Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Urban farming: groenten uit de stad

ANTWERPEN - In 2030 zijn er naar schatting 600.000 Antwerpenaren. Om die bevolkingsgroei op ecologische wijze op te vangen, werd op woensdag 9 mei gebrainstormd over de verschillende manieren waarop de stad zelf oplossingen kan bieden.
dinsdag 15 mei 2012

De infoavond werd georganiseerd door de sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement. Samen met tien experts werd uitgezocht wat de mogelijkheden zijn wat betreft stadslandbouw en stadswind.

Stadslandbouw wint elke dag aan populariteit. Onder de term urban farming wint de rage over de hele wereld aan belang. Tuinieren is het nieuwe koken geworden en niemand wil de boot missen. De burgemeester van Parijs, Bertrand Delanoë, riep 2012 zelfs uit tot ‘het jaar van de stadslandbouw’.

Biologische yuppentent

Urban farming draagt bij tot meer zelfvoorziening. Dat beseft ook Rotterdammer Huibert de Leede. Met het project Uit je eigen stad wil deze fulltime-urban-farmer Rotterdam naar de toekomst voeren.

“Met dit project bieden we een alternatief voor de geïndustrialiseerde voedselproductie. Boer, stad en consument moeten nauwer met elkaar verbonden worden.”

De Leede kreeg van de gemeente Rotterdam enkele braakliggende gronden ter beschikking. Na een investering van 1,1 miljoen euro zijn de terreinen functioneel. Het geld kwam onder andere van een woningcoöperatie. Want urban farming zorgt niet enkel voor verse groenten, het laat ook de buurt heropleven.

“We zien opmerkelijke verschillen in de buurt. Zo neemt stilaan het aantal omwonenden met overgewicht af omdat ze gezond voedsel ter beschikking hebben.” De buurt herleeft en er wordt gepoogd iedereen bij het project te betrekken. “We willen absoluut vermijden dat het een biologische yuppentent wordt. Dit initiatief moet voor iedereen toegankelijk zijn.” Al is het de vraag of dat lukt met termen als vertical farming, nimby en sustainability.

Mogelijkheden en problemen

Ook België is mee op de urban farmingtrein gesprongen. Zo is er het project Groenten uit Gent waar onder anderen ex-verslaafden worden ingezet om de stadstuinen te onderhouden. Antwerpen blijft niet achter: op de daken van vzw Noösfeer wordt op dit moment de grootste stadsmoestuin van de stad geïnstalleerd en sinds een maand kun je gaan tuinieren in gemeenschapstuin Biodroom op Linkeroever.

Ook de befaamde moestuinbox van Antwerps stadslandbouwbedrijf Greenmarx is populair. Zo kan ook wie weinig ruimte ter beschikking heeft aan het tuinieren slaan.

Willem Van Gucht van Groenten uit Gent wijst op de problemen van het stadstuinieren. “Het vinden van geschikte gronden is niet altijd evident. Veel percelen zijn vervuild, zoals het onze. Daarom zijn we genoodzaakt met speciale bakken en zakken te werken. Maar aan de andere kant toont dat juist de mogelijkheden om op beperkte, stedelijke oppervlakte toch succesvol te tuinieren.”

Hans Leinfelder van het departement Ruimtelijke Ordening zegt dat er voldoende ongebruikte restruimte is in de stad. De Antwerpse Groene Singel is daar een voorbeeld van. “Belangrijk is wel dat de initiatieven makkelijk verplaatsbaar blijven. Zo maximaliseren we het potentieel van elk initiatief en kunnen we het meeste uit de stad halen.”

Leren uit het verleden

“Een doorsneemaaltijd legt gemiddeld 30.000 kilometer af vooraleer we die op ons bord hebben”, vertelt Jan De Zutter. Hij stelde de internationale invulling van urban farming voor. “We zijn de voorbije decennia met z’n allen te veel aan het feesten geweest en dat wordt nu pijnlijk duidelijk. We moeten noodgedwongen op zoek naar oplossingen.”

Stadslandbouw is een van de oplossingen volgens De Zutter. “Bij urban farming wordt negentig procent minder water gebruikt dan in de reguliere landbouw. Ook leggen producten bij stadslandbouw gemiddeld slechts drie kilometer af in plaats van het tienduizendvoud.”

De Zutter kijkt naar het verleden om uit te leren. “In de negentiende eeuw zakten boeren massaal af naar de steden voor werk, maar overbevolking en hongersnood dwong hen het heft in eigen handen te nemen en rondom de stad zelf voedsel te telen.”

Een ander voorbeeld is de Cubaanse hoofdstad Havana. Na de val van de Sovjet-Unie kwam Cuba door het embargo van de Verenigde Staten in de problemen wat de voedselbevoorrading betreft. De Havaneros waren op zichzelf aangewezen en begonnen daarom met stadstuintjes.

Vandaag de dag komt zo’n negentig procent van de groenten in de hoofdstad uit een van de tweehonderd tuinen die de stad rijk is. Urban farming is dus niets nieuws, maar het moet wel aangepast worden aan onze tijd.

Evenwicht tussen rentabiliteit en winst

Urban farming brengt veel voordelen met zich mee. Vooral de fikse besparing op transport- en energiekosten is aanzienlijk. Dat de steden groener worden met deze initiatieven, is logisch. Waar knelt het schoentje dan? Het grootste pijnpunt zit in het gevaar dat de stadslandbouw zijn doel voorbijstreeft.

Met de constante hang naar winstmaximalisatie en schaalvoordelen wordt de essentie van urban farming misschien uit het oog verloren. Steden, landbouw en inwoners moeten elkaar terugvinden en op een harmonieuze wijze een nieuwe manier van landbouw ontwikkelen.

© 2012 – StampMedia

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

4 reacties

 • door Tom V. op dinsdag 15 mei 2012

  "Met de constante hang naar winstmaximalisatie en schaalvoordelen wordt de essentie van urban farming misschien uit het oog verloren"

  Uiteraard, maar het zijn net winstmaximalisatie (financieel) en schaalvoordelen (puur qua productietoepassingen) die tekenend zijn voor de rampzalige agroindustrie. Urbanfarming staat hier haaks op en kan dit soort uitdagingen ook overstijgen. Echt knellen doet dat schoentje niet echt denk ik. Uiteindelijk is urbanfarming net zoals de agroindustrie gewoon de landbouwkundige poot van een bepaald socio-economisch model, het eerste toekomstgericht en met eenfocus op consuminderen en duurzaamheid, het tweede ronduit passé met een focus op materialisme en wegwerp. Uiteindelijk is urbanfarming zo ingebed in een veel bredere beweging van een vorm van eco-links dat er gewoon een ander mens- en wereldbeeld op nahoudt. Uiteraard zullen sommigen dit proberen corrumperen - bvb. agroindustrie met mest en (gepatenteerde) zaaden, ... - maar dat gevaar heb je altijd. Uiteindelijk hangt heel veel af van wie er in betrokken is.

  • door dana op woensdag 16 mei 2012

   Op mijn stadskoertje : druiven, aardbeien, pijpajuin, peterselie, basilicum, munt. Volgende stap : uitbreiden naar m'n plat dak waar volle zon is gans de dag.

 • door aronjaco op woensdag 16 mei 2012

  Ik kweek al jaren mijn eigen groenten en fruit in mijn eerder kleine tuin en dat ten koste van het " statussymbool " grasplein genoemd. Mocht iedereen beginnen met een stuk van zijn of haar grasplein om te spitten en aan tuinieren doen daarop , dan zijn we op de goede weg. Pesticidevrij, kleinere ecologische voetafdruk , respect voor de natuur, fierheid omtrent de eigen resultaten , kortom meer geluk , dat is het resultaat. Iedereen lijkt nu te denken dat het absoluut noodzakelijk is met zijn twee¨¨en te gaan werken , en dat zij bijgevolg geen tijd hebben om zich met dergelijke zaken , een eigen moestuin, bezig te houden. Ook een veel gebruikt excuus is : " ja maar ik ken daar niets van". Wel herbezinnen is de boodschap , als ge wilt bij jezelf brainstormen , en ge zult versteld staan hoe eenvoudig vele probleempjes kunnen worden opgelost. En , het gemakkelijkste is om in je tuin te gaan en je eten te plukken. Als er ook nog plaats is voor een paar kippen en konijnen zitten we helemaal goed : vlees , eieren , afvalverwerking , meststoffen , gezonde plantentuin , geen pesticidenvoeding, dierenwelzijn, onafhankelijkheid , enz.. niets dan voordelen en gelukkig bezig zijn .

 • door isabelle vanbrabant op dinsdag 12 juni 2012

  Inderdaad Cuba is hiervoor een heel goed voorbeeld. Wil je er meer over lezen, koop dan het boekje: Cuba: revolutie met een groen hart. Te koop in De Wereld Morgen shop of via ICS: www.cubanismo.net

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties