about
Toon menu

Wist je dat de Spelen gesponsord worden door massamoordenaars?

De Olympische gedachte bezwijkt voor het grote geld, we beginnen de klimaatopwarming letterlijk te voelen en de aanhouding van Julian Assange staat blijkbaar in verband met de dood van een Cubaanse topdissident.
zaterdag 11 augustus 2012

Algemeen werd aangenomen dat de openingsceremonie van de Olympische Spelen onder het niveau zou liggen van de vorige editie in Peking. Dat was inderdaad het geval. Maar het was wel de bedoeling dat de ceremonie 100% Brits zou zijn. Het heeft niet mogen zijn. Wist je dat artistiek directeur Danny Boyle zijn spektakel niet heeft kunnen opvoeren zonder de hulp van de Chinezen? De Financial Times merkt namelijk fijntjes op dat hij een beroep moest doen op de technologie van een Chinees bedrijf, Crystal CG International.

De Olympische Spelen beogen naast de sportieve ontwikkeling ook het wederzijds respect en vrede tussen de volkeren. Dat klinkt mooi, maar wist je dat Dow Chemical, de belangrijkste producent van Agent Orange de huidige Spelen sponsort? Agent Orange was het dodelijke ontbladeringsmiddel dat de VS massaal gebruikten in hun oorlog tegen Vietnam. Daarbij kwamen tussen de twee en vier miljoenen mensen om het leven. Van boycot deze keer geen sprake…

Zweden vraagt om de uitlevering van Julian Assange, de stichter van Wikileaks. GB heeft daarin toegestemd. Hij wordt aangeklaagd voor verkrachting. De aanklachten zijn dubieus (het gaat enkel om het niet gebruiken van condooms) en veel waarnemers zien daarin een politiek motief om hem te liquideren en later uit te leveren aan de VS. Wist je dat één van zijn twee zogenaamde slachtoffers gelinkt wordt aan de CIA? Anna Ardin, zo heet ze, heeft in het nabije verleden in Cuba actief samengewerkt met de ‘Damas de blanco’ (witte Dames). Dat is zowat de belangrijkste groep van ‘dissidenten’ op het eiland. Deze groep ontvangt geld uit de VS, wordt van daaruit gecoacht en staat ook in nauwe verbinding met Alberto Montaner, waarvan de CIA-connecties gekend zijn.

Diezelfde Anna Ardin werkt toevallig (?) ook nauw samen met haar landgenoot Jens Aron Modig, de voorzitter van de jongerenvleugel van de Zweedse christendemocratie. Jens was onlangs ook naar Cuba afgereisd om de ‘dissidentie’ aldaar een handje toe te steken, samen met Ángel Carromero, een kopstuk van de jongeren van de Spaanse Poder Popular, de regerende rechtse partij. Ze zijn helaas aan een hoge snelheid tegen een boom gesmakt, waarbij twee inzittende Cubanen om het leven kwamen. Onder hen de meeste gekende politieke dissident Oswaldo Payá. Payá kreeg in 2002 de Sacharovprijs van het Europese parlement. Deze honorabele prijs wordt uitgereikt aan mensen die strijden voor democratie en mensenrechten. Wist je dat dit zelfde heerschap een half jaar daarvoor de staatsgreep in Venezuela had gesteund? Hij schreef zelfs een brief om de coupplegers te feliciteren. Rare jongens, die europarlementariërs.

Nog meer nieuws van de Cubaanse ‘dissidentie’. De afgelopen twee jaar werden zowat alle overblijvende ‘politieke’ gevangenen op Cuba vrijgelaten. Velen daarvan trokken naar Spanje. Maar dat bevalt hen blijkbaar niet zo goed. De meeste willen Spanje verlaten, een deel ervan wil zelfs terugkeren naar Cuba als ze niet welkom zijn in de VS. Een tiental ervan is al in hongerstaking gegaan om hun barre situatie aan te klagen en één van hen heeft zichzelf van het leven beroofd. Wist je ook dat er sinds de financiële crisis in verhouding zestien maal zoveel Ieren hun land verlaten als Cubanen? Vorig jaar waren dat er resp. 76.000 en 14.800.

Malaria is een gemakkelijk te voorkomen ziekte, toch doodt ze elk jaar 655.000 mensen. Wist je dat de ziekte uitroeien jaarlijks nog geen 2,3 miljard dollar per jaar vereist? Dat is 0,06% van wat Europa en de VS jaarlijks aan gezondheidszorgen uitgeven. Wist je bovendien dat deze luttele investering bovendien tussen de 200 en 300 miljard dollar zou kunnen opbrengen, m.a.w. het honderdvoudige. Toch zal het er niet snel van komen, zo zit ons wereldsysteem nu eenmaal niet in elkaar.

Twee miljard, dat is peanuts. Wist je dat er elk jaar voor zo’n 3.000 miljard dollar belastingen wordt ontweken? Indien dat belast zou worden aan 30% (meer dan redelijk) dan zou dat jaarlijks 900 miljard dollar opbrengen, of bijna zeven maal het bedrag van de officiële ontwikkelingshulp. De Eurocrisis zou er ook voor het grootste gedeelte mee kunnen opgelost worden. Die grootschalige fiscale hold-up wordt voor tweederde georganiseerd door de vijftig grootste banken, waaronder UBS, Credit Suisse, Citigroup/SSB/Morgan Deutsche Bank, JPMorganChase, BNP Paribas, HSBC, Goldman Sachs, ABN Amro, Barclays, Credit Agricole, … Het zijn uitgerekende deze banksters die tegenwoordig aan het hoofd staan van Griekenland, Italië, de Europese Centrale Bank of belangrijke ministerposten bekleden in heel wat landen.

Kagame, de president van Rwanda, staat onder toenemende druk i.v.m. de oorlog in Oost-Congo. Tijdens zijn ambtstermijn zijn er volgens Amnesty International duizenden Rwandezen vermoord of verdwenen, o.a. door toedoen van zijn veiligheidstroepen. Maar wist je dat deze president als het er op aan komt kan rekenen op machtige vrienden? Zo ondermeer Tony Blair, ex-premier van Groot-Brittannië en Howard Schultz, de grote baas van Starbucks. Koffie is het belangrijkste exportproduct van Rwanda …

Het is niet evident om eenmalige extreme weersomstandigheden te koppelen aan lange termijnevoluties van het klimaat. Recente studies hebben echter een wetenschappelijk verband gevonden tussen aan de ene kant de recente droogtes in Texas, Oklahoma en Oost-Afrika, de hittegolf in Rusland in 2010, de overstromingen in Thaïland, de record temperaturen in 2011 in West-Europa, de abnormale warme novembermaand in Groot-Brittannië alsook de grote vrieskou in de winter van 2010-2011, en aan de andere kant de klimaatopwarming. Door de opwarming van de aarde verzwakt de straalstroom en dat veroorzaakt op zijn beurt extreme weerpatronen. Een en ander wordt bevestigd door James Hansen, een topexpert op gebied van klimaatopwarming. Wist je dat de kostprijs voor deze klimaatrampen het afgelopen jaar is opgelopen tot 380 miljard dollar? Dat is meer dan het dubbele van de jaarlijkse ontwikkelingshulp.

In deze rubriek brengt veellezer Marc Vandepitte markante feiten, cijfers of quotes van over heel de wereld die in de andere media weinig of geen aandacht kregen, maar zeker het vermelden waard zijn om de chaotische wereld van vandaag te begrijpen.

Leestip:

Sader E., 'The New Mole. Paths of the Latin American Left', Londen 2011.
Een uitstekend boek om inzicht te krijgen in de nieuwe linkse golf in Latijns-Amerika.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

19 reacties

 • door Eddy Naessens op zaterdag 11 augustus 2012

  Wist je dat ..over de grootste massamoordenaars die de Olympische Spelen sponsoren in het artikel niets gezegd wordt ? De MC Donalds ziekmakende fastfood brol en de suiker brol van Coca Cola. Suiker dood jaarlijks 38 miljoen mensen.

  • door Le grand guignol op zondag 12 augustus 2012

   Met betrekking tot zowel McDonalds alsook Coca Cola gaat het niet zozeer over natuurlijke suiker dan wel over "Monosodium Glutamate" of Mononatriumglutamaat (MSG). MSG is een voedingsadditief dat bijdraagt tot de versnelling en versterking van o.a. obesitas en diabetes. Volgens bepaalde wetenschappers draagt MSG eveneens bij tot de ontwikkeling van autisme, ADHD, Alzheimer en ALS (cf. John Erb: "The slow poisoning of America", http://www.goodreads.com/book/show/4887907-the-slow-poisoning-of-america ; zie ook http://www.wijwordenwakker.org/content.asp?m=m4&s=m62&ss=P565&l=NL // Russel Blaylock: "Excitotoxins: The Taste That Kills", http://www.russellblaylockmd.com/ ). De toevoeging van MSG stimuleert de eetlust en werkt verslavend; het zorgt er met andere woorden voor dat mensen meer gaan eten en dus meer consumeren.

   Op vlak van wetenschappelijk onderzoek bestaat er echter geen eensgezindheid omtrent de al dan niet negatieve en zelfs gevaarlijke effecten van MSG op de volksgezondheid. Opvallend is wel dat er een heuse MSG-lobby bestaat die het gebruik van MSG als voedingsadditief promoot. Ook John Erb is geen onbesproken figuur: in 2009 werd hij zonder aanklacht opgepakt en opgesloten in een psychiatrische inrichting waarbij de diagnose werd gesteld dat hij leed aan een "Attitude Adjustment Disorder", i.e., "een gedragsaanpassingsstoornis". Blijkbaar heeft men in de VS een psychiatrische stoornis uitgevonden waarmee ze dissidenten, naast criminaliseren, ook nog eens kunnen 'psychiatriseren': "Attitude Adjustment Disorder"; oftewel, het onvermogen om zich te conformeren.

 • door Roger De Pauw op zaterdag 11 augustus 2012

  ... dat Vandepitte dit artikel heeft geschreven op een toestel dat onderdelen bevat dat door kinderarbeid is geproduceerd?

 • door Marc Vandepitte op zaterdag 11 augustus 2012

  Dow Chemicals kocht indertijd Union Carbide op, het bedrijf dat in 1984 verantwoordelijk was voor de giframp in Bhopal (India), als gevolg waarvan tot op heden 15.000 doden zijn gevallen. Vandaar dat er zowel vanuit Vietnam als India protesten waren in de aanloop van de Spelen. (De foto bovenaan het artikel verwijst naar zo’n protestactie in India.) http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-18254334 http://www.globalpost.com/dispatch/news/regions/asia-pacific/vietnam/120524/dow-chemical-olympics-london-2012-agent-orange

 • door Félicien Manon op zaterdag 11 augustus 2012

  Julian Assange, de stichter van Wikileaks, wordt aangeklaagd voor verkrachting. De aanklachten zijn dubieus en waarnemers zien daarin een politiek motief om hem te liquideren en later uit te leveren aan de VS? Wist Assange dan niet, dat men best uit de onmiddelijke omgeving van in doodstrijd verkerende machts-monsters blijft, op gevaar af van er door meegesleurd te worden?

 • door radoveden op zaterdag 11 augustus 2012

  Ecuador heeft officieel gemeld dat een rogatoire commissie uit Zweden altijd welkom is op de ambassade om Assange te interviewen. Zweden weigert dit en stelt dat de ondervraging op Zweedse bodem moet plaatsvinden. Dit is in tegenspraak met alle internationale juridische gewoonten. Waarom handelt Zweden zo? De vraag stellen is ze beantwoorden, vrees ik.

 • door Wilfried op zondag 12 augustus 2012

  Wat zou IOC baas Rogge hiervan zeggen? Hij manifesteert zich toch graag als de rechtlijnige rechtvaardigheid, wars van alle gesjoemel en immoraliteit. Waarschijnlijk zal het het staalhard ontkennen?

 • door Kaatje Tuppel op zondag 12 augustus 2012

  ...Jacques Rogge rondrijdt in een Mercedes, van het bedrijf dat in WOII wisselstukken produceerde voor Hitlers oorlogsmachine?

  Jongens toch, wat een gelul wordt hier soms geleuterd...

  • door André DP op zondag 12 augustus 2012

   Jaja, mensenlevens en leed van duizenden mensen zijn van geen tel zolang het maar opbrengt. Kassa, kassa, en als je het daar niet mee eens bent dan is dat geleuter. Nu ja, in een samenleving waar de winst het alllerhoogste is, is de rest inderdaad geleuter. Goe bezig Kaatje. Slaap lekker.

  • door André DP op zondag 12 augustus 2012

   Rogge heeft zover geweten geen commentaar gegeven. Maar Meredith Alexander, lid van de Commission for a Sustainable London 2012, een soort ethische commissie i.m.v. de Spelen, heeft wel precies omwille van deze zaak ontslag genomen. http://www.bbc.co.uk/news/uk-16721838

 • door dana op zondag 12 augustus 2012

  Als alle 7+ miljard wereldbewoners een degelijke levensstandaard zouden (willen) hebben, genre modaal in west-europa, we dan een aarde of twee extra zouden moeten vinden.

  Zolang er teveel mensen rondlopen op deze planeet zal het milieu, het ecosysteem van alle soorten inclusief de mens in gevaar zijn en heeft het geen enkele zin om daarover te blijven leuteren. Doorbreek het taboe en praat over de werkelijke oorzaak van ecologische problemen en armoede.

  • door nico de meulenaer op zondag 12 augustus 2012

   Ik ben niet zo zeker dat het leven dat we in West-Europa hebben per definitie beantwoordt aan een degelijke levensstandaard. Is het nodig dat we alle dagen rundvlees eten ? Is het nodig dat we elk in onze eigen auto naar dezelfde bestemming rijden ? Ik heb ooit in Egypte massa's busjes zien rijden,die je voor een laag bedrag van A naar B voerden en dat werkte perfect.Meer fietsen en degelijke veilige fietspaden zou ook al een verschil maken.

