Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu
Opinie

The Godfather regeert in Leuven

De Leuvense burgemeester Louis Tobback (SP.A) noemt een jongeman die door portiers in elkaar geslagen werd een leugenaar. Dat terwijl het onderzoek naar de feiten nog bezig is. In 2011 steeg het aantal meldingen bij het Meldpunt Discriminatie Leuven met 70 procent. "Zijn dat dan ook allemaal verzinsels", vraagt Ikrame Kastit zich af.
donderdag 3 mei 2012

Op 31 maart wilden enkele vrienden op de Oude Markt in Leuven de verjaardag van een vriend gaan vieren. Een avond die veelbelovend begon eindigde echter in mineur. Twee broers werden geweigerd aan de ingang van een café. Volgens hen gebeurde dat omwille van racistische motieven. Alsof dit nog niet erg genoeg was, achtervolgde een groep portiers de twee jongemannen en sloeg hen in elkaar. De reactie van de cafébaas hierop was dat hij niet verantwoordelijk is voor zijn portiers wanneer ze zijn café verlaten. Tot slot maakte de VRT en andere media op minder dan acht uur tijd van de slachtoffers daders met als orgelpunt het interview van Lieven Verstraete in ware inquisitiestijl tijdens Terzake.

Als kers op de taart kwam burgemeester Tobback recent zijn bijdrage leveren in de verdachtmaking van de slachtoffers. In De Morgen van 26 april beschuldigde hij een van de twee mannen ervan leugens te verkopen en dreigde ermee hem te vervolgen wegens smaad. Bovendien viel Tobback, net als Lieven Verstraete,  de werkgever van de man aan: “de man van het Minderhedenforum koos dus het verkeerde café uit om publiciteit te maken voor de campagne die zijn organisatie heeft opgestart tegen racisme in het uitgaansleven.”

Dit heb ik nog nooit meegemaakt, een burgemeester die een burger uit zijn stad (en zijn werkgever) rechtstreeks aanvalt via de pers terwijl het onderzoek naar de feiten nog bezig is!

Laten we meteen duidelijk zijn: het Minderhedenforum heeft geen campagne lopen over racisme in het uitgaansleven. Dus ik raad meneer Tobback aan om in het vervolg eerst de feiten op te vragen vooraleer hij zulke uitspraken doet. Misschien moet het Minderhedenforum wel met een campagne rond racisme in het uitgaansleven beginnen, want de klachten lopen daar massaal binnen. Misschien moeten ze dat dan ineens linken aan burgemeesters die het probleem blijven negeren.

De situatie is vrij duidelijk voor mij: kritiek op het beleid is in Leuven (maar zeker niet enkel daar) ontoelaatbaar. Als ik Tobback hoor spreken komt hij op mij over als een dictator: durf mijn beleid kritisch te bekijken en ik maak u monddood!

Een gerelateerd feit: in 2011 steeg het aantal meldingen bij het Meldpunt Discriminatie Leuven met 70 procent. Het Meldpunt Discriminatie deed enkele aanbevelingen aan de lokale overheid met het oog op het verminderen van het discriminerende deurbeleid van een aantal danscafés. Danscafés werden bijvoorbeeld nogmaals aangemoedigd om een eenduidig intern huisreglement op te stellen en te afficheren aan de deur.

Naast deze stijging van meldingen bij het Meldpunt discriminatie zijn er voldoende recente gegevens en studies die aantonen dat de problematiek van discriminatie niet te ontkennen valt. Uit het eindrapport gelijke kansen van CESO aan de KU Leuven blijkt dat de overgrote meerderheid (meer dan 80 procent) van zowel ‘autochtone’ als ‘allochtone’ respondenten het erover eens zijn dat etnische en religieuze minderheden in België regelmatig gediscrimineerd worden.

Vooral in hun zoektocht naar werk, in het uitgaansleven en in het contact met politie merken zowel ‘allochtonen’ als ‘autochtonen’ op dat er een systematisch ongelijke behandeling is van allochtonen. Eind april kwam in het jaarlijks rapport van ENAR naar voor dat er structureel racisme aanwezig is in alle lagen van onze samenleving. Amnesty International heeft vorige week een nieuw rapport over discriminatie van moslims in Europa uitgegeven en daar blijkt dan weer uit dat moslims in België meer te maken hebben met discriminatie dan anderen.

Verder is er ook nog een recent artikel in MO* dat politiegeweld tegen burgers, ook op basis van discriminatie, aankaart. De Commissie Justitie van de Liga van de Rechten van de Mens krijgt twee klachten per week binnen over politiegeweld. En zo kunnen we nog wel even doorgaan helaas, want niemand bij zijn gezond verstand kan blij zijn met deze feiten, zeker de slachtoffers niet.

Het lijkt er dus op dat dit geen alleenstaande incidenten zijn maar dat er eerder een maatschappelijk probleem is. Of zijn dit volgens godfather Tobback ook allemaal leugens? Verzinsels van verenigingen en internationale organisaties over racisme? Hebben de jongens in Leuven zichzelf misschien een pak slaag toegediend?

Het is werkelijk verbijsterend hoe meneer Tobback dit heeft aangepakt. Als bestuurder en politicus met zijn groot gelijk viseert hij een burger en ontkent hij tegelijkertijd de problematieken. Ook het voorafgaande optreden van schepen Ridouani (net na de feiten in Leuven) op het nieuws was zeer zwak.

Soms vraag ik mij af op welke planeet deze politici leven? Wat een nobele bijdrage had kunnen zijn tot nultolerantie voor racisme en discriminatie in de uitgaanssector (en uiteraard in alle sectoren), draaide uit op een Leuvense burgemeester die de feiten gewoon niet au sérieux neemt en zelfs afdoet als pure nonsens. Als politici voortdurend bezig zijn met hun beleid te verdedigen en alles wat daar tegenin druist te verdraaien, wordt de waarheid ongeloofwaardig gemaakt en regeert de leugen.

De leugen dat Leuven een diversiteitsvriendelijke stad is met een adequaat antidiscriminatiebeleid. De leugen dat burgervader Tobback er is voor alle Leuvenaren en hen ruimte geeft voor kritiek.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

8 reacties

 • door raf swevers op donderdag 3 mei 2012

  lang leve de effectiviteit van overal camera's die handenvol geld kosten en blijkbaar niks opleveren qua veiligheid... en lang leve salonsocialisme!

  • door catteeuw op donderdag 3 mei 2012

   Als je niet blij bent met uw regering dan wil ik u wel een prijsje doen voor uw veiligheid.

  • door Eddie G. op vrijdag 4 mei 2012

   Als ik het woord socialisme opzoek in de woordenboek, kan ik enkel vaststellen dat Tobback niets met socialisme te maken heeft. (Ook al vertegenwoordigd hij een socialistische partij)

 • door TDW op vrijdag 4 mei 2012

  De vaststellingen van de politie verwijdert men hier aangezien ze totaal iets anders vertellen dan wat de auteur hier neerschrijft. Net zomin de auteur in debat wenst te gaan en liever censuur pleegt.

  Leuven discrimineert niet. Er is geen enkel bewijs daarvan. Net zomin men de overlast van één bepaalde soort zaken viseert. Dit wordt zeer snel duidelijk aangezien de auteur doelbewust een aantal zaken verzwijgt.

  Benieuwd of deze reactie verwijdert gaat worden. (PrtSc)

 • door Marie-Jeanne op vrijdag 4 mei 2012

  Racisme is verwerpelijk, volmondig mee eens. . Toch kan wat nuancering geen kwaad. Men kan er niet omheen dat veel incidenten in het Leuvense uitgaansmilieu veroorzaakt worden door agressieve aanvallen van jonge allochtone mannen die uit Mechelen, Brussel, ... naar Leuven afzakken omwille van de nultollerantie in hun eigen stad en het ontbreken daarvan in Leuven. De combinatie jonge moslims en alcoholgebruik en -misbruik is niet regelmatig wordt er een meisje lastig vallen en vervolgens haar metgezellen, die enkel verbaal reageren, bedreigd, aangevallen en gekwetst met knipmessen, een snel gebroken fles of glas. Bij het geringste conflict worden de vrienden per GSM opgetrommeld en ontstaat er paniek en chaos Op de koop toe wordt er dan snel een klacht tegen racisme ingediend. Zo loopt het aantal klachten natuurlijk snel op. Waarom worden er geen cijfers vrijgegeven van de vervolgingen en veroordelingen wegens bewezen racisme? Het beroep van barman of kelner is op de Oude Markt een risicoberoep geworden. Niet te verwonderen dat er geen personeel meer wordt gevonden. De uitbaters viseren is in dit geval natuurlijk het gemakkelijkst. Hoe worden zij verondersteld de agressie te vermijden? Beruchte potentiele klanten weigeren mag niet wegens .... racisme. Scheidsrechter spelen heeft velen al in het ziekenhuis doen belanden geef de uitbaters de schuld en de politie moet geen extra mankracht inzetten en de ambrasmakers hebben een vrijgeleide om 's anderendaags gewoon te herbeginnen. Iets minder snel oordelen bij ongenuanceerde, eenzijdige berichtgevingen mag in deze wel overwogen worden.

  • door Sebastian op vrijdag 4 mei 2012

   Heel goede reactie Marie-Jeanne!

 • door stijn linhart op zaterdag 5 mei 2012

  over de gehele situatie rond het racisme kan ik weinig zeggen daar ik er niet bij was, maar lijken de laatste beschuldigingen geen veralgemeningen die al zo vaak gehoord zijn uit het iets meer rechtse kamp? Gedoogd , ja, maar een veralgemening. Ik weet niet of u nog veel op stap gaat meneer sebasitan, maar de jongeren hebben eens te meer te maken met stress en ongelijkheid. Ik zet vaak een stapje in de wereld toch in leuven en vindt het hier toch vrij braaf. Knipmessen heb ik zeer weinig tegengekomen. Maar ik praat niet over iets mee wat ik niet meemaak of lijk te veralgemenen. Het bemoedigend goede reactie is slechts een uiting en kon even goed geen commentaar zijn geweest. Heb toch een eigen mening aub. Ik ga u niet slagen alvast. Wanneer het aankomt op socialisme en tobback kan ik dit wel zeggen. Het laatste jongeren debat dat ik heb meegemaakt met onze burger vader leek een slap afkooksel van een samenraapsel socialisten die in de gratie probeerden te komen bij tobback, gerichte vragen kregen geen gehoor of werden van tafel geveegd met een geboe geroep . Wachtend op het altijd juiste antwoord van tobback. ik was daar aan wezig. Ik hoorde de goede burgervader nog deze woorden zeggen. Ik begrijp niet waarom jongeren en anderen zoveel betogen. Neem nu bv de shamebetoging of buschauffeurs die gaan staken. Waarom ik begrijp het niet. Een hele resem aan liberaal getinte antwoorden vielen uit de mond van tobback. En ik maar wachten, wachten tot de mensen gingen reageren. Geen reactie, helemaal niets, tot ik het beu was en riep, omwille van veiligheid , das toch normaal. Geen reactie en het onderwerp werd van tafel gesmeten. Direct door naar iets anders. Dat is pas een uitspraak van een socialistisch kamp. Nu , 1 vraag aan tobback, wanneer u wel als een sociaal mens had gereageerd en dit niet zou afwimpelen alszijnde waanzin voor u o zo belangrijke structuur, dan had u een antwoord op deze vraag. Rekening houdende met een buschauffeur die enkele weken geleden is doodgeslagen , gaat u naar de nabestaanden ook een dergelijk onbegrip voor het staken kunnen plaatsen. Mensen voelen zich niet veilig en zijn daarom gaan staken. Dat dit niet past in uw mooie stad met zijn mooie cameras en zijn mooie nieuwe gebouwen en zijn mooie gebouwen laat me koud, maar ik kan niet meer begrijpen dat u geen sympathie kunt opbrengen voor het stakingsgebeuren. Dit alles lijkt me een duidelijkheid te geven dat de politiek dankzij het neoliberaal gedachten goed wederom een plaatsje naar rechts is opgeschoven. Men kan dus niet meer spreken over de spa alszijnde linkse partij, eerder centrum rechts. Maar ook deze vraag heb ik u proberen te stellen, hierop kreeg ik te horen dat u mijn vraag niet begreep. Nu ik u reactie ook niet. Dit noemt evolutie kerel en uw tijd is gekomen. Voor al de anderen lees het boek het einde van de psychoanalyse en aub probeer een eigen mening te vormen

 • door stijn op zaterdag 5 mei 2012

  uw vraagt achter het vrijgeven van cijfers meneer sebastian, cijfers achter racsicme ik vraag achter cijfers die de stress weergeven en wat hieraan wordt gedaan? Ieder jaar volgens een onderzoek van witkinson in nederland hebben alleen al 80 000 mensen te maken met een verkeersaccident, ongeveer 17000 mensen ieder fucking jaar hebben te kampen met pts, wat wik dit zeggen pts? Een goed vraag post traumatisch stressyndroom, het meemaken van een gebeurtenis die zo aangrijpend is dat je het emotioneel niet kunt plaatsen, nergens gehoord wordt , want het is niet interessant en het brengt geen geld op, belgie en verkeersongevallen liggen procentieel nog hoger dacht ik. Nu welke cijfers nog, iedere dag plegen 3 soldaten in amerika alleen al zelfmoord omwille van pts, 3 per dag, alleen in amerika, het land dat oorlog lijkt te idealiseren, dit brengt geld op. Maar laten we aub de 200 miljoen mensen die zwaar te kampen hebben met psychische stress in europa ook minimaliseren. Maar das niet bij ons, das europa, amerika en nederland. Ok kerel, een nieuwe, het is niet ergens ver weg dat de hoogste zelfmoord cijfers liggen , het is dusdanig niet mijlen ver dat de meeste mensen last hebben van stress, nee de grootste zelfmoordcijfers zijn hier bij ons in vlaanderen. Maar bart de wever heeft een slag binnen, brussel halle vilvoorde is gesplitst. Lang leven de nva, nu nog een nieuw dieet boek schrijven en een nieuw kapsel, een hoop gelul over het liberaal gedachte goed naar de woorden van ayn rand die in 1930 het menselijk egoisme leek te idealiseren en waar sta je vandaag , inderdaad, nergens. We leven in een neo liberlisme en onze leiders, tja leiders die krijgen 3 mmiljoen euro door zich te laten verhoeren . Nu er is ook andere politiek , de politiek van de mensen . Maar ik stel u voor te lezen. Het boek het einde van de psychoanalyse, maar of u dit leest beslist u zelf. De opbouw van uw stuk was goed en u lijkt me een verstandig mens, maar zoek ook naar elementen die u anders zou verwerpen. Wij zijn allemaal mensen en al veel te lang wordt er niet naar ons geluisterd

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties