Nieuws, Wereld, Cultuur, Brussel, Boek, Recensie, Financiële crisis, China, Joost Vandecasteele, Boekrecensie, Massa -

Massa: een duistere uitstap

De veelzijdige Joost Vandecasteele wil met zijn tweede roman duidelijk zijn stem laten horen over de huidige samenleving en politiek en dit niet alleen lokaal maar wereldwijd. Er heerst in ‘Massa’ dan ook een broeierige sfeer van doemdenken maar er zit altijd een tikkeltje waarheid in al zijn bedenkingen.

zaterdag 5 mei 2012 20:46
Spread the love

Hoofdpersonage Margot is een uitgebluste jonge dame van tegen de dertig die na een spaak gelopen relatie er gewoon op los leeft zonder veel vooruitzichten in onze hoofdstad Brussel. Niets kan haar boeien totdat ze een jobaanbieding van Blurred Inc. accepteert. Deze firma is gespecialiseerd in het creëren van een nieuwe digitale wereld voor financiële bedrijven met een totaal nieuwe ID en bijbehorend nieuwe data ter vervanging van de bestaande. En Margot lijkt de geknipte persoon om die nieuwe data en fictieve verhalen te verzinnen voor hen.

Vandecasteele weet als geen ander de leefwereld van een uitgebluste jonge dame te typeren. Vooral in de relatie van de vrouw met mannen geeft hij perfect weer hoe relaties stuk lopen omdat de man te veel in plaats van de vrouw denkt wat bijzonder irriterend werkt voor de vrouw. Maar ook de conversaties tussen dertigers en hun ouders worden raak gekenschetst. Koetjes en kalfjes passeren de revue maar een echt gesprek zit er haast niet meer in. Maar ook bij de beschrijving van huidige functies binnen bedrijven zit Vandecasteele er precies bovenop. Zo omschrijft hij de assistent van een afdelingsmanager als de back-up van een toiletjuffrouw.

Maar de schrijver gaat veel verder dan rake typeringen. Hij neemt in eerste instantie zijn geliefde Brussel op de korrel als een vuile stad en een stad met een politieke impasse die gemakkelijk door getrokken kan worden naar Europa. Voor hem is Brussel ongecontroleerde chaos, een woestenij van beton en kasseien. Daarnaast passeren de gehele politieke en maatschappelijke wantoestanden in Europa en de rest van de wereld de revue en zijn kijk op die zaken is eerder pessimistisch. Van de financiële crisis in Europa tot de Arabische Lente in Noord-Afrika met de val de euro als het ultieme dieptepunt.

Ook de houding van China tegenover de rest van de wereld kan op weinig bijval rekenen. Ze proberen gewoonweg Europa te kopiëren, zijn alles behalve inventief en proberen dan maar voet aan land te krijgen in Afrika. Alles berust op een gigantisch zeepbel die snel doorprikt zal worden.

Ondertussen gaat het allemaal goed met Margot. Ze is bijzonder opgezet met haar nieuwe job. Ze wordt op handen gedragen door Blurred Inc. maar ze weet echt niet waarom want ze maakt uiteindelijk alleen maar zelf bedachte samenvattingen over personen en hun bedrijf. Maar de jacht op nieuwe data is duidelijk hot in de virtuele en digitale wereld. Velen willen zich onzichtbaar maken in de fysieke wereld om zwaar geld te verdienen in de internetwereld. En Margot doet het zo goed dat ze met de dood bedreigd wordt door concurrerende bedrijven die Blurred Inc. de loef willen afsteken. Maar ze krijgt de zwaarste protectie en wil uiteindelijk terugkeren naar haar simpel bestaan van gokken in casino’s en fictieve samenvattingen maken. En de enige manier om dit doel te bereiken is zichzelf weg te vagen op het wereldwijde web.

‘Massa’ is een duistere uitstap doorheen de recente wereldgeschiedenis bekeken door de bril van een alledaagse vrouw. Het is niet meteen een opsomming van al die feiten maar elk aspect uit het leven van de vrouw komt in aanraking met tal van gebeurtenissen. Vandecasteele schuwt daarbij ook niet de erotische momenten. Maar in de eerste plaats staat ‘Massa’ voor het creëren van een nieuwe wereld waarin de politiek kan lullen met cijfers die ze al snel voor waarheid nemen. Gewone mensen een rad voor de ogen houden om er voor te zorgen dat ze er zelf beter van worden. Kunnen we Vandecasteele nog als doemdenker omschrijven?

Het boek is verkrijgbaar in onze shop.

take down
the paywall
steun ons nu!