   Natuurlijk is een overbevolkte planeet absoluut geen goeie zaak. Maar om de overbevolking aan te pakken is scholing zeer belangrijk. Met de tendens waarbij zelfs in het rijke westen bespaart op onderwijs,zie ik het volledig de verkeerde kant opgaan. Maar de levensstandaard die we in West-Europa en de V.S hebben kan absoluut een stuk ingetoomd worden. Het zou me niet verbazen dat een lagere levensstandaard,andere voeding .... het geluksgevoel van de mensen een pak zou verhogen.

   Anderzijds ga ik hier dan wel voorbij aan een hoop mensen die zelfs in het Westen,aanzienlijke armoede kennen. Maar globaal gezien,lijkt het me niet onoverkomelijk om met een eerlijkere verdeling van de middelen,een pak mensen een veel aangenamer leven te geven.

   • door dana op maandag 13 augustus 2012

    Ik denk dat het hier over details gaat en dat we het feitelijk wel eens zijn. Inderdaad moeten we gaan voor duurzaamheid en cradle to cradle technologie.

    Een eigen auto beschouw ik bvb al niet als een noodzakelijke voorwaarde voor een menswaardig bestaan, toch niet in west europa waar het openbaar vervoer redelijk is.

    Een degelijke levensstandaard echter associeer ik wel met west europa, ik reis veel en heb bijgevolg een groot deel van de levensomstandigheden buiten west europa gezien (hopelijk heb ik nog 20 goede 'reisbar'e jaren in me, ik wil nog meer zien)

    Het is een prachtige planeet. Ik ben een aardbewoner en daar ben ik fier op (naar analogie met de vlamingen).

    • door Griet op dinsdag 14 augustus 2012

     Beste Dana, ik hoop wel dat je voor je reizen niet te veel het vliegtuig neemt, want anders zullen de generaties na ons niet veel meer van die prachtige planeet kunnen genieten!!!

 • door Le grand guignol op zondag 12 augustus 2012

  De VRT erin slaagt om twee dagen geleden verslag uit te brengen over de sanering van de door Agent Orange aangetaste gebieden in Vietnam zonder daarbij te vermelden dat (a) het bedrijf dat verantwoordelijk was voor de productie van Agent Orange Dow Chemical heet en (b) Dow Chemical een van de hoofdsponsors van de OS 2012 is (cf. VRT, Het journaal 7, 10/08/2012: www.deredactie.be ).

  Dat zijn toch feiten die men uitgerekend op dit ogenblik, tijdens de OS, niet zou mogen verzwijgen. Als dit niet relevant is! Het zou natuurlijk ook kunnen dat de VRT, net zoals de 'corporate presstitutes', andere belangen dient dan die van een goed geïnformeerde en kritische publieke opinie.

  • door nico de meulenaer op zondag 12 augustus 2012

   Eigenlijk straf dat iemand tegenwoordig op Russian Television en Al Jazeera beter gëinformeerd wordt over wat het Westen en zijn bedrijven zoal uitspoken,dan op onze ' eigen ' zenders.

   Gelukkig hebben we nog onze zeer interessante talkshows ,om ons dagelijks wat zand in de ogen te strooien.

  • door Marc Vandepitte op zondag 12 augustus 2012

   Heel pertinente opmerking Lgg. Voor zover ik uit de reportage kon opmaken gaat het bovendien over een symbolische sanering: een belachelijk kleine oppervlakte, namelijk enkele tientallen hectaren terwijl er 2,6 miljoen zijn aangetast. Dat uitgerekend op dit moment zoiets op touw wordt gezet, zal wel geen toeval zijn. De hoofdopdracht van spindoctors is precies om bij mogelijke negatieve berichtgeving (de heisa rond Dow en de Spelen) een positieve tegenberichtgeving op te zetten en daarbij de media te mobiliseren. Als ‘spin’ kan deze actie in elk geval tellen. Dat de Vrt zich daarvoor laat gebruiken en inderdaad met geen woord rept over Agent Orange, Dow en de Spelen is pijnlijk.

   • door Le grand guignol op maandag 13 augustus 2012

    Ook dat is goed opgemerkt! Het gaat inderdaad over een symbolische sanering waarbij het woordje 'symbolisch' een dubbele lading dekt omdat er in dit geval, zoals u zegt, waarschijnlijk sprake is van 'spinning'.

 • door Napoleon op zondag 12 augustus 2012

  Thumbs up! En deze onzin kan enkel ten val gebracht worden met oorlog... Deze smeerlappen(families) zullen nooit wijken, wij zijn een massa 'humans' herleid tot achterlijke 'apen'. Deze lui zitten overal, daarom is er nood aan een nieuwe politieke 'overtuiging' totaal weg van alle andere, en wanneer de moment rijp is, liquideren we hen en herstellen we Europa in zijn normen en waarden! De rest is romantiek en jezelf iets wijsmaken..

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties