De afscheidsbrief van Moshe Silman
Nieuws, Israël, Tel Aviv, Moshe Silman -

Man steekt zichzelf in brand tijdens Israëlische protesten

TEL AVIV — Tijdens een mars zaterdag die een jaar van sociale protesten in Israël markeerde, stak een man zichzelf in brand. De brief die hij achterliet met als titel 'Ik beschuldig!' staat bol van de ontgoocheling over de verwachte veranderingen en de kloof tussen bevolking en overheid.

maandag 16 juli 2012 14:13
Spread the love

Tijdens de mars werd de toespraak van een student over de tekorten in het openbaar vervoer plots onderbroken door geschreeuw en tumult. “Iemand las een brief voor en overgoot zichzelf met benzine”, vertelt een ooggetuige. In paniek gooiden demonstranten water op de man. Moshe Silman (57) werd met tweede-en derdegraadsbrandwonden over 94 procent van zijn lichaam opgenomen op de afdeling intensieve zorg van het Medisch Centrum Sheba in Tel Aviv en vecht er voor zijn leven.

Israëlische Bouazizi

Silmans wanhoopsdaad herinnert aan die van Mohamed Bouazizi, de Tunesische straatverkoper die zichzelf in brand stak in december 2010 en zo ongewild de Arabische Lente van prodemocratische revoluties op gang trok.

“Ik kan me geen medicatie of huur veroorloven. Ik betaalde miljoenen (sjekel) aan belastingen, ik diende in het leger. De staat beroofde me en liet me achter met niets; ik kan niet eens van maand tot maand leven. Ik ben niet van plan dakloos te worden”, schreef hij in de brief die in verschillende exemplaren werd teruggevonden door collega-demonstranten.

Moshe Silman zag Israël stilaan veranderen van een verzorgingsstaat in een liberale economie zonder degelijk publiek vangnet.

Vernederingen

Hij had een eigen bedrijfje in Tel Aviv dat failliet ging in 2005, mede als gevolg van de recessie door de tweede Palestijnse Intifada.

Hij was genoodzaakt om zijn appartement te verkopen om zijn schulden te kunnen afbetalen, werd daarna taxichauffeur, maar kon niet rondkomen. Anderhalf jaar geleden werd de man getroffen door een beroerte en moest sindsdien overleven met een maandelijkse toelage van 473 euro, 56 procent van het minimumloon.

Hij vond tijdelijk onderdak in de krappe studio van een vriend maar moest daar deze week weer vertrekken.

“Hij vertelde ons dat hij iets extreems zou doen”, zegt Ofer Barkan, een sociaal activist die het slachtoffer kent. “Ik verwijt de ambtenaren van Israël, de staat Israël en beide schurken, (premier) Benjamin Netanyahu en (minister van Financiën) Yuval Steinitz, de constante vernederingen die de burgers van dag tot dag moeten verdragen. Ze nemen van de armen en geven aan de rijken.”

Persoonlijk drama

“Een groot persoonlijk drama,” sprak premier Netanyahu bij de opening van de wekelijkse ministerraad. Hij vroeg de betrokken ministeries om “de zaak te bekijken.”

Vanuit de oppositie hekelde de voorzitter van de Labourpartij, Shelli Yechimovitch, “de brutale verharding van de criteria voor huisvesting en het ontbreken van een publiek vangnet.”

De sociale leider Daphne Leef drong aan op “de noodzaak om snel resultaten te bereiken omdat steeds meer mensen zichzelf verliezen in de wreedheid van het systeem.”

Zaterdag was het dag op dag een jaar geleden dat Leef en een groep van activisten protesteerden  tegen onbetaalbare huisvesting, torenhoge huurprijzen en hoge kosten van levensonderhoud.

Manuel Trachtenberg

Twee maanden later werd de actie bekroond toen een half miljoen Israëli’s opriepen tot “sociale rechtvaardigheid”, een oproep die duidelijk werd gehoord. Netanyahu riep een commissie in het leven onder leiding van de gerenommeerde econoom Manuel Trachtenberg, wiens taak het was om sociaaleconomische hervormingen aan te bevelen.

Trachtenbergs rapport leidde tot een aantal hervormingen van het belastingstelsel. Maar volgens cijfers van het ministerie van Huisvesting moeten arme gezinnen zeven jaar wachten voor ze een gesubsidieerd appartement krijgen toegewezen en zijn de goedkope woningen nog steeds voornamelijk bestemd voor de ultraorthodoxe gemeenschap.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!