (identiteitscontroles bij donkere mannen...). Ik vraag mij af hoe de politie zou optreden tegen een burger die hen volgt en al hun gedragingen filmt? Trouwens het publiek vindt het al jaren normaal dat betogers over de grond worden gesleurd, geboeid worden en klop krijgen. Natuurlijk is de job van de politie moeilijk, maar ze mogen niet uit de bocht gaan, wij mogen dat ook niet. De vraag is ook in hoever ze gedekt worden/zich gedekt voelen van hogerhand. Media: neen, er is geen neoliberaal complot, de media doen waarvoor hun geldschieters hen betalen.

  • door Jan Dirckx op zondag 26 augustus 2012

   Ik denk dat het eerder Bleri Leshi is die een eigen agenda heeft. Zoals hierboven reeds aangegeven werd was het gedrag van de geboeide arrestant alleen al ontoelaatbaar: openbare dronkenschap, geweld tegen vrouwen en verbaal geweld tegen de politie.

   En altijd weer kiest Bleri Leshi de kant van diegenen die zich misdragen tegen de Belgische samenleving. Samenleving die Bleri Leshi nota bene zoveel kansen heeft geboden en nog steeds biedt.

   Konsekwent schijt Bleri Leshi op deze samenleving, ondankbaar als hij is voor de kansen die de samenleving hem geboden heeft. Nooit ofte nimmer heeft hij het over de misdragingen van zijn groep, nooit ofte nimmer klaagt hij die aan. Het is de permissiviteit van lieden als Bleri Leshi t.o.v. de misdragingen van z'n eigen groep die één van de root causes is van het probleem in de centrumsteden. Want maghrebijnse prinsjes kunnen nu eenmaal niets verkeerd doen...

   Voor lieden als Bleri Leshi is het allemaal goed zo zoals het nu is en zijn de fouten enkel en alleen deze van de samenleving en de politie. Tunnelvisie? Ik denk het wel. Ik zou het zelfs racisme durven noemen!

   • door dirk1965 op zondag 26 augustus 2012

    Het kiesvee van de v-partijen heeft blijkbaar ineens de wereldmorgen ontdekt. Aan al diegenen die menen te moeten beweren dat die arme flikken zo misbegrepen worden door hun oversten, raad ik aan om eens in discussie te gaan met een flik en er daarna een klacht voor te sturen naar hun oversten. Mij hebben ze net niet in de boeien geslagen omdat ik opkwam voor mijn recht omdat ze zelf het verkeersreglement niet kenden. Antwoord van de overste op mijn mail: ik was onbeleefd geweest... Kom dus niet af met jullie gezwets over die arme politieagentjes die nergens op begrip kunnen rekenen.

 • door fred rutten op maandag 27 augustus 2012

  Besten, Dat dit een debat is dat gevoerd moet worden kan moeilijk genegeerd worden. Al vind ik het fout om de Brusselse politie, van achter uw veilige bureau, zo af te schilderen als ware het fascisten. Ik vind dat u het werk van de Brusselse politieagenten zwaar onderschat en dat de heren dus meer krediet verdienen. Deze flikken worden namelijk dagelijks zelf geagresseerd en krijgen bijna continu te maken met bedreigingen en haatgetuigenissen. Er is een deel van de Brusselse bevolking dat de politie echt als zijn vijand beschouwt, en hen dus ook buiten hun uren lastig valt. Het probleem zit hem in het feit dat degenen die dag in dag uit feiten plegen die een maatschappij niet waardig zijn NOOIT niet gestraft worden!! Als een collega bewusteloos wordt geslagen en de agressor 3uur later terug gewoon vrij rondloopt dan is er toch wel iets grondig mis lijkt mij. Dit getuigt van een minimum aan respect van de staat tov. zijn politiemensen en dus voelen deze zich uiteraard machteloos.. Het is deze machteloosheid die de schuldige is aan domme feiten die politiemensen plegen, ze zien namelijk geen andere oplossing meer dan degenen die hen aanpakken terug aan te pakken.. Dit is uiteraard een vicieuze cirkel van geweld die nergens toe leid en voor geen van de beide partijen goed te praten valt.. Maar schilder de politiemensen niet af al ware zij de boosdoeners voor de ongelukkige situatie in bepaalde buurten van Brussel, het zijn niet zij die aangepakt moeten worden maar wel de situatie van kansarme jongeren, een onwaarschijnlijke slechte werking van justitie en een compleet visieloze Brusselse regering..

  • door Polle1976 op woensdag 29 augustus 2012

   In deze reactie kan ik me vinden, kort en bondig gezegd waar de problemen zitten zonder met vingers naar één kant te wijzen zoals meneer Leshi gewoontegetrouw doet. Wat (jonge) agenten in Brussel dagelijks meemaken moet niet onderschat worden, en zoals hierboven reeds aangegeven werd is het in bepaalde wijken levensgevaarlijk voor agenten. Wanneer politiegeweld in de media of youtube verschijnt kan je er prat op gaan dat de auteur van dit stuk in zijn pen kruipt. Maar toen Brusselse benden agenten in een hinderlaag lokten en bestookten met molotovcocktails heb ik meneer Leshi niet gehoord. Mijn neef is sinds enkele jaren agent in Brussel en ik heb met hem een lang gesprek gehad over politiegeweld, en ik kan u zeggen dat zijn kant van het verhaal ook eens gehoord mag worden. Als ik reacties lees als 'een agent moet maar beseffen dat dit een deel van z'n job is' dan weet ik nu dat dit door iemand geschreven is die veilig vanachter zijn bureautje even zal vertellen hoe we de wereld beter gaan maken. Mijn neef was erbij toen een agent bloedend uit zijn wagen gehaald werd nadat hij eerst met stenen bekogeld werd en daarna getracht werd zijn wagen in brand te steken. Hij was erbij toen de rellen in Matongé volledig ontaarden en een agent een door een kassei getroffen werd en bewusteloos werd afgevoerd. En een ander 'deel van zijn job' is dat hij door de dader van die laatste wandaad bijna dagelijks uitgelachen wordt wanneer hij met een patrouille voorbij rijdt. Welgeteld 3 uur is die kerel van de straat geweest, dus enige begrip voor de politie is wel op z'n plaats. Justitie draagt hierin een grote verantwoordelijkheid, evenals mensen die (omwille van de eigen agenda?) de zaken telkens weer eenzijdig voorstellen en zo olie op het vuur smijten.

   • door froels op woensdag 29 augustus 2012

    Het is niet omdat burgers geweld plegen, of omdat justitie slecht werkt (vertraging, tekort aan gevangenissen), of omdat er te weinig jobs zijn voor jongeren in Brussel - allemaal waar; maar geen verontschuldiging voor politiegeweld en willekeur. Deze vergroten juist het wantrouwen van een deel van de bevolking, en lokken nieuw geweld uit.

    • door Polle1976 op woensdag 29 augustus 2012

     Geweld is inderdaad geen blanco cheque voor politiegeweld, maar het omgekeerde is evenzeer waar. Het geweld in achtergestelde buurten wordt steeds met de mantel der liefde bedekt omwille van de frustraties bij deze mensen (geen werk, niet gelijke kansen,...). Dat kan toch evengoed van agenten gezegd worden die dag in dag uit met geweld geconfronteerd worden en gefrustreerd geraken van de quasi straffeloosheid bij ernstige feiten denk ik dan. Net zoals bij kansarmoede de oorzaken aangepakt moeten worden, is dat ook zo bij deze 'uitingen van frustratie'. De vijandige houdingen tegenover de politie in vele buurten en de laksheid bij justitie verdient dan ook meer dan een terloopse vermelding.

 • door Ishipbi op donderdag 30 januari 2014

  Vandaag blijkt dat het geweld tégen agenten spectaculair stijgt en steeds zwaarder wordt. Daarover in deze krant natuurlijk geen woord. (Ook niet in De Morgen trouwens.)

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties