Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Wist je dat? Onthutsende cijfers over de eurocrisis

Het begint stilaan op een systeemcrisis te lijken. De economie draait vierkant, de sociale malaise neemt hand over hand toe en de politieke wereld maakt er een puinhoop van. Dit kan zo niet blijven duren.
zaterdag 26 mei 2012

De afgelopen 14 maand zijn er in Syrië volgens de VN 9.000 doden gevallen. Dat is veel, maar wist je dat er in diezelfde periode in Honduras en El Salvador samen zo’n 13.400 dodelijke slachtoffers vielen? Dat is verhoudingsgewijs 2,4 maal zoveel. In Mexico vielen tijdens de eerste drie maanden van dit jaar al meer dan 5.000 doden in de drugsoorlog. In Honduras alleen al werden sinds 2010 24 journalisten vermoord. Sancties, veroordelingen noch waarnemers.

Julian Assange, de stichter van WikiLeaks, verblijft momenteel in Groot-Brittannië. Binnenkort valt de uitspraak over de vraag of hij zal uitgeleverd worden aan Zweden i.v.m. een vermeend seksschandaal. Maar wist je dat indien hij zich kandidaat zou stellen voor de senaat in zijn thuisland Australië, hij heel waarschijnlijk verkozen zou worden? Een kwart van de kiezers is bereid voor hem te stemmen.

Zoals gekend heeft de bank Morgan Chase de afgelopen weken zo’n slordige twee miljard dollar verlies geleden. Maar wist je dat zijn topman Jamie Dimon, nog niet zo lang geleden tekeer is gegaan tegen de ‘buitensporige regels’ in de financiële wereld? En wist je dat hij vorig jaar een vergoeding kreeg van 23 miljoen dollar?

De grote bedrijven betalen in België amper belastingen, nog geen 4%. Dat is uiteraard immoreel en verwerpelijk. Maar wist je dat dit ook economisch gesproken onverstandig is? Zo hebben economen voorgerekend dat de ideale aanslagvoet zo’n 36% procent bedraagt.

Andere economen kwamen tot de vaststelling dat grote ongelijkheid tot politieke onstabiliteit leidt en op langere termijn ook economisch ongunstig is. Zij pleiten daarom voor een progressieve belasting op kapitaal. Het hele systeem moet blijkbaar heel sterk aan het wankelen zijn, dat zelfs The Economist daar nu ook voor pleit.

Te zien aan het verloop van de eurocrisis blinken de politici in Europa niet uit in slagvaardigheid. Maar in de VS is het al niet veel beter. De twee partijen zitten elkaar voortdurend in de haren en krijgen amper nog een begroting goedgekeurd. De CEO’s in de VS hebben er hun buik van vol. Ze hebben een hoge dunk van zichzelf, maar wist je ook dat ze met veel bewondering kijken naar de communistische partij van China? Liefst 64 procent beschouwt het leiderschap van de CCP als efficiënt in de aanpak van economische en politieke uitdagingen. Dat is bijna het dubbele van de score van de president van de VS (33 procent) en een veelvoud van die van het Congres (5 procent).

De exit van Griekenland uit de euro komt steeds dichterbij. Wist je dat de Grieken al zo’n 30 procent van hun spaargeld hebben afgehaald. Dat is meer dan de ‘run op de banken’ in Argentinië destijds. De meeste buitenlandse banken hebben de ‘Griekse schulden’ afgeschreven en het verstrekte krediet aan Griekse banken is in vergelijking met 2010 tot een derde herleid. Ze zeggen het nog niet openlijk, maar de meeste grote Europese banken hebben een zogenaamd ‘plan C’ en doen al het noodzakelijke om zich voor te bereiden op een eventuele exit.

Wist je dat de Europese Centrale Bank met één pennentrek de Grieken kan dumpen, simpelweg door de geldkraan dicht te draaien? Het is bijna niet te geloven, maar het zijn een stel niet verkozen technocraten die over het lot van miljoenen kunnen beschikken zonder dat de verkozenen des volks daar greep op hebben. Misschien is de visie van de CEO’s van de VS (zie hierboven) nog zo dom niet.

Ondertussen gaat het voor de Grieken van kwaad naar erger. Wist je dat er geen geld meer is voor de terugbetaling van medicamenten? Patiënten moeten nu de volle pot betalen. Door de besparingen zijn nu ook zo’n 163 essentiële medicamenten niet meer verkrijgbaar in de apotheken. Wist je dat de Grieken nu zoals in veel derdewereldlanden, hun medicamenten zelf moeten meebrengen als ze opgenomen worden in een ziekenhuis? Ook 'dure' ziektes, zoals genetische afwijkingen, worden niet meer terugbetaald door het ziektefonds. Naast de schuldenlast zal ook de dodentol in de komende jaren ongetwijfeld toenemen.

Spanje gaat helaas dezelfde richting uit. Spaanse banken hebben in de bouwsector nog voor 300 miljard euro aan leningen staan, waarvan 180 miljard (60 procent) als problematisch worden beschouwd, een gigantisch bedrag. Sinds mei van vorig jaar is de Spaanse beurs gekelderd met 38 procent, de bankenaandelen tuimelden zelfs 44 procent omlaag. De laatste vier jaar hebben drie miljoen Spanjaarden hun job verloren en het dieptepunt is absoluut nog niet in zicht, integendeel.

De miserie neemt merkwaardige proporties aan. Jaarlijks proberen duizenden Afrikanen Spanje illegaal binnen te geraken op zoek naar een beter leven. Maar wist je dat enkele weken geleden de eerste illegale Spanjaarden in Algerije werden opgepakt en terug werden gebracht naar hun land van herkomst? Ondertussen klaagt het VN-comité voor economische, sociale en culturele rechten (CESCR) de besparingsmaatregelen in Spanje aan, omdat die vooral de zwakkeren in de samenleving treffen. Enig lichtpunt is dat de beweging van de indignados op een groeiende steun kan rekenen bij de bevolking: 68 procent staat achter hun eisen, bij de jeugd is dat zelfs 75 procent.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

20 reacties

 • door Mysjkin op zaterdag 26 mei 2012

  "De grote bedrijven betalen in België amper belastingen, nog geen 4%. Dat is uiteraard immoreel en verwerpelijk. Maar wist je dat dit ook economisch gesproken onverstandig is? Zo hebben economen voorgerekend dat de ideale aanslagvoet zo’n 36% procent bedraagt."

  De paper waar u naar verwijst gaat over het belasten van inkomsten uit kapitaal (zoals bijvoorbeeld aandelen verkopen met winst) en niet over de belasting op de winst die bedrijven maken. Bedrijfswinst die wordt uitgekeerd aan aandeelhouders valt hier wel onder.

  • door Marc Vandepitte op maandag 28 mei 2012

   Volledig correct. Bedrijfswinsten vallen inderdaad niet samen met inkomsten uit kapitaal. Correcter was het geweest om te vertrekken van het cijfer over belastingen (of het ontbreken ervan) op de inkomsten uit kapitaal; maar dat cijfer is niet direct voor handen (wat op zich al heel wat zegt). Uiteraard doet het niets af aan de redenering, want de belastingen op inkomsten uit kapitaal zijn in hetzelfde bedje ziek. Vandaar de noodzaak van een miljonairstaks.

 • door Timo op zaterdag 26 mei 2012

  srry, maar bij mijn weten is 13400 in El Salvador en Honduras gelijk aan 1.488888888888889 x het aantal doden in Syrië. Geen 2.4. Ieder zijn ding; komt de geloofwaardigheid ten goede om 1.5 te vernoemen ipv 2.4...

  mvg, Timo

  • door Polri op zaterdag 26 mei 2012

   Toen ik dit las, verslikte ik me toch even in mijn denkbeeldige koffie: "De afgelopen 14 maand zijn er in Syrië volgens de VN 9.000 doden gevallen. Dat is veel, maar wist je dat er in diezelfde periode in Honduras en El Salvador samen zo’n 13.400 dodelijke slachtoffers vielen? Dat is verhoudingsgewijs 2,4 maal zoveel. In Mexico vielen tijdens de eerste drie maanden van dit jaar al meer dan 5.000 doden in de drugsoorlog. In Honduras alleen al werden sinds 2010 24 journalisten vermoord. Sancties, veroordelingen noch waarnemers."

   Geen speld tussen te krijgen, alleen: dat geldt uiteraard in nog grotere mate voor het nog kleinere aantak Palestijnse dodelijke slachtoffers. Mag ik er ook eentje maken: "Wist je dat: Tijdens de Gaza oorlog begin 2009 zijn volgens de VN 1500 doden gevallen. Dat is veel, maar wist je dat er in het voorbije jaar in Honduras en El Salvador samen zo’n 13.400 dodelijke slachtoffers vielen? Dat is verhoudingsgewijs bijna 10 maal zoveel. In Mexico vielen tijdens de eerste drie maanden van dit jaar al meer dan 5.000 doden in de drugsoorlog. In Honduras alleen al werden sinds 2010 24 journalisten vermoord. Nochtans blijft de linkerzijde doodstil en zien we geen massabetogingen, noch petities of boycotacties."

   • door froels op zondag 27 mei 2012

    Polri: ik begrijp dat u het IDF en Tel-Aviv uit de wind wil zetten. De voordelige associatie-akkoorden tussen EU en Israël, de wapenleveringen, de uitwisseling van gegevens tussen veiligheidsdiensten e a. Wij nemen dan ook de volle verantwoordelijkheid voor de mensenrechtenschendingen in Gaza en de Westbank, en het tweede-rangsstatuut van Palestijnen in Israël, nietwaar? Maar daarover ging het artikel van Marc Vandepitte eigenlijk niet.

    • door Polri op zondag 27 mei 2012

     Mensenrechtenschendingen en mensen met een tweederangstatuut (vrouwen, etnische minderheden...) zijn schering en inslag in heel wat landen in het Midden-Oosten, ook in Syrië. Ik wilde vooral de interne tegenspraak in het artikel van Marc Vandepitte blootleggen, en daarin ben ik ook geslaagd, want in uw reactie probeert u snel terug van onderwerp te veranderen, om de van de hete aardappel weg te blijven.

  • door Jo van bio op maandag 28 mei 2012

   Verhoudingsgewijs, dus ten opzichte van de totale bevolking.

   bijv. 5/100 000 is meer dan 10/1 000 000

  • door Marc Vandepitte op maandag 28 mei 2012

   Er staat 'in verhouding', d.w.z. a rato van het aantal inwoners. In Syrië zijn er 22,5 miljoen inwoners; in Honduras en El Salvador samen 14 miljoen. Dat is iets meer dan anderhalve keer zoveel. Als je dat getal vermenigvuldigt met jouw getal met kweetniehoeveel cijfers na de komma, dan kom je precies aan 2,4 (afgerond natuurlijk). Ik weet uit (professionele) ervaring dat het 'rekenen' er sterk op achteruit gaat de laatste tijd, quod erat demonstrandum.

 • door Gerd op zondag 27 mei 2012

  Dat de poenscheppende CEO's en managers - de westerse nomenklatura en plutocratie - voorstander zijn een van autoritair geleid staatskapitalisme zoals in China waarin met bezwaren van de bevolking of schending van elementaire rechten geen rekening moet worden gehouden kan moeilijk verbazen. Efficiëntie vóór alles ! Als mens of milieu de economische groei belemmeren : wegvegen !

  De VS en China convergeren inderdaad steeds meer.

  Vandepitte heeft ook liever dat de aandacht niet te veel op Syrië , de zakenpartner van China , wordt gericht. En nog minder dat er aan herinnerd wordt dat China samen met wapenexporteur Rusland verantwoordelijk is voor een efficiënte (!) internationale aanpak van de Syrische crisis.

  • door Le grand guignol op zondag 27 mei 2012

   Voor zover ik op de hoogte ben stonden Rusland en China weigerachtig ten overstaan van een buitenlandse militaire missie in Syrië om op die manier een Libië-scenario te vermijden. Op dit ogenblik wordt er immers onderzoek gedaan naar de NAVO-interventie in Libië, meer bepaald in functie van het groot aantal onschuldige burgerslachtoffers die NAVO-bombardementen hebben gemaakt. Bovendien kan men maar moeilijk volhouden dat de militaire missie in Libië een succes was/is voor de Libische bevolking; voor de NAVO c.s. was de interventie dan weer wel geslaagd omdat die interventie diende als breekijzer voor een regimewissel. Trouwens, China was - voor de verovering van Libië door de NAVO - ook een zakenpartner van Libië; nu zijn de bevoorrechte zakenpartners van Libië de VS, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

   Rusland is inderdaad een wapenexporteur, maar de grootste wapenexporteur blijft nog steeds de VS.

   • door Gerd op maandag 28 mei 2012

    U bent inderdaad niet goed op de hoogte : een Libië-scenario heeft nooit op de diplomatieke tafel gelegen. Maar door het Syrische conflict te laten escaleren zou het uiteindelijk nog wel een zwaardere afloop kunnen kennen dan het Lybische.

    Het gaat er om dat Rusland wapens exporteert naar het Syrische Assad-regime. China trouwens ook, eventueel via Iran. En onder andere daarom hebben beide belang bij het in het zadel houden van Assad.

    Maar dat wist U waarschijnlijk al. Uw opmerking is dan ook tendentieus.

    De pvda logica is altijd al dezelfde en even eenvoudig geweest : 1) de buitenlandse ( en binnenlandse ) politiek van China is de juiste en wordt slaafs gevolgd. 2) de vijanden van de VS en hun bondgenoten zijn onze vrienden.

    Zo werd bvb. in het verleden massamoordenaar Pol Pot door China gesteund en dus door de pvda en adepten goedgepraat. Noch China , noch de pvda hebben bij mijn weten dit ooit herroepen. Men tapt rustig verder uit hetzelfde vaatje.

    De noodzakelijke kritische observatie van het westerse optreden in o.a. het Midden-Oosten wordt door de houding van de China-volgers niet bepaald bevorderd of geloofwaardiger.

    • door Le grand guignol op maandag 28 mei 2012

     Met uw gekende veroordelende houding naar de PVDA toe, waarbij u overigens verwijst naar AMADA en niet naar de PVDA, bent u net zo goed tendentieus.

     Daarenboven kan ik zeggen dat een Libië-scenario wel degelijk op de tafel heeft gelegen en nog steeds ligt. De VS heeft trouwens via Qatar en Saoedi-Arabië wapens geleverd aan de Syrische oppositie, maar dat vergeet u er natuurlijk bij te vermelden.

     Vanwege uw tendentieuze veroordeling in de voor u gekende stijl laat ik uw reactie voor wat ze is; ik ga daar dan ook geen verdere woorden aan vuilmaken.

    • door J. Moerman op woensdag 30 mei 2012

     Hallo, ik ben ook PVDA-lid, en het klopt niet wat je zegt: om te beginnen wordt er regelmatig duidelijk afstand genomen van vroegere dogma's, wie het niet gelooft of wil zien is van slechte wil. Ik ben reeds een tiental jaar lid, en kan je verzekeren dat ik geen enkele massamoord goedpraat. Ook mijn mening over bv China is heel genuanceerd. En als ik kon sloot ik alle wapenfabrieken. Maar net zoals in Ijsland zou ik ook alle benken nationaliseren, en een burgerregering instellen. Ik begrijp ook niet altijd goed waarom bepaalde landen een blijkbaar duidelijke humanitaire catastrofe geen halt willen toeroepen, maar de reden zullen vast ingewikkelder zijn dan jij laat uitschijnen. Maar dat men in Libië binnengevallen is heeft uiteraard meer met controle op energiebevoorrading te maken dan met bezorgdheid over het welzijn van de gemiddelde Libiër, waarmee ik niet gezegd wil hebben dat Khadaffi een lieverdje was. Verder doe ik geen uitspraken over zaken waar ik te weinig over weet, en 't ware goed moesten meer mensen dit doen. Ik begrijp dat je spijkers op laag water moet zoeken in het verleden, gezien ons heden er (eindelijk) goed begint uit te zien: mensen ontdekken ons zoals we zijn: een hedendaagse soepele maar beginselvaste, geloofwaardige groep mensen die tussen de mensen staan, niet erboven. We bouwen aan de bewustwording van de bevolking, zodat ze begrijpen dat er oplossingen te vinden als men maar wil samenwerken. Er komen nog steeds leden bij ondanks de beperkte media-aandacht.

     • door Le grand guignol op woensdag 30 mei 2012

      Beste, ik had het niet beter kunnen verwoorden.

      • door Le grand guignol op woensdag 30 mei 2012

       Beste, ik had het niet beter kunnen verwoorden.

 • door tom behets op zondag 27 mei 2012

  Wat hebben de 2 eerste paragrafen met de eurocrisis te maken?

  • door catteeuw op zondag 27 mei 2012

   Het globale privé banken kartel - reeds eeuwen privé bezit vd nobiliteit - via de geïncorpereerde US diensten (de Amerikaanse overheid is privé-bezit - wist je - er zijn trouwens maar 46 staten - graag gedaan) bewapenen de Mexicaanse warlords/drugbarons. Ze doen dit truckje reeds eeuwen - East India Company - bvb. De opium die we met NATO in Afghanistan bewaken (de Taliban - die we hadden gefinancieerd om de Russen in schulden te werken - had ze allemaal platgebrand maar sinds Osama's spook daar passeerde en we die ondergrondse megamoslim complexen daar gingen gaan zoeken - Terroristen à la James Bond weet wel - is die markt effeciënter dan ooit) word door miljoenen Chinezen in Boedhistische rituelen gebruikt. De Taliban verhinderde ook een olie pijp - de geplande constructie waarvan meteen na 9/11 werd opgestart. Net als ... Iran.

   corporate America: http://garsoor.wordpress.com/2008/09/21/the-united-states-of-america-is-a-corporation-owned-by-foreign-interests/

   Al het geld word gecreëerd als schuld. Ieder euro of dollar moet met interest terug naar de banken. Een leger - zelf een kinder leger - kost geld. Drugbaron zijn in Mexico - kost geld. En al het geld is een lening van het centrale banken kartel - BIS IMF WorldBank Fed ECB - en ze zijn allemaal privé bezit van telkens dezelfde families. Al het geld dat jij ooit zal verdienen moet met interest terug naar de bankiers. Dit geld is niet echt. Het is een schuld ipv een waarde - en de banken zelf mogen het drukken - dat is de echte oorzaak van inflatie. En door de exponentiele interest vergroot de relatieve rijkdom van deze privé bedrijven tot in het oneindige - terwijl onze spaarpot verdwijnt in interest en inflatie. Hoe geraken al die dictators en guerillas en bevrijdingslegers - allemaal grote en kleine bedrijfjes - aan geld? Via het postkantoor?

   Wat ze doen is - de wapen industrie geeft de facistische ondernemingen wapens and whatnot in ruil voor drugs - door locale boeren gekweekt. Deze drugs dumpen ze in de arme buurten van America - wat de algemene persoonlijke ontwikkeling en dus 'de competitie' verminderd. Ze halen het geld op om de wapen fabrikanten te vergoeden en om hun clandistiene operaties te bekostigen. Overal word er wel een percentje afgedaan. Wall Street - een privé firma - is de grootste wit wasser ter wereld.

   http://en.wikipedia.org/wiki/CIA_drug_trafficking

   Oorlog draait altijd rond geld, eigendom - en de gehoorzaamheid van de lijfeigenen. Het maakt niet uit wie er wint - zolang de mensen dom blijven en elkaar bevechten - winnen de banken altijd. Raad eens wie eigenaar is van VTM én DeMorgen, HLN, Zone0309... Links en rechts onder één dak - en jij slikt dat toneel stukje. En raad eens wie de rekening betaald betaald voor de constante propaganda aanval op uw moraliteit en zelfbeschikking. Raad eens wie de genocide in Congo én de genocide in Europa financieerde. En de genocide in Irak die onze MSM verbergen. Ze liegen over Syrië - dat moet je toch al door hebben. Wij - de monitaire dictators - plunderen landen en plegen genocide - op dit eigenste moment. En wij betalen ervoor want banken kunnen alleen maar winst maken. Ze kunnen alleen maar rijker worden en wij kunnen alleen maar armer worden - door de wiskundige werking van het interest-geld-creatie systeem.

   Wat heeft oorlog met de euro crisis te maken? Niets natuurlijk. Oorlog brengt niets op. Niemand word daar stinkend rijk van. Olie en landbouwgrond en slavenarbeid groeit aan de bomen. We strijden voor het feminisme en democratie en de vrije markt. Nobele Christenen die de goeie boodschap komen brengen aan de onbeschaafde volkeren. En zo'n dingen kosten geen geld - je voelt dat niet. Er staat daar geen interest op. De banken weten van niets. Geld - Olie - Fraude - wat is dat - nooit van gehoord. Draai u om - daar een moslim - hij wil u cultuur islamizeren - hij heeft kernwapen - hij is satan - vind je dat niet eng kleine kindjes. Olie Bourse van Iran - Euro-Petro-Dollar-monopolie - nooit van gehoord maar het schijnt dat Gert van Samson een nieuw lief heeft. En heb je die pretentieuze persoon aanschouwd in dat TV-format waar ze commentaar geven op elkaars eten en woning. En die ene persoon was toch esthetischer dan die ander - hihihi.

   We gaan dit ding verliezen denk ik.

 • door Jo van bio op maandag 28 mei 2012

  Good to know this!

 • door Hadewjijch Verhenne op maandag 28 mei 2012

  Ben heel blij dat dit soort linkse berichtgeving bestaat, wars van wat we in kranten lezen. Hoop alleen dat jullie ook oog willen hebben voor goed nieuws! Het feit dat The Economist voorstander wordt van een belasting op kapitaal, is dan toch al een voorbeeld van goed nieuws. Ik word bang van al dat slecht nieuws, maar het moet wel geschreven worden, en vooral met een rechtvaaridige en eerlijke bril, en dat lijkt me hier in De Wereld Morgen wel in orde! Fijn dat DeWereldMorgen bestaat! Proficiat! Maar vergeet nooit positieve tendensen te melden.

 • door Edith Komes op dinsdag 29 mei 2012

  Behalve de bovenstaande onthutsende feiten zijn er ook nog andere zaken in Europa gaande die de aandacht verdienen.

  Wesley Clark ex Pentagon en ex NATO heeft in de periode 1992 tot 1999 op 3 verschillende locaties in Europa mensen gemarteld. De politie in België, Nederland en Duitsland heeft ondanks herhaaldelijk aandringen tot nog toe geen onderzoek gestart erover. Als of we het maar normaal moeten vinden dat een gestoorde NATO klootzaak mensen mag doodmartelen.

  German / Deutscher/ Duitse Blog http://folterundmord-wesclark.blogspot.com/

  Overview Blog / English and German text / http://folter-und-mord.blogspot.com/

  English Blog / Englischer / Engelse Blog http://torture-and-murder-by-wes-clark.blogspot.com/

  English Blog / Englischer / Engelse Blog http://murderbywesclark.blogspot.com/

  Dutch / Holländischer/ Nederlandse Blog http://marteling-en-moord-door-wesleyclark.blogspot.com/

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties