Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Wat Geert Bourgeois vergeten is

Minister Bourgeois (N-VA) – de man heeft zijn naam niet gestolen – kwam onlangs voor de dag met een integratiebrochure. Hij had wellicht niet kunnen vermoeden dat hij zijn nobele poging buitenlanders te helpen zich in Vlaanderen te vestigen als een boemerang recht in zijn gezicht terug zou krijgen.
dinsdag 22 mei 2012

Hoe heeft iemand toch ooit aan die brochure aanstoot kunnen nemen, ja, zelfs 'neerbuigend' kunnen noemen? Alleen maar omdat er stond dat 'Vlamingen stipt zijn', en je dus 'op tijd moet komen'?

Alleen maar omdat er gewaarschuwd wordt dat het 'in Vlaanderen geen geld regent'? Wat heeft de goegemeente toch tegen een brochure die immigranten helpt te begrijpen dat Vlamingen 'niet van lawaai houden'? We weten toch allemaal dat de enige mensen die onze mooie Vlaamse steden onleefbaar maken door hun lawaai, de horden immigranten zijn die onvoldoende geïntegreerd zijn in onze maatschappij?

Wat doet Bourgeois dan wel verkeerd als hij er gewoon even op wijst dat de waarden waarvan we allemaal dachten dat ze universeel waren, eigenlijk Vlaams zijn? Persoonlijk denk ik zelfs dat de brochure onvolledig is. Deze aanvulling bij de brochure is mijn eigen bescheiden bijdrage tot de integratie van de buitenlanders die naar ons gewest komen – het is immers vrij duidelijk dat ze gewoon van een andere planeet komen.

Vlamingen eten voedsel. We eten frieten, rijst en pasta. We eten uit borden. Volwassenen gebruiken borden van porselein, en voor de peuters zijn er plastieken borden. Porseleinen borden zijn gevaarlijk voor peuters, want als ze breken, kunnen onze dierbare kleintjes zich pijn doen aan de scherven.

Als jullie, buitenlanders, naar hier willen komen, moeten jullie zeker uit borden leren eten, zodat jullie de gevarieerde Vlaamse keuken beter kunnen appreciëren. We eten ook met bestek: lepels, vorken en messen. Die mag iedereen gebruiken, ook de kleintjes.

Vlamingen dragen schoeisel: sandalen in de zomer, en schoenen in de winter. Het is verplicht om altijd schoeisel te dragen. Binnen in huis dragen de meeste Vlamingen pantoffels. Aan de kust kun je soms mensen aantreffen die blootsvoets lopen. Dat zijn verraders, of mensen van buitenlandse afkomst die niet voldoende geïntegreerd zijn.

Wanhoop niet als je er niet in slaagt schoeisel te kopen voor je naar Vlaanderen verhuist. Je kunt er hier altijd aanschaffen, in een schoenwinkel of een grote supermarkt. De buren met wie je vriendschap hebt gesloten toen jullie op hetzelfde moment het vuilnis buitenzetten, zullen je met veel plezier de weg naar zo'n winkel wijzen.

Vlamingen nemen vakantie. Als werknemer is het je onvervreemdbaar recht om op vakantie te gaan. Het is de beloning voor al je harde werk. Ook je kinderen hebben hier recht op. Ga in de zomer met je familie naar zee. Doe in de winter iets typisch Vlaams (ga bijvoorbeeld skieën). Je kunt ook naar een warm land gaan. Toon iedereen hoe blij je bent dat je op reis bent door stapels foto's te nemen.

Wandel hand-in-hand (dat hoort zo) met je geliefden, en maak 's avonds lange wandelingen. Stuur postkaartjes naar het thuisfront, als je tenminste iemand hebt die een postkaartje verdient. Documenteer elke dag van je vakantie zo uitvoerig mogelijk om alles na je terugkeer in geuren en kleuren te kunnen vertellen.

Als je je herinneringen met niemand kunt delen, deel ze dan met je reisgenoten. Als je in een hotel verbleef, roddel dan wat over de andere gasten. Haal herinneringen op aan hun kleine kantjes en lach hartelijk om hen.

Vlamingen kunnen geen vuilnis of rommel verdragen. Als je in onze gemeenschap wil passen, probeer dan jezelf en je huis netjes te houden. Boen je ramen, schrob je toiletten. Was je achter je oren. Poets je tanden. Het Engelse spreekwoord 'cleanliness is next to godliness' kan niet anders dan van Vlaamse oorsprong zijn.

Het zou kunnen dat je toevallig iemand tegenkomt die zich niet aan die regel houdt. Zo'n mensen zijn geen Vlamingen. Er zijn hier veel illegale immigranten die alleen maar beweren dat ze Vlaams zijn.

Vlamingen houden van honden. Breng echter alstublieft geen honden mee uit je eigen land. We willen niet dat onze Vlaamse honden door immigrantenhonden bezoedeld worden. Je kunt een hond kopen eenmaal je in ons land bent. Vlaamse honden worden graag uitgelaten en aangehaald. Neem ze mee naar parken.

Parken zijn een goede manier om Vlamingen te ontmoeten. Begin een gesprekje met andere mensen die hun hond uitlaten. Geef een complimentje over hun hond. Vlamingen krijgen graag complimentjes!

En tot slot: leer zoveel mogelijk grappen over Walen en Nederlanders. Dat is onze nationale sport. Je bent pas een goede immigrant in Vlaanderen als je er een hele resem kent.

Succes, en welkom in Vlaanderen!

Chika Unigwe

Chika Unigwe is een Afro-Belgische schrijfster van Nigeriaanse origine. Ze schrijft zowel fictie, poëzie en educatieve boeken. Haar tweede roman, 'On Black Sisters' Street', verscheen in 2008 in het Nederlands (onder de titel 'Fata Morgana') en in 2009 in het Engels.

(Uit het Nigeriaans Engels vertaald door Steven Haerens)

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

32 reacties

 • door Buys Dirk op dinsdag 22 mei 2012

  - Wanneer een Vlaming een Waal ontmoet zal je hem vaak horen zeggen “wat wals is vals is”. Doet u als oefening tot integratie rustig mee dan.

  - Vendelzwaaien is een favoriete sportbeoefening van de Vlaming, wanneer u dus hier of daar nog een vlag in de kast heeft, desnoods van uw vaderland, gewoon meebrengen die handel. Op een zonnige zondagmiddag staan zwaaien op het dorpsplein vind iedereen hier fantastisch en je zal algauw door iedereen aanvaard worden.

  - Op koude winteravonden gaan Vlamingen rond de kachel zitten en eren er hun voorvaderen door er het verhaal te vertellen van de strijd die 710 jaar geleden woedde en ons tot Vlaamse bewustwording bracht. TIP! Men zou hier wel eens vragen kunnen over stellen tijdens de integratiecursus. Google dus voor uw komst al eens op “guldensporenslag” en verhoog hiermee uw kansen tot integratie.

  - Laat u niet misleiden, mocht u alsnog in de Vlaamse straten mensen zien rondlopen met een pita in de hand, vrouwen met een hoofddoek of anders politiek denkenden. De eerste twee zijn waarschijnlijk toeristen en de derde zijn geen echte Vlamingen. Echte Vlamingen stemmen allemaal NV-A.

  - Al twintig jaar lang loopt hier op TV1 een serie genaamd “de kampioenen”. Hier kijkt elke Vlaming naar. Je doet er dus goed aan om tijdens de uitzenduren, ook al gaat het om heruitzendingen, niet op straat te lopen indien niet echt nodig. Zo geef je immers aan niet geïnteresseerd te zijn in de Vlaamse cultuur.

  - In Vlaanderen zijn de armen gelukkig dat er nog rijken zijn. Wees dus niet teleurgesteld wanneer u niet onmiddellijk een job vind of aanspraak maakt op een bijstandsvergoeding. Denk dan bij uzelf, gelukkig voor mij zijn er nog rijken die wel een job hebben of een bijstandsvergoeding;

  - Wanneer u na 3 jaar uw Belgisch paspoort gaat ophalen bent u meteen mede eigenaar van een bank. U hoeft hiervoor verder niets te doen. Informeer op dat moment wel eerst of er geen nieuwe banken zijn bijgekomen.

  Toch nog even deze waarschuwing, wie naar de kermis geweest is kan gaan werken ook. Een Vlaming wast zich ook altijd voor hij naar het werk gaat.

  Je zal al gauw merken dat het hier een toffe boel is in Vlaanderen. Wij wensen uw dan ook van harte welkom. Tot binnenkort.

  • door Eddie G. op donderdag 24 mei 2012

   Nu voel ik me als Vlaming zelfs niet meer welkom. snip.

 • door Pleimion op dinsdag 22 mei 2012

  Dit stuk is al even actueel als origineel. Hoeveel mensen gaan er zich nog geroepen voelen om nog maar eens zo'n flauwe persiflage uit hun pen te schudden? En gelooft Chika Unigwe echt dat Geert Bourgeois die brochure zelf geschreven heeft?

  • door Lemahieu Jean-Claude op woensdag 23 mei 2012

   @Pleimion, Natuurlijk heeft minister Geert Bourgeois deze verhelderende brochure zelf geschreven ! Of komt "Calimero" om de hoek kijken ? Wat er ook van zij of wat u ook gelooft, den "Geert" is er laaiend enthousiast over "zijn" brochure. Alleen heeft hij het intellect van zijn "buitenaardse" wezens duchtig onderschat ! JCLEM

  • door Marc Bosmans op woensdag 23 mei 2012

   Nee hoor, ze weet dat je met een vlag in de ene en een goedendag in de andere hand niet KAN schrijven ...

 • door DMF op woensdag 23 mei 2012

  Maar waarom toch willen al die buitenlanders toch naar dit kloteland komen? Waarom?

  • door hg op woensdag 23 mei 2012

   zijn de bananen krom, waarom waarom waarom... uw vraag is redelijk stom.

   • door DMF op woensdag 23 mei 2012

    u kent dus blijkbaar het antwoord ook niet. Spijtig!

 • door Félicien Manon op woensdag 23 mei 2012

  Waarom nemen de landen van herkomst niet het initiatief om voor hun onderdanen die willen emigreren, brochures te maken over, leven in België en al de negatieve aspecten daaraan verbonden? Met zulk initiatief zouden de landen van herkomst hun mensen nochtans veel leed kunnen besparen in de landen van aankomst.

  • door DMF op woensdag 23 mei 2012

   U heeft overschot van gelijk. Maar als we de 'administratie' van deze landen even nagaan, dan zien wij dat ook zij nogal middeleeuws is. Bovendien, die zijn deze onderdanen liever kwijt dan rijk. En nu weet ik nog altijd niet waarom deze mensen überhaupt naar dit kloteland willen komen. Kan iemand een eerlijk antwoord geven, of een aantal suggesties doen?

   • door avarel Dalton op woensdag 23 mei 2012

    beste Ik kan enkel antwoorden wat betreft asielzoekers vermits ik dagelijks met deze mensen werk. Hun verhaal komt bijna altijd neer op hetzelfde: Zij ontvluchten hun land naar ergens anders waar zij denken dat ze veilig zijn. Velen vluchten richting Europa. Toeval brengt hen naar België, meestal afhankelijk van de eerste beste betaalbare plaats op een vliegtuig, bus, vrachtwagen, gelijk welk vervoermiddel dat WEG uit hun land van herkomst rijdt, waarnaar toe heeft voor hen minder belang. Zo kunnen zelfs naaste familieleden in een totaal ander land terechtkomen dan zijzelf, vermits het vluchten zelf een zeer individuele, want veiliger, onderneming is.

 • door LVE op woensdag 23 mei 2012

  ik ben vlaming en ik voel me belachelijk als ik dat hier allemaal lees en zie hoe men hier met ons lacht .. whèè whèè

 • door L.V. op woensdag 23 mei 2012

  Een opinie-tag zou niet misstaan. En over de inhoud: Het komen misschien als stereotypen over maar de dingen aangehaald in de brochures zijn wel degelijk situaties die vandaag gebeuren. Dat van die uitnodiging voor op het bezoek gaan, slaat op situaties waarbij een gezin advies geeft over een bepaalde zaak aan de allochtone buren en dat gezin nu kan dienst doen als helpdesk voor die allochtone buren omdat ze zelf niet op zoek gaan naar de juiste kanalen voor die adviezen en info. (wezenlijk probleem blijkbaar)

  Dat van dat op straat leven is zeer ongelukkig geformuleerd maar ik merk hier geen waardeoordeel in. De brochure stelt dat Vlamingen in het algemeen hun vrije tijd binnenshuis spenderen, er staat nergens dat de immigrant zijn vrije tijd niet op straat mag doorbrengen.

  Dat van die godsdienst en geweld vind ik, oprecht, prachtig dat dat in de brochure staat. Immigranten moeten weten dat hun geloof in Vlaanderen evenveel juridische waarde heeft als een sprookje en zich daar dan ook naar gedragen. Ikzelf zeg al jaren hetzelfde tegen de Katholieke autochtonen. Dat van geweld naar partner en kinderen; de conservatieve islamcultuur is jammer genoeg zeer onderdrukkend en gewelddadig naar vrouwen (en dochters). Ook naar andere culturen mag dat duidelijk gezegd worden. Onze cultuur was dat 80 jaar terug ook, Wat niet wil zeggen dat we daar begrip voor moeten hebben.

  Je kan zo nog uren doorgaan, maar de basisvraag is of we onze (vermeende) Vlaamse Cultuur nog belangrijk genoeg mogen beschouwen om mee te delen, en bepaalde delen zelfs op te dringen, aan immigranten. Zeker als ik zie hoe we de voorbije 30 jaar ons in allerlei bochten aant wringen zijn om zoveel respect voor hun cultuur te hebben, we spenderen daar zelfs aanzienlijk wat belastingsgeld en morele moeite aan.

  Naar mijn mening mag dat dus wel. En de pogingen (meestal flauwe) om die zaken in het belachelijke te trekken duiden gewoon op een flagrant gebrek aan respect voor de notie van (zelfs al is die maar fictief) een Vlaamse cultuur. Je hebt hier een keuze, oftewel veeg je de term cultuur van tafel en dan geldt het langs 2 kanten: dan moet de immigrant of de autochtoon geen respect of kansen verwachten om zijn cultuur te beleven (bye bye moskees, bye bye kerken, bye bye verschillende talen (ik stem trouwens voor het Engels als universele taal)). oftewel werk je wel met de term cultuur en dan moet je gewoon de oefening maken hoe je de eigen cultuur in die van de gastheercultuur kan passen. Die oefening wordt met deze brochure (soms wat klunzig door het kinderlijk laagdrempelig taalgebruik van Wablieft) gemaakt. Als ik dan zie hoe er op gereageerd wordt (ik zie veel zwans, veel verontwaardiging, maar nergens een constructief 'mee-denken'), denk ik dat we toch beter voor optie 1 gaan en alle cultuur van tafel vegen.

  • door eline l op woensdag 23 mei 2012

   Cultuur is een en/en verhaal, geen of/of. culturen evolueren alleen maar in interactie met andere culturen. Van bovenaf opgelegde steriele en hier en daar toch wel wat neerbuigende vertolkingen van de "enige echte vlaamsche" cultuur is in geen enkel opzicht een ode aan onze vlaamse cultuur in al haar complexe aspecten, maar een verstikking van haar toekomstig potentieel, een machtsinstrument dat bergen stemmen haalt en dat evenzeer tegen de eigen vlaamse mensen wordt ingezet. Hoe zit het dan trouwens met jongerencultuur versus ouderencultuur, stadscultuur versus plattelandscultuur, zelfstandige tov werknemer, limburger versus westvlaming versus antwerpenaar, werknemer in de publieke sector versus die in de prive,...: Wie heeft er de "juiste" "echt vlaamsche" cultuur? (en als die bochure de vlaamse cultuur voorstelt dan associeer ik hem vooral met bekrompenheid, in de eerste plaats ten opzichte van het concept cultuur zelf. de werkelijke vlaamse cultuur is veel breder dan dit en wat echt god geklaagd is is dat mensen die zogezegd 'van vlaanderen houden' de helft van de valmingen en de cultuur die zij hebben ontwikkeld als "slechte vlamingen bestendigen". Die "vlaanderenliefhebbers" zijn de vlaamse cultuur en haar rijkdom op deze wijze aan het decimeren)

  • door aronjaco op woensdag 23 mei 2012

   Ja, betuttelen is cultuur. Dat is nieuw.Of hoe men altijd kan bijleren. Voor mij heeft betuttelen duidelijk de betekenis van iemand behandelen alsof ie onmondig of gewoon stom zou zijn, en dat met een ondertoon vani de les lezen, ongevraagd en bemoeizuchtig zeggen van hoe het eigenlijk moet.Afgekeken van de geloofs-dogmatiekers den ik. Ik zou ook kunnern zeggen " Bourgeois is een 'mierenneuker', 'muggenzifter' .Arm CVlaanderen en het goedbedoelde racisme.Een vat met goede bedoielingen gevuld met vergif.

 • door Kristof op woensdag 23 mei 2012

  Dit is een blog, geen artikel. 'Nieuwswebsite'?

 • door Jean op woensdag 23 mei 2012

  Aan de schandpaal met de racistische, doctrinaire en koloniaal (jawel!) Koning Bouwdewijn Stichting. Nu we toch "name & frame/ blame" (de actieve strategie die deze site volgt tgo NVA) aan het beoefenen zijn: kunnen we ineens ook het HIVA aan de schandpaal nagelen en laten we vooral ook Femma niet vergeten. Want zij hebben deze brochure gemaakt, Bourgeois heeft enkel voor de financiering gezorgd. Tiens, zou het kunnen mevr Chika Unigwa iets over het hoofd heeft gezien?

 • door tin vankerkom op woensdag 23 mei 2012

  ha! Ze is vergeten te vermelden dat wij, Vlamingen, niet op toiletten hurken, maar erop gaan zitten. Dat het bad in de badkamer niet bedoeld is als trog voor eventueel vee. Dat als je vee hebt, je die beesten moet voederen en er niet van uitgaan dat ze hun eigen kostje wel bij elkaar zullen scharrelen. Dat wij de wereld buiten - d.w.z. de wereld buiten je vensters - niet als 1 grote vuilnisbelt beschouwen en dus niet onze asbakken, lege flessen en ander afval door dat venster kieperen. Dat de struiken of de bomen in 'smensens voortuintjes niet bedoeld zijn om mee te nemen en door te verkopen. Dat een kruiwagen bedoeld is om te vullen en dan te duwen en niet om ze op je kop te vervoeren. Aanstootgevend? Tja, wie de bal kaatst, moet zich aan een weerbots verwachten (nieuw Vlaams spreekwoord).

 • door Jules Verleye op woensdag 23 mei 2012

  Een Echte Vlaming koopt zijn zwarte pensen, ook beulingen genoemd bij de Kaakslagerij Bourgeois. Hij snauwt zijn bestelling naar de kaakslager. Hij kijkt nors en groet niemand. Dat is een Goede Vlaming.

  • door Polri op woensdag 23 mei 2012

   Grappig hoe die brochure (die geschreven is door de Koning Boudewijn stichting in samenwerking met hele reeks interculturele middenveldorganisaties) voor sommigen blijkbaar een alibi is om eens ongeneerd hun stereotiepen over Vlamingen uit te schreeuwen.

   Vlamingen zijn nors, antipathiek, kunnen niet dansen, zijn asociaal, etc...

   Wellicht denken de auteurs dat ze de Vlaming 'een spiegel voorhouden', maar het enige wat ik zie is het blijkbaar diepgewortelde anti-Vlaamse racisme van de mensen die dit soort stukjes schrijven.

   • door Jules Verleye op woensdag 23 mei 2012

    Anti-Vlaams racisme, wat is dat eigenlijk? Ik heb meer de indruk dat al "die goede Vlamingen" danig hun nest aan het bevuilen zijn, want wat die schrijven, dat is niet om trots op te zijn.

  • door DMF op woensdag 23 mei 2012

   U bent blijkbaar een échte vlaming

 • door rob groot op woensdag 23 mei 2012

  Allen welkom in Ons vlaanderen want 't is er tof om te leven,maak vooral kennis met de Goede vlamingen, we hebben grootmoedige leiders zoals Geert die alles zullen doen om het je aangenaam te maken Vlamingen zijn een echt gelukkig en tevreden volk volgens onze grote leiders althans met een grote vrijheid, we plegen wel 3 à 4 zelfmoorden per dag en het aantal pogingen ligt zo'n 10 maal hogen maar 't is wel onze eigen vlaamse vrijheid en een teken van geluk Als Goede vlamingen een waal zien schreeuwen we allen Wat Wals of Waals is vals is zoals in 1302 Eigenaardig genoeg is de naam Wallonie pas rond 1900 ontstaan en bestonden er geen Walen, maar welke Goede Vlaming maalt erom In Europa zijn vlamingen hoofdgebruikers van Slaappillen, Anti-depressieve, Angstwerende en Psychofarmaceutische middelen Waarom ? Vlamingen zijn van aard Brave, Eerlijke en Rustige mensen met een Hoogstaande Cultuur omdat we altijd onze zonen uitgezonden naar al jullie landen en wat krijgen we als dank Hoofddoeken, Minaretten, Mensen waar we op neerkijken, mensen die onze vlaamse cultuur niet willen aanvaarden ( nu ik ken onze eigen culuur ook niet maar tja) mensen die zich niet willen aanpassen ( in feite zorgen we er zelf voor dat je u Niet Kunt aanpassen) maar dat recht hebben we toch wel hè Als we zelf in Marokko of Tunesie gaan wonen, in Afrika of Turkije passen we onszelf Helemaal NIET aan en dat hoeft ook niet want de armen en zwakken moeten zich Altijd aanpassen aan de Machtigen e Rijken en nooit andersom Wij Goede Vlamingen zijn natuurlijk wel Rascistisch en islamofoob maar toch hopen we van harte dat jullie allen hier blijven want anders hebben we niemand meer om te discrimineren Goede vlamingen die het goed met je menen en blijf ver weg van de Slechte vlamingen

 • door BVC op woensdag 23 mei 2012

  Echt goed geïntegreerd kan ze allesinds niet zijn als dit opiniestukje vertaald moest worden uit -begod- het nigeriaans engels.

 • door radoveden op woensdag 23 mei 2012

  Grappig stukje, Chika, maar ik vind dat het toch belangrijk is om de nieuwkomers er op te wijzen dat het echte vlamingen totaal ontbreekt aan zin voor humor en relativering als het hun godgezonden leiders Bourgeois en De Wever en zo betreft. Vergeef het hen, ze kunnen er niet aan doen.

 • door Jef VDA op woensdag 23 mei 2012

  De Vlaamsche trollen komen weer uit hun kot op DWM, welcome back!

 • door Yvo op donderdag 24 mei 2012

  De congolese cultuur maak ik elke dag voor mijn deur mee. - Als je speeksel in de mond hebt, dan moet je het uitspuwen waar je staat. - Als je naar het toilet moet, dat ga je naar de dichtsbijzijnde nis ... desnoods tussen de geparkeerde wagens. - Als je met iemand wil spreken aan de overkant van de straat, is het geoorloofd om het verkeer langere tijd tegen te houden. - Een papiertje smijt je op de grond en niet in de vuilbak. - Huisafval zet je altijd buiten ook al duurt het nog enkele dagen voor het wordt opgehaald.

  Ik stel me de vraag of Steven ook de brochure heeft vertaald voor haar. Of kan ze wel lezen, maar niet schrijven? Komt dat zien in matongé.

  • door svdl op donderdag 24 mei 2012

   De fenomen die jij beschrijft zijn mijn insziens eerder symptomen van armoede. Ik zie een Matongébewoner die er warmpjes inzit dat niet doen. Dat armoede en imigratie vaak samenvallen is echter vaak een gegeven, maar wat -net zoals jij doet- vaak aan imigratie wordt toegewezen, is gewoon niet correct. En ja je kan altijd uitzonderingen aanbrengen die je dan poogt te veralgemenen ("ik ken iemand ie...", "bij mij doen ze wel allemaal...",etc...), maar dan zeg je meteen dat iedereen en ook niemand gelijk heeft. Een goede tip, hou jezelf af en toe een spiegel voor en kijk of je niet te veel aan het veranderen bent in Vlaanderens meest gekende fictiev azijnpisser: "Peter Willemyns" uit de ronde (fantastisch neergezet door acteur Johan Heldenbergh) http://www.humo.be/humo-archief/31352/nemen-wij-afscheid-van-het-peloton-het-einde-van-de-ronde

   • door Polle1976 op donderdag 24 mei 2012

    Akkoord dat je niet mag veralgemenen, maar doe dat dan aub ook niet over de Vlamingen. Het extremisme in de reacties langs beide kanten valt mij op, alsof het een schande is trots te zijn om Vlaming te zijn. Dat is best mogelijk zonder NVA'er of zelfs racist te zijn hoor. Op onze Vlaamse literatuur, films, architectuur,... ben ik best trots. En als inwoner van een multiculturele buurt waar nog contact met de buren bestaat durf ik gerust te stellen dat ik het met bijna iedereen daar zeer goed kan vinden, maar dat de problemen die ontstaan vaak te maken hebben met gebruiken uit andere culturen die botsen met andere overtuigingen (en niet alleen de 'onze'), en de (on)wil tot compromis van al te vaak 1 kant, armoede is daarin zeker niet de hoofdoorzaak. Het hoeft dus allemaal niet zo zwart-wit voorgesteld te worden als hier het geval is.

   • door Yvo op maandag 28 mei 2012

    Svdl,

    Ik denk niet dat ik in mijn tekts een conclusie schrijf. Ik heb evenmin een oorzaak voor het gedrag geschreven. Meer nog, nergens insinueer ik dat het een migratieprobleem is. Dat zijn allemaal zaken die u toevoegt.

    Ik wilde enkel reageren op de kritiek van de schrijfster van Afrikaanse origine. In dezelfde sarcastische stijl wijs ik op dagdagelijks gedrag van de congolese medemens om de onzin van deze discussie aan te tonen. Het is gewoon een weer wapen (met losse flodders) om de N-VA in een slecht daglicht te stellen. Gewoon zielig.

    Tot slot, het is niet omdat je kritiek leeft dat je een azijnpisser bent. Trouens, een groot verschil met "Peter Willemyns" is dat ik niet in een "witte wijk" woon, en dus enkel vanachter mijn pc de wereld zie, maar dat ik er met mijn twee voeten in sta.

 • door HV op donderdag 24 mei 2012

  Weeral de zoveelste ontkenning van de problemen die er bij het samenleven bestaan! Er is wel degelijk een probleem: vrouwen die door godsdienstregels gediscrimineerd worden, homofobie, allochtone jongerenbendes (nee, niet elke allochtone jongere...), enz. enz. Nee de Vlaming of de Belg is niet volmaakt, maar er bestaan nu eenmaal gewoontes, regels en wetten die je als inwijkeling of zelfs 2de of 3de generatie moet respecteren; Daar op wijzen is helemaal niet betuttelend. Je hoofd in het zand steken voor samenlevingsproblemen is daarentegen gevaarlijk, want hierdoor moedig je alleen maar racisme aan! Je bereikt een totaal averechts effect!!!!

 • door Félicien Manon op woensdag 30 mei 2012

  Het is misschien beter voor de lieve vrede, dat minister Bourgeois de volgende keer met een kolonisatiebrochure van Vlaanderen afkomt i.p.v. met een integratiebrochure.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties