Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Tegenbetogers ongemeen hard aangepakt door politie

BRUSSEL – Zondag betoogde de heel rechtse Parti Populaire (PP) tegen moslimextremisme. 25 jonge tegenbetogers van ABVV en JOC werden door de politie bijzonder hardhandig aangepakt.
maandag 18 juni 2012

De betoging van de Parti Populaire (Personenpartij) van advocaat Mischaël Modrikamen verzamelde een honderdtal manifestanten op het Troonplein in Brussel. Ze betoogden naar eigen zeggen tegen 'integrisme' en 'groen fascisme'.

De betoging van de PP werd algauw ingepalmd door een veertigtal leden van de Franstalige extreemrechtse groepering Nation. Zij protesteerden dan weer tegen de politieke recuperatie van de “strijd tegen het multiculturalisme” door rechtse establishmentpartijen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. De PP distantieerde zich van hun standpunten.

De jongeren van het ABVV en de Jeunesse Ouvrière Chrétienne (JOC, Brusselse KAJ) hadden opgeroepen tot een tegenbetoging, die evenwel niet was toegelaten. De groep vertrok vanaf het Poelaertplein, maar toen zij via het metrostation Troon aansluiting zocht bij de PP-betoging, sloot de politie hen in op het perron, officieel om een confrontatie te vermijden.

Op camerabeelden is duidelijk te zien hoe enkele agenten rake klappen uitdelen met hun wapenstok. Twee betogers liepen dan ook hoofdwonden op en allemaal werden ze administratief aangehouden. De politie stelde pv's op voor weerspannigheid.

Jalil Bourhidane van JOC getuigt. “Op een bepaald moment werden we in de Troonstraat ingesloten door een grote politiemacht, en om toch tot bij de PP-betoging te geraken – om onze standpunten te laten horen - namen we onze toevlucht tot de metro. Daar werden we ingesloten en sloeg de politie erop los."

"De politiemensen uitten racistische verwensingen en zeiden zelfs 'sale gauchiste, on va te fermer la gueule'. Nadat een jongen al op de grond lag, werd hij nog in de buik en in de rug gestampt. We kregen de indruk dat ze wraak wilden nemen voor een eerdere betoging waarbij we politiegeweld aankaartten. Op geen enkel moment vertoonden we ook maar de minste aanzet tot geweld.”

JOC gaat klacht indienen tegen de politie en is ook van plan nog een betoging te organiseren om het politiegeweld onder de publieke aandacht te brengen. “Maar dat is moeilijk, want de politie wordt sterk beschermd door politiek en media. Ook moeten er altijd expliciete beelden beschikbaar zijn vooraleer slachtoffers van politiegeweld geloofd worden. Op die manier is het echt moeilijk om een maatschappelijk debat op gang te trekken”, aldus nog Bourhidane.

Een aanwezige journalist van het Franstalige dagblad La Dernière Heure bevestigt het buitensporige politie-optreden vandaag in de krant. Nadat hij zich kenbaar maakte als journalist werd ook hij even opgepakt. Hij heeft het over agenten die “in het rond kloppen” en beschrijft “een regelrechte lynchpartij”. 

De jongeren van ABVV en JOC zijn ook verontwaardigd “dat de fascistische militie Nation nog eens een politie-escorte kreeg. Ze overtraden nochtans de wet door racistische en haatdragende slogans te scanderen. Die aanpak van twee maten en twee gewichten is extreem verontrustend”, klinkt het in een gezamenlijk persbericht.

Via een persbericht liet ook Ecolo weten vraagtekens te zetten bij de “harde aanpak van de politie, terwijl terzelfdertijd sympathisanten van extreemrechts rustig door de Brusselse straten mochten defileren". Federaal Ecolo-kamerlid Eric Jadot zou eerstdaags minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) interpelleren over de precieze omstandigheden van de politie-interventie.

Maandag kondigde ook Brussels burgemeester Freddy Thielemans (PS) aan een onderzoek te willen starten naar de gebeurtenissen.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

18 reacties

 • door De Wit Bruno op maandag 18 juni 2012

  Als vakbondsmilitant ben ik zwaar gechockeerd door dit flikkengeweld. Als een bende dolle honden hebben ze zich op onze jonge vakbondsmilitanten gestort. Gelukkig zijn hun gezichten te herkennen en hun bendeaanvoerder die deze laffe aanslag hebben uitgevoerd. Het komt er nu echt op aan dat alle vakbondsgeledingen, van hoog(!!) tot laag hun verontwaardiging laten horen en zich achter deze jonge milutanten scharen. Indien we dit niet doen dan zullen deze jonge mensen zich, terect, afkeren van de vakbonden! De dolgedraaide flikken gedroegen zich als een fascistische knokploeg , de 'Gouden Dagerdaad' (fascistien uit Griekenland) immiterend, en beschermeden de fascisten van 'Nation'. Ik moest direct terugdenken aan de aanvallen van de flikken op de jongernemars begin jaren tachtig. Ik wordt echt kwaad van deze smeerlapperij en hoop dat er een gerechtelijk staartje komt aan deze affaire. Zo niet dan moet burgemeester Tielemans (PS) van Brussel ontslag nemen. Vakbonden, sta op! No Passaran!

 • door Polle1976 op dinsdag 19 juni 2012

  Sorry, maar die extreemrechtse groepering die 'mocht paraderen' betrof een paar tientallen marginalen, waarvan de organisatie zich duidelijk gedistancieerd heeft. Wanneer het op deze site over S4B gaat, wordt steeds weer de nadruk gelegd dat er geen aandacht moet besteed worden aan deze kleine marginale groep die op de Meir wat onzin staan uit te kramen. Wel, hetzelfde kan toch gezegd worden van Nation die hun onzin in Brussel staan te verkondigen, of moeten zij wel als een bedreiging gezien worden? Ik had zelfs nog nooit gehoord van die groepering. Bovendien stel ik mij ook de vraag waarom in bovenstaand artikel (alweer) maar 1 partij aan het woord gelaten wordt. Ik was niet op deze betoging of tegenbetoging, en weet dat er aan berichten in de reguliere media niet veel waarde gehecht wordt, maar overal hoor en lees je dat de tegenbetogers (die in tegenstelling tot de PP geen toestemming hadden voor hun manifestatie!) werden weggehouden van de PP, en pas aangepakt werden toen een 30-tal de politie trachtte te verschalken via de metro om zo tot een confrontatie te kunnen komen. Is het niet een beetje naïef om te denken dat zij daar vreedzaam hun standpunten gingen uitleggen aan de PP? Indien er buitensporig geweld gebruikt werd door de politie kan dat niet goed gepraat worden, maar doe tenminste de moeite om beide kanten van het verhaal te vertellen alvorens met zware beschuldigingen in de aard van 'fascistische knokploegen' te zwaaien.

  • door kolibri op dinsdag 19 juni 2012

   Ik kan me nog herinneren dat op de grote vakbondsbetoging in Brussel, vorig jaar (of 2 jaar geleden). Er mensen van het no border kamp wouden aansluiten. Zij werden enorm hard aangepakt door de brusselse pollutie. En wat deden de vakbonders toen? Door hun megafonen roepen dat iedereen de politie zijn werk moest laten doen, en dat zij ook arbeiders waren. Ik zal die woorden niet snel vergeten. "Rester calme, les police sont des travailleurs aussi" terwijl er enkele meters verder mensen lagen te bloeden op straat. Nu er eens een keertje wat vakbonders slaag krijgen is het kot te klein. Hoe ging dat ook alweer, First they came for the Jews and I did not speak out because I was not a Jew. Then they came for the Communists and I did not speak out because I was not a Communist. Then they came for the trade unionists and I did not speak out because I was not a trade unionist. Then they came for me and there was no one left to speak out for me.

   • door Ahoem op dinsdag 19 juni 2012

    Je kan het ook zo zeggen: zoals de Amerikaanse band NOFX verduidelijkt in het nummer "Re-gaining Unconsciousness".

    First they put away the dealers, keep our kids safe and off the street. Then they put away the prostitutes, keep married men cloistered at home. Then they shooed away the bums, then they beat and bashed the queers, turned away asylum-seekers, fed us suspicions and fears. We didn't raise our voice, we didn't make a fuss. It's funny there was no one left to notice when they came for us. Looks like witches are in season, you better fly your flag and be aware of anyone who might fit the description, diversity is now our biggest fear. Now with our conversations tapped and our differences exposed, how ya supposed to love your neighbor with our minds and curtains closed? We used to worry 'bout big brother, now we got a big father and an even bigger mother. And you still believe this aristocracy gives a fuck about you. They put the mock in democracy and you swallowed every hook. The sad truth is you'd rather follow the school into the net 'cause swimming alone at sea is not the kind of freedom that you actually want. So go back to your crib and suck on a tit go bask in the warmth of your diaper. You're sitting in shit and piss while sucking a giant pacifier, a country of adult infants. A legion of mental midgets, a country of adult infants, a country of adult infants. all regaining their unconsciousness

  • door cobaco op dinsdag 19 juni 2012

   we hebben de politie versus vreedzame betogers we hebben de politie die begint met slaan (en dan nog direct gewapend slaan) => ergo we hebben buitensporig politiegeweld

   de politie is er om de vrede te handhaven, niet om een slagveld te openen, meer dan een cordon dat de metrouitgang blokkeerde zodat ze niet bij de andere betoging kwamen was niet nodig.

 • door Jan De Mulder op dinsdag 19 juni 2012

  Ik was er ook bij, zondag, als onafhankelijk waarnemer. Ik kan u zeggen dat dit artikel niet volledig juist is. De slogans die Nation scandeerde, waren 'On est chez nous' en 'Intégristes dehors.' Ik durf te betwijfelen of dit 'racistisch' en haatdragend' is, al lijdt het geen twijfel dat Nation extreemrechts is. Ik kan u ook bevestigen dat Nation de politie niet uitgedaagd heeft, in tegenstelling tot JOC en ABVV. U had er goed aan gedaan ook de tegenpartij aan het woord te laten.

  • door christophe op dinsdag 19 juni 2012

   De beelden spreken voor zich. Ook al wordt een agent uitgedaagd, dat is geen carte blanche om jonge mensen in elkaar te slaan.

   • door Polle1976 op dinsdag 19 juni 2012

    Als algemene stelling klopt dat, maar wat waren deze jongeren van plan wanneer ze tijdens hun verboden manifestatie na het uitdagen ook nog eens de politieblokkade omzeilden? Even gezellig keuvelen over mekaars standpunten in deze materie? Ze hebben gevonden wat ze zochten: een confrontatie, alleen niet met de geviseerde partij.

    • door christophe op dinsdag 19 juni 2012

     Ok, beste anonieme reaguurder, u hebt gelijk. Iedereen waarvan de politie denkt dat hij of zij misschien plannen heeft die niet helemaal sporen met de verwachtingen moet het ziekenhuis in geklopt worden. De wereld zal meteen stuk mooier zijn.

     • door Polle1976 op dinsdag 19 juni 2012

      Wat dat anoniem reageren betreft denk ik niet dat ik mij moet verantwoorden zolang ik mij beleefd uitdruk en mij aan de gedragsregels houd. Ik denk niet dat ik al mensen geschoffeerd heb in mijn reacties, en moest dat zo zijn dan is dat nooit mijn bedoeling geweest zijn. U spreekt over 'het ziekenhuis in kloppen', dan zullen de rapporten wel volgen neem ik aan, maar een gekloven wenkbrauw is niet meteen levensbedreigend hoor. Het gaat hier trouwens niet om een (waan)idee van de politie, maar om dat in te zien met je de zaak van beide kanten durven bekijken. Politie agenten zijn geen machines maar mensen, als zij gevraagd worden van een demonstratie te begeleiden moeten zij hun werk doen. Hier worden zij eerst geprovoceerd door deelnemers aan een verboden (!) tegenbetoging, die daarna alle moeite doen om een confrontatie aan te gaan met de deelnemers aan de toegestane betoging. Als de politie hen niet had tegengehouden zou het waarschijnlijk niet bij een gekloven wenkbrauw gebleven zijn. En ik kan al raden wat de commentaar dan geweest zou zijn: waar was de politie om deze confrontatie te voorkomen?

     • door TDW op dinsdag 19 juni 2012

      Dus u bent akkoord dat de politie de volgende keer de confrontatie maar moet laten gebeuren. Dat tegenbetogers het recht hebben betogingen uit elkaar te kloppen als de visie niet de hunne is.

      De tegenbetogers hadden geen aanvraag gedaan en zochten duidelijk de confrontatie op. De politie heeft dit opgelost op een rustige, snelle en efficïënte manier gedaan. Op de beelden zie je 2 personen met een beetje bloed op hun gezicht wat normaal is aangezien een hoofdwonde niet snel stolpt en feller bloedt. Niemand is in het ziekenhuis kreupel geklopt.

      Hier zie beter wat er effectief gebeurd is.

      http://www.youtube.com/watch?v=ZPR_N_UA6Es&feature=relmfu

      • door christophe op dinsdag 19 juni 2012

       DeWereldMorgen.be is geen discussieforum. U kan reageren op dit artikel, wijzen op fouten. Maar het is niet de bedoeling dat u - anoniem dan nog - uw punt blijft herhalen. We weten ondertussen dat een anonieme reaguurder vindt dat de politie vrijuit tot bloedens toe op betogers mag kloppen. Uit De Morgen: "De jongen met bebloed gezicht kreeg pas medische verzorging toen hij in de arrestatiebus het bewustzijn verloor. Even was er paniek omdat hij geen polsslag meer leek te hebben, maar een medisch team wist hem te reanimeren."

       Uw verdere commentaren dragen niets bij aan het artikel. Hou er dan ook mee op.

       • door Polle1976 op dinsdag 19 juni 2012

        Blijkbaar is het niet de bedoeling om een mening te herhalen wanneer die niet het uwe is. Maar blijkbaar is het wel nodig want u blijft al dan niet opzettelijk lezen wat u wil lezen. Nergens wordt politiegeweld goedgekeurd, alleen wordt gevraagd om de zaak van beide kanten te bekijken. Als een site zichzelf promoot als bron van correcte en onafhankelijke informatie, maar eenzijdige artikels als dit blijft brengen, dan heb ik evenveel recht om dat aan te klagen als wanneer jullie de mainstream media op hun fouten wijzen.

       • door Bert C op dinsdag 19 juni 2012

        "DeWereldMorgen.be is geen discussieforum. U kan reageren op dit artikel, wijzen op fouten. Maar het is niet de bedoeling dat u - anoniem dan nog - uw punt blijft herhalen."

        Een opmerking die mensen die anoniem reageren maar het eens zijn met het artikel natuurlijk nooit zullen te horen krijgen. Ofwel wordt iedereen die anoniem reageert categoriek geweerd, ofwel niemand.

       • door De Wit Bruno op dinsdag 19 juni 2012

        De houding van de politie was zo ernstig dat het Comité-P , dat de plitie tegen het daglicht houdt, het nodig heeft geacht om een onderzoek in te stellen. Dat zal wel niet veel uithalen maar het toont de ernst van de zaak aan. Al die genen die extreem rechtse tisten van Nation op een hoop kegelt met de jonge vakbondsmilitanten van FGTB en JOC die actie willen voeren tegen extreem-rechts is ter kwader trouw. Al dat postmoderne gehouwehoer komt mij de strot uit.

        • door TDW op dinsdag 19 juni 2012

         Nogmaals (aangezien een banale feit al censuur kan opleveren)

         Comite P onderzoekt elke "INGEDIENDE" klacht en zal na onderzoek meedelen of de klacht gegrond is of niet. Iets anders dan wat de heer De Wit ervan maakt.

         Een tegenbetoging is niet hetzelfde als een confrontatie opzoeken om andere meningen te doen zwijgen. Het eerste is een recht en het tweede is dictatoriaal.

         PS; deze keer neem ik PrtSc.

 • door sami op dinsdag 19 juni 2012

  Ik heb persoonlijk een hekel, als één groep, of beroepscategorie, wordt afgerekend, door enkele individuen, of incidenten.Deze feiten moeten nog ONAFHANKELIJK onderzocht worden, waar het gemakkelijk is om bij voorbaat,de politie hier op af te rekenen.

  ALS er onregelmatigheden gebeurd zijn, zullen we in onze democratie, het onderzoek moeten afwachten, alvorens conclusies te trekken.

  De uitvoerende macht is een basispijler van onze democratie, en moet orde handhaven , anders verzeilen we in anarchie, en dit moeten we zeker niet opteren.

  De werkdruk, de stress, soms in een fractie van seconde snel beslissen, werken met gevaar voor leven, nachtelijke patrouilles, waar men nooit weet wat de nacht zal brengen, enz...

  Dat we nu kunnen waarnemen, dat er enkele met een bebloed hoofd, zijn aangepakt door ambtenaren in functie, valt in het niets met wat er , zou kunnen gebeuren, als men het tot een veldslag had laten komen tussen, de extreem rechtsen en de links gezinden.

  Dit is mijn mening, de politie overladen met de zonden van Israel, gaat mij te ver, en is abject, de politie moet er zijn, en overal, geen no go areas, waar de criminaliteit en bendes, het voor te zeggen hebben. De politie is baas op straat, en niemand anders.

  • door catteeuw op woensdag 20 juni 2012

   Het lijkt mij duidelijk dat in vrijwel alle recente gevallen van "onregelmatigheden" de politie de onregelmatigheid was. En provocatie is nog steeds geen geldig excuus voor het overtreden van onze overeenkomsten. Als dit het geval was - was de 'verboden' tegenbetoging en geldige reactie op de provocatie van de initiele betoging - waarmee jullie argumenten zichzelf opeten. Politie personen staan in hun functie niet boven de wet - het is hun functie de democratische legitimatie te bekrachtigen. Het moment dat een politieman zich laat provoceren tot misdaad - of zelf provoceert - dan is die persoon geen politie agent in functie van democratie maar een huurling/crimineel in een uniform betaalt door de democratie. En het moment dat het bestuur dit toelaat-dicteert is het moment dat het bestuur zijn democratische legitimatie verliest - en kan gezien worden als een crimineel illegaal komplot - betaalt met de democratie.

   En waar begint de provocatie? Bij het niet toestaan van de tegenbetoging of het toestaan vd betoging zelf? Als de wet zelf een ondemocratische provocatie is (als de boerkablabla om de ILLEGALE OORLOGEN voor OLIE in het Midden Oosten te verdoezelen) wat doe je dan? Tegenbetogen (= op een pleintje staan roepen) is verboden maar op mensen kloppen mag als je op uw teentjes getrapt bent - als je bij de "ordeordeorde diendiendiensten" bent. Als een disco zo'n labiele mensen zou aannemen als security dan zou die zaak vlug leeglopen.

   EXtreem rechts zijn bankiersHoertjes. Dat leid ik af uit de oorsprong - hun wisselvallige zever - de steun die ze krijgen (gebrek aan weerstand) - en het totaal onbreken aan actie wanneer de kansen zich voordoen. Hun bestaansreden is provocatie. Verdeel en Heers. Toneelstukjes voor DePersGroep en soortgenoten. Voor de rest zijn die organisaties een cultureel intellectueel organisatorisch vacuum. Je zou denken dat er een manager achter zit - net als Sharia4Belgium btw. Leeg. Zonder mensen om op te kakken hebben zij niets dat hen bind en geen doel in het leven. Links probeert de natuur te redden - mensen eten en kansen te geven - ... Wat doet EXtreem rechts? Niets! Status Quo: buigen voor banken. Zwoegen aan de loop band. En de zwaksten (in kwantitiet) in onze samenleving wat pesten en vernederen en provoceren - voor de samenhorigheid. Het is alsof roddelen en pesten en algemeen snobbisme een politieke beweging en persoonlijke identiteit is geworden. En wat weten we van roddelaars? GEEN LEIDERS - GEEN BALLEN Ze hebben de politie nodig om hen te beschermen tegen socialisten of all people - wat duid op miniscule rozijnen als testicels. Gatlekkers vd managersKlasse - zachte klamme handjes - bange konijntjes - duidelijk.

   Democratie - hahaha waar dan? In Delhaize tussen Crocky en Lays? Kapitalisme is Communisme met vertraging. Heel uw leven werken voor een huis en dan komen ze het pikken van uw lijk - voor de interest op het speelgoedgeld vd banken - dat is geen democratie. Dat is slavernij. En de truck is om mensen tegen elkaar op te zetten zodat ze tegen het onzichbare gevaar aan het vechten zijn terwijl de eigenaren van dit land hen en hun kinderen grondig onderwerpen en plunderen voor de percentjes. En daarvoor dient eXtreem r€chts - het kweken van een percentage domme kloten die door hun domme-klotigheid de politieke emancipatie van een echte democratie en een echte vrije markt saboteren. Een stem voor eXtreem r€chts is een stem voor de banken en de managers - feit.

   ground hawk day

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties