about
Toon menu

Wist je dat nu ook de middenklasse in Europa bedreigd wordt?

Is de oorlogsdreiging van Israël tegen Iran blufpoker of is het pure ernst? Ondertussen bereikt Europa langzaam maar zeker zijn limieten zowel op economisch, sociaal als politiek vlak.
woensdag 9 mei 2012

Latijns-Amerika

Begin oktober zijn er presidentsverkiezingen in Venezuela. Wist je dat de in het Westen zo verguisde president Chávez in een recente opiniepeiling 40% voorligt op zijn rivaal Radonski?

In Mexico werden onlangs 23 lijken aangetroffen, negen hingen aan een brug en 14 waren onthoofd. Misschien is dit gruwelijk feit aan je voorbij gegaan want in de mainstream media was het maar goed voor een artikeltje van amper 200 woorden. Kan je je voorstellen welke mediaorkaan dit zou veroorzaken als het gebeurd was in Venezuela, Bolivië, Argentinië of Cuba, laat staan in Syrië, Iran of China? Wist je overigens dat de afgelopen jaren er meer dan 50.000 mensen omkwamen in de drugsoorlog in het noorden van Mexico? Ssst.

Iran-Israël

Europa heeft een olieboycot ingesteld tegen Iran. Maar wist je dat die sancties niets uithalen? Iran verkoopt wel minder olie, maar dankzij de boycot stijgen de prijzen waardoor de olie-inkomsten hoog blijven. Dit jaar zullen de olie-inkomsten van het land hoger liggen dan in gelijk welk jaar vóór 2007. Europa straft dus vooral zichzelf.

De VS bouwen een raketschild uit, zogezegd om zich te verdedigen tegen mogelijke raketaanvallen vanuit Iran. Zo’n schild kost tientallen miljarden dollars en dreigt een nieuwe wapenwedloop met Rusland op gang te brengen. Maar wist je dat een kopstuk van Buitenlandse Zaken van Frankrijk nu openlijk heeft toegegeven dat Iraanse raketten misschien wel een risicofactor zijn, maar in elk geval “geen bedreiging”?

In Israëlische regeringskringen gonst het al een tijdje van geruchten over een mogelijke aanval tegen Iran. Maar wist je dat kopstukken uit het leger en de veiligheidsdiensten daar volledig tegen gekant zijn? Zo denkt Benny Gantz, stafchef van het leger, dat Iran geen kernwapen gaat bouwen omdat “de Iraanse leiders zeer rationele mensen zijn”. Meir Dagan, voormalige chef van de Mossad is het daar mee eens. Hij zei vorig jaar nog dat een aanval tegen Iran “het stomste was dat hij ooit heeft gehoord”. Yuval Diskin, voormalig chef van de interne veiligheidsdienst vindt dat de premier en de minister van defensie “het publiek misleiden i.v.m. de Iran kwestie”. Hij verwijt ze o.a. ‘messianisme’. Een oorlog zou Netanyahu politiek gesproken wel goed uitkomen: het zou de aandacht weghalen van de toenemende sociale protesten in zijn land en van de lastige Palestijnse kwestie.

Ook het publiek is in meerderheid gekant tegen een mogelijke aanval. Volgens een recente peiling verzet 63% van de Israëli’s zich tegen een unilaterale aanval tegen Iran. 42% zou bereid zijn de oorlog te steunen indien die gesteund werd door de VS. In maart was er nog een belangrijke betoging in Tel Aviv tegen een mogelijke oorlog tegen Iran.

De financiële crisis

Er wordt ons steeds het fabeltje voorgehouden dat de bonussen gebaseerd zijn op de resultaten. Welnu, wist je dat de aandeelkoersen tussen 2000 en 2008 gemiddeld met 30% zakten terwijl de bonussen met 80% stegen?

Om de Grieken onder druk te zetten wordt er nu na de verkiezingen vanuit Europa openlijk gedreigd met een exit uit de euro. Maar wist je dat de investeerders zich al enkele maanden voorbereiden op een mogelijke eurosplit. Ze zijn daartoe nieuwe financiële instrumenten aan het creëren.

Wist je dat Spaanse jongeren tegenwoordig fulltime jobs aannemen voor €300 per maand? Tot die wanhoop worden mensen gedreven als er 52% zonder job zit. Hoeft het dan te verwonderen dat men verwacht dat tegen 2020 elk jaar zo’n half miljoen mensen het land zal verlaten? Wist je ook dat er sinds de crisis in verhouding zestien maal zoveel Ieren hun land verlaten als Cubanen? Vorig jaar waren dat er resp. 76.000 en 14.800.

De armoede in Europa heeft nog nooit zo’n niveau bereikt als vandaag. Maar wist je dat nu ook de middenklasse stilaan bedreigd wordt? 116 miljoen mensen worden bedreigd door armoede en sociale uitsluiting (23%). In het ‘welvarende’ België loopt één op vijf zo’n risico (21%). Maar dat is nog een voorzichtige berekening. Volgens de secretaris generaal van Caritas Europa leven nog eens 100 tot 150 miljoen “op het scherp van de snede”. Het gaat in totaal dus om 43 tot 53% van de bevolking.

De situatie loopt zodanig uit de hand dat nu zelfs uit onverdachte hoek stemmen opgaan om de besparingswoede en loondalingen te stoppen. Zo heeft het ratingbureau Standard & Poor's geschreven dat de bezuinigingsmaatregelen in Spanje de crisis “wellicht zullen verergeren”. En nu pleit zelfs de diehard Schaüble, Duits minister van financiën, openlijk voor een verhoging van de lonen.


Citaat van de week:

“Iedereen die Iran vandaag vergelijkt met Hitler, of Israël met Auschwitz, pleegt een antizionistische en demagogische daad. Hij moedigt daarbij mensen aan om te emigreren uit Israël en zaait hysterie.”
Amos Oz, bekend Israëlisch schrijver.
 


Leestip:

Günter Grass, ‘Wat gezegd moet worden’. Een gedicht over de oorlogsdreiging van Israël tegen Iran, n.a.v. Duitse wapenleveringen aan Israël. In het Duits, in het Engels, in het Frans.

In deze rubriek brengt veellezer Marc Vandepitte markante feiten, cijfers of quotes van over heel de wereld die in de andere media weinig of geen aandacht kregen, maar zeker het vermelden waard zijn om de chaotische wereld van vandaag te begrijpen.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

3 reacties

  • door aronjaco op donderdag 10 mei 2012

    Proficiat aan de auteur. Nagels met koppen. De markten beginnen stilaan de panikeren , zo ook de kleine zelfstandigen. Voorwaar , zoals ik voorheen reeds schreef op dit medium : " de kleine zelfstandige zal straks begrijpen dat ook zij werknemers zijn en dezelfde kar ( die van de werknemers) moeten trekken , anders mogen ze straks hun handeltjes sluiten. Zie Griekenland en de sluitingen van oh zoveel winkeltjes enz...Ja , om het simpel te houden , als de werkmens geen of te weinig geld heeft kan die ook niet komen kopen hé.

  • door De Witte Bernard op donderdag 10 mei 2012

    Uit studies blijkt dat de 50 grootste ondernemingen in België 1,04% belastingen betaalt (gemiddeld, sommingen betalen cero coma cero tot in het oneindige. Nu heeft Reynders zelf al eens toegegeven dat het gemiddelde percentage werkelijk betaalde vennootschap 11.78% bedraagt. Wie een beetje nadenkt kan daaruit alleen maar concluderen dat de meeste KMO's meer betalen dan dit gemiddelde, en de kans is groot hoe kleiner de KMO is hoe meer hij procentueel bijdraagt. Dat betekent dat zelfs KMO's bedreigd worden in de rat race naar de affgrond...

  • door De Witte Bernard op donderdag 10 mei 2012

    ... vennootschapsbelasting (dat laatste woord was per ongeluik weggelaten).

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties