Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Beaulieu - de zaak van de familie De Clerck

De groep Beaulieu is het bedrijfsimperium van Roger 'boer' De Clerck, geboren in Wielsbeke. Vanaf 1987 krijgen z'n vier zonen de leiding van een deel van de groep. De groep Beaulieu komt meer dan eens in opspraak. De perikelen van de familie De Clerck vormen een belangrijke inspiratiebron voor het boek en de tv-serie Het goddelijke monster.
woensdag 1 augustus 2012

In de jaren tachtig wordt De Clerck verdacht van grootscheepse fraude d.m.v. fictieve geldtransacties; naar schatting wel anderhalf miljard frank zou hij naar het buitenland hebben versast, de fiscus zou voor veel geld opgelicht zijn. In 1986 velt de rechter een merkwaardig oordeel: hij acht de tenlastelegging bewezen maar vindt toch dat aan de verdachte de opschorting van de uitspraak van de veroordeling mag worden toegekend. In mensentaal, de schuld is bewezen maar straf hoeft niet. Het openbaar ministerie gaat in beroep maar ook dan houdt de rechter het bij de vrijspraak.

In 1989 maken werknemers van de Beaulieu-groep en de vier broers De Clerck kennis met de Britse gevangenis. Fraude, luidt de verdenking, betalingen in het zwart en dus winsten in het zwart. De zonen De Clerck komen vrij na het betalen van een borgsom. Hun personeelsleden geven één en ander toe. Roger De Clerck ziet zich in maart 1990 genoodzaakt een minnelijke schikking van bijna tweehonderdvijftig miljoen frank te betalen. De Beaulieu-groep laat weten dat ze daarmee geen schuld bekent.

In 1990 start dan de affaire-Verlipack met een klacht dat de Beaulieu-groep op ongeoorloofde wijze een pak overheidssteun voor het holglasbedrijf Verlipack zou hebben binnengehaald. De onderzoeksrechter ontdekt dat Beaulieu gebruik heeft gemaakt van een stroman, Walter De Backer. Die stroman heeft Verlipack in 1985 overgenomen dankzij de welwillende hulp van de staat die negenenveertig procent van het kapitaal ophoest maar toch afziet van een plaats in het bestuur. Bovenop geeft minister van Economische Zaken Mark Eyskens nog een staatslening van honderdennegen miljoen frank aan Verlipack. Het bedrijf betaalt die lening nooit terug. En dan zijn er ook nog fiscale uitwijkmaneuvers naar Luxemburg.

Beaulieu geeft alle schuld aan Walter De Backer, beëindigt de samenwerking met hem en dient zelfs klacht in tegen hem. Een dag later komt De Backer om bij een ongeval met zijn wagen.

Nog is het niet gedaan want al het gerechtelijk speurwerk brengt nog een andere zaak aan het licht, de zaak-Fabelta. Het textielbedrijf Fabelta-Zwijnaarde is eind 1982 failliet gegaan. Beaulieu verklaart zich bereid het bedrijf over te nemen indien de staat ook z'n beste beentje voorzet. Er komt een akkoord waarbij Beaulieu tweehonderd miljoen frank inbrengt en de staat zevenhonderdvijftig miljoen frank. Eénmaal er winst is, belooft Beaulieu de overheidsaandelen terug te betalen. Zo gezegd, zo gedaan.

Er is echter een probleem. De Europese Gemeenschap wijst die overeenkomst af en wil dat Beaulieu de inbreng van de staat terugbetaalt. Maar Economische Zaken waar Mark Eyskens dan minister is, wil daar niet van horen en gaat door met de betalingen. Later krijgt Beaulieu de toelating om de overheidsaandelen af te schaffen, m.a.w. de inbreng van de staat is nu geprivatiseerd en wordt dus nooit terugbetaald. Dit geschenk van driekwart miljard frank is een schande, wordt er geroepen in het parlement.

Op 14 november 1991 belandt Willy Ramboer achter de tralies. Die hield zich in de jaren 1981-85 op het kabinet van Eyskens bezig met de nu betwiste dossiers. Hij heeft de schijn tegen maar heeft een grote troef: die overeenkomsten kon alleen de minister tekenen. En die is onschendbaar.

Ruim twee jaar later valt er toch een gerechtelijke uitspraak. Op 25 februari 1994 oordeelt de rechtbank van koophandel in Gent dat Fabelta - eigenaar Beaulieu dus - zevenhonderdvijftig miljoen frank moet terugbetalen. De intresten op dat bedrag worden slechts vanaf 1988 aangerekend. En nog, deze rechter acht de handelwijze van de overheid verwerpelijk.

In de nog steeds lopende zaak-Verlipack zijn er begin mei 1994 maar liefst achtenzestig huiszoekingen. Er wordt gezocht naar "aanwijzingen van verdachte geldstromen en omstreden financiële operaties". De reactie van de familie De Clerck is er één van onbegrip.

Op 7 maart 1996 valt het Hoog Comité van Toezicht binnen bij Jan De Clerck. Dat is de baas van Domo, een deel van de Beaulieu-groep dat hij controleert. Ook ditmaal zou het om een onderzoek gaan naar financiële transacties binnen de groep Beaulieu.

(zie ook De Clerck Jan)


uit het boek Barrez Dirk, Het land van de 1000 schandalen. Encyclopedie van een kwarteeuw affaires, Globe, 1997, 384 p. (geactualiseerde franstalige versie in 1998)


Wie naar de tv-serie Het goddelijke monster kijkt - en al ietwat ouder is - zal in de familie Deschryver nogal makkelijk de familie De Clerck herkennen van het Beaulieu bedrijfsimperium. Zelfs de feitelijke opsomming van de verdenkingen tegen de groep en van wat zich heeft afgespeeld rond Beaulieu, oogt soms sterker dan wat de fictie van boek en serie te bieden heeft.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

10 reacties

 • door Piet De bisschop op dinsdag 7 februari 2012

  "Het einde van een verhaal waar de familie het slachtoffer van is" noemt Coopman, advocaat van boer Clerck het. Die boeman justitie toch die hardwerkende West Vlamingen zo judast. Zie ook de uitspraken van grootgodheid Merckx die, samen met andere wielergoeroes, zich afvraagt nav de dopingsschorsing van Contador of men "die mooie sport wil kapot maken". Dramatiek en romantiek die het verleden wil toedekken, en de groteske kuiperijen en leugens van toen doen vergeten. Nog één bedenking : als ik de bedragen hoor (minnelijke schikking van 55 miljoen euro gesloten door Jan De Clerck, nu een overeenkomst van 25 miljoen euro met Dominiek De Clerck, zie ook de 6,5 miljoen euro die Contador jaarlijks moet neertellen - een peulschil volgens Michel Wuyts - om in beroep te gaan) maak ik de bedenking : die mannen moeten minstens dat geld toch hebben, nietwaar ? Misschien zijn er nog zo een paar die die handenvol geld ergens hebben (waarschijnlijk ergens veilig geparkeerd). Je zal maar Griek zijn die terug eens 20 % van je reeds afgeroomde loon ziet wegplukken. En dan maar kafferen over onverantwoorde stakingen. Uitsmijter : het weze duidelijk dat 'Het Goddelijke Monster' van Herbots een prijs verdient. Maar daar zullen wel 'artistieke' tegenargumenten voor zijn zeker.

  • door catteeuw op dinsdag 7 februari 2012

   En we zijn ervan af. Die pretentieuze parasieten die zichzelf politiekers, ondernemers en managers noemen mogen niet meedoen. Laat ze stikken in hun waardeloos fiat geld.

   Dat ze het maar in China gaan proberen. Eens zien wat hun praat waard is als ze geen politiekers in hun zak hebben.

  • door Le grand guignol op dinsdag 7 februari 2012

   Als ik me niet vergis werd "Het Goddelijke Monster" geschreven door Tom Lanoye en niet door Herbots. (De trilogie: Het Goddelijke Monster, Zwarte tranen en Boze tongen) Indien ik me vergis hoor ik graag uw artistieke tegenargumenten. ;-)

   • door Le grand guignol op dinsdag 7 februari 2012

    U bedoelde waarschijnlijk de regie van de televisiereeks "Het goddelijke monster". Die is inderdaad van Hans Herbots.

    • door Piet De bisschop op dinsdag 7 februari 2012

     inderdaad, Lanoye is er ten andere al verschillende malen mee in de prijzen gevallen

 • door Le grand guignol op dinsdag 7 februari 2012

  "Jongste zoon van Roger De Clerck sluit deal met fiscus voor 25 miljoen euro" (De Morgen: http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1390967/2012/02/07/Jongste-zoon-van-Roger-De-Clerck-sluit-deal-met-fiscus-voor-25-miljoen-euro.dhtml )

  Met die 'minnelijke schikking', die overigens niet enkel in België van toepassing is omdat ze in het kader van de opheffing van het bankgeheim bedisseld werd op Europees niveau, werd een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het boek van de (Europese) klassenjustitie. Een gunst aan de financiële en zakenlobby als pasmunt voor de (zo gezegde) opheffing van het bankgeheim. Ook in Nederland gingen onlangs een aantal grote bedrijven die jarenlang fraudeerden vrijuit na een 'minnelijke schikking', i.e., na de betaling van een boete. Echter, die boete weegt niet op tegen de bedragen die jarenlang verduisterd werden en is dan ook niet meer dan een schrale bijdrage.

  Kort door de bocht: wie een brood steelt omdat hij/zij honger heeft vliegt in de cel; wie jarenlang ontzettend grote sommen geld aan het zicht van de fiscus wist te onttrekken komt er met de betaling van een boete goedkoop vanaf. "All animals are equal but some animals are more equal than others" (Orwell). "...en de boer hij ploegde voort" (Werumeus Buning).

 • door bartW op dinsdag 7 februari 2012

  Belgische Grondwet Art. 172. "Inzake belastingen kunnen geen voorrechten worden ingevoerd. Geen vrijstelling of vermindering van belasting kan worden ingevoerd dan door een wet."

 • door Jmo op dinsdag 7 februari 2012

  Toch straf dat die oude politiekers steeds buitenschot blijven. Hoeveel van die miljoenen zit er in hunne pocket.

 • door Tom V. op woensdag 8 februari 2012

  De recente polemiek rond Dominiek De Clerck leert volgende interessant gegeven, indien je voldoende lang de fiscus ontloopt of tegenwerkt wordt het verschuldigde bedrag na verloop van tijd slechts een fractie van wat je aanvankelijk diende te betalen, nl. ongeveer 25%. Een voorbeeld; het geeiste bedrag voor eerstgenoemde telg van de textiedynastie was 110 miljoen Euro, inclusief interesten. Vervolging werd afgekocht na betaling van 25 miljoen Euro - een kleine 25 % van het aanvankelijk geeist bedrag (http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=JV3LSNDB).

  Benieuwd of dit voor Jan Modaal ook lukt wanneer die zijn personenbelasting niet wil betalen. Het is het proberen waard.

  Opvallend ook hoe stil het collectief opiniemakers hier over blijft. Geen enkele krant wijdt een scherp stuk aan deze kwestie. Net zoals op straat zal de paar honderd euro voor een vermeend zwartwerkend dopper wellicht een groter schandaal zijn dan de miljardenfraude van the rich and famous.

 • door aronjaco op woensdag 28 november 2012

  Themis, Griekse mythologie, was de goddelijke stem die de mensheid onderwees in de fundamentele wetten van gerechtigheid en zedenleer. Wellicht moeten we die terug in ere herstellen. Ofwel moet Vrouwe Justitia terug haar blinddoek aandoen. De blinddoek staat voor de rechtspraak zonder aanzien des persoons, dat wil zeggen dat niet de personen worden gehoord en veroordeeld, maar slechts de feiten en daden. Hoogstnodig die blinddoek, pas dan wordt onze rechtspraak terug geloofwaardig. Politiek en wet zijn in de grondwet van elkaar gescheiden : scheiding der machten. Principe dat blijkbaar in de praktijk , van zodra het om het grote geld gaat , niet van toepassing is.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